Kun lisäsin ruokavaliooni hiilareita

Useampi teistäkin varmaan muistaa ajan jolloin karpattiin tai elettiin VHH -dieetillä? Kauppojen hyllyt täyttyivät vähähiilarisista leipävaihtoehdoista ja pastan syöminen oli suorastaan syntiä. Itsekin myönnän tuolloin ostaneeni vähähiilarista leipää ja vältelleeni pastaa, sekä riisiä. Kyllä, minäkin hurahdin kyseiseen ruokavalioon ja vaan siksi, koska muutkin.

Muistan, kuinka tuolloin olin hyvin usein nälkäinen ja saatoinkin syödä yhtäkkiä kerralla todella paljon hiilihydraatteja. Siis silloin, kun repsahdin. Leipä maistui suorastaan taivaalliselle ja se himo mikä siihen saattoi tulla oli aivan käsittämätöntä. Monta palaa meni kuin tuosta vaan ja patonki maistui niin jumalaiselta! Kyse oli luonnollisestikin siitä, että kehosta puuttui jotain ja tässä tapauksessa vähintään ne hiilarit. Toki tuolloin söin muutenkin hyvin epämääräisesti, joten varmasti kokonaisuudessaan kroppani kaipasi lisää polttoainetta. Myös makeanhimo vaivasi todella usein ja karkkia saattoi upota kerralla puolikin kiloa.

img_0232

Onneksi nuo ajat ovat olleet takanapäin jo useamman vuoden ajan. Pitkään olenkin syönyt monipuolisesti kuitenkaan kiinnittämättä tarkkaa erityishuomiota mihinkään tiettyyn osaan ruokavaliossani (hiilarit, proteiini, rasvat…). Syön oikeastaan kaikkea mitä vatsani vaan kestää ja mikä hyvältä suussani maistuu! En syö päivästä toiseen samaa safkaa samalla kellonlyömällä, enkä tosiaan minkään dieetinkään mukaan. Itselleni sopiikin parhaiten todella vapaa tapa ruokailla, ilman minkäänlaista stressiä. En myöskään himoitse erityisesti mitään tiettyjä ruoka-aineita tai kärsi enää samanlaisista makeanhimoista, kuin ennen kärsin.

Viime viikkoina ruokavalioni on kuitenkin koostunut huomattavasti hiilaripitoisemmasta safkasta, kuin aikaisemmin. Tähän ei ole oikeastaan sen kummempaa selitystä kuin se, että olen halunnut syödä vähemmän ulkona ja tehdä enemmän ruokaa kotona. Pasta -ja riisiruoat (gluteenittomat) ovat hyvin helppoja valmistaa ja niistä syö aina kahtena päivänä. Olen siis opetellut myös tätä säästeliäämpää ruokakulttuuria, että samaa ruokaa syödään rasiasta vielä huomennakin. 😉 Nimenomaan runsas hiilarisissa ruoissa se toimii, mutta esimerkiksi salaatissa ei. Salaatti on syötävä samana päivänä sillä huomenna se on jo vetistä ja pahaa.

img_0246

Olenkin mutustanut nyt pastapitoisia ruokia jo useamman viikon enemmän, kuin aikaisemmin ja huomio, jonka olen kropassani tehnyt on aika yllättävä! Sitä, kun niin helposti ajatellaan, että pastalautasellinen turvottaa ja kerää nestettä, niin kohdallani on käynyt kyllä aivan päinvastoin. Aineenvaihduntani on toiminut mielettömän hyvin, treenit ovat kulkeneet fyysisellä tasolla erinomaisesti ja olen jaksanut useamman tunnin lounaan jälkeen ilman välipaloja. Oloni on ollut suorastaan voimaantuneempi.

Myös kropan tiivistymiseen, eli kiinteytymiseen olen kiinnittänyt huomiota. Vatsaa ei turvota laisinkaan ja se on kokoajan erityisen slimmi, samoin farkutkin tuntuvat löysemmiltä. Ei sillä, että nuo kaksi ulkoista seikkaa nyt olisivat mitään syitä jatkaa ruokavalion kanssa, mutta kyllähän tuollainen pistää silti miettimään! Varsinkin, kun reaktio on päinvastainen mitä voisi ehkä odottaa hiilareiden määrän lisäämisestä.

img_0286

Syy miksi aiheesta halusin kirjoittaa on nimenomaan se, että haluan avata ehkä joidenkin silmiä asian suhteen. Hiilari ei ole automaattisesti se pahis, vaan ne saattavat todella toimia osan kropalle erityisen hyvin! Varsinkin me salilla tai lenkkipolulla treenaavat tyypit, me tarvitsemme koneistoomme hiilihydraatteja enemmän tai vähemmän. On eri jos istut päivät pitkät toimistossa ja illat makaat sohvalla, silloin hiilareiden määrään kannattaakin kiinnittää huomiota. On kuitenkin turhaa syödä vähähiilihydraattisesti mikäli kroppasi niitä sietää ja voit hyvin niitä syödessäsi.

Toki hiilareiden lähteisiin ja laatuun kannattaa luonnollisestikin huomiota kiinnittää. Jos kroppasi ei pastaa (edes gluteenitonta) tai riisiä siedä, ovat esimerkiksi kauraleipä, marjat ja kasvikset erinomaisia hiilihydraattien lähteitä. Mikä kullekin nyt vaan toimii parhaiten. Ja tietenkään kaikkien urheilevienkaan ei ole pakko hiilaripainotteisesti syödä. Olen vaan yksi elävä esimerkki siitä mitä hiilareiden huomattava lisääminen saattaa aikaansaada. Minulle toimii  selvästi erinomaisesti, sinusta en ole varma. Kokeilemalla voit tämänkin selvittää! Jo parin viikon runsaampi hiilareiden käyttö varmasti paljastaa miten ne kroppaasi vaikuttavat. Onko muutos positiivinen vai negatiivinen.

img_0237

Onko kukaan muu huomannut vastaavaa, että hiilareiden ruokavalioon lisääminen vaikuttaisikin vain positiivisin tavoin sen turvotuksen ja tukkoisen olon sijaan? Olisi mielenkiintoista kuulla miten teidän kroppanne hiilareita kestää ja mistä lähteistä ne hankitte? 🙂

Kommentit (21)
  1. Siiri / Pilkettä-blogi
    10.11.2016, 11:11

    Itselläkin on meneillään hiilihydraattien lisäyskausi vähähiilihydraattisen elon jälkeen, lähteinä pääasiallisesti riisi ja juurekset. Suurimpia muutoksia ovat olleet parempi palautuminen ja unen laadun parantuminen. 🙂

  2. Mä syön paljon hiilareita ja jaksan treenata sekä pysyn ihan kuin itsestään hyvässä kuosissa. Kroppa sietää paremmin myös satunnaiset mätöt, kun jo lähtötilanteessa hiilaria tulee sisään reippaasti. Mättöjä tosin tekee harvemmin mieli. Hiilarinlähteinä kaikki mahdollinen, myös gluteeniviljat, mutta toki enemmän muita lähteitä ja vähemmän valkoista vehnää. Tosi tärkeänä pidän myös sitä, että hiilarit auttaa mua nukkumaan. Joskus aiemmin vhh-dieettejä kokeillessani alkoi aamuöinen valvominen. Illalla kunnon setti hiilareita, niin uni maistuu!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *