Hyvän aamun resepti

Kuten olen sen monta kertaa täälläkin todennut – rakastan aamiaista. Aamupala käynnistää päivän ja tekee siitä parhaimmillaan erityisen hyvän. Jos joudut lähtemään liikenteeseen pelkän kahvin voimin tai kiireessä hotkaistun leivän turvin – ei päivä varmastikaan ala yhtä hyvällä moodilla. Täyttävä ja monipuolinen aamiainen luo pohjan alkavalle vuorokaudelle!

Tuorepuuro

Minulle aamut ovat ylipäänsä kovin ratkaisevia päivän fiiliksen kannalta. Jos joudun heräämään liian aikaisin ja takana on vähäiset yöunet – olen taatusti kiukkuinen ja huonolla tuulella. Pitkään koitin tehdä itsestäni aamuihmistä ja kääntää rytmiäni niin, että nauttisin aikaisista aamuheräämisistä ja menisin jo kymmenen aikaan illalla vuoteeseen. Kohdallani tuo ei kuitenkaan toimi – ei sitten millään. Sisäinen kelloni on luotu valvomaan kahteentoista ja heräämään kahdeksan jälkeen. Vaikka välillä sainkin rytmini käännettyä, en silti luontaisesti osaa elää tuolla tavalla. Rakastan iltoja ja tykkään valvoa. Illoissa on oma taikansa ja olen silloin luovimmillani. Etenkään näin talvella en kaipaa heräämistä kuudelta tai edes seitsemältä. Kun on sysipimeää tuntuu sille, että minunhan kuuluukin vielä nukkua. Idyllisin aika herätä onkin kohdallani 8-9 välillä.

Jotta päivästä tulee mahdollisimman hyvä – on aamiaisen oltava aina täyttävä. En koskaan lähde liikenteeseen puolityhjällä vatsalla, vaan haluan tuntea itseni kylläiseksi – muuten en jaksa. Olenkin siinä mielessä monesta poikkeava tapaus, että voin suoraan sängystä marssiä jääkaapille. En kärsi huonosta ruokahalusta tai huonovointisuudesta. En myöskään syö joka aamu samanlaista aamupalaa, kuten moni muu tekee. Rakastan monipuolisuutta ja uusien juttujen kokeilua. Hyviä esimerkkejä paljon suosimistani aamiaisista ovat vihersmoothie, kasvistäytteinen omeletti, chia-vanukas, banaanipannarit ja tuorepuurot. Vaihtelevuus on ihan parasta!

IMG_8636-4Tuorepuuro

Tänään päiväni starttasi tuorepuuron ja matcha-latten voimin. Tuorepuurot ovat olleet jo pitkään yksi suosikki aamupaloistani, sillä niiden helppous on vertaansa vailla. Kun illalla teet puuron valmiiksi, voit aamulla melkeinpä suoraan sängystä kammeta jääkaapille ja nauttia aamiaisesi. Tuorepuuron hyvä puoli on myös sen monipuolisuus. Halutessasi voit iskeä joukkoon hyviä rasvoja (pähkinät, mantelit), suomalaisia marjoja (mansikat, mustikat, tyrni), kuituja (psyllium, chiat, kaura, pellavansiemenet) ja proteiinia (normi tai kasvipohjainen rahka, hera).

Luovuus on tässä puuhassa sallittua ja ainakin omassa keittiössäni tuorepuuro on näyttänyt välillä mitä ihmeellisemmältä luomukselta. Erinomainen aamiainen myös niihin aamuihin, kun tuntuu ettei kaapeissa ole yhtään mitään! Puuro on helppo valmistaa ns. kaappien jämistä. 🙂

IMG_8629-2

Alla olisikin reseptit tämän aamun käynnistäneisiin herkkuihin – mansikkaiseen tuorepuuroon ja matcha-latteen. Kirjoittelin teille taannoin tuosta matchasta ja pakko sanoa, että teen lisäksi latte on vienyt mennessään! Lämmin suositus kyseiselle kofeiiniakin sisältävälle superteelle.

Mansikkatuorepuuro

  • 1,5 dl luomu kaurahiutaleita
  • 1,5 dl makeuttamatonta kaurajuomaa
  • 1 rkl chian siemeniä
  • 1 rkl pellavansiemeniä
  • 1 dl Alpron GO ON -soijarahkaa
  • 2 dl suomalaisia pakastemansikoita
  • Loraus hunajaa tai agavea
  • 0,5 dl casheweja

Sekoitetaan kulhossa kaikki aineosat. Kaadetaan seos suljettuun rasiaan ja laitetaan jääkaappiin yöksi tekeytymään. Aamulla kaadetaan tarjoilukulhoon ja halutessaan joukkoon voi lisätä vielä extra mansikoita. Itse käytin koristeluun suomalaisia mansikoita noin puolikkaan desin verran.

Matcha latte

  • 2,5 dl makeuttamatonta kaurajuomaa
  • 0,5-1 tl matchaa
  • Pieni loraus luomu vaniljauutetta (ei pakollinen)

Kuumennetaan kaurajuoma kattilassa lämpöiseksi. Kaadetaan kaikki aineosat blenderiin ja hurautetaan kuohkeaksi lateksi. Halutessaan juoman voi myös vispata käsin mutta aikaa säästääkseen suosittelen blendausta! Nautiskellaan herkullisen tuorepuuron kaverina.

IMG_8686

Aamiainen oli ihanan herkullinen ja käynnisti päivän erinomaisesti – vaikka pakko sanoa, että tänään on varmaan ollut taas pimein päivä hetkiin! Oli niin hankalaa kuvata nämä kuvat, vaikka käytössäni onkin kovin valovoimainen objektiivi. Ankeaa. Onneksi päivä pitenee jatkuvasti ja kevättä kohden aurinkokin näyttäytyy useammin!

Onko muiden mielestä aamiaisella suuri vaikutus alkavaan päivään? Oletteko tehneet samoja havaintoja?

Kommentit (9)
  1. Aamut on parhautta! Olen todella aamuihminen, arkisin nousen jo puoli viiden aikaan tai aiemmin, että ehdin tehdä kotitreenin ennen töihin lähtöä 😀 Menen kyllä aikaisin nukkumaan, jotta sen 7-8 tuntia saan unta! Viikonloppuna nukun hieman pidempään, mutta ihan viimeistään seitsemältä silloinkin nousen (poikkeus, jos joskus olen ollut juhlimassa 😉 ) ja teen treenin/käyn juoksemassa. Aamupala on arkena useimmiten herkullinen tuorepuuro, esim. lakritsajauheella maustettuna, tai toisinaan esim. smoothie, kasvijogurtti marjoilla/hedelmillä jne, tai vaikka gluteeniton leipä hummuksella ja kasviksilla. Viikonloppuna keitän lämpimän puuron (vettä, G kaurahiutaleita) ja maustan sen piparkakkumausteella ja kanelilla, tai raakakaakaojauheella ja lisään sekaan muussattua banaania ja riisiproteiinia ja lorauksen maustamatonta manteli-, tai soijajuomaa. Puuron päälle laitan esim. inkiväärihilloa, siivutettua banaania ja pari palaa tummaa/raakaa suklaata <3 Panostan mielelläni aamupalaa ja pidän aamuissa siitä, että juon herättyäni rauhassa luomukahvia mantelimaidolla ja lueskelen läppäriltä uutisia = face, insta, pinterest 😀 sen jälkeen treeni ja rauhallinen aamupala. Viikonloppuna nautin aamupalan ehdottomasti jonkun hyvän sarjan parissa!

    1. On kyllä! <3 Kuulostavat ihanilta sinun aamurutiinit. 🙂

    2. Pakko kommentoida, et kuulostaa ihan täydelliseltä <3

  2. Itse olen lämpimän puuron suurin ystävä, ja kaikilla mahdollisilla päällysillä, kiitos! Ja huomasin tänään kanssa kuvaillessa, että aurinko oli ehkä päättänyt jäädä nukkumaan, kun oli niin pimeää!

    1. Täällä tulee tehtyä lämmintä puuroa harvemmin vaikka se niin monen ikisuosikki onkin! Tuorepuurot ovat se suurin hurahdus hetkiin. 🙂 Nojooo! Ihan super ärsyttävää. Ei viitsisi nostaa ISOa kovin korkealle ettei kuviin tule kohinaa. Nyt ei pärjäisi ikinä ilman kuvanmuokkausta… No mutta kuten mainitsin, kevät ja kesä tulee. Ei mene enää ihan hurjan kauaa! 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *