Parempi uni, parempi mieli

Olen nukkunut viime viikkoina todella surkeasti. Heräillyt useamman kerran yössä ja valitellut sitä, kuinka unen saantini on vaikeutunut. Jos ennen nukahdin melkein suoraan petiin mennessä, nyt joudun odottelemaan nukkumattia ainakin tunnin verran sänkyyn kipuamisen jälkeen.

img_9136

Tottakai on sanomattakin selvää, että stressi heikentää unenlaatua ja ylipäänsä unen saantia. Kun stressihormonit ovat koholla, keho käy jatkuvasti vähän ylikierroksilla. Itse olen vielä sen verran herkkä ihminen, että aistin kaiken tuollaisen todella vahvasti. Pienetkin poikkeamat henkisessä maailmassa järkyttävät unirytmiäni. Onneksi en tee 8-16 duunia, sillä tällä hetkellä homma olisi muuten aivan katastrofi. Nyt saan kuitenkin kuroa illalla hukassa olevaa unta sitten aamulla takaisin ja voin halutessani nukkua yhdeksäänkin saakka. Toisaalta, oravanpyörä on valmis. :) Jos edes yhtenä aamuna heräisin vaikka klo. 7.00 nukahtaisin ihan salettiin aikaisemmin! Vielä en ole muuten halunnut kokeilla, liian tuoreessa muistissa nuo aikaiset aamuherätykset.

Itselleni unesta on ylipäänsä tullut vuosien saatossa kokoajan tärkeämpi ja tärkeämpi asia. Nuorempana saatoin mennä suoraan baarista aamuvuoroon parin tunnin yöunilla, nykyään en enää kykene tuohon (eikä siis sillä, että haluaisinkaan :D). Kehoni on saanut muutaman ikävuoden lisää ja sen mukana on tullut myös halu pitää itsestään huolta niin henkisesti, kuin fyysisestikin. Minulle on tärkeää, että voin hyvin ja uni onkin yksi iso pilari hyvinvoinnissani! Ei ole yhdentekevää kuinka monta tuntia yössä nukun, vaan tiedostan täysin kuinka monta tuntia unta todella tarvitsen ollakseni paras versio itsestäni.

img_9107

Millä keinoin sitten varmistan laadukkaat yöunet tai nimenomaan haen balanssia uneen stressaavina ajanjaksoina? Tässä omat vinkkini parempaan uneen, unirytmiin ja unen saantiin:

Käy lämpimässä suihkussa tai kylvyssä 1-2 h ennen nukkumaanmenoa. Olen ottanut viime aikoina tavaksi käydä iltaisin suihkussa, koska olen huomannut lämpöisen veden rauhoittavan ja ehkä jopa valmistavan kehoa uneen. Lämpö luonnollisestikin väsyttää ja samalla valmistaa kehoa unimoodiin. Suihkuun ei kuitenkaan kannata mennä ihan hetki ennen unta ettei se vie nukkumattia kauemmas. Lämpö nimittäin nostaa ruumiinlämpöä ja tuo saattaa puolestaan vaikuttaa unensaantiin.

Pyri tasapainoiseen elämään ja elämänrytmiin. Tässä kohtaa korostaisin rutiinien tärkeyttä. Jotta uni olisi tasaista vaatisi se tasaisen elämänkin. Ei nyt välttämättä samalla kellon lyömällä tarvitse aina olla pedissä, mutta kutakuinkin. Kun keho tottuu tiettyyn rytmiin, myös nukahtaminen helpottuu.

Satsaa puhtaaseen petiin ja petivaatteisiin. Jep, täällä ainakin puhdas peti houkuttelee enemmän sinne sukeltamaan, kuin kuukauden vanhat lakanat tai muuten huonokuntoinen sänky. Voi olla, että olen outo, mutta usein fiilistelen nimenomaan pehmeitä petivaatteita ja saan niissä paremmin unen. Puhtauden tuoksu tuudittelee ihanasta uneen. <3

Älä tissuttele. Alkoholi tunnetusti heikentää unenlaatua ja pahimmillaan saattaa tehdä yöunista hyvin katkonaisia. Koska itse en harrasta tissuttelua, huomaan ne satunnaisesti nautitut lasilliset heti unessani. En sitten tiedä millainen vaikutus sillä olisi jos joka ikinen ilta joisi vaikka lasin punaviiniä? Tottuisiko keho tuohon alkoholimäärään vai mitä tapahtuisi? Omakohtaisesti on kuitenkin pakko sanoa, että mieluummin valitsen veden kuin juon ruoan kanssa pari lasia viiniä. Ihan vaan siis jo unen takia.

Ei puhelinta petiin! Jotenkin hassua, että tänä päivänä joutuu tällaisestakin asiasta muistuttelemaan (itselleen myös!). Puhelin on nimittäin monella tiukasti kädessä vielä pedissäkin, joten eipä ihme jos unen saanti vaikeutuu. Itse sorrun monesti tähän ja vastailenkin viesteihin vielä silmät ristissä… Onneksi sentään tajuan laskea sen näytön kirkkauden minimiin. Tässä minulla on kyllä petraamista ja paljon.

img_9129

Himmennä valoja ja polta kynttilöitä. Valaistuksella on suuri merkitys unensaannissa. Onkin tärkeää himmentää valaistusta riittävän ajoissa ennen nukkumaanmenoa, jotta keho ymmärtää yön lähestyvän. Itse olen iltaisin aina hyvin himmeällä valaistuksella ja poltan kynttilöitä. Kynttilät muutenkin rauhoittavat ja mielestäni tekevät jopa hieman uneliaaksi.

Älä juo kahvia tai teetä klo. 18 jälkeen. Tämä ei tokikaan päde kaikkiin, sillä osa ei ole niin kofeiiniherkkiä. Omalla kohdallani viimeinen kahvikuppi on juotava ennen klo. 18 tai muuten se häiritsee yöunta. Tämä on opittu kantapään kautta ja noudatan sitä hyvin tarkkaan.

Kevennä ruokavaliota iltaa kohden. Pasta-annos kello 23 illalla voi olla suuri virhe. Ainakin itse huomaan, että illalla syöty raskas ruoka laittaa aineenvaihdunnan töihin ja siksipä unensaanti voi heikentyä. Siispä keveämpää ruokaa kehiin iltaa kohden! Mielestäni hyviä iltapaloja ovat esimerkiksi soijarahka marjoilla, kaurapuuro, hedelmät tai munakas. Tärkeintä on ettei syö liian raskaasti lähellä nukkumaanmenoa.

Muista magnesiumlisä. Magnesium illalla otettuna rauhoittaa ja esimerkiksi jalkojen levottomuutta on sen avulla mahdollista vähentää. Suosittelenkin lämmöllä kyseisen ravintolisän nappaamista vaikka muutama tunti ennen petiin menoa. Omat suonenvetoni ovat jääneet kauas unholaan sen jälkeen, kun magnesiumin käytön aloitin! Ennen suonta veti todella usein, nykyään ei enää koskaan.

Ajoita treenit oikein. Jos treenit piristävät sinua, ajoita salilla käynti esimerkiksi iltapäivään, alkuiltaan tai vaikka aamuihin. Jos taas kuntosalin jälkeen voit melkein suoraan laukata petiin, sopivat iltatreenit kehollesi. Itse huomaan, että treenien jälkeen en kykene heti nukkumaan. Siispä aamupäivisin/päivisin treenaaminen sopii keholleni parhaiten! Tämä on kovin yksilöllistä joten kannattaakin tarkkailla kehoaan. :)

Siinä minun kymmenen vinkkiä parempaan uneen. Näiden noudattamisen otan kyllä nyt jälleen itsekin asiaksi, sillä ei ole kivaa jatkuvasti valvoskella yömyöhään. Toivon mukaan rytmit tasoittuisivat pian!

Onko teillä jotain rutiineja ennen nukkumaanmenoa? Ehkä lukeminen, salitreeni tai se lämmin kylpy? 

On my way

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta