Minun terveelliset elämäntavat

Paljon on nyt tammikuussa puhuttu terveellisistä elämäntavoista ja haettu uutta potkua niiden noudattamiseen. Kuitenkin sen sijaan, että noudatettaisiin orjallisesti jotain tiettyä kaavaa terveellisyyden suhteen – olen ollut havaitsevinani hyvinvointikäsitteiden rentoutumista. Jos ennen oli terveellistä treenata mahdollisimman paljon – nyt fokus on levossa ja riittävässä palautumisessa. Kun aikaisemmin suositeltiin valitsemaan sokeriton ja rasvaton vaihtoehto, nyt suositaan valintoja jotka haluat aidosti tehdä.  Kun omalle tahdolle annetaan mahdollisuus kehittyä, muuttuu tuo huomaamattaan paremmin valikoivaksi. Hyvinvointi on yleisesti ottaen mennyt rennompaan ja suvaitsevampaan suuntaan – mikä on mielestäni enemmän kuin jees!

img_8343

Itsehän olen tottunut terveellisiin elämäntapoihin jo lapsesta lähtien. Vaikka elämässäni onkin aina ollut läsnä terveellinen ravinto ja liikunta – olen minäkin suorittanut hyvinvointia. Lapsena/nuorena yleisurheilin kilpaa ja noudatin treenikalenteria. Muistan kuinka aina ei todellakaan tehnyt mieli lenkkipolulle mutta jos kalenterissa luki, että ”juoksu 3 km” – silloin oli pakko mennä. Tuo ajattelutapa jatkui hyvin pitkälle vielä aikuisuuteenkin. Vaikka liikuntamuodot muuttivat muotoaan, koin treenaamisen silti suorituskeskeisenä. Tänä päivänä kokonaiskäsitykseni terveellisistä elämäntavoista on onneksi niin erilainen, kuin muutama vuosi sitten! Nyt, kun mietin aikaa taakse päin en voi kuin ihmetellä miten ajattelutapani olikin niin vinksallaan. Tavallaan olen jopa kiitollinen siitä, että vatsani kolme vuotta sitten alkoi oireilemaan koska sen seurauksena olen löytänyt elämääni tasapainon hyvinvoinnin saralla. Tarvittiin pysäytys jotta oivalsin.

Jos et ole perheestä jossa terveyttä on vaalittu – on sinulle usein huomattavasti vaikeampaa tehdä valintoja, jotka tukevat hyvinvoivaa arkea. Ne eivät tule luonnostaan. Lähtökohdista huolimatta aika monelle terveellisyys on nykyään haastavaa. Tämä johtuu varmasti aika pitkälti siitä, että media syytää silmillemme jatkuvasti erilaisia tapoja harjoittaa yhä hyvinvoivampaa elämää. Toisesta paikasta luetaan toista ja toisesta toista. Loppupeleissä ollaan aivan sekaisin mitä näistä nyt sitten tulisi noudattaa. Minä olen sitä mieltä, että jokaiselle meistä hyvinvointi on eri asioita. Koska olemme kukin koneistoltaan erilaisia, emme voi noudattaa orjallisesti jotain tiettyä kaavaa ja olettaa, että se kaava sopii kaikille. Se ikioma balanssi tulee löytää etsimisen ja kokeilemisen kautta.

Terveelliset elämäntavat

Mielestäni terveellisyys ei myöskään saa olla tuomitsevaa tai sättivää. Se, että ihminen ei ole täydellinen läheskään suurinta osaa ajasta on ihan ok. Jos skippaat treenit, juot pari lasia viiniä, ostat karkkipussin kauppareissulla tai teet jotain sellaista, joka ei tue täydellistä hyvinvointia – on välillä oikeasti ihan sallittavaa! Ihmettelen suuresti miksi tässä ajassa kaikesta pitää tehdä niin hitsin hankalaa? Hyvinvoiva elämäkin, kun voi oikeasti parhaimmillaan olla helppoa ja rentouttavaa.

Listasin alle oman elämäni hyvinvointia ja terveellisiä elämäntapoja tukevat seikat.

Riittävä uni ja lepo

Nykyään nukun 7,5-8,5 tunnin yöunia. Minulle uni on ehdottoman tärkeää ja olenkin huomannut miten suuri vaikutus unen lisäämisellä on ollut yleiseen mielialaan ja hyvinvointiini. Enää en palaa kyllä mistään niihin 6-7 tunnin yöuniin!

Säännöllinen liikunta

Liikun viikottain mutta en orjallisesti tiettyä määrää. 3-4 kertaa viikossa on tällä hetkellä sellainen aika tyypillinen määrä ja treenaan niin kestävyys-, kuin lihaskuntoakin. Liikun omaksi ilokseni, voidakseni paremmin. En suorita treenejä väkipakolla, vaan pyrin tekemään jokaisen harjoituksen ajatuksella ja kehoani haastaen. Siltikään en tavoittele mitään sen suurempaa, sillä koen olevani nyt jo siinä tavoiteltavassa olotilassa. Tärkeintä on, että harjoitus kulkee ja saan tekemästäni energiaa arkipäiviini!

Palautuminen

Nykyään myös palautuminen on itselleni todella suuressa roolissa! Palautumispäiviä on oltava viikottain ja mieluiten useampi päivä peräkanaa. Pidän välillä myös täysin treenittömiä viikkoja, jolloin keho saa kunnolla levätä. Kauas on onneksi päästy siitä ajattelutavasta, että palautuminen on löysäilyä. Kroppa rakastaa lepoa ja se tulisi jokaisen opetella ymmärtämään. Lepoa eivät myöskään ole kävelylenkit tai kevyet treenit, joita kuulee niin usein harrastettavan lepopäivinä.

Terveelliset elämäntavat

Monipuolinen ravinto

Ravinnolla on niin suuri merkitys kokonaisuuden kannalta! Jos viikko on muuten hektinen ja liikunta jää vähemmälle – panostan silti ravintoon. Ruokailu on itselleni nautinto ja siksipä en noudata sen suhteen minkäänlaisia kaavoja tai kellonaikoja. Muistan myös herkutella viikottain ja melkein päivittäin syön jotain pientä terveellistä hyvää. Syön myös sokeria ja ”oikeita” herkkuja. Mielestäni tasapaino tälläkin saraa on se avain parhaaseen mahdolliseen hyvinvointiin.

Rentous

Itselleni terveellinen elämä on välillä myös muitakin asioita, kuin virallisesti sitä terveellisyyttä. Viinilasilliset ja tyttöjenillat kuuluvatkin välillä elämääni, vaikka muuten en arkena alkoholia välitäkään käyttää. Olen kirjoittanut blogissani myös siitä, kuinka ulkona käydessäni poltan muutaman tupakankin. Jälkimmäisestä tavasta voisi kyllä pyrkiä pois, mutta en ole jaksanut ottaa asiasta paineita. En yleensäkään välitä noudattaa mitään elämäntapoja orjallisesti, joten toiminkin todella pitkälti fiilispohjalta. Minun hyvinvointini kaipaa välillä niitä täysin päinvastaisia asioita! Elämäni ei ole täydellistä – enkä koskaan väitä olevani joku terveellisten elämäntapojen esikuva. Olen minä ja se riittää.

Henkinen hyvinvointi

Tämä on osa-alue, joka on ollut viime kuukaudet se kaikista heikoin osa-alueeni. Yksi hyvinvointimme peruspilareista on kuitenkin henkisyys, joka se itsessään vaikuttaa aivan kaikkeen. Jos olet henkisesti hajalla – olet myös fyysisesti heikoilla. Olemme kokonaisuus jossa yhdenkin osa-alueen horjuminen vaikuttaa ihan kaikkeen. Jos haluaa terveellisyyttä elämässään vaalia, kannattaa panostaa myös henkiseen hyvinvointiin. Tehdä sen eteen niitä asioita, joita se vaatii. Panostaa omaan henkisyyteen, harjoittaa itsetunnon kehittymistä ja opetella hyväksymään se ettei ole täydellinen.

Tasapainoinen arki

Itse koen, että arjella on elämässäni suuri merkitys. Työn tulee maistua ja elämän tuntua ihan arjen tasollakin hyvältä ja tyydyttävältä. En elä viikonlopuille – enkä halua elää. Tahdon nauttia jokaisesta päivästä – tehdä niitä asioista joista tulen hyvälle mielelle. Arjella onkin elämässäni hyvinvoinnin kannalta suuri merkitys. Tietynlainen tasapaino tulee kuulua päiviini. En kaipaa elämääni draamaa ja jatkuvaa ylä-tai alamäkeä, vaan sellainen tasaisuuskin on enemmän kuin jees!

Terveelliset elämäntavat

Tukiverkosto

Jokainen ihminen tarvitsee ihmisiä ympärilleen. Uskon vahvasti siihen, että tukiverkosto luo jokaiselle meistä turvaa ja tunnetta siitä, ettei jää koskaan yksin. Vaikka itse introverttina rakastankin yksin oloa – rakastan myös lähimpiä ihmisiä ympärilläni. Heiltä saan usein niin paljon viisautta jota en muuten itsestäni tai ulkopuoleltani löytäisi. Vaikeuksien keskellä nämä ihmissuhteet vaan vahvistuvat ja oivallat  todella, kuinka tärkeää on ylläpitää tuota läheistä tukiverkostoa!

Unelmat, tavoitteet ja päämäärät

Pidän terveyden kannalta tärkeänä myös noita kolmea asiaa. On hyvinvointimme kannalta tärkeää tavoitella asioita ja myös unelmoida. Itsehän olen realisti, joten välillä joudun oikein patistamaan itseäni unelmoimaan rohkeasti! Toisinaan nimittäin tuntuu, että asetan itselleni vaan realistisia tavoitteita ja päämääriä. En oikein uskalla unelmoida mitään överiä tai asioita, joiden oletan olevan mahdottomia. Tuo on oma heikkouteni ja koska sen tiedostan, on minun hyvä kyseistä osa-aluetta kehittää! Mikään asia elämässähän ei ole mahdotonta ja unelmat voivat olla rajattomia. Itseasiassa unelmien tarkoitushan on olla unelmia, asioita jotka eivät käy aina edes järkeen.

Siinä tuli yhdeksän oman elämäni tärkeintä hyvinvointia ja terveellistä elämäntapaa tukevaa seikkaa. Jokainen kohta yhtä tärkeä, enkä minkään kohdan laiminlyömistä tahtoisi harjoittaa. Elämä ei kuitenkaan aina ole täydellistä – se tulee muistaa. Vaikka pyrkisimme kuinka terveellisyyteen ja hyvinvoivaan täydellisyyteen, loppupeleissä moni asia on epätäydellistä. Kun tuon oivaltaa, kykenee ehkä myös muuttumaan sallivammaksi ja katsomaan elämää hyväksyvämmästä perspektiivistä. Hyvinvointi on kuitenkin loppupeleissä itsensä hyväksymistä ja sitä, että sallimme myös mokailun ja elämämme epäkohdat.

Heräsikö ajatuksia? Mitkä asiat ovat teidän elämässänne niitä, jotka tekevät elämästä hyvinvoivaa ja puoltavat terveellisiä elämäntapojanne? 🙂

Kommentit (8)
  1. Mihin kohti hyvinvointia tupakointisi kuuluu? Onko se sitä henkisen puolen hoitoa?

    1. Ensinnäkään en ole tupakoija. 🙂 Kuten kirjoitin, poltan muutaman savukkeen jos lähden ystävien kanssa ulos ja otan viiniä. Se on enemmän sellainen fiilistelyjuttu eikä todellakaan mikään pakottava tarve tai riippuvuus saada tupakkaa. Olen ehkä jonkun asteinen hedonisti ja tykkään fiilistellä hetkiä. En kuitenkaan koskaan koe tupakanhimoa arkena tai noin muutenkaan. Se liittyy tiettyihin (juhla) tilanteisiin ja nimenomaan siihen hetken fiilistelemiseen. Toki tuostakin tavasta voisi eroon pyrkiä, kuten mainitsinkin. En vaan ole saanut aikaiseksi sillä en koe tuota millään tavalla elämässäni häiritsevänä asiana. Treenit kulkee ja olo on hyvä!

      Kuten kirjoitin, hyvinvointi voi olla myös epätäydellisyyttä. Minä olen epätäydellinen. Yhtälailla, kuin tupakka voitaisiin Suomessa useammin kysenalaistaa alkoholi – jos tuolle linjalle lähdetään. 🙂 Molemmat ovat päihteitä, jotka tuhoavat terveyttä. Jokainen meistä tietää ettei kummankaan nauttiminen ole terveellistä, mutta silti ihmiset nauttivat maassamme etenkin alkoholia. En kannusta ketään päihteisiin mutta kannustan elämästä nauttimiseen. Kaikille nautinnot eivät ole samoja asioita. Jos sinä et hyväksy esimerkiksi tupakkaa ja alkoholia – saattaa toinen hyväksyä. Jokaisen oma valinta ja päätös. 🙂

  2. Kiva postaus. Millä sokerilla ja ns oikeillä herkuilla herkuttelet ja kuinka usein? Olis kiva saada reseptejä lisää! Ja ihonhoito postauskin olis ihana. Kerro muuten sun niksit hyvään ihoon :))!!

    1. Jee, kiitos! 🙂

      Herkuttelen viikottain esimerkiksi Parrotseilla tai vaikka suklaarusinoilla. Myös nuo inkiväärikarkit ovat aika vakio. Jostain syystä himo irtokarkkeihin on kadonnut melkein tyystin vaikka joskus olin kunnon karkkihiiri. Joulunakin söin pääasiassa suklaata vaikka sitä kyllä kilokaupalla. 😀 Toki välillä ostan karkkipussinkin – silloin usein jotain kirpeää, kuten Missä X-karkkeja tms. Ja tosiaan ihan viikottain kyllä herkuttelen valkoisella sokerilla, tai vähintään kahden viikon aikahaarukalla. En seuraa niin tarkasti. 🙂 Myös suolainen maistuu, eli pizza on itselleni aika vakkari herkku melkeinpä viikottain.

      Ja kiitos vinkistä, laitetaan korvan taakse! 😉 Ihonhoito on tällä hetkellä aika rajoittunutta, koska kärsin ihottumasta. En siis juuri nyt koe, että ihoni olisi erityisen hyvässä kunnossa. Kirjoitinkin aiheesta itseasiassa viime vai sitä edellisellä (?) viikolla blogiini. Toivottavasti apu tulisi pian! Mutta toki voin miettiä postausta siitä kuinka hoidan ihoani juuri nyt, kun se on herkemmässä tilassa. Hyvä idea siis tuokin. 🙂

      Rentouttavaa viikkoa sinne! =)

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *