Elämä kontrollissa

Oletteko huomanneet kuinka tänä päivänä on helpompi elää jatkuvassa kontrollissa, kuin epäkontrollissa? Joka puolelta toitotetaan kuinka kodin siisteys tuo selkeyttä elämään, säännöllinen treenaaminen saa kehon ja mielen voimaan hyvin, työnteko yötä päivää lopulta palkitsee… Me elämme hyvin pitkälti kontrollissa ja teemme asioita kontrolloidusti. Hyvinvointimme on niin kovin hallittua.

img_7213

Itselläni on ollut jo pitkään sellainen fiilis, että haluan täysin pois tuosta kontrolloidusta mielestä. Haluan ajatella tulevaisuudesta jotain sellaista, jota rationaalinen mieli ei tuota. Ottaa riskejä, heittäytyä ja astua epämukavuusalueelle! Oletteko koskaan miettineet, että jos elätte jatkuvassa hallinnassa elämä yksinkertaisesti vaan lipuu ohitse? Jos aina mietimme, että en minä voi, uskalla tai pysty – mitään positiivisella tavalla odottamatonta ei myöskään tule tapahtumaan. On luonnollisestikin helpompaa elää turvallisilla vesillä, kuin kurottaa punaisten lippujen toiselle puolen. Kontrollista irti päästäminen on nykyihmiselle suorastaan kauhistus.

Lopulta tuollainen elämäntyyli tekee meistä katkeria. Muistan itse konkreettisesti kuinka tehdessäni työtä joka ei enää palkinnut – muutuin pikkuhiljaa väsyneeksi, kiukkuiseksi ja jopa katkeraksi. Mietin jatkuvasti, että muutosta tulisi tehdä, mutta en vaan silti tehnyt mitään. Velloin ikävissä fiiliksissä ja purin niitä ympärilleni. Sama juttu voi tapahtua millä tahansa elämän osa-alueella jos emme ole kontrollin suhteen skarppeina. Tiedän aivan liian monta ihmistä, jotka elävät surkeissa parisuhteissa, tekevät työtä josta eivät pidä, suorittavat elämäänsä päivästä toiseen ja kulkevat silmät sokeina ympäristölleen. Tuo on se oravanpyörä, johon meistä aivan liian moni niin helposti pikkuhiljaa päätyy. Se on kuitenkin valitettavan usein kaukana onnellisesta elämästä.

img_7148img_7253

Halusin kirjoittaa aiheesta koska koen, että näin uuden vuoden kunniaksi ihmisillä on yhä kovempi tarve elää kontrollissa. Aloitetaan karkkilakkoja, kitukuureja ja ladataan hampaat irvellä salikortti. Edellä mainitsemissani ei ole periaatteessa mitään väärää, mutta silti haluaisin ravistella jokaista ajattelemaan niin, että hyvä ja onnellinen elämä ei välttämättä vaadi asioita, jotka pitävät sinut ruodussa ja kaidalla polulla. Hyvinvointi ei ole aina sitä, että lasket kaloreita, nautit karkkia vain lauantaisin, kyttäät vaakaa, sätit kumppaniasi likaisista lattialla lojuvista sukista tai mietit kuinka paljon voisit tehdä duunia ilman, että olet burn outin partaalla. Se voi olla myös satunnaisia ylilyöntejä, inhimillisiä mokia, treenien skippaamista tai rahkan vaihtamista suklaalevyyn. Sitä on elämä ja niin monesti hyvinvoiva elämä. Ihan sama onko tammikuu vai lokakuu – suhtaudu elämään samalla tavalla!

Haastankin teistä jokaista alkaneen vuoden kunniaksi kokeilemaan kontrollin vähentämistä. Miettikää mielessänne ainakin yksi asia, jonka suhteen olette todella kontrolloivia. Onko se ehkä työ, vapaa-aika, aikataulutus, ruokavalio, treenit, lasten kasvatus – mikä tahansa? Kokeilkaa vähentää hallintaa ja tehdä asioita ehkä jopa täysin päinvastoin. Jos ei liian radikaalein muutoksin – edes pienin askelin kohti vähempi kontrollista elämää! Tässä samalla haastan muuten itsenikin. Extempore juttuja ja sellaista elämän hallinnan hukkaamista.

img_7265img_7212

En tiedä onko muilla ollut samankaltaisia ajatuksia mutta omassa mielessäni aihe on ollut jo pitkään. Liian usein elämästä puuttuu se hallitsemattomuus sillä sitä pelätään. Yksi omista alkaneen vuoden tavoitteista onkin elää vuosi 2017 vähemmän kontrolloidusti ja tehdä paljon asioita, joita en olisi voinut koskaan kuvitella tekeväni.

Energistä ja aurinkoista päivää jokaiselle! 

Kommentit (15)
  1. Postauksesi (taas jälleen kerran) osui ja upposi 🙂 Ajaudun itse helposti kontrolliin ja suorittamiseen varsinkin arkisissa asioissa, jotka on ns. pakko tehdä. Jotenkin siivous, ruuanlaitto, lihaskunnon treenaaminen, kaupassakäynti ym. on mulle sellasia asioita mitä en haluaisi tehdä – mutta tietysti tajuan että ne on pakollisia – ja siksi tavallaan ylisuoritan näillä osa-alueilla. Jotenkin varmaan ajattelen, että jos tilanne ei ole koko ajan kontrollissa niin ajaudun toiseen ääripäähän 😀
    Nyt olenkin päättänyt että lapsiperhearjen vastapainoksi aion aloittaa liikuntaharrastuksen sellaisten lajien parissa mistä oikeasti pidän ja joissa tiedän nauttivani, enkä pumppaa hampaat irvessä salilla. Lihaskunto saattaa hieman tästä päätöksestä kärsiä, mutta henkinen hyvinvointi varmasti kasvaa! Sama pätee ruuanlaittoon: ajattelin kokeilla uusia, kiinnostavia reseptejä ja ostaa tylsääkin tylsemät makaronilaatikot ja muut ”pakkotehdä”-ruuat vaikka tarpeen vaatiessa eineksenä 🙂
    Mietin myös että onkohan sekin jokin luonnekysymys, että jotkut ihmiset vaan nauttii suorittamisesta ja kontrollista ja saavat siitä hyvän mielen? Itse olen tullut siihen tulokseen että mikäli tällaisia ihmisiä on, niin itse en kyllä (valitettavasti) kuulu heihin 😀

  2. Hei ja täällä myös eräs, joka on miettinyt tätä elämänmenoa! Juuri tätä vuodenvaihteen meininkiä, että ensin kehotetaan joka tuutista, että nyt kun tulee joulu niin tee sitä ja leivo tätä ja sitten joulun jälkeen alkaa ahdistus, että nyt laihduta, lähde lenkille, kituuta yms. Miksei voi vain olla ja nauttia kaikesta kohtuudella. Se on meidän perheessä ollut joka vuosi teemana. Ei stressata tekemättömistä jutuista tai tehdyistä asioista tai syödyistä herkuista, koska liikutaan kuitenkin ihan riittävästi, kuunnellaan kehoa, mikä tekee hyvää ja mitä taas nautitaan vähemmän. Aurinkoista vuoden jatkoa sulle!

    1. Hyvä kommentti! Juuri noinhan se menee. 🙂

      Ihmiset stressaavat jatkuvasti jostain. Kokoajan tulisi olla joku homma päällä, eikä osata ottaa rennosti. Parasta on juurikin se balanssi ja elämästä nauttimisen iisi taito. Ihanaa alkanutta vuotta sinne!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *