Täydelliset banaanipannarit – näin onnistut!

Kauas on menty niistä ajoista, kun banaanipannarit tehtiin pelkkiin muniin ja banaaniin. Muistan itsekin, kun ensimmäisen kerran tuota kyseistä yhdistelmää kokeilin, niin se meni juurikin tuolla reseptillä. Banaani ja kaksi kanamunaa – super helppoa ja hyvää! Nykyään variaatioita on liikkeellä jos jonkunlaisia ja olemme hoksanneet, että pannareista saa todellakin parempia lisäämällä taikinan joukkoon vähän muutakin.

Pelkissä banaaneissa ja munissa ei sinällään ole mitään vikaa, mutta jos halutaan pannareiden koostumuksesta hieman tuhdimpi, suosittelen lisäämään joukkoon pari hyvää lisuketta. Myös makuun nämä lisukkeet vaikuttavat ja ainakin omat makunystyräni nauttivat tästä uudenlaisesta variaatiosta enemmän, kuin siitä alkuperäisestä. Pannareista tulee samalla myös täyttävämpiä ja niillä jaksaa pidempään. Pannukakut ovat itseasiassa kovin tuhti aamiainen (tai väli/iltapala) jos kaveriksi syö vielä ison kasan mansikoita.

Alla yksi hyvin tyypillinen reseptini, jolla onnistut aivan varmasti:

Banaanipannarit yhdelle

  • 1 banaani
  • 2 kokonaista luomu kananmunaa, kolmannesta pelkät valkuaiset
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • 1 rkl kaurajauhoja
  • 1/2-1 rkl psylliumia
  • 1 rkl Fastin Pancake Mixiä *testipussi saatu

Kaadetaan kaikki aineosat blenderiin ja blendataan seos kuohkeaksi. Paistetaan pienten lettujen paistoon tarkoitetulla paistinpannulla, kookosöljyä paistorasvana käyttäen. Päälle sitten makunsa mukaan esimerkiksi marjoja, hedelmiä, raakakaakaojauhetta, pähkinöitä, siemeniä, kookoshiutaleita – you name it.

Ja sitten vaan nauttimaan! Lettujen tekemiseen menee ehkä kokonaisuudessaan aikaa noin 20 minuuttia, joten sopivat hyvin myös kiireisiin aamuihin.

Sitten vielä muutama vinkkivitonen onnistuneisiin banaanipannareihin:

Paista kookosöljyssä

Omeletissa sillä paistorasvalla ei mielestäni ole samalla tavalla merkitystä, kuin banaanipannareissa. Suosinkin aina paistamiseen luomu kookosöljyä ja vieläpä ihan reilusti. Kookos tuo lettuihin ihanan makuvivahteen ja antaa niihin nätin pinnan. Itse tykkään muuten aina yli, kuin alipaistaa eli omat pannarini ovat melkein aina lähes mustia. 😀

Blendaa kuohkeaksi

Olen huomannut, että mitä kuohkeampaa taikina on, sitä parempia letuista tulee. Älä siis turhaan kiirehdi tässä puuhassa! Tokikaan ei nyt tarvitse ihan munavaahdoksi montaa minuuttia vaahdottaa, mutta hieman pidempään sitä blenderiä saa kyllä hurisuttaa. Kun taikina on kuohkeaa tulee siitä myös useampi lettu ja koostumus on taikinassa parempi.

Suosi mausteita

Lakritsijauhe, raakakaakao, kaneli tai vaikka vaniljajauhe. Kun kaipaat vaihtelua siihen perinteisempään makuun, suosittelen lisäämään joukkoon jotain edellä mainitsemaani. Itsehän en siis erityisemmin pidä banaanin makeudesta, joten pyrinkin sen aina jollain tavalla peittämään. Aivan parhaita tulee kanelilla tai lakritsilla höystetyistä letuista! Menevät muuten tuolloin jopa herkuista ja purevat herkkuhimoon.

Käytä useampia eri jauhoja

Hyvä vinkkini on 2-3 ruokalusikallista mitä tahansa jauhoja perusaineosien lisäksi. Jos haluat tehdä letut gluteenittomina, suosittelen esimerkiksi kookos- tai kaurajauhoja, psylliumia, kaurahiutaleita, mantelijauhoja tai vaikka tattarihiutaleita. Myös herat sopivat vallan mainiosti! Jos taas haluat pannareista oikein tuhdin suklaisia, laita 1 rkl raakakaakaota. Tärkeintä on, että joukossa on tosiaan vähintään pari ruokalusikallista jotain jauhomaista. Jauhot tuovat taikinaan tuhtia meininkiä ja tekevät siitä taikinamaisemman.

Paista miedolla lämmöllä

Parhaita pannareista tulee, kun ne paistaa hitaasti tasaisella ja suhteellisen miedolla lämmöllä. Kannattaakin varoa ettei edes alussa ylikuumenna hellaa ja polta lettuja. Tuolloin ne jäävät usein sisältä hieman raaoiksi, mutta päältä lähes palavat. Myös pannuun kannattaa kiinnittää huomiota. Itse pidän eniten pienille letuille tarkoitetusta pannusta, sillä tykkään tehdä minipannareita. Toki suurikin pannu käy, mutta silloin kannattaa levittää taikinaa vaan hieman pienemmälle alueelle. Pannun olisi hyvä olla myös ehjä, jolloin letut eivät jää kiinni sen pohjaan.

Tee pannukakuista riittävän paksuja

On virhe paistaa letuista liian ohuita. Tuolloin ne hajoavat helposti, eivätkä pysy välttämättä kasassa. Suosittelenkin valmistamaan pannareista hieman paksumpia, jolloin niistä tulee luonnollisesti myös muhkeampia. Toki tämä saattaa olla makuasiakin, mutta jo käytännön syistäkin suosittelen silti kaatamaan taikinaa pannulle hieman tuhdimmin.

Irroittele lisukkeilla

Lettujen lisukkeethan ne oikeastaan ovat ne, jotka tekevät sen suurimman osan makuelämyksestä. Itse rakastan suomalaisia mansikoita ja siksipä suosin niitä täytteenä melkein aina. Myös kookoshiutaleet ovat suosikkejani, joten niitäkin nähdään usein lautasellani. Hyviä täytteitä ovat myös mustikat, lakat, omenaraaste, pähkinät, raakakaakaojauhe, mangosiivut, siemenet, hiutaleet, hunaja, agavesiirappi… Tässä kohtaa se mielikuvitus on todellakin vaan rajana!

 Tuleeko teidän suosittua banaanipannareita? 🙂 Millaisella variaatiolla niitä tavallisesti teette?

Oikein rentouttavaa sunnuntaita!

Kommentit (4)
  1. Kiitos näistä! Tulee tarpeeseen nää vinkit!

    1. Eipä mitään, kiva kuulla jos tulivat tarpeeseen. 🙂

  2. Hyviä ohjeita ja vinkkejä! bansku lätyt on kyllä parhautta <3

    Mun blogissa muutama välipalavinkki! 🙂 <3

    http://woundedlaughh.blogspot.fi/

    1. Ovat kyllä. 🙂 Ja eipä kestä, hyvä jos olivat hyödyksi!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *