Terveelliset suklaabrowniet (GL, M)

Monelle maanantai on kankea päivä jolloin väsyttää, aivot takkuaa ja viikonloppuna nautitut herkut tai alkoholiannokset saattavat tuntua kehossa tukkoisuutena. Vaikka itse nykyään harvemmin kärsin mistään viikon alun masiksista, maanantaisin suuremmalla todennäköisyydellä herkuttelen edes jollain hyvällä. Uusi viikko on ihana aloittaa pehmeän lempeästi! Tämä ei kuitenkaan tarkoita itsensä ymppäämistä sokerihumalaan, vaan päinvastoin. Kun hemmottelet itseäsi terveellisemmillä herkuilla, parantaa se kokonaisvaltaisesti olotilaasi.

Gluteeniton suklaabrownie

Tähän maanantaihin haluankin jakaa teille reseptin super terveellisiin suklaabrownieihin. Näissä yhdistyy juuri sopivasti suklaan täyteläisyys ja aivan ihanan pehmeä koostumus. Oikein itsekin yllätyin kuinka hyvin jälleen kerran onnistuin! Ainut vinkki ensi kertaan ihan itselleni ja myös teille jotka reseptiä päätätte kokeilla, tehkää se pienempään vuokaan tai vastaavasti levittäkää vuoassa paksummin ja pienemmälle alueelle! Omastani tuli nimittäin vähän turhan ohutta, (kuten kuvista huomaattekin) mutta onneksi tuo ei vaikuttanut makuelämykseen millään tavalla.

Tämä brownie on täysin maidotonta ja gluteenitonta. Makeus on haettu banaanista ja pienestä määrästä hunajaa. Sen täyteläisyyden salaisuus lienee maapähkinävoissa, raakakaakaossa ja avokadossa. On muuten ihmeellinen hedelmä tuo avokado sillä sopii niin upeasti myös leivontaan!

Gluteeniton brownie

Terveelliset suklaabrowniet (GL, M)

 • 1 kypsä, isohko ja pehmeä avokado
 • 2 luomu kananmunaa
 • 1 rkl suomalaista hunajaa
 • 1/2 tl leivinjauhetta
 • 0,5 dl raakakaakaojauhetta
 • 2 tl (kukkurallista) luomu maapähkinävoita
 • Hyppysellinen laadukasta suolaa
 • 1,5 dl kaurajauhoja
 • Kourallinen rusinoita
 • 0,5 dl sulaa luomu kookosöljyä
 • 1 pieni banaani

Laitetaan kaikki ainekset blenderiin. Suosittelen aloittamaan avokadosta, leivinjauheesta, kananmunista ja banaanista, jonka jälkeen lisäämään muut aineet pikkuhiljaa blendaillen. Lopuksi vielä loraus hunajaa mikäli maku ei ole riittävän makeaa. Resepti on tosiaan melko sokeriton, joten jos haluat makeampaa lisää hunajaa. Itse lorautin vielä lopuksi suoraan tuubista ehkä ruokalusikallisen, jolloin siitä tuli aivan täydellinen.

Lämmitetään uuni 175 asteeseen ja levitetään brownietaikina voideltuun vuokaan. Tässä huomioi se taikinan paksuus! Toki ihan omien mieltymyksien mukaan. :) Paistetaan uunin keskitasossa noin 10-20 minuuttia (uunista riippuen). Ei polteta herkkua tai paisteta sitä liian kuivaksi! Brownie saa nimittäin jäädä etenkin sisältä hieman kosteaksi.

Halutessaan päälle voi heittää hieman kookoshiutaleita tai vaikka tomusokeria. Täällä mentiin kovin pelkistetyllä linjalla, mutta maistui noinkin aivan erinomaiselta!

Gluteeniton brownie

Siispä jos tämä maanantai tuntuu vähän ankealle ja töistä kotiin päästyäsi herkkuhammasta kolottaa, pyöräytä tämä terveysbrownie. Vie ihan varmasti huonon mielen mennessään! Tekemiseen menee kokonaisuudessaan noin 30-40 minuuttia.

Ihanaa ja energistä viikonalkua jokaiselle! Te ketkä kokeilette, tulkaahan sitten kertomaan mitä piditte? :)

On my way

12 vastausta artikkeliin “Terveelliset suklaabrowniet (GL, M)”

 1. Nam näyttää tosi hyvältä! Pitääkin kokeilla kun pitäis opetella vähentämään sokeria ja jotakin makeaa aina väillä tekee mieli. :)
  Mietin just et tohonhan vois lisätä joukkoon esim kuivattuja karpaloita, vois maistua hyvältä joukossa, NAM!

  • Ja maistuu myös! ;)

   Terveellisissä herkuissa on niin monia mahdollisuuksia ja usein sitä ei edes huomaa, että kyseessä on nimenomaan terveysherkku. Tämä resepti on hyvä esimerkki siitä! Ja ehdottomasti joukkoon vaan mitä hyvää kaapistasi löytyykään. Nimenomaan pienet sattumat toimivat varmasti. Jos kaapissani olisi ollut raakasuklaata olisin varmaan lisännyt suklaan paloja joukkoon. :)

  • Hmm. En itseasiassa ole varma. :D Korvaa rusinat esim muutamalla taatelilla? Jos ei löydy kaapista niin anna palaa vaan! Otat riskin. :)

 2. Moi! Tosi hyvältä kuulostava resepti. Pystyisikö maapähkinävoita korvaamaan jollain muulla? Pähkinäallergikko kun olen :-(

  • Se on hyvää, nam! :)

   Hmm. Odotas, kun mietin… Oletettavasti et ole allerginen manteleille? Mantelivoi voisi nimittäin olla aika hyvä korvaava! :)

 3. Mitenköhän paljon vaikuttaa makuun jos korvaa kookosöljyn normi öljyllä, kun tällä kertaa kookosöljyä ei ole?

  • Hmm. No kyllä se vähän vaikuttaa, koska kookosöljy on maultaan pehmeää ja nimenomaan leivontaan sopivaa. En sitten tiedä mitä öljyä meinasit? Ehkä oliiviöljy on ihan ok mutta rypsiöljyä en laittaisi. :)

 4. Kiitos reseptistä! :)
  Tein muutoin ohjeen mukaan, mutta rusinat korvasin muutamalla kuivatulla aprikoosilla, koska en välittänyt ostaa rusinoita :D :D
  Oi oi, miten hyvää tuli! Vielä kun olisi vaikka turkkilaista jugurttia päälle, harmi kun ei löytynyt valmiina kaapista ;P

  • Mahtavaa! Itseasiassa loistava vinkki nuo aprikoosit. :) Voisikin käyttää enemmän leivonnassa! Ja kiva tosiaan kuulla, että sait onnistumaan. Omasta mielestänikin tämä on aivan super hyvää!

 5. Moikka!

  Ajattelin tehdä tällä ohjeella brownieita brunssipöytään. Tuleekohan näillä määrillä tarpeeksi seitsemälle henkilölle, yhdet palat per naama? Toki se riippuu kuinka paksuja teen mutta noin yleisesti sanoisitko että riittää noin monelle vai onko tämä paljon pienempi satsi?:)

  Kiitos vastauksesta!

  • Hmm. Tekisin ehkä 1,5-2 kertaisen satsin. Riittäisi ainakin sitten varmasti! Tuo on vielä niin himottavaa, että mieli tekee syödä useampi kuin yksi slaissi. ;))

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta