Täydellisen munakkaan ABC

Täydellinen munakas ei ole aina mikään itsestäänselvyys. Milloin tuntuu, että nestettä lorahtaa taikinaan liikaa tai mausteet eivät mene aivan kohdilleen. Itse mokaan usein nimenomaan mausteiden kanssa ja heitänkin niitä taikinan sekaan vähän ronskimmalla kädellä. Hupsista.

Omeletti

Mielestäni myös omeletin paksuudessa, koostumuksessa ja jopa muodossakin on välillä eroja. Toisinaan tuo tekele onnistuu aivan priimasti ja joskus siitä tulee visuaalisestikin aivan kamala. 😀 Kun kesällä aloin näitä täytettyjä munakkaita enemmän ruokavaliossani harrastamaan, rupesin nimenomaan opettelemaan sen täydellisen yksilön valmistusta. Paljonko nestettä, montako munaa, kuinka paljon ja mitä kasviksia? Maku on tietysti tärkein, mutta mielestäni myös koostumuksessa on tiettyjä juttuja joiden tahdon toteutuvan.

Siispä alla omat vinkkini täydelliseen omeletin valmistukseen vaihe vaiheelta:

Tarvitset:

  • Haluamiasi kasviksia
  • Tuoretta basilikaa
  • 3 luomu kananmunaa
  • Mausteita (esim. yrttimauste, laadukas suola ja mustapippuri)
  • 1 dl kaurajuomaa (tai muuta nestettä)
  • Purjoa tai muuta sipulia
  • 1/2 limettiä

Munakas

Vaihe 1.

Pilko kasvikset, sipuli ja sienet. Mielestäni omelettiin sopivat parhaiten paprika, tomaatti, herkkusienet ja purjo. Periaatteessahan kasviksista kannattaisi tehdä pientä silppua jotta munakas pysyy kasassa mutta itse henkilökohtaisesti pidän enemmän siitä, että omeletin joukossa on purtavaa ja niitä suurempia sattumia. Ja tosiaan sienet joukkoon puolikkaina. Itse käytin suomalaisia herkkusieniä. Kasvisten määrä on aika silmämääräinen, eli noin kouralliset kaikkea. Sipulia toki vähemmän.

Vaihe 2.

Valmista taikina. Kananmunat (kaksi kokonaisena ja kolmannesta vaan valkuainen) blenderiin ja joukkoon neste, sekä mausteista osa. Itse laitan tavallisesti taikinaan suolan ja nimenomaan kasvikset maustan pippurilla, yrttiseoksella jne. Blendataan taikinaa hetki jotta se muuttuu kuohkeaksi ja kohoaa hieman.

Omeletti

Vaihe 3.

Kuullotetaan pannulla kasvikset, sienet ja sipuli käyttäen paistorasvana oliivi -tai kookosöljyä. Ei kannata kuitenkaan varsinaisesti paistaa kasviksia tummiksi, vaan ennemminkin hakea niihin kevyttä väriä. Mieto paistolämpötila onkin kaiken a ja o.

Vaihe 4.

Siirretään kasvikset sivuun ja kaadetaan munakastaikina pannulle (lisää öljyä jos tarve!). Annetaan pelkän taikinan muhia pannulla muutama minuutti ja odotetaan, että taikina tosiaan hieman vetäytyy. Kun omeletti on vetäytynyt eikä niin nesteinen, kaadetaan kasvikset, sienet ja sipulit toiselle puolikkaalle. Päälle voi heittää jo tässä kohtaa yrttejä kuten basilikaa. Niin ja limetin puolikas kannattaa puristaa nimenomaan tässä kohtaa munakkaan päälle.

Jälleen jätetään muhimaan. Jossain kohtaa käännetään se toinen puolikas toisen puolikkaan päälle ja sammutetaan liesi. Kaadetaan omeletti lautaselle ja nautitaan oitis! Munakas on nimittäin ruokaa joka ei syöjäänsä odota. 🙂

Omeletti

Ylipäänsähän nämä ovat makuasioita kuinka kypsästä munakkaasta sitä pitää. Itselleni maistuu enemmän sellainen vähän raaka ja hieman löysempi omeletti. Tykkään myös siitä, että täytteitä on runsaasti ja tuo munakas ei ole mikään paistettu lätty, vaan kunnon runsaan ruokaisa annos! Tämmöisellä satsilla nimittäin sitten pärjääkin useamman tunnin. 🙂 Loistava aamiainen, välipala tai miksei täytteitä fiksaillessa myös toisinaan lounaskin.

Mitkä ovat teidän suosikki täytteenne omeletissa? Kaipaisin ehkä välillä jotain uusia variaatioita, vaikka tämä vanha hyvä resepti onkin. Jos siis tulee jotain mieleen niin kertokaahan kommenttiboksin puolella! 🙂

Kommentit (10)
  1. Jes, juuri sopiva ajoitus tälle, kun ajattelin kokeilla munakasta aamiaseksi puuron sijaan! Itse oon tykännyt jo pitkään tehdä munakkaan niin, että oon raastanut sekaan kesäkurpitsaa. Sitten vähän nestettä(mantelimaito tai vesi), mausteita, ja soijakastiketta pikkasen. Hyvää tulee! Kiitos sulle vinkeistä, taitaapa mennä kokeiluun aamulla 🙂

    1. Mahtavaa! :)) Pitääpäs hei kokeilla tuota sinunkin kesäkurpitsa-vinkkiä! Ehdottomasti. Tuo varmasti hyvää täyteläisyyttä munakkaaseen. 🙂

  2. Kuulostaa ja näyttää herkulliselta! Itsekin tykkään että munakkaassa on täytteitä ihan reilusti ja mun lempparitäytteitä ovatkin pinaatti, kirsikkatomaatit, feta ja herkkusienet 🙂 mukavaa viikonloppua!

    1. Eikö! Ja joo, kunnolla vaan kaikkea täytettä niin hyvä tulee. Munakas on kyllä ehdottomasti aivan parhaita välipaloja. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *