Herkullinen kaura

*Kaupallinen yhteistyö: Uotilan Kauraleipä.

Olen maininnut tämän useasti ennenkin: Kaura on yksi keittiöni suosikeista. Pidän sen mausta, koostumuksesta, ravinteikkuudesta ja siitä, kuinka hellävarainen raaka-aine se on vatsalle. Koska itselläni ei koskaan keliakiaa todettu, kykenen syömään kauratuotteita jotka on valmistettu samalla linjalla muiden viljojen kanssa. Siispä ihan tavallinen kaura ilman gluteeniton -etuliitettä toimii vatsalleni erinomaisesti!

Uotilan kauraleipä

Uotilan Kauraleipä

Uotilan Kauraleipä

Käytänkin kauraa aika monipuolisesti ja varsinkin leipää tulee suosittua ruokavaliossa ihan päivittäin. Minulle on kuitenkin hyvin tärkeää, että se leipä on nimenomaan jauhojen osalta  sataprosenttisesti kaurasta valmistettua – eikä pidä sisällään esimerkiksi vehnä -tai ruisjauhoja. Onneksi nykyään tältäkin osin kuluttajien toiveisiin vastataan kokoajan paremmin ja markkinoilta löytyykin jo leipää, joka on valmistettu 100 % kaurajauhoista. Yksi tällainen uutukainen löytyy Uotilan Leipomolta ja on itseasiassa ihan vasta markkinoille lanseerattu!

Kyseessä on suomalainen puhtaista raaka-aineista valmistettu lisä- ja säilöntäaineeton kauraleipä, jonka aineosat ovat tosiaan viljojen osalta 100 % täysjyväkauraa (kaurajauho, jyvä ja lese). Tuote ei kuitenkaan ole täysin gluteeniton, sillä se on valmistettu linjoilla joilla käsitellään muitakin viljoja. Leipä sopiikin erinomaisesti etenkin kaikille meille, jotka emme keliakiaa sairasta – mutta vatsamme ehkä reagoi herkästi useimpiin viljoihin. Kauraleipä on myös oiva tapa vähentää vehnän syöntiä ja valita arjessaan paremmin.

Uotilan Kauraleipä

Uotilan Kauraleipä

Uotilan Kauraleipä

Uotilan Kauraleipä

Kaurahan on ylipäänsä ravinto-arvoiltaan erinomainen valinta! Se pitää sisällään runsaasti kuituja, alentaa veren huonoa kolesterolipitoisuutta ja täyttää nopeasti. Etenkin kauran kuitupitoisuudesta puhutaan paljon ja henkilökohtaisesti pakko sanoa, että kaura toimii kyllä erinomaisesti suoliston hyvinvoinnin ylläpidossa. Tässä Uotilan leivässä on mukana myös psylliumia ja pellavansiemeniä, joiden roolia suoliston terveyden suhteen en voisi enempää korostaa!

Vaikka ravintosisältö olisikin kohdillaan, vaadin leivältä ehdottomasti myös makua. Kokemukseni täysin gluteenittomista leivistä ovat aika huonoja ja siksipä nimenomaan kaura on tarjonnut itselleni erinomaisen vaihtoehdon! Tässä Uotilan leivässä onkin todella aito maku ja limppuhulluna itseeni iski nimenomaan tuo leivän limppumainen rakenne. Leipä on tiivistä tavaraa ja maistuu aidosti kauralle. Leivästä maistuu selkeästi läpi nimenomaan se, että lisäaineita ei ole käytetty ja kyseessä on puhdas kauratuote!

Uotilan Kauraleipä

Uotilan Kauraleipä

Uotilan Kauraleipä

Uotilan Kauraleipä

Uotilan Kauraleipä

Suosin kauraleipää päivittäin ja pääasiallisesti muutaman palan päivässä. Täytteinä ovat poikkeuksetta erilaiset kasvikset ja vihreät, avokado, laktoositon- tai kaurapohjainen levite, kananmuna ja erilaiset yrtit. Rakastan ripotella leivän päälle lopuksi vielä mausteita, kuten pippurirouhetta tai Herbamarea – nam! Kannattaa oikeasti kokeilla ellet ole vielä testannut. :)

Pidän leipää ylipäänsä erinomaisena välipalana ja nimenomaan tuomaan ruokavalioon monipuolisuutta. Sen päällä on helppo syödä mm. vihreitä tai pari kananmunaa – jos ne ovat muuten päivän ruokavaliosta uupuneet. Leivästä saa energiaa ja sen voimalla jaksaa toimia. Myös treenit kulkevat parin kauraleivän voimin aivan mahtavasti! Itsehän en enää leivästä mistään hinnasta luopuisi ja koen, että se sopiikin keholleni erinomaisesti.

Onkos täällä muita kauraleipään hurahtaneita? Tai mitä mieltä olette ylipäänsä leivän syömisestä? :)

On my way

18 vastausta artikkeliin “Herkullinen kaura”

  1. En tiiä muistatko enää mua mut kyselin sulta pari viikkoa sitten ravitsemuterapeutille menosta ja kerroin miten samanlaisia koekmuksia mulla on ku sullaki on.. Nyt ku mut määrättii toimimaan viljojen kanssa samalla tavalla ku sä eli saan syödä kauraa mut ei oikee muita viljoja nii kauraleipä on niin hyvää! Sulla on kyl nii hyvä blogi! kiitos!

    • Muistan kyllä kommenttisi. :) Kiva juttu, että apu on löytynyt ja olet nyt saanut ohjenuoran jolla pääset ruokailujen kanssa alkuun.

      Kauraleipä on kyllä todella hyvää ja itse en mistään hinnasta enää edes palaisi ruisleipään. Kaura on niin pehmeää ja hellävaraista suolistolle. Kannattaa tosiaan kurkata aina nuo pussin kyljet, sillä on olemassa useampia kauraleipiä joiden sisällössä on myös vehnää… Eli tärkeä huomio! Pelkkä kauraleipä nimenä ei valitettavasti takaa sitä, että leipä on oikeasti täysin kaurasta valmistettu.

      Ja kiitos paljon, arvostan palautettasi. :)

  2. Itse olen myös täysin ”ruis”allergikko… Se on minulle jopa pahempaa kun vehnä. On kyllä hyvä kun näitä 100% kauraleipiä on tullut useammalta eri valmistajalta. Aiemmin kun monesti oli vaan paketissa ”kauraleipä” mutta kun luki ainesosaa niin kauraa saattoi olla 30% ja muut ruisjauhoja, vehnää ym. Ihmisten pitäisi paremmin ajatella että kaikille ei käy kaikki, kun niin toitotetaan että leipä on epäterveellistä, ja jos jotain leipää syöt niin ruisleipää sen on oltava. Kaikille ei käy kaikki, ja ruis on juuri todella haastavaa monen vatsalle. Käykö sinulle muuten sipuli, omenat, paprika, herneet? Ne on ainakin itselläni sellaisia mitkä käy myös mahaan. Samoin ostin eilen kokeeksi pirkan gluteenittomia näkkileipiä, ja joku niissä sai mahan toimimaan samalla tavalla kun oisin syönyt ruista?? En tiedä. Eli kaurassa pakko pysyä, ja tätä mainostamaasi leipää en olekaan syönyt, vaikka eilen näin kaupassa. Ostan heti ensi kerralla :)

    • Joo ruisleipä on kyllä aika paha turvotuksen ja vatsakipujen aiheuttaja. Pahinta on Jälkiuunileipä, huh. Ja olen samaa mieltä, huikeaa että tuo seikka on petraantunut ja nyt tarjolla on kauraleipää joissa ei ole sitä vehnää tai ruista. :)

      Käy kyllä sipuli, omenat ja paprika. Mutta esimerkiksi kikherneet ja muut herneet eivät niinkään hyvin. Minä itseasiassa taas tykkään noista Pirkan gluteenittomista näkkäreistä, eikä vatsani niihin reagoi. Lienee todella yksilöllistä siis tämäkin. Jotkut gluteenittomat pakasteleivät kuitenkin reagoivat ja niiden ostamisen olenkin lopettanut kokonaan. Ovat jotenkin ylipäänsä niin keinotekoisen makuisia, ettei tee mieli sellaista syödä. Puhdas kaura on ehdottomasti paras ja masullekin hellävarainen!

      Ja suosittelen kyllä kokeilemaan jos yhtään limppumaisesta leivästä pitää. Itse tykästyin. :)

  3. Voin lämpimästi suositella Lidl kaurapaloja, nekin 100% kauraa. Ja todella maukkaita, ne löytyy paistopisteistä ja juuri uunista tulleet vievät kielen mennessään. Suosittelen! Vatsavaivaisena eivät nuo palat ole aiheuttaneet muutakuin mielihyvää :)

    • Juuri tänään ystäväni osti niitä kokeiluun. :) Pitääkin joku kerta ostaa myös itse niitä!

  4. Rrakastan leipää! Olipa ruista, kauraa tai mitälie:) Tosi harvoin kaupasta siis leipäpussi tarttuu mukaan, koska se loppuisi todennäköisesti ennen aikojaan :)

    • Monella on kyllä leipään himoja. :) Itsellänikin joskus oli mutta nuo ovat jääneet. Nykyään syön pari palaa päivässä ja siihen se jääkin sitten.

    • Toisinaan laktoositonta voita, mutta pääasiassa Oatlyn kauralevitettä, tahinia tai laktoositonta tuorejuustoa. Oatlya kuitenkin lähestulkoon aina. :)

  5. Olen samoilla linjoilla sun kanssa. Kauraleipä on aivan ihanaa, itse asiassa mun lempparia! Itselläni onkin juuri nuita himoja leipää kohtaan.. Välillä syön leipää ihan liikaakin päivässä ja välillä en kuin vaikka pari palaa. Se on niin vaihtelevaa. Enkä tiedä mikä tuossa leivässä niin koukuttaa, se on vaan liian hyvää… :) Olen sitä yrittänyt kitkeä poiskin, mutta aina siihen palaa uudelleen.

    Sulla on kyllä aivan ihana blogi, kiitos sulle! 😍

    • Itselläni nimenomaan hiilarihimot johtuivat siitä, että ruokavalioni oli yksipuolista ja välttelin leipää. Söin liian vähän hiilareita ylipäänsä. En tarkoita, että sinulla olisi samaa ”ongelmaa” mutta erilaiset himot kielivät hieman siitä, että jotain keho kaipaa.

      Huomasin nimittäin eron todella selkeästi, kun lopetin sen leivän panttaamisen ja ylipäänsä hiilihydraattien välttelemisen. Aikanaan olisin voinut syödä vaikka kokonaisen leipäpussin kerralla – nykyään ei tulisi mieleenkään. :D

      Ja kiitos, aivan ihana kuulla! :))

  6. Jotenkin virkistävää lukea bloggaajasta joka syö leipää! :) Tuntuu että leipä on nykyään niin monilla pannassa. Myös minulle ruisleipä ei sovi kovin hyvin, mutta satunnaisesti tulee kyllä syötyä, niin hyvää se on.. Muita leipiä, etenkin kauraleipiä tulee syötyä oikeastaan päivittäin pari palaa ja minulle ainut oikea aamupala on nimenomaan leipä, koska en tykkää puurosta ja smoothiet yms eivät mielestäni pidä nälkää tarpeeksi hyvin. Tuota suosittelemaasi leipää en olekaan maistanut, täytyy ostaa testiin heti tänään :)

    Taisin joskus aiemminkin antaa vastaavaa palautetta, mutta pakko vielä lisätä kiitokset aivan ihanasta blogista :) Blogisi taso on noussut ihan huimasti tämän vuoden aikana ja muodostunut suosikkiblogikseni :)

    • Hahah – niin se taitaa olla katoava luonnonvara. :D

      Olen sitä mieltä, että kaikkea voi syödä kohtuudella mikä omalle kropalle sopii. Jos leivän jättää pois, on huolehdittava sitten kuiduista muilla tavoin. Itselleni leipä on kuitenkin nimenomaan osa terveellistä ja monipuolista ruokavaliota, enkä näe sitä millään tavalla pahana. Miksi ihmeessä sitä välttelisin jos olen löytänyt vielä itselleni sopivan vaihtoehdon? Vähän sama kuin pastassa. :) Ja kannattaa kyllä kokeilla! Tykkään säilöä noin isoa pakettia pakkasessa ja napata sieltä sitten paahtimeen pari palaa päivässä – nam! Limppumaisen leivän ystävälle tämä on ehdottomasti lahja taivaasta. ;)

      Ja hei kiitos ihan super paljon palautteesta – arvostan sitä todella! Jokainen tällainen palaute antaa nimittäin uutta energiaa ja saa bloggaamisen tuntumaan entistä paremmalta. Siispä kiitos! :))

  7. Uotilan leivät ovat olleet jo pitkään omia lemppareitani! Juurikin tuo että ne ovat niin aidoista raaka-aineista tehty, ja ainesosaluettelo on aina ihanan lyhyt.. Ei siis sisällä turhia lisäaineita tai tärkkelyksiä. Pitääkin käydä ostamassa tuota kauraa, kuulostaa hyvältä tämä uutuus!

    • Samaa mieltä! Vaikkakaan itselleni leivät eivät olleet tuttuja ennen yhteistyötä. Oli kuitenkin kiva tutustua ja nyt tiedän mitä jatkossakin ostaa. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1
Tykkää jutusta