Täydellisen munakkaan ABC

Täydellinen munakas ei ole aina mikään itsestäänselvyys. Milloin tuntuu, että nestettä lorahtaa taikinaan liikaa tai mausteet eivät mene aivan kohdilleen. Itse mokaan usein nimenomaan mausteiden kanssa ja heitänkin niitä taikinan sekaan vähän ronskimmalla kädellä. Hupsista.

Omeletti

Mielestäni myös omeletin paksuudessa, koostumuksessa ja jopa muodossakin on välillä eroja. Toisinaan tuo tekele onnistuu aivan priimasti ja joskus siitä tulee visuaalisestikin aivan kamala. :D Kun kesällä aloin näitä täytettyjä munakkaita enemmän ruokavaliossani harrastamaan, rupesin nimenomaan opettelemaan sen täydellisen yksilön valmistusta. Paljonko nestettä, montako munaa, kuinka paljon ja mitä kasviksia? Maku on tietysti tärkein, mutta mielestäni myös koostumuksessa on tiettyjä juttuja joiden tahdon toteutuvan.

Siispä alla omat vinkkini täydelliseen omeletin valmistukseen vaihe vaiheelta:

Tarvitset:

 • Haluamiasi kasviksia
 • Tuoretta basilikaa
 • 3 luomu kananmunaa
 • Mausteita (esim. yrttimauste, laadukas suola ja mustapippuri)
 • 1 dl kaurajuomaa (tai muuta nestettä)
 • Purjoa tai muuta sipulia
 • 1/2 limettiä

Munakas

Vaihe 1.

Pilko kasvikset, sipuli ja sienet. Mielestäni omelettiin sopivat parhaiten paprika, tomaatti, herkkusienet ja purjo. Periaatteessahan kasviksista kannattaisi tehdä pientä silppua jotta munakas pysyy kasassa mutta itse henkilökohtaisesti pidän enemmän siitä, että omeletin joukossa on purtavaa ja niitä suurempia sattumia. Ja tosiaan sienet joukkoon puolikkaina. Itse käytin suomalaisia herkkusieniä. Kasvisten määrä on aika silmämääräinen, eli noin kouralliset kaikkea. Sipulia toki vähemmän.

Vaihe 2.

Valmista taikina. Kananmunat (kaksi kokonaisena ja kolmannesta vaan valkuainen) blenderiin ja joukkoon neste, sekä mausteista osa. Itse laitan tavallisesti taikinaan suolan ja nimenomaan kasvikset maustan pippurilla, yrttiseoksella jne. Blendataan taikinaa hetki jotta se muuttuu kuohkeaksi ja kohoaa hieman.

Omeletti

Vaihe 3.

Kuullotetaan pannulla kasvikset, sienet ja sipuli käyttäen paistorasvana oliivi -tai kookosöljyä. Ei kannata kuitenkaan varsinaisesti paistaa kasviksia tummiksi, vaan ennemminkin hakea niihin kevyttä väriä. Mieto paistolämpötila onkin kaiken a ja o.

Vaihe 4.

Siirretään kasvikset sivuun ja kaadetaan munakastaikina pannulle (lisää öljyä jos tarve!). Annetaan pelkän taikinan muhia pannulla muutama minuutti ja odotetaan, että taikina tosiaan hieman vetäytyy. Kun omeletti on vetäytynyt eikä niin nesteinen, kaadetaan kasvikset, sienet ja sipulit toiselle puolikkaalle. Päälle voi heittää jo tässä kohtaa yrttejä kuten basilikaa. Niin ja limetin puolikas kannattaa puristaa nimenomaan tässä kohtaa munakkaan päälle.

Jälleen jätetään muhimaan. Jossain kohtaa käännetään se toinen puolikas toisen puolikkaan päälle ja sammutetaan liesi. Kaadetaan omeletti lautaselle ja nautitaan oitis! Munakas on nimittäin ruokaa joka ei syöjäänsä odota. :)

Omeletti

Ylipäänsähän nämä ovat makuasioita kuinka kypsästä munakkaasta sitä pitää. Itselleni maistuu enemmän sellainen vähän raaka ja hieman löysempi omeletti. Tykkään myös siitä, että täytteitä on runsaasti ja tuo munakas ei ole mikään paistettu lätty, vaan kunnon runsaan ruokaisa annos! Tämmöisellä satsilla nimittäin sitten pärjääkin useamman tunnin. :) Loistava aamiainen, välipala tai miksei täytteitä fiksaillessa myös toisinaan lounaskin.

Mitkä ovat teidän suosikki täytteenne omeletissa? Kaipaisin ehkä välillä jotain uusia variaatioita, vaikka tämä vanha hyvä resepti onkin. Jos siis tulee jotain mieleen niin kertokaahan kommenttiboksin puolella! :)

On my way

10 vastausta artikkeliin “Täydellisen munakkaan ABC”

 1. Moikka!

  Asiani ei tämän postauksen aiheeseen liity, mutta huomasin vaan katsellessani Snapchat-seurattavien listaani, että siellä oli sinun tilisi, mutta en ole koskaan nähnyt tarinoitasi feedilläni? :) Oletko laittanut asetuksista tarinasi näkyville vain kavereillesi? Olisi kiva seurata sinua Snapchatin kautta myös!

  Kiitos mukavasta ja inspiroivasta blogista ja ihanaa viikonloppua! :)

  • Tiedätkö, hyvä kun sanoit tästä! Tilini oli tosiaan yksityinen, vahingossa siis. :D
   Nyt on muutos kuitenkin tehty. Toivottavasti siis näkyy myös jatkossa nuo tapahtumat sinullekin. :)

   Ja ihana kuulla jos blogi miellyttää ja inspiroi! Sinnekin aivan ihanaa sunnuntaita. :)

 2. Sattumoisin syön täällä just munakasta lounaaksi😄 Oma lempiresptini on niinkin yksinkertainen kuin pannu kuumaksi, hiukan öljyä ja sitten vaan rikon pari kanamunaa suoraan pannulle. Hiukan sotken rakennetta paistolastalla, mutta tykkään kuitenkin, että keltuainen erottuu joukosta. Pakko myöntää, että en ole koskaan edes tajunnut miksi joukkoon pitäisi laittaa nestettä. Makuasioita tietysti, mutta itseäni miellyttää paksu koostumus ja plussaa tietty helposta valmistustavasta, eipä tule paljon tiskiäkään😉
  Täytteeksi laitan yleensä pinaattia, fetaa, herkkusieniä (ja ilmakuivattua kinkkua). Lisukkeeksi vielä parsa- ja kukkakaalia + hiilarinlähteeksi esim. edelliseltä aterialta jääneitä bataattiranuja tai leipää. Yksi mun luottoresepteistä, ollut jo useamman vuoden. Monipuolista, helppoa, halpaa ja ennen kaikkea maukasta!

  • Itse pidän siksi nesteen lisäämisestä, että munakkaasta tulee kuohkeampi. Kuvailemallasi tavalla siitä kananmunasta tulee enemmän lättymäinen eikä niin paksu. :)

   Mutta makuasioita nämä ovat! Hyvältä kuulostavat täytteet. Tulikin heti tuosta mieleen, että pitää ostaa pinaattia taas ja laittaa sitä omelettiin. :)

 3. Heippa,
  Asiani ei tähän postaukseen liity, mutta haluaisin sulta kuitenkin kysästä, kun blogiasi olen kauan jo seuraillut :) Alkuvuodesta kirjoitit pitkästä flunssasta joka sinua vaivasi eikä meinannut millään pois lähteä. Oletko miettinyt influenssarokotteen hankkimista tai mitä mieltä yleisesti siitä olet ?

  Itse sairastin viime vuonna myös todella pitkän flunssan ja puntaroin rokotteen ottamista.. Tietenkin lääkärit tietävät paremmin, mutta kunhan ajattelin kysästä muidenkin mielipiteitä!

  Terkuin; Janni <3

  • Moikka,

   En ole miettinyt enkä ajatellut sitä ottaa. Jo viime vuonna oli mahdollisuus mutta jätin välistä.

   Sairastamani tauti oli siis mykoplasma joka oli pitkittynyt. Sain alkuun liian miedot antibiootit, jonka vuoksi tauti palasi muutaman kuukauden jälkeen. Vasta kunnon hevoskuurilla se saatiin talttumaan.

   Olen kuullut noista rokotteista aika paljon huonoa eli en ehkä lähtisi ottamaan. Ylipäänsä mielestäni ylimääräisten rokotteiden ottaminen on vähän kyseenalaista. Muistaakseni siitä sikainfluenssa-rokotteestakin tuli monille ties mitä jälkioireita…

 4. Kuulostaa ja näyttää herkulliselta! Itsekin tykkään että munakkaassa on täytteitä ihan reilusti ja mun lempparitäytteitä ovatkin pinaatti, kirsikkatomaatit, feta ja herkkusienet :) mukavaa viikonloppua!

  • Eikö! Ja joo, kunnolla vaan kaikkea täytettä niin hyvä tulee. Munakas on kyllä ehdottomasti aivan parhaita välipaloja. :)

 5. Jes, juuri sopiva ajoitus tälle, kun ajattelin kokeilla munakasta aamiaseksi puuron sijaan! Itse oon tykännyt jo pitkään tehdä munakkaan niin, että oon raastanut sekaan kesäkurpitsaa. Sitten vähän nestettä(mantelimaito tai vesi), mausteita, ja soijakastiketta pikkasen. Hyvää tulee! Kiitos sulle vinkeistä, taitaapa mennä kokeiluun aamulla :)

  • Mahtavaa! :)) Pitääpäs hei kokeilla tuota sinunkin kesäkurpitsa-vinkkiä! Ehdottomasti. Tuo varmasti hyvää täyteläisyyttä munakkaaseen. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta