Kannattaako lihaton lokakuu?

Yhä useampi suomalainen aloitti viikonloppuna lihattoman lokakuun. Kasvisruokavalio tuntuu olevan seuraava kuuma trendi ja moni jättääkin lihan kokonaan ruokavaliostaan. Alkuun jää punainen liha ja lopulta huomataan, että mihis sitä broileria enää tarvitaan? Ei yhtään mihinkään. Siirtyminen kasvispainotteiseen ruokavalioon onkin yllättävän helppoa.

Munakoiso

Mielestäni kuukauden lihaton kokeilu on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen! Ihmisillä, kun on liian usein pinttymiä tietyistä asioista ruokaan liittyen ja sitä pelätään ikäänkuin luopua niistä omista maneereista ja tavoistaan. Vähän sama kuin maidon ja viljojenkin kanssa. Sitä ajatellaan, että niitä kuuluu syödä, koska suomalainen ruokaympyrä niin kehoittaa. Ei uskalleta edes kokeilla mitään muuta tapaa vaikka vatsa huutaisi hoosiannaa päivittäin. Itsekin ajattelin vuosia, että tarvitsen sitä kanaa jokaisella lämpimällä aterialla, vähintään kerran päivässä. Proteiinia, proteiinia. Pelkällä kasvisruoalla ei jaksa ja sitähän sairastuu. Hohhoijjaa.

Nyt olen ollut jo aika pitkään hyvin kasvispainotteisella ruokavaliolla. Punainen liha nyt ei ole muutenkaan kuulunut ruokavaliooni aikoihin, mutta suurin muutos on tapahtunut broilerin käytön pois jäämisenä. Olen ehkä siinä mielessä poikkeustapaus, että käyttö ei ole missään kohtaa loppunut kuin seinään päätöksestä, vaan jäänyt pois ihan omasta halusta pikkuhiljaa. Edelleenkään en ole EHDOTON, eli jos nyt huomenna tekisi mieli ihan hurjasti kanaa (mitä en tosin usko) voisin sitä luomuna kyllä ostaa. Tai jos olen kylässä voin kohteliaisuuttani syödä salaattia, jossa on broileria. Suurin ei on kuitenkin kaikelle ravintolasta saatavalle lihalle, jonka alkuperää et tiedä. Tai kysyessä saat vastauksen ”Thaimaasta”. Tällainen vastaus tuli muuten ihan taannoin eräässä Kampin Kauppakeskuksessa sijaitsevassa kahvilassa, jossa huvikseni kysyin salaattitiskin broiskun alkuperää. Nice. Tuota shaissea olen minäkin joskus aikanaan syönyt ja vieläpä monen monta kertaa. Hyi! Itselleni tulee ainakin todella huono fiilis suomalaisesta ravintolasta, joka oikeasti käyttää ulkomaalaista lihaa.

IMG_4226-001

Ylipäänsä mielestäni ihmisten olisi hyvä miettiä lihateollisuuden ekologisuutta ja kuormittavuutta. Suomessakin syödään vuosittain aivan julmetut määrät lihaa henkeä kohden missä olisi oikeasti vähennettävää! Voisiko viikottaisen lihankäytön esimerkiksi puolittaa? Kasvisruoka on nimittäin yhtälailla täyttävää ja niitä vaihtoehtoja lihalle tänä päivänä kyllä löytyy.

Toki lihansyönnissä on se eettinenkin puoli. Minä ainakin rakastan eläimiä ja olen todella herkkä kaikelle väkivallalle mikä kohdistuu noita viattomia luontokappaleita kohtaan. En voi sietää eläinten kidutusta ja siksipä monet salaa kuvatut teurastusvideot ovat olleet itselleni liikaa. Mielestäni ihmisten ei ylipäänsä pitäisi ummistaa silmiään tai sanoa, että ei en halua nähdä tuollaista videota. Se on juuri sitä ettei haluta kohdata totuutta, mikä nimenomaan usein lihateollisuuden takana piilee. En tietysti osaa sanoa ovatko Suomessa olot kuinka ihanaiset mutta saanen silti epäillä? Ehkä kuitenkin paremmat kuin ulkomailla, joten Thaimaa -lihalle ainakin ehdoton ei! Ja jos jotain lihaa, niin valitkaa nyt hyvät ihmiset edes suomalainen ja jos rahat riittää niin mieluiten vieläpä luomu.

IMG_3437-002

Itselleni lihan pois jättäminen on tapahtunut todella luonnollisella tavalla, sillä se on alkanut yksinkertaisesti ällöttämään. Kun joku ällöttää, on sen syöminen aika hankalaa. 🙂 Punainen liha on ollut kova pala jo todella monta vuotta ja sitä en ole syönyt kuin naudan jauhelihan muodossa. Broilerikin alkoi pikkuhiljaa jänteineen tuntumaan öklöltä ja siitä se sitten lähti, muutos kohti kasvispainotteisempaa ruokavaliota. Tokikaan en nyt pelkillä rehuilla elä, vaan suosin jatkuvasti lihan korvikkeita.

Ruokavaliooni kuuluvat edelleen kuitenkin kala ja merenelävät, lohi ja jättikatkaravutkin silloin tällöin. Lohesta en tule luopumaan vaikka senkin kasvatuksessa toki puutteita on. Myös soijatuotteiden juttu on alkanut löytymään ja niistä suosiossani on viime aikoina ollut tofu ja soijarouhe. Sen lisäksi myös härkäpavuille ja nyhtökauralle olen näyttänyt vihreää valoa! Toki kaikessa tällaisessa on ne huonot ja hyvät puolensa, eli soijan suhteen on varmasti teitä jotka tyrmäävät täysin. Koen kuitenkin, että haluan pitää ruokavalioni mahdollisimman monipuolisena ja siksi sisällyttää siihen myös edellä mainitsemaani ravintoa. Mieluummin valitsenkin sen soijan, kuin broilerin. Tämä on tosiaan minun valintani ja sinun voi olla puolestaan päinvastainen.

IMG_0338-2

Mielestäni ruokailun kuuluu kaikesta huolimatta olla mieluisaa ja helppoa. Sen ei tule aiheuttaa meille liikaa päänvaivaa, eikä meidän tule sitä tavallaan edes liikaa miettiäkään. Tästä huolimatta kehoitan jokaista kokeilemaan, luopumaan niistä omista tavoistaan ja avaamaan silmät uudenlaiselle maailmalle, mikä esimerkiksi erilaisen ruokavalion myötä saattaa eteen tulla.

Voi nimittäin olla, että se maidoton, lihaton, sokeriton tai vaikka viljaton kuukausi avaa sinulle aivan jotain uutta. Olo saattaa kohentua ja fiilis kehossa muuttua täysin toisenlaiseksi! Me emme voi tietää jos emme kokeile. Itse suosittelenkin jokaiselle lämpimästi etenkin tätä lihatonta lokakuuta, tai vaikka lopun elämän lihansyönnin vähentämistä. Omalta kohdaltani en voi kuin suositella.

Viettääkö moni teistä lihatonta kuukautta? Entäpä miksi juuri sinä olet kasvissyöjä tai sekasyöjä? Olisi mukava kuulla miksi kukin on valinnut puolensa? 🙂

Kommentit (28)
  1. Aloin noin pari vuotta sitten vähentää lihaa ruokavaliossani. Ensin löysin soijarouheen ja sitten quornin. Puoli vuotta sitten jätin ensin punaisen lihan pois ja ennen kesää kanakin jäi pois. Aluksi tuli syötyä enemmän kalaa, nyt pitää oikein muistuttaa itseään että söisi sitä edes parin viikon välein. Kanamunia syön ehkä parin viikon välein, maitoa laitan vain aamukahviin tilkan. Tofusta en pitänyt. Pikkuhiljaa parempaa kohti 🙂
    Taustalla ruokavalion muutokseen oli läheisten syöpäkuolemat. Halusin ryhtyä syömään terveellisemmin ja voida paremmin. Olen enenevissä määrin kiinnostunut eettisistä syistä ja eläinten kohtelusta.
    Nykyään voin paremmin, jaksan paremmin, olo on kevyempi ja iho parempi. Juhlissa syön tyynen rauhallisesti salaattia ja perunaa, odottaen että pääsen kotiin syömään paremmin 😀

  2. Hyvä Jutta!
    Olipas Janilla fiksu kommentti! 😀
    Miksi valita hetken mielihyvää tuottava liha ja samalla tuhota maapalloa niin että lapsenlapsillamme tuskin on kovin häävit olet täällä enää elää.
    Ja tämä ei ole hömpötystä vaan faktaa.
    Lihan tai muiden eläinperäisten tuotteiden käytöstä ei ole mitään muuta hyötyä kuin ihmisen oman itsekkyyden ja mielihyvän tyydyttäminen.
    Mun mielestä on väärin sanoa että jokaisella on oikeus päättää mitä syö. Ei oikeastaan enää ole. Ollaan tultu siihen pisteeseen, että jokaisen pitäisi toimillaan ottaa ekologista ja eettistä vastuuta. Kaikkihan me asutaan täällä samassa paikassa. Eläintuotanto on yksittäinen suurin maapalloa tuhoava asia.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *