Miksi olen feministi?

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä vahvemmin tiedän olevani feministi. En toitota asiaa päivittäin jokaiselle vastaantulijalle, mutta jos aihe kääntyy johonkin mikä koskee naisten asemaa tai oikeuksia – kiihtyy pulssini hyvin herkästi. Mielestäni naisen aseman kuuluisi yksinkertaisesti olla täysin tasavertainen miehen aseman kanssa. Eletään kuitenkin jo vuotta 2017 ja siksipä onkin aivan uskomatonta, että edelleen on olemassa sukupuolien välistä epätasa-arvoa.

img_6649

Feministin leima on valitettavasti kovin negatiivissävytteinen. Feministien ajatellaan aivan liian usein edelleen olevan hulluja rintaliivit polttavia miestenvihaajia, jotka mainitsevat naisten oikeudet joka toisessa lauseessa. Itse koen olevani täysin normaali ihminen, vaikka feminismiä kannatankin. Itseasiassa ihmettelen, että miten nykymaailmassa voi olla vielä ihmisiä jotka eivät kannata kyseistä aatetta? Ihmeellisintä on mielestäni se, että naiset itse alistuvat epätasa-arvoiseen kohteluun ja ettei jokainen nainen voi sanoa olevansa feministi. On kyse kuitenkin meidän oikeuksista, vapaudesta ja tasa-arvosta. Kukapa meistä haluaa jäädä tieten tahtoen tässä yhteiskunnassa alakynteen?

Kuten jo alkuun kirjoitin, oma feministinen ajattelutapa on kypsynyt vuosien saatossa. Parikymppisenä en todellakaan ollut yhtä rohkea aatteideni kanssa ja olinkin kovin herkkä ulkopuoliselle arvostelulle. Minuakin on huoriteltu monen monta kertaa ja kohdeltu kuin esinettä. Tänä päivänä, kun mietin noita aikoja nousevat karvani pystyyn. Jos nykyään kuulenkin sanan huora – raivostun. Kenelläkään ei ole oikeutta arvostella toisen ihmisen seksuaalisuutta tai käyttää siitä halventavaa nimitystä. On ylipäänsä väärin, että seksuaalisesti aktiivinen nainen leimataan niin helposti huoraksi, mutta mies saa aktiivisuudestaan vaan mainetta ja kunniaa. Tuollainen tyyli puistattaa niin paljon. Myös kähmintä, vislailu, pervot huutelut, esineellistäminen ja muu naista alentava provo menee täysin samaan kategoriaan ja saa itsessäni aikaan todella suurta ärsyyntymistä.

img_6606

Itselleni feminismi on etenkin sitä tasa-arvoa ja hyväksyntää. Mielestäni jokaisen ihmisen kuuluu voida olla sellainen kuin on – pukeutua kuten haluaa ja elää juuri haluamallaan tavalla. Sukupuolen ei tulisi vaikuttaa ammatinvalintoihin tai ylipäänsä työstä saatavaan palkkaan. Meidän ei myöskään tarvitse ehostaa itseämme kenenkään muun takia, kuin itsemme (jos siis haluamme edes ehostaa). Meillä on myös täysi oikeus pukeutua halutessamme jopa paljastavastikin ilman, että joku voi luulla saavansa luvan raiskata. On tärkeää voida olla juuri sellainen kuin on ilman, että joutuu kohtaamaan ulkopuolista arvostelua tai ohjausta siitä mitä tulisi olla. Valitettavasti edelleen näissä kohdissa on puutteita ja siksi feminististä aatetta tarvitaan!

Parisuhteessa en kannata vanhakantaisia sukupuolirooleja. Nainen voi yhtälailla tienata rahaa – eikä hänen tehtävänsä ole siivota ja laittaa kotona ruokaa miehelle. Mielestäni suhteessa voitaisiin puhua enemmänkin kahdesta ihmisestä, jotka ovat parisuhteessa unohtaen sukupuoliroolilliset jaot. Ja miehetkin voivat tietenkin yhtälailla olla feministejä! Itseasiassa miehet, jotka eivät kannata naisten tasa-arvoa ovat omasta mielestäni kieltämättä aika juntteja. Tuollainen ajattelutapa kertoo todella surullista tarinaa miehestä itsestään.

img_6659img_6652

Jos minulta siis kysytään miksi olen feministi – on vastaukseni ennemminkin ”Miksi en olisi?”. Mielestäni tuon kuuluisi olla suorastaan itsestäänselvyys jos maailmassa tärkeää on tasa-arvo ja samat ihmisoikeudet. Feminismiä ei ole pakko viedä äärimmilleen – vaan se voi olla yksi aate muiden joukossa. Mielestäni on rohkeutta, että ihmisillä on tärkeitä aatteita ja halua muuttaa asioita.

Oletteko te feministejä? Mitä ajatuksia naisten ja miesten välinen epätasa-arvo teissä herättää?

On my way

11 vastausta artikkeliin “Miksi olen feministi?”

 1. Feministien negatiivinen leima tulee mielestäni siitä, että moni ”siihen leimattu” ei oikeastaan kannata tasa-arvoa, vaan naisten oikeuksia. Esimerkiksi moni feministi ei ole sitä mieltä, että myös naisten tulisi käydä armeija tasaveroisesti miesten kanssa. Moni feministi saattaa myös haukkua esimerkiksi toista naista joka pukeutuu paljastavasti (”kuinka kehtaat pukeutua noin seksuaalisesti miehiä varten” tms.), vaikka eikös tasa-arvoa ole juuri se että saa pukeutua juuri niin kuin haluaa. Jotkut feministit myös huutelevat että ”miehen pitää avata naiselle ovi” ja ”mies maksaa ravintolassa”, vaikka eikös nuokin sukupuoli odotukset ole tasa-arvoa vastaan? Mielestäni tasa-arvoa on myös se, että nainen saa jäädä kotiin ja tehdä ruokaa miehelle, jos hän tästä pitää. Se ei ole naisen rooli, mutta ei siitä pidä tuomitakkaan; tunnen ainakin itse monta naista, jotka pitävät omasta ”perinteisen naisen” roolista. Myös mies saa halutessaan jäädä kotiin ja laittaa siellä ruokaa naiselle, enemmän kuin mielellään omasta mielestäni😉 Itse taas raivostun niistä miehistä, jotka eivät esimerkiksi siivoa, koska ne ovat ”naisten tehtäviä”. Itse paljon mieluummin lämmitän saunan tai leikkaan ruohon kuin tiskaan. Mutta moni mies pillastuu tästä ja alkaa melkein haukkumaan feministiksi.. huoh 😤 Pointtini siis on se, että olen feministi. Mutta itselleni se merkkaa tasa-arvoa ja vapautta sukupuolirooleista ja -odotuksista, mutta ei sitä että naiset saisivat jollain tavalla jyrätä miehet tai että naisten täytyisi yrittää olla enemmän kuin miehet.

  • Öh, en kyllä tiedä yhtään tällaista feministiä, joka pyrkisi alentamaan miehiä? Nimenomaan feminismi merkitsee sitä, että myös miehet vapautetaan sukupuolistereotypioista. Sama koskee muitakin (seksuaali/sukupuoli-)vähemmistöjä. Tätä feminismin leimaamista harrastaa lähinnä sen vastustajat.

   Bloggaajalle kiitos hyvästä tekstistä, klikkasin ihan randomilla auki FitFashionilla ja yllätyin positiivisesti! :) Toivottavasti ihmiset uskaltaisi rohkeammin olla feministejä, ja joku päivä vielä ei tarvitsisi selitellä ettei ole mikään miestenvihaaja. :D

  • Varmasti ääripäitä löytyy jokaisesta seurakunnasta. Itse kannatan kuitenkin tasa-arvoa ja sitä, että kummankaan sukupuolen ei tarvitse yrittää jyrätä toistaan. Ja tottakai jokainen nainen saa halutessaan olla kodinhengetär – ei kyse ole siitä. Mielestäni roolien tulee olla vapaat! En ole myöskään kuullut, että feministit maksattaisivat laskunsa miehellä tai pyytäisivät miehiä avaamaan oven. Itse en ainakaan ole tuollainen. Toki meitä on moneen junaan ja varmaan tuotakin saattaa joidenkin kohdalla esiintyä. Kuten alussa mainitsin, aina löytyy ääripäitä ja kaikkea siltä väliltä. :)

   Ja kiitos Vivi! Mukava kuulla. Mielestäni feministi ei todellakaan ole yhtä kuin miestenvihaaja! Tuo on se vanha leimaus mikä on oikeasti niin naurettava.

 2. Täällä toinen feministi<3 Siis kuka järkevä ihminen nyt ei olisi feministi? Feminismillähän tarkoitetaan sukupuolten välistä TASA-ARVOA jonka luulisi olevan kaikkien etu? Kuitenkin Suomessa hyvin usein suhtaudutaan koko termiin todella negatiivisesti ja esimerkiksi oma poikaystäväni oikein suivaantuu kun kutsun itseäni feministiksi:( Naurettavaa, sillä niin paljon on vielä tehtävää jotta tasa-arvo tässä yhteiskunnassa todella toteutuu, vaikka eteenpäin on menty. Jopa Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama kutsuu itseään avoimesti feministiksi ja minusta julkisuuteen pitäisikin nostaa enemmän miehiä jotka puolustavat tasa-arvoa ja ovat valmiita antamaan feminismille kasvot:)

  • Jep, juurikin näin! Ja samaa mieltä myös tuosta, että yhä useamman miehen tulisi kannattaa feminististä aatetta. Jotta tasa-arvo toteutuu sitä tarvitaan.

 3. ”On ylipäänsä väärin, että seksuaalisesti aktiivinen nainen leimataan niin helposti huoraksi, mutta mies saa aktiivisuudestaan vaan mainetta ja kunniaa” Miksi naiset jaksaa vuodesta toiseen levitellä tätä? Koetteko te toiset naiset jotenkin uhkaksi ja salaa itsekkin uskotte tuohon? Tuo väitehän pitää enää paikkansa vaan jossain landella ja sielläkin vain niissä kaikista räkäsimmissä kuppiloissa.

  • Öööh – miten tuohon nyt liittyy, että kokisimme toiset naiset uhaksi? :D Jos joku mies haukkuu huoraksi ei siinä ole millään tavalla kyse naisten valtataistelusta tai muustakaan. Ajattelutapa on tosiaan vanhanaikainen ja todella toivon, että nykyään varsinkin kaupungeissa ihmiset ovat avarakatseisempia. Toki jos nainen haukkuu toista naista huoraksi on sekin todella ikävää ja tätäkin varmasti tapahtuu.

   Seksuaalisuus on usein yksi haavoittuvaisimmista osa-alueista meissä ja siksipä siihen kohdistuva haukkuminen tai arvostelu monesti satuttaa. Tässä yksi syy miksi nostin asian esille.

 4. Feministi olen ollut koko pienen ikäni, koska niin naisten kuten miestenkin osakseen saama kohtelu tasa-arvoon liittyvien asioiden suhteen on paikoitellen sanoinkuvaamattoman järkyttävää. En yksinkertaisesti kykene ymmärtämään ihmisiä, jotka vastustavat tasa-arvoa edistäviä muutoksia; Mikä heitä niin kovasti asiassa pelottaa? On myös paljon naisten keskenäistä vihaa, mikä tekee minut hirveän surulliseksi. Usein tuntuu siltä, että naiset itse ruokkii misogyniaa halveksimalla ja mollaamalla toisiaan, tai pitämällä tietynlaista naiskuvaa ”oikeampana” kuin toista. Miksi pitää elää vetämällä muita alas sen sijaan että työntäisi toisia eteenpäin? Miksi mieluummin vihataan kuin rakastetaan? Henk.koht. minua kiinnostaa feminismissä nimenomaan naisten väliset suhteet, koska koen sen olevan merkittävä tekijä tulevaisuuden kannalta. En usko aatteen voivan kehittyä kunnolla ennen kuin naiset alkavat arvostaa toisiaan ja nähdä asiat eri valossa. Tämä on tietenkin vain yksi mielipide. Hyvä kirjoitus!

  • Olet oikeassa ja hienoa, että otit asian esille. Tuota vihaa on valitettavan paljon… Niin pitkään, kun taistelemme toisiamme vastaan ja käytämme energiamme siihen – ei tule muutoksia. Tottakai on upeaa, että pienikin osa meistä kannattaa tiettyjä arvoja mutta mielestäni myös jokaisen naisen tulisi kannattaa meidän oikeuksia ja pitää meidän puoliamme.

   Kiitos, samoin kommenttisi. :)

 5. ’Women who seek to be equal with men lack ambition.”
  —Timothy Leary

  Mun mielestä kyse ei ole niinkään siitä että toisen sukupuolen tulee saada tehdä samoja asioita kuin toisen, vaan enemmänkin siitä että molempien sukupuolten valintoja tulisi pitää yhtä korkeassa arvossa, siis jos tyypillisistä valinnoista puhutaan ja mitä ne ikinä ovatkaan. Molemmat sukupuolet tulisi siis olla yhtä arvostettuja. Mua ottaa niin päähän kun mietin, miten miehet voivat haukkua toisiaan, silloin usein käytetään sanoja ”neiti”, ”homo” yms. Ihan kuin naiseus olisi se alin taso jolle voi pudota? Kamalaa. Me ollaan kuitenkin molemmat sukupuolet ihmisiä vain ja meillä on pohjimmiltaan samat halut, tunnetaan samoja asioita ja ollaan molemmat syviä kokonaisuuksia, silti jotenkin naiseus on edelleen se huonompi vaihtoehto. En ymmärrä ja voisin puhua tästä vaikka kuinka kauan!

 6. Olen aina lapsesta asti ollut feministi ja en ymmärrä myöskään miten joku ajatteleva ihminen ei olisi. Vaikka itse ei olisi juuri kokenut omassa elämässään sortoa, joutuvat naiset läpi elämänsä lukemaan, kuulemaan ja näkemään miten omaa sukupuolta sorretaan niin lukemattomilla tavoilla. Jotkut ihmiset tosin näyttävät pystyvän ohittamaan tai kieltämään kyseiset negatiiviset asiat. Vaatii pohdintaa ja tietoa jotta edes näkee miten epätasa-arvo on kietoutunut eri elämän osa-alueisiin. Mutta helpompihan on elää kun ei ajattele negatiivisia asioita ja toistaa vaan perinteisiä patriarkaalisia elämäntapoja. Onhan niin toki helpompi elää kuin vastarannankiiskinä. Mutta mikään ei tällöin muutu. Ja täytyy myös sanoa, että toivoisin että täysi tasa-arvo olisi jo vuonna 2017. Väsyttää nimittäin jankuttaa vanhalle sukulaissedälle, että tytöt jatkavat sukua yhtälailla kuin miehet ja en aio vaihtaa sukunimeäni tai vanhalle tädille kuinka en toivo poikalasta vaan olen ikionnellinen kahdesta tyttärestäni… Oikeasti ei jaksaisi enää tuollaista! Miettikää vähän miehet miten erilaisessa todellisuudessa me naiset elämme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 6
Tykkää jutusta