Näin minä säästän rahaa

En ole koskaan ollut erityisen hyvä säästämään, sillä olen luonteeltani nautiskelija. Olen kuitenkin iän myötä opetellut tuotakin taitoa ja nykyään olen huomattavasti tarkempi siitä, mihin rahani käytän. En tee tuon tuosta heräteostoja mutta toisaalta en ole saitakaan. Raha ei näyttele elämässäni millään tavalla suurta roolia, vaikka tykkään kieltämättä tunteesta, että sitä on tilillä. Enää en haluakaan koskaan olla siinä tilanteessa, että kuun lopussa pankkitili olisi nollilla.

Nyt helmikuussa tuntuu, kuin olisi jonkinlainen erityisen säästäväinen moodi päällä. En varsinaisesti ole päättänyt, että nyt todella säästän, vaan ei ole ollut mitään erityistä hankittavaa. Suoraan sanottuna, en tarvitse mitään. Tammikuussa hankin jo pitkään miettimäni objektiivin, johon lohkesi iso lovi tililtä. Kevään ja kesän tullen on varmasti luvassa reissuja. Nyt on todellakin oiva hetki laittaa rahaa säästöön, vaikka sitten ihan huomaamattaankin.

Miten säästämistä voi sitten opetella, kuinka muuttua huolettomasta rahankäyttäjästä huolellisemmaksi? Kokosin teille omia vinkkejä, joilla minä kiristän kukkaron nyörejä.

Tee säästämisestä elämäntapa

Tällä en tarkoita saidaksi ryhtymistä, vaan ihan yksinkertaisesti sitä, että miettii enemmän mihin rahansa laittaa. Asennoituu siihen, että tekee säästämisestä elämäntavan ja tyylin. Tämä ei välttämättä tapahdu parissa päivässä, mutta kärsivällisyys palkitsee. Puhutaan itse asiassa vähän samasta asiasta, kuin terveellisen ruokavalion ja liikkumisen omaksuminen osaksi omaa elämää. Kun opit harkitsemaan ostoksiasi, teet sen aina jatkossakin.

Luo säästötili

En suosittele koskaan säilömään kaikkia rahoja käyttötilillä. Jos korttisi varastetaan tai mitä ikinä tapahtuukaan, on turvallisempaa, että suurin osa rahoista on muualla. Itsehän pidän käyttötilillä maksimissaan paria satasta kerrallaan. Käyttötilin rinnalla minulla on muutamakin tili, joihin säästän rahaa. Toinen on reissuja varten ja toinen yleinen säästötili. Toisia auttaa myös se, että pankkiasiat ovat parissakin eri pankissa.

Kun palkka tulee kannattaa ensin maksaa kaikki laskut ja sitten siirtää tietty määrä säästötilille. Kannattaa myöskin ottaa asenne, että siihen säästötiliin ei jatkuvasti kajota. Yksi vaihtoehto on säästää rahaa esimerkiksi rahastoihin tai omaan asuntoon vaikka ASP-tilille. En ole mikään pankkineiti mutta sen tiedän, että noita useammalle suositellaan säästömielessä.

Käytä luottokorttia fiksusti

Olen sitä mieltä, että jokaisella vastuullisella ihmisellä tulisi olla luottokortti. Ihan vaan jo turvallisuussyistä, sillä esimerkiksi lentojen ostaminen ja ostokset verkkokaupoista on turvallisempaa tehdä luotolla. Vastuullisella tarkoitan ihmisiä, jotka kykenevät käyttämään luottokorttia oikein – maksamaan luoton takaisin ja mieluiten vielä ilman korkoja. Jos itse käytän luottoa ei ole kyse siitä, etteikö pankkitililläni olisi rahaa. Tykkään vaan tehdä suuremmat ostot luotolla ja maksaa tililtäni sitten rahaa luotolle takaisin. Tähän ehkä myös syynä se, etten pidä käyttötililläni suuria summia. Mielestäni luottokortti on hyvä keksintö niille, jotka kykenevät talouttaan hallitsemaan! Korttia ei kannata käyttää silloin jos tiedät, että saatat elää yli varojesi mutta oikein käytettynä se on todellinen helmi.

Osta käytettynä tai harvemmin

En suosittele totaalisia ostolakkoja, sillä sen tietää mitä silloin tapahtuu – sitä ei näekään mielessään muuta kuin shoppailun (näin karrikoidusti sanottuna…)! Suosittelen tässäkin asiassa ennemmin tapaa ostaa käytettynä tai yksinkertaisesti harvemmin. Joka viikko me emme tarvitse uusia vaatteita, emmekä mitään muutakaan erityistä. Kannattaa itse asiassa vältellä kaupungissa pyörimistä, jolloin sitä ei tule turhaan poikettua vaatekauppoihin. Ja jokaiselle meistä se sudenkuoppa ei edes ole vaatteet. Vältä niitä paikkoja, joissa tiedät joutuvasi koville ostohimojen kanssa. Osta ennemmin laadukkaampaa ja harvemmin, kuin huonolaatuista ja viikoittain.

Tingi ruokakaupassa

Vaikka sanon, että ruoasta ja sen laadusta en tingi niin kyllä minä valitsen useimmiten porkkanoista ne edullisimmat tai paprikasta sen, jonka kilohinta on halvin. En kuitenkaan jaksa syynätä näitä juttuja sillä tiedän, että kohdallani se suurin säästö tulee siitä, että säästän sitten muussa. Haluan voida hyvin ja olla terve. Monipuolinen ruoka aikaansaa juurikin nämä seikat ja siksipä en tahdo niistä rahan vuoksi luopua, kun ei ole edes mikään pakko. Ne missä erityisesti säästän, on tiskiaine, vessapaperi, leivinpaperi, suodatinpussit, suihkugeeli… Kyseisistä tuotteista valitsen tosiaan lähes aina sen Euro Shopperin tai Pirkan. Nuo eivät kuitenkaan mene kehoni sisälle, joten… selkeästi hyvä logiikka. 😉

Suosi eväitä

Tässä varmaan itselleni se suurin haaste – tai jossain kohtaa se oli. Nyt olen päässyt aika hyvin jaloilleni ja kotikokkaamisesta on tullut tapa. Välillä on toki viikkoja, etten ole niin paljon kotona ja aika rientää, jonka vuoksi joudun turvautumaan ravintolaruokaan mutta se on elämää. Yleisesti ottaen kuitenkin pyrin siihen, että teen ruokani itse. Myös raakapatukoiden ostamista olen vähentänyt ja kahviloista en osta enää juuri ikinä valmis kahveja. Todella pienistäkin jutuista saattaa nimittäin kertyä isot summat. Mitä enemmän tekee kotona, sitä enemmän on mahdollisuus rahaa säästää. Tässä pitää kuitenkin muistaa se, että siinä kohtaa jos aletaan tinkimään sosiaalisista tilanteista sen vuoksi, että halutaan säästää (vaikkei ole pakko) liikutaan jo pakkomielteisillä rajoilla… Sosiaaliset tilanteet ovat osa tervettä elämää ja se, että välillä käy kahvilla tai viinillä ystävän kanssa on ihan normaalia rahan kulutusta.

Mieti mihin säästät

Kun sinulla on tavoite, helpottuu säästäminen huomattavasti. Ihmiset ovat erilaisia ja meillä on erilaisia haaveita ja unelmia. Toinen haluaa reissata mahdollisimman paljon, toinen säästää asuntoon tai autoon, joku ehkä luksuslaukkuun. Jokainen joka tienaa rahansa itse, saa mielestäni myös päättää mihin ne käyttää. Omat suosikki säästökohteeni ovat reissut ja kameraan liittyvät hankinnat. Tykkään myös säästää ihan ”huvikseen” ilman sen suurempaa säästökohdetta. Tästä ehkä paistaa oma luonteeni ja se etten ole ihmisenä hurjan suunnitelmallinen ja mieti elämääni kymmenen vuoden päähän.

Suunnittele talouttasi

Kun tiedät, paljonko saat kuukaudessa rahaa, vähennä summasta ensin laskut ja säästöön menevä osuus, jonka jälkeen näet sen mitä voit käyttää elämiseen. Tuon summan voi sitten jakaa suunnilleen neljälle viikolle ja elää vähän sen mukaan. Kun talouttaan edes hieman organisoi, on säästäminenkin helpompaa. Jos mietitään, että viikkobudjetti on vaikka 200 euroa, voit siitä sitten laskea millainen osuus menisi ruokaan ja millainen taas mahdollisesti muihin aktiviteetteihin. Itsehän en ole ollenkaan matemaattinen ihminen eli ei, en pidä laskemisesta ja suunnitelmallisuudesta. Hahmottelen kuitenkin edes hieman päässäni sitä kuinka paljon rahaa on käytettävissä. Toisilla viikoilla sitä saattaa kulua enemmän ja toisilla taas ei juuri laisinkaan. On hyvä kuitenkin tietää oma budjettinsa ettei joudu kajoamaan säästöihin.

Oliko joukossa teille tuttuja säästökeinoja? Tai onko jotain hyviä vinkkejä säästöpossun lisäksi? Se on ollut muuten jo pitkään hankintalistalla! 🙂

Kommentit (10)
  1. Samaa mieltä luottokorttiasiassa. Minustakin on järkevämpää esim. matkat maksaa luottokortilla ja muutenkin nettiostot tehdä luottokortilla. Itse maksan koko summan kerralla kun luottokorttilasku tulee niin ei tarvitse maksaa niitä kamalia korkoja yms. Eli luottokorttiostot pystyy myös tekemään sopivasti oman talouden ehdoilla. Mulla on vielä useampiakin luottokortteja mutta yleensä käytän netisstä yhtä tai max kahta ja matkoille mukaan sit kaksi tai kolme.

    1. Niinpä! Liian moni ihminen suorastaan pelkää luottokorttia ja sitä pidetään monesti sellaisena hätävarana jos rahat ovat loppu. Itselleni se ei kuitenkaan sitä ole. Musta on kiva ostaa monesti muutenkin luotolla jos vaikka olen epävarma ostoksestani ja mietin, että saatan sen vielä palauttaakin. Kivempi maksaa luotolla ja rahat sitten palautuvat sinne. 🙂 Ehkä vähän hassu ajattelutapa mutta… 😀

  2. Kiva postaus! Saako kysyä paljon sinulla jää nykyään verojen jälkeen käteen? Noin suurinpiirtein? 🙂

    1. Vaihtelee jonkun verran kuukausittain, sillä blogin kanssa olen tavallaan ”yrittäjä” ja kuukausittaiset tulot saattavat olla välillä enemmän ja välillä vähemmän. Mutta muutama tonni tavallisesti verojen jälkeen. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *