Jouluinen kardemumma-kanelileipä (GL, M)

Huomenna vaihtuu kuukausi mikä tarkoittaa sitä, että jouluun on enää muutama hassu viikko! Aaton läheneminen saa aikaan täällä bloginkin puolella ainakin osittain jouluisemmat jutut ja varsinkin reseptien osalta ajattelin kantaa korteni kekoon. Pitkin kuuta siis luvassa gluteenittomia, maidottomia ja vieläpä terveellisempiä reseptejä, jotka sopivat kivasti joulunajan tunnelmaan.

Jouluinen kardemumma-kanelileipä

Jouluinen kardemumma-kanelileipä

Tämän joulunajan ensimmäinen resepti on kardemumma-kanelileipä, joka hurmaa tuoksullaan! Itselleni nimenomaan joulun mausteet ovat niitä, joita tahdon leivonnassani runsaasti hyödyntää. Kanelia, kardemummaa, piparkakkumaustetta ja inkivääriä. Siinä neljä sellaista maustetta, joista todella tunnistaa joulun!

Itselleni myös sellainen makean ja suolaisen liitto on aika horjumaton. Rakastan leipoa erilaisia leipiä, joissa yhdistyy nimenomaan nämä kaksi asiaa. Tämäkin leipomus on juuri sellainen – täydellinen yhdistelmä ruokaisuutta makealla vivahteella höystettynä. Kardemumma-kanelileipä sopiikin ihan joulun ruokapöytään limpun korvikkeeksi, kuten myöskin kahvipöytään vaikka kuivakakkuja korvaamaan. Lisää jouluisuutta leipään saa vaihtamalla cashewit mantelirouheeseen, puolukoihin tai rusinoihin. Oma kaappini vaan sattui ammottamaan tyhjyyttä nimenomaan noiden osalta, joten turvauduin casheweihin – mikä ei sekään muuten ollut huono valinta!

Jouluinen kardemumma-kanelileipä

Alla reseptiä tähän herkkuleipään.

Jouluinen kardemumma-kanelileipä (GL, M)

 • 1 luomu kananmuna
 • 2 suurehkoa banaania (mahdollisimman kypsiä)
 • 2,5 tl kanelia
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 0,5 tl ruokasoodaa
 • 0,5 tl kardemummaa
 • 0,5-1 tl piparkakkumaustetta
 • 1,5 rkl The Ginger Peoplen inkiväärihilloketta
 • 1 dl luomu kaurahiutaleita
 • 1-1,5 dl luomu kaurajauhoja
 • 0,8 dl *Luontaistukun kookosöljyä
 • 1 dl *Luontaistukun mantelijauhoja
 • 2 kourallista *Luontaistukun casheweja
 • Luomu vaniljauutetta
 • Hyppysellinen *Luontaistukun himalajan vuorisuolaa

Muussataan banaanit kulhossa ja lisätään joukkoon ruokasooda, leivinjauhe, suola ja muut mausteet. Sekoitetaan huolella. Seuraavaksi sulatetaan kookosöljy vesihauteessa ja kaadetaan se, sekä kananmuna taikinan joukkoon. Sitten loput aineet – jauhot ja kaurahiutaleet kuitenkin vasta viimeisenä. Makeutta tähän ei kannata lisätä, sillä inkiväärihillokkeessa ja banaanissa sitä on ihan riittämiin! Halutessaan inkiväärihillon voi tietysti korvata vaikka hunajalla tai agavella, mutta mielestäni nimenomaan tuo hilloke sopii tähän aivan erinomaisesti! Cashewit laitetaan muuten kahdessa erässä, eli kourallinen taikinan sekaan ja toinen ripotellaan ennen uunia leivän päälle. :)

Kaadetaan taikina kookosöljyllä voideltuun vuokaan (älä säikähdä vaikka taikina vähän löysähköä) ja paistetaan uunin keskitasossa 175 asteessa noin 30-45 minuuttia – uunin tehoista riippuen. Älä kuivata leipää, vaan jätä se mieluummin hieman kosteaksi! Vuoan koolla voit muuten vaikuttaa luonnollisestikin leivän kokoon ja paksuuteen, joten suosittelen hieman pienempää vuokaa (itse käytin 21 cm x 11 cm). Jos haluat tehdä leivän isommalle porukalle, tuplaa ainesten määrät.

Leipä nautiskellaan mieluiten mahdollisimman tuoreena heti paistamisen jälkeen. Halutessaan voit kuitenkin säilöä sitä viileässä tai vaikka pakastaakin. Päälle sopii erinomaisesti jouluinen sinihomejuusto ja/tai marmeladi! Etenkin tuo Ginger Peoplen Inkiväärihilloke saa täältä lämpöiset suosittelut, toimii erinomaisesti paitsi taikinan joukossa – myös leivän päällysteenä. :)

Jouluinen kardemumma-kanelileipä

Jos päädytte leipää kokeilemaan niin kertokaahan mitä olitte mieltä!? Itse pidin niin kovasti, että toivottavasti myös muille maistuu. :)

Mukavaa keskiviikkoa!

*Luotaistukun luomutuotteet saatu blogin kautta testiin. 

On my way

6 vastausta artikkeliin “Jouluinen kardemumma-kanelileipä (GL, M)”

 1. NAAAM!! mä niin rakastan näitä tän tyyppisiä leipiä! tää menee niiiin testiin! <3

  ihana blogi sulla muuten! oon jo pidemmän aikaa seuraillu sun kirjotuksia! :)
  Multa löytyy kanssa hyvinvointiin painottuvaa blogia, että jos kiinnostelee niin saa mennä kurkkimaan <3 Suosituimmat postaukset on ollu nimellä " Tarina tytöstä joka hukkasi itsensä " ja " Pysähdy tyttökulta ennen kun oot loppu ". Äsken julkaisin kuvia lapin reissulta :)

  http://woundedlaughh.blogspot.fi/

  • Kiva kuulla, testaa ihmeessä sillä on todella hyvää! :)

   Ja kiitos blogivinkistä – pitääkin kurkata sivuillesi! Ja toinen kiitos vielä palautteesta, tuollainen aina piristää mieltä. Toivon mukaan poikkeat täällä jatkossakin. :))

 2. NAM näyttää niin hyvältä! Täytyy kokeilla, jos sais tän onnistumaan vegaanisena niin, että korvaa kananmunan liuotetuilla chia-siemenillä, vaikuttaa nimittäin niin ihanalta leivältä <3 Rakastan ihan älyttömästi jouluisia makuja, juurikin nuo neljä maustetta mitä mainitsit on ollut kovassa käytössä! :D

  • Ja maistuukin! :)

   Hmm. No kokeiles ihmeessä, ehkä voisi toimiakin?! Itse olen niin tottunut kananmunien käyttäjä leivonnassa, etten osaa edes keksiä niille korvaavia. Tavallaan vähän huono juttu.

   Jouluiset mausteet ovat kyllä niin ihania! Niistä tulee kunnon joulumieli. :)

  • Ja maistuukin herkulliselle. ;)

   Itse tykkään leipoa kaiken gluteenittomasti, sillä silloin ei tarvitse miettiä. Tämänkin reseptin voi tehdä kauraan tai täysin gluteenittomaan kauraan – omien tarpeidensa ja vaatimustensa mukaisesti. Myös maidottomuus tai vähintään laktoosittomuus on leivonnassani oikeastaan enemmän sääntö, kuin poikkeus.

   Kiva kuulla aina jos resepteille on käyttöä ja joku muukin niistä tosiaan innostuu!:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 2
Tykkää jutusta