Ymmärtämisen jalo taito

En varmaan ollut ainoa joka hieraisi silmiään muutama päivä sitten lukiessaan erään julkisuudessakin olevan henkilön antamaa haastattelua Anna-lehteen. Jutun pääpointti oli siinä, että parisuhteessa riidan päätteeksi mies antaa rahaa ja lepyttelee puolisoaan materialla. Helpompi antaa anteeksi varakkaalle miehelle, kuin tyhjätaskulle. Loppuun todettiin vielä, että jokainen nainenhan haluaa päästä shoppailemaan miehensä rahoilla tai jos väittää muuta – hän valehtelee.

IMG_9853

Ensimmäinen ajatukseni oli järkytys – kuinka ihmeessä joku voi oikeasti ajatella noin ja vieläpä viedä sen seuraavalle tasolle, eli möläyttää kaikelle kansalle? Uskomatonta. Seuraavaksi mietin jälleen kerran, että Jutta – yritä nyt vaan ymmärtää.

Olen aina ollut ihmisenä aika suorasanainen ja sanonut tarvittaessa rohkeasti mielipiteeni. Olen myös omannut mielipiteitä välillä ehkä vähän liikaakin ja toisinaan ollut jopa kovin mustavalkoinen. Elin oikeasti vuosia ajatellen, että oma tapani ajatella on juuri se oikea. En mahduttanut maailmaani juurikaan muita ajattelutapoja ja tyrmäsin todella herkästi muiden eriävät mielipiteet. Tämä on jollain asteella edelleen heikkouteni ja jos olen esimerkiksi vastaan jotain asiaa – teen sen vähän liiankin vahvasti selväksi. Olen aika periksiantamaton ja vaikka jossain kohtaa ymmärtäisinkin, että hei en ole välttämättä täysin oikeassa – pidän silti pääni. Tämä on todella ärsyttävää ja pyrin jatkuvasti tavasta pois.

IMG_9808IMG_9763

Iän myötä elämääni on onneksi pikkuhiljaa astunut sellainen asia, kuin ymmärrys. Olen pyrkinyt opettelemaan ymmärtämisen jalon taidon ja sen, että jokainen me ollaan erilaisia. Jos sinä toimit tavalla jota minä en voi ymmärtää – ei se tarkoita sitä, että sinun tapasi toimia on automaattisesti väärä. Jokaisen ihmisen ymmärrys on rajallinen ja se millainen ymmärryksemme taso on – juontaa juuriaan paljolti kasvatuksesta ja eletystä elämästä – kaikesta koetusta. Niin hurjan moni asia vaikuttaa! Esimerkiksi ihminen joka on käynyt pohjalla ja elänyt vaikka todellisessa köyhyydessä – ymmärtää paremmin tiettyjä asioita, kuin taas ihminen joka on elänyt koko elämänsä pumpulissa ja yltäkylläisyydessä. Myös seuralla on vaikutuksensa. Se millaisten ihmisten ympäröimänä olemme ja millasten asioiden keskellä arkea elämme. Jos liikumme porukassa, jossa raha on todella tärkeässä roolissa – tottakai se muokkaa myös arvomaailmaamme. Ihan sama haluatko sitä tai et – niin tapahtuu huomaamattasi.

Mielestäni on tärkeää, että omaamme mielipiteitä ja meillä on elämänarvoja. Jokaisella ne eivät kuitenkaan ole samanlaiset. Joku elää miehensä rahoilla ja se on hänen tapansa elää. Oma tapani elää on kuitenkin päinvastainen. Omat elämänarvoni ovat tuohon verrattuna täysin eri planeetalta. Siltikään se ei tarkoita sitä, että minä olisin jollain tavalla parempi ihminen – tai ajattelisin juuri sillä oikealla tavalla. Jos mietitään ylipäänsä elämää – onko edes olemassa yhtä oikeaa tapaa ajatella asioista? Ei taida olla. Niin moni juttu on kiinni tulkintatavasta ja jokainen tulkitsija on oma persoonansa.

IMG_9795IMG_9752

Tärkeintä onkin pyrkiä ymmärtämään muita ihmisiä. Itsekin vaikeita elämäntilanteita läpi käyneenä en välitä kuulla keneltäkään arvostelua siitä, miten olen kaiken hoitanut. Tapani käydä läpi näitä juttuja on ollut juuri minulaiseni. Sinä toimisit ehkä toisella tavalla – minä toimin näin. Sen sijaan, että lietsotaan huonoa energiaa ja tuomitaan toisia, voitaisiin pyrkiä rakkaudellisuuteen. Siihen, että rakastettaisiin toisiamme ja hyväksyttäisiin kaikenlaiset tavat elää tätä elämää. Tiedän, että tässä on haastetta myös itselleni, mutta uskon olevani prosessissa. Matkaavani kokoajan hyväksyvämpään suuntaan ja siihen, että opettelen ymmärtämään erilaisia maailmankatsomuksia ja jopa useita erilaisia moraalikäsityksiä. Ja vaikka minun ei koskaan tarvisi ymmärtämällä ymmärtää kaikkea, voin silti oppia katsomaan erilaisia ajattelutapoja fiksusti. Hyväksymään ne ja sen sijaan, että sanon etten ymmärrä – sanonkin pyrkiväni ymmärtämään.

Tänä päivänä elämä voi olla niin moninaista. Mitä avoimempia olemme ihmisinä kaikelle uudelle ja erilaiselle – sitä enemmän saamme aivan varmasti elämäämme. Voimme oppia toisistamme ja toistemme näkemyksistä. Pyritään siis ymmärrykseen ja opetellaan katsomaan asioita erilaisista näkökulmista.

Siinä se – ajatus joka pyöri päässäni tänään koko päivän. Ehkä jälleen yksi prosessi, uuden alkaneen vuoden lupaus jonka suhteen työstän omaa ajatusmaailmaani. Ymmärrys – muiden ihmisten ymmärtäminen. Rakkaudellinen ymmärtäminen ja tuomitsemisen kuoppaaminen.

On my way

4 vastausta artikkeliin “Ymmärtämisen jalo taito”

  1. Hyvä kirjoitus, niinkuin viime aikoina useimmat kirjoituksesi ovat olleet. :) Itse myös luin netistä ko. haastattelua ja vähän herätti kyllä kysymysmerkkejä, varsikin kärkkäästi sanottu ”joku joka väittää muuta, todennäköisesti valehtelee”. Shoppailu on ihanaa ja materia houkuttelevaa, mutta olen ylpeä siitä jos jotain haluan ostaa, olen itse sen ansainnut ja tienannut. Rahalla lepyttelyä en oikein ymmärrä, mutta meitä on moneen junaan. :)

    • Kiva kuulla – iso kiitos. :)

      No juurikin näin. Itse olen siis kanssasi samoilla linjoilla mutta meitä on tosiaan moneen junaan. Ja se, ettemme tuomitse niin herkästi ihmisiä jotka ajattelevat eri tavoin on mielestäni tärkeää. Kaikkien arvomaailmat eivät vaan kohtaa, näin se on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 8
Tykkää jutusta