Ruoan vaikutus mielialaan

Olen viime aikoina todella oivaltanut miten suuri merkitys terveellisellä ja ravintorikkaalla ravinnolla on mielen hyvinvointiin. Näitä juttuja ei välttämättä tule noin arjessa ylipäänsä mietittyä mikäli elämässä ei ole henkisesti vaikeaa. Kun vaikeuksia kohtaa, on jännä juttu miten suhde ruokaankin tuntuu muuttuvan. Sitä ei ikäänkuin jaksa kiinnittää huomiota niihin seikkoihin, joihin tavallisesti huomiota kiinnittää. Ei jaksa raahata kaupasta vihanneksia samaan tahtiin kuin ennen, kärsii ehkä alituisesta makeanhimosta, varsinaista nälkää ei tunne ja mitä vielä. Kroppa menee ikäänkuin täysin sekaisin. Kun ruokaan ei panosta samalla tavalla kuin normaalisti, sitä taas huomaa sen kuinka suuri merkitys sillä ravinnolla on jaksamiseen ja myös mielen hyvinvointiin.

Hyvinvointi

Kun syö niin ja näin, vähän mitä sattuu ainakin omat energiatasoni laskevat. En jaksa samalla tavalla tehdä juttuja ja minulla ei vaan ole samanlaista energiaa, kuin jos syön ravintorikasta ruokaa. Alkukuusta tulikin elettyä todella epäsäännöllisellä ravinnolla ja en tosiaan jaksanut kiinnittää sen laatuun juurikaan huomiota. Kun puolessa välissä kuuta havahduin siihen, että nyt ei oikeasti vaan jaksa eikä ole motivaatiota mihinkään, oli pakko skarpata safkojen suhteen. Olen kuitenkin onneksi sen verran fiksu, että osaan lukea kroppaani aika hyvin ja tiedostan tuollaiset seikat. Omaan myös sukurasitteena perityn verensokerin heittelemisen (rasite kakkostyypin diabetekseen) mikä taas tekee sen, että ruokailuvälini eivät vaan voi olla 3-4 tuntia pidempiä. Jos en syö, alkaa minua heikottamaan ja saatan pahimmassa tapauksessa pyörtyä. Osittain tämä ominaisuuteni onkin tehnyt minusta tarkan sen suhteen, ettei pitkiä ruokailuväejä tule ja, että syömäni ravinto on riittävän energiapitoista.

Tällaiset seikat huomaa kyllä todella selkeästi, kun oikeasti kohtaa elämässään tilanteita joissa muutoksia tulee. Huomaa sen, kuinka me olemme todella kokonaisuus, johon niin moni asia vaikuttaa. Ravinto onkin yksi tärkeimmistä asioista kehollemme ja sen laatu vaikuttaa paitsi suoliston kuntoon, myös aivojen toimintaan ja mielialaan. Jos syö huonosti, laadutonta ruokaa ja esimerkiksi makeaa päivittäin, on mieli aivan eri kuin jos elää terveellisellä ja monipuolisella ravinnolla. Sitä ikäänkuin menee todella ankeaan moodiin ja saattaa havaita jopa todella selkeitä masennuksen oireita. Itseeni myös sokeri vaikuttaa todella negatiivisesti ja tulen siitä paitsi kiukkuiseksi, myös kovin apaattiseksi. Olo on jatkuvasti vähän väsynyt, nuutunut ja mieliala entistä enemmän down.

IMG_1007IMG_1023

Tällä hetkellä olo on onneksi taas suhteellisen hyvinvoiva ja energinen. Palasin normaaliin ruokavaliooni ja kaupasta onkin tullut kannettua entistä enemmän kaikkea vihreää ja jopa mehulingon olen ottanut taas päivittäiseen käyttöön. Kun vaan saat energian näiden muutosten tekemiseen, vaikuttaa se oitis mielialaan positiivisella tavalla. Mieleni on ollut paljon vahvempi ja en ole kokenut elämän vaikeuksia niin ylitsepääsemättöminä, mitä ne tuossa aikaisemmin koin. Oikeanlainen ruoka antaa niin selkeästi energiaa ja auttaa osaltaan jaksamaan! Vieläkään en voi toki sanoa, että olisin nyt henkisesti kovin vahvoilla, mutta parempaan päin päivä päivältä.

Listasin teille muutamia ruokia, joiden suosimisella olen havainnut olevan positiivisia vaikutuksia mielialaan ja mielenterveyteen:

  • Mantelit
  • Raakasuklaa
  • Terveelliset herkut laadukkailla raaka-aineilla
  • Matcha
  • Vihreät kasvikset
  • Sitrushedelmät ja punajuuri
  • Pähkinät ja siemenet
  • Lohi
  • Kananmunat
  • Pasta

Nämä ruoka-aineet toimivat ainakin omalla kohdallani. Etenkin B-vitamiinin ja hiilihydraattienhan sanotaan auttavan terveitä aivoja tuottamaan serotoniinia, eli mielihyvähormonia. Myös suklaan on jo ikuisuuksia sanottu vaikuttavan mielialaan positiivisesti. Laadukas raakasuklaa onkin mielestäni ehdottomasti sellaista hyvän mielen herkkua ja sitä kannattaakin hyvällä omallatunnolla ruokavaliossaan suosia!

IMG_1044-2

Oletteko te tehneet vastaavia havaintoja ruokavalion ja mielen hyvinvoinnin suhteen? Tai onko omakohtaista kokemusta ravinnon vaikutuksesta mielialaan? Olisi mukava kuulla jos sellaisia löytyy!

Hyvinvoivaa maanantaita jokaiselle! <3

Kommentit (10)
  1. Minkä pakastepizzan muuten söit ja oliko hyvää? 😀 ihanaa kuulla että säkin herkuttelet oikeen kunnolla 😀
    Olis aivan ihana päivä sun kaa postaus ja ruokapäiväkirja :))

    1. Se oli joku Ristoranten mozzarella-pinaatti-tomaatti. 🙂 Ja itseasiassa oli, yllätyin! Ainut mikä maistui hieman läpi oli suola, sillä sitä aika vähän käytän… Useimmiten tilaan ravintolasta pizzan, mutta sunnuntaina meni niin myöhään etten enää viitsinyt. Oli ihan hauska maistaa pakaste settiä pitkästä aikaa, hahah. Ja joo, varsinkin darrassa tulee syötyä aika laadutontakin safkaa, mutta se tekee välillä hyvää. 😉

      Ruokapäiväkirja on tekeillä. 🙂 Juuri tänään aloitin ja kerään viikon ruoat. Päivän mun kanssa on myös hyvä idea!

      Kivaa viikkoa sinne! :))

  2. Itse alotin kolmeviikkoa sitten uudella ruokavaliolla. Ruokavalio koostuu pitkälti puhtaasta ruuasta ja proteiinistä sekä hyvistä rasvoista(avocado,pähkinät ym) ja sopivasti tietenki hiilihydraattia(kaurahiutaleet ja maltillisesti esim pastaa ruualle). Pääpaino on sillä, että punnitsen kaikki ruokani ja ruoka on ns puhdasta. Oon huomannu tosi ison muutoksen. Oon tosi pirtee kokoajan. Ei tuu semmonen totaalinen väsymys.Energiaa riittää myös kuuteen reeni kertaan viikossa. Ja mieliala on tosi korkeella. Ei tuu ns masennuspäiviä. En ollut ennen tätä edes miettinyt kuinka iso osa ruokavaliolla voi olla hyvinvoinnin kannalta. Oon aina syöny suht terveellisesti. Tai ainakin luullut niin. Ja nyt tän ruokavalion myötä ei tee mieli herkkuja. Eikä tuu mitään mielitekoja. Aluksi tottakai teki mieli esim ruisleipää, mutta nyt sekin on kadonnut. Moni ihmetelee miksi ”kidutan” itseäni näin, mutta yritän vaan kertoo kuinka hyvä olo mulla on kokoajan enkä todellakaan näe nälkää.

    1. No mutta tärkeintä onkin, että sinulla itselläsi on hyvä olo! Vaikkakaan itse en suosittele ruoan puntarilla käyttämistä, sillä sellainen muuttuu niin helposti liian tarkaksi kyttäämiseksi. Mutta toisaalta, jokaiselle sopii se oma tyylinsä. 🙂 Kuusi treeniä kuulostaa aika paljonlta myöskin, mutta jos oikeasti jaksat ja koet, että pidemmälläkin aikavälillä jaksat niin you go girl!

      Olen sitä mieltä, että se balanssi löytyy vaan kokeilemalla. Ei kannata kuitenkaan olla liian ankara itselleen, vaan sallia myös niitä ”ei niin terveellisiä” herkkuja. Kaiken ei tarvitse olla puhdasta ja ravinto-arvoiltaan hyvää. Herkutellakin saa! Nimimerkillä sunnuntaina söin illasta pakastepizzan ja sipsejä dipillä. 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *