Mistä koostuu ravitseva ja monipuolinen aamiainen?

Aamiainen on päivän tärkein ateria ja sillä pystymmekin todella vaikuttamaan siihen millaisella energialla uuteen päivään starttaamme. Näin alkavan viikon ja maanantain kunniaksi onkin hyvä miettiä millainen on hyvä aamiainen? Ei ole missään nimessä yhdentekevää millä päivän aloitamme, vaan sillä on oikeasti aika suuri merkitys.

img_8477

Itsehän olen todellinen aamupalaihminen. Rakastan kaikkea raikasta ja tuoretta mitä aamiaiseni  sisältää. Pyrinkin aloittamaan aamuni hyvällä ja ravitsevalla safkalla, jolla on sitten ilo uutta päivää starttailla. Tuo päivän ensimmäinen ateria nimittäin käynnistää moottorimme ja rytmittää tulevan vuorokauden ruokailut. Jos panttaamme aamiaisen, todennäköisesti ahmimme lounasta ja mahdollisesti kaikkea muutakin lopun päivää.

Oma aamiaiseni onkin oikeastaan yksi tuhdeimmista aterioista päivässä ja pärjään sillä tavallisesti useamman tunnin ajan. Arkena aamiainen on toki yksinkertaisempi kuin viikonloppuina, jolloin saatan panostaa siihen toden teolla. Vaikka nykyään työaikani vaihtelevatkin, on mieleeni silti iskostunut ajatus siitä, että viikonloppuisin nautitaan hieman runsaampaa  buffetmaista aamiaista. Usein ostankin viikonlopuksi jotain extraa, jolla sitten sitä aamuani käynnistelen. Rakastan myös brunsseja ja aamiaisia kahviloissa -ja ravintoloissa!

img_8400

Mutta millainen on sitten hyvä aamiainen? Kuinka paljon aamiaisella tulisi syödä ja ylipäänsä mitä tulisi syödä?

Itse olen sitä mieltä, että aamiaisella kannattaa nauttia nimenomaan niitä ruokia joista pitää. Älä syö puuroa jos se tuntuu pakkopullalta, vaan aloita päiväsi vaikka muutamalla palalla leipää tai ravitsevalla smoothiella. Tärkeintä on valita jotain sellaista, mikä menee alas pakottamatta. Ei ole myöskään tarkoitus ahtaa itseään ähkyyn, vaan syödä sopivasti. Siten, että olo on täysi mutta kuitenkin energinen.

Minähän olen monet kerrat maininnut teille siitä, kuinka omaan aamuuni lämpimät puurot eivät sitten millään iskostu. Lämpö yhdistettynä suureen määrään hiilareita väsyttää ja siksipä nimenomaan keitetyt puurot ovat kohdallani iltaruokaa. Myös leipä tekee herkästi saman efektin. Täällä ollaankin ehdottomasti aamusmoothien/smoothiebowlin tai banaanipannareiden ystäviä! Myös kylmä tuorepuuro tai chiavanukas toimii super hyvin. Tuhdin munakkaan olen ottanut myös  toisinaan osaksi aamujani ja itseasiassa se passaa myöskin erinomaisesti, vaikka lämmintä onkin!

img_8391

img_8471

Mielestäni hyvä ja ravitseva aamiainen koostuu ainakin seuraavista elementeistä:

  • Ravitseva pääruoka kuten puuro, smoothie, pari palaa (kaura)leipää tai vaikka ne banaanipannarit.
  • Marjat tai hedelmät, joita voidaan yhdistää edellä mainitsemieni lisukkeeksi tai vaikka puristaa tuoremehuksi. Nam!
  • Kasviksia ja jotain vihreää. Jos syöt leipää, laitathan päälle paljon vihreää ja muita kasviksia. Jos taas teet smoothien laita sekaan vaikka lehtikaalta, mintunlehtiä ja selleriä. Munakkaaseen puolestaan on helppo upottaa kaikkea terveellistä vihreää.
  • Proteiinia ja hiilareita sopivassa suhteessa. Vaikka keittiövaakaa en käytä, mietin aina hieman sitä, että onhan aamiaiseni tasapainossa. En esimerkiksi syö pelkästään leipää tai kananmunia. Pyrin yhdistämään eri elementtejä sopivassa suhteessa. Kiteytettynä tekemään aamiaisestani monipuolisen!
  • Hyviä rasvoja. Tämä on myös erittäin tärkeä kohta mikä helposti unohtuu. Aamiaisen tulisi kin siis sisältää hyviä rasvoja edes jossain muotoa. Hyviä lähteitä ovat esimerkiksi avokado, pähkinät ja mantelit. Myös hamppuöljyn lorauttaminen smoothien tai puuron sekaan toimii!
  • Runsaasti vettä. Käynnistän aamuni poikkeuksetta muutamalla vesilasillisella, sillä keho on kuiva yön jäljiltä. Aamiaisen syönnin yhteydessä en hirveästi vettä nauti, mutta taas kahvikupillisen jälkeen kyllä. Jos haluat tehostaa veden vaikutusta, tee ihoakin elvyttävää sitruunavettä.

img_8388

Jos inhoat aamiaista etkä ole sitä koskaan pystynyt syömään, suosittelen kokeilemaan jotain sellaista aamupalaa joka voisi sinulle maistua. Valitse vaikka lemppari välipalasi tai joku sellainen juttu, jonka syömisestä tavallisesti nautit? Usein aamuisin toimii myös pieni odottelu jos ruoka ei ihan samantien heräämisen jälkeen uppoa. Aamiaisen voi ottaa myös mukaan töihin ja syödä vasta toimistossa koneen äärellä. Tärkeintä on kuitenkin nauttia se aamiainen, tavalla tai toisella. Kahvi ei ole aamupalaa, se tulisi jokaisen muistaa.

Mites teidän aamupala tottumukset? Olette niitä joille aamiaisen syöminen on suuri nautinto, vai syöttekö vaan jotain pikaisesti ennen töihin lähtöä? 🙂

Kommentit (16)
  1. Aamupala on ehdottomasti syötävä ja hirveä nälkäkin on aamulla vaikka onkin syöty ennen nukkmaanmenoa. Olen aina syönyt elämässäni aamupalan, joskus se sisälti vaan niitä sokeri jogurtteja, leipää tm.. Mulla aamupala on toiseksi suurin annos (kalorien mukaan) ja siinä on 90g kaurahiutaleita, 100g raejuustoa, mustikoita ja lisäksi vielä kahvi + öljyt ja ehkä vielä leipääkin pala. 😀

    1. Kuulostaa hyvältä. 🙂 Ja aamulla tosiaan pitääkin syödä! Muistaakseni neljännes päivän ravintotarpeesta tulisi saada aamiaisella.

      Itselläni on harvoin aamulla hirveä nälkä, koska syön illalla nukkumaan mennessäkin. Inhoan nälkäisenä nukkumista ja siksi itse syön vaikka kello kaksitoista jos nälkä iskee. 😀

  2. Aamupalat, ja erityisesti rauhalliset aamukahvi-hetket kuuluvat nykyisin myön mun lemppareihin 🙂 Kiitos muuten kivasta blogista, olen löytänyt tänne vasta hiljattain ja päivittäin käyn kurkkimassa uusia postauksia. Kirjoitat monipuolisesti erilaisista aiheista, joista saa hyviä, ARKISIA, käytännönvinkkejä ! Jatka samaan tapaan 🙂

    1. Nojoo, mä rakastan myös hitaita aamuja. <3

      Ja mahtavaa kuulla, että olet viihtynyt. 🙂 Toivottavasti näin on jatkossakin!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *