Tumma ja tuhti chia-vanukas

Chia-vanukkaita ja tuorepuuroja. Nuo kaksi ihanaa yön yli jääkaapissa muhivaa herkkua ovat nykyään itselleni viikoittaisia välipaloja. Ainoastaan sisältö vaihtelee tuhdin suklaisesta raikkaan marjaisaan. Välillä etenkin chia-vanukkaat menevät suorastaan herkkuhimoihinkin, sillä niin muhkeita niistä saa halutessaan tehtyä. Tänään jaankin teille oikein runsaan snickersmäisen chiapuddingin reseptin, joka vie aivan varmasti kielen mennessään ja paitsi täyttää, tyydyttää kaikki mahdolliset herkkuhimot!

Vanukas on tosiaan todella tuhtia ja se kannattaa ehdottomasti jakaa kahdelle, tai syödä kahdessa erässä.

Tumma ja tuhti chia-vanukas (GL, M)

Tumma kerros:

  • 2,5 dl luomu kaurajuomaa
  • 2 tl luomu vaahterasiirappia
  • 1 tl hunajaa
  • 2 tl makeuttamatonta maapähkinävoita
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • 1 tl kanelia
  • 0,3-0,5 dl raakakaakaojauhetta 
  • 0,5 tl luomu vaniljajauhetta
  • 0,7 dl chiansiemeniä

Vaalea kerros:

  • 2 dl kookosmaitoa (vain sitä valkoista osuutta)
  • 2 rkl chiansiemeniä

Koristeluun:

  • Manteleita

Sekoitetaan tumman kerroksen kaikki aineet keskenään (muista raakakaakaon suhteen maistaa maku, ennemmin alkuun vähemmän, kuin liikaa!) ja laitetaan suljetussa rasiassa jääkaappiin tekeytymään. Valmistan vanukkaan aina illalla, jolloin se saa valmistua koko pitkän yön ajan. On nimittäin tärkeää, että chian siemenet ovat täysin turvonneita ennen, kuin niitä syö. Toiseen purkkiin valmistetaan kreemi, eli tuo vaalea välikerros. Sekoitetaan siis kookosmaito ja chiat huolellisesti keskenään, jonka jälkeen laitetaan myös  tämä seos purkissa jääkaappiin hautumaan.

Aamulla kerrostetaan vanukas niin, että laitetaan kulhon pohjalle tummaa osuutta, väliin vaaleaa kreemiä ja päälle vielä tummaa vanukasta kerros. Koristeeksi voi halutessaan siivuttaa muutaman mantelin, jolloin saadaan annokseen mukaan oiva lisä hyviä rasvoja. Tästä määrästä riittää tosiaan kahdelle henkilölle, tai voit syödä sitä sitten toisen kerran vaikka seuraavana päivänä. Toki voit koko annoksen kerrallakin syödä mutta lupaan, että on muuten aika tuhti satsi!

Sellaista raakaherkkua tähän torstaihin! Chia-vanukkaat ovat kyllä aivan parhaita, sillä niiden kanssa luovuutta voi käyttää mielin määrin. Pohja on aina aika sama, eli siemenet ja neste joiden lisäksi sitten voi varioida oman makunsa mukaan mitä ikinä mieli tekeekään. Jos et ole vielä koskaan kokeillut niin nyt on viimeistään korkea aika! 🙂

Oikein ihanaa torstaita juuri sinulle!

Kommentit (6)
  1. Suositus on että chiansiemeniä tulisi syödä päivässä max 15g eli 1,5 rkl. Tuossa on paljon enemmän.

    1. Tiedän kyllä suositukset. 🙂 Suosittelenhan postauksessakin jakamaan annoksen kahtia, eli 0,35 dl per annos. Kukin punnitkoon itse kuinka paljon siemeniä laittaa, vähempikin riittää. 🙂 Itse en syö chioja päivittäin, joten suhteutan määriä viikkotasolla.

  2. Minkä merkin kookosmaitoa ostat? Jos laitat esim ruokaan niin sekoitatko sitä ensin vai käytätkö vaan sen valkoisen tuhdin osuuden? Ainakin siinä mitä oon itse ostanut niin on tuhtiosuus päällä ja vettä alla 😀

    1. Ostan useimmiten tölkkikookosmaitoa, joko Rainbowta tai Pirkkaa. Yleensä Rainbowta ja tosiaan säilytän jääkaapissa ja kauhon vaan sitä valkoista kovaa osuutta. 🙂 Leivonnaisiin ja puddingeihin sopii parhaiten juuri tuo paksu valkoinen kookosmaito. Nesteen voi jättää suosilla käyttämättä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *