Gluteenittomat kaura-porkkanasämpylät

Mietin viime viikolla koska olen viimeksi leiponut kotitekoisia sämpylöitä? Hetken mietittyäni tulin siihen tulokseen, että siitä on todellakin aivan liian kauan – enhän edes muista. Kun hyvä kauraleipä on kauppamatkan päässä, tulee sitä vaan helposti hieman laiskaksi. Ennen leivoin lähes aina leipäni itse ja itseasiassa kokeilin useampia erilaisia variaatioita. Sämpylät olivat suosikkini ja oikeastaan aivan viikottainen kotipuuhani.

Gluteenittomat kaura-porkkanasämpylät

Gluteenittomat kaura-porkkanasämpylät

Viime viikonloppuna kuitenkin skarppasin ja päätin, että nyt lähtee pitkästä aikaa kaurasämpylät leivontaan! Joukkoon vähän porkkanaraastetta ja taatelisiivuja, joilla molemmilla saadaan sämpylöihin sattumien lisäksi pientä makeutta. Tuli muuten aivan super hyviä ja maultaan lähes täydellisyyttä hipovia! Tykkään vaan niin kovasti, että sämpylöiden joukossa on jotain makeaa – rusinoita, karpaloita tai taateleita. Nehän voi sitten halutessaan jättää reseptistä pois, sikäli mikäli ne eivät omia makunystyröitä hivele. :)

Jospa siis innostutte tällä viikolla sämpylöiden teosta, kokeilkaahan rohkeasti tätä gluteenitonta ja maidotonta reseptiäni! Tällä saa aikaiseksi noin 10-15 sämpylän satsin, josta osan voi halutessaan vaikka pakastaakin.

Kaura-porkkanasämpylät (GL, M)

  • 3 kookasta porkkanaa
  • 1,5 tl psylliumia
  • 3 tl agavea
  • 6 dl kädenlämpöistä vettä
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 13,5 dl erilaisia gluteenittomia jauhoja (käytin mm. tattari-, manteli- ja kookosjauhoja)
  • 1,5 dl luomu kaurahiutaleita
  • 1/2 tl laadukasta suolaa
  • 10 pehmeää taatelia
  • 1 kananmuna (voiteluun)

Sekoitetaan kädenlämpöiseen veteen leivinjauhe, psyllium, suola, agave ja raastetut porkkanat. Seuraavaksi pilkotaan taatelit pieniksi palasiksi ja heitetään taikinan sekaan. Lisätään pikkuhiljaa kaurahiutaleet ja jauhot kokoajan sekoittaen. Jauhojen määrä on hyvin pitkälti kiinni siitä mitä jauhoja käytät, joten älä noudata niiden suhteen orjallisesti ohjettani! Laitat sen verran, kun tarve vaatii. Jokainen varmaan tietää miltä sämpylätaikinan tulee käsissä tuntua. :)

Pyöritellään taikinasta haluamansa kokoisia sämpylöitä ja isketään pellille. Lämmitetään uuni 180-200 asteeseen ja vielä ennen paistamista voidellaan sämpylät kananmunalla. Halutessaan haarukalla voi painella pintaan myös ns. happireikiä. Paistetaan uunin keskitasossa noin 15-30 minuuttia – uunin tehoista riippuen.

Nautitaan laktoosittoman voin tai maidottoman levitteen kera! Omasta jääkaapistani löytyi tällä kertaa Bute Island Foodsin vegaanista tuorejuuston korviketta makean chilin makuisena. Toimii muuten erinomaisesti tuokin. :)

Gluteenittomat kaura-porkkanasämpylät

Rentouttavaa iltaa jokaiseen kotiin! <3 

On my way

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1
Tykkää jutusta