Kuukautisista, PMS:stä ja ehkäisystä

Olen kirjoittanut blogissa useammankin kerran e-pillereistä, mutta varsinaisesti aihetta PMS ja kuukautiset en ole tainnut koskaan sen koommin sivuuttaa. Jollain hassulla tavalla kuukautisistaan julkisesti kirjoittaminen tuntuu vähän noh, oudon nololta, vaikka ei todellakaan pitäisi! Kuukautiset ovat normaali ja luonnollinen osa naiseutta ja elämää. Silti en kovin mielelläni esittele tamponipakettia kaupan kassajonossa tai jätä niitä näkösälle laukussa – miksi ihmeessä? En oikeastaan tiedä. Ehkä se on joku sellainen opittu häpeä, mikä kuukautisvereen liittyy. Aivan naurettavaa.

Ajattelinkin tänään avata tätä salaista arkkuani ja puhua niinkin luonnollisesta asiasta, kuin kuukautiset, ehkäisy ja PMS. Jos sinua ällöttää suora kielenkäyttö aiheeseen liittyen, ehkä kannattaa jättää tekstin lukeminen tähän. Tulen nimittäin nyt puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä ja kuukautisvuoto mainitaan postauksessa useampaankin otteeseen…

Jokunen teistä saattaa muistaa taustani, eli olen tosiaan syönyt 19-vuotiaasta lähtien e-pillereitä (Yasminelleja). Puolen vuoden tauon pidin muutama vuosi sitten ja jossain kohtaa kahdenkymmenen kynnyksellä olin täysin ilman pillereitä ainakin samaiset puoli vuotta. Tuo on jäänyt mieleen useammastakin jälkiehkäisystä, jotka sekoittivat kiertoni aivan täysin ja lopulta kuukautiset jouduttiin uudelleen käynnistämään keltarauhashormonivalmisteella. E-pillerit ovat kuitenkin noin ylipäänsä aina sopineet itselleni ja vaikka tällä hetkellä en periaatteessa niitä tarvitsisi, en ole toistaiseksi pillereitä lopettanutkaan. Ajatus hormoniryöpystä ja rasvaisesta tukasta ei nyt yksinkertaisesti houkuta, kun vihdoin elämä tuntuu tasapainoisemmalta. Mietin myös tulevaisuutta, sillä jos jossain kohtaa aloitan uuden suhteen, olen jälleen saman kysymyksen äärellä – mikä ehkäisytapa? Kierukkaa, rengasta, laastaria tai kapselia en halua, joten koen keholleni suuremmaksi rasitukseksi sen, että vekslaan pillereiden kanssa, kun syön niitä. Veritulpan riskihän on siis aina suurimmillaan siinä kohtaa, kun pillerit aloitetaan.

Oli kuitenkin ilo huomata, että parin vuoden takaisen tauon aikana kuukautiseni käynnistyivät normaalisti ja niitä ei tarvinnut odotella pitkään. Pahin pelkoni on nimittäin vuosia ollut, että pillerit sekoittavat hormonitoiminnan ja jos ne lopettaa, kuukautiset eivät hevillä tule. Onneksi näin ei ainakaan tuolloin kohdallani ollut, eikä vuotokaan kuihtunut olemattomiin. Jollain tavalla onkin ilo tietää, että se oma hormonitoiminta on olemassa ilman pillereitäkin ja, että jos joskus lapsia haluaa, ei kuukautisten katoamista tarvitse pelätä. Tämä koko aihe tietysti jakaa mielipiteitä ja toiset ovat jyrkempiä, kuin toiset. Jokaisen keho on kuitenkin meidän oma ja siksipä meillä onkin vapaus valita se itselleen mieluisin ja sopivin tapa. Onnekas saa ylipäänsä olla, että itselleen on löytynyt ehkäisy joka toimii! Paljon olen kuullut kauhutarinoita siitä, kuinka mikään ehkäisytapa ei tunnu hyvältä.

Kuukautiseni/tyhjennysvuotoni on jo vuosia tullut säännöllisesti, kuten pitääkin. Joskus stressi saattaa myöhästyttää menkkoja muutamalla päivällä, mutta pääasiassa ne ovat aina tulleet aika tarkasti, pari päivää viimeisen pillerin jälkeen. Se huomio, jonka olen kuitenkin tässä viimeisten kuukausien aikana tehnyt, on, että ennen niin olemattomat PMS-oireet ovat alkaneet pahentumaan. Nykyään kärsin useamman päivän päänsärystä, ärtyneisyydestä, makeanhimosta, alavatsan huomattavasta turvotuksesta ja kipeilystä, sekä ajoittain jopa huimauksesta. Oireet ovat tosiaan viime aikoina pahentuneet ja huomaan ne aivan viimeistään neljä päivää ennen pilleriliuskan loppumista. Kyseessähän on varsin normaali ongelma ja veikkaan, että todella moni kärsii samoista vaivoista. Itse olen toki onnekas etten ole nuorempana juurikaan edes PMS:ää huomannut, mutta sillähän onkin riskinsä pahentua iän myötä. Nykyään en selviä noista vaivoista ilman särkylääkkeitä ja varsinkin jatkuva päänsärky on todella häiritsevää.

Tämä vaiva on itselleni nyt suhteellisen tuore ja siksi olen koittanut haalia netistä tietoa millä keinoin lievittää PMS:ää, mieluiten mahdollisimman luonnollisin ei lääkinnällisin tavoin. Et voi kuitenkaan lukittautua viikoksi kotiisi, vaan sinun on käytävä töissä ja hoidettava ne arkisetkin velvollisuudet. Mm. ruokavalio, uni, liikunta ja sokerin minimoiminen ovat jääneet päällimmäisenä mieleeni. Paljon vihreitä ja puhdasta ruokaa, riittävästi laadukasta unta, lempeää liikuntaa kehon ehdoilla ja iso ei sokerille. Jos jotain, niin vaikka raakasuklaata tai muuta terveellistä hyvää tuossa kohtaa kuuta. Tämä on tosiaan vasta kokeilun asteella ja otankin ilomielin vastaan teiltä mahdollisia vinkkejä. Millä tavoin te lievitätte PMS-oireita? Vai onko niihin oikeasti olemassa mitään muuta keinoa, kuin se kärsiminen?

Naisena oleminen on kyllä jatkuvaa omasta kehostaan ja sen toiminnasta oppimista. Hormonitoiminta säätelee elämäämme niin paljon ja elämme ikään kuin jatkuvassa hormonihyrrässä. Välillä on aikoja, että hormonitoiminta on kovin tyytyväinen, kunnes taas tulee se aika kuusta. Silti vaikka tämä naiseus on aikamoista vuoristorataa, en vaihtaisi tätä mihinkään! Olen kiitollinen siitä, että kehoni on terve ja se toimii tavalla, jolla sen kuuluukin toimia. On upeaa olla nainen ja siinä myös yksi syy siihen, jonka vuoksi meidän tulisi avoimemmin puhua kaikesta ehkäisyyn, kuukautisiin ja muihin naiseuden vaivoihin liittyvästä. Aivan liian pitkään näitä asioita on häpeilty ja siksi varmaan itsekin koen sen tamponipaketin pudottamisen liukuhihnalle jopa noloksi. Naiseudessa on edelleen aivan liikaa tabuja.

Tähän postaukseen tuli nyt aika paljon rönsyilevää asiaa, mutta jos teillä heräsi ajatuksia tai mitä tahansa aiheeseen liittyvää, niin kommentoikaahan? Meitä on niin monta samassa junassa painimassa samaisten asioiden kanssa.

Ihanaa ja rentouttavaa lauantaita!

On my way

19 vastausta artikkeliin “Kuukautisista, PMS:stä ja ehkäisystä”

 1. Itse käytin neljä vuotta pillereitä, ja nyt olen ollut 5 vuotta ilman. Olen parisuhteessa ja ehkäisynä käytämme kumia. Pillereissä paras puoli oli se, kun pystyi vähän itse vaikuttaa kuukautiskiertoon, mutta muuten en yhtään kaipaa pillereitä. Kiertoni normalisoitui lähes samantien pillereiden jälkeen ja on hyvin säännöllinen. Minulla PMS-oireisiin on muuten mielestäni auttanut magnesium (sitraatti), joka vähentää ainakin alakuloisuutta ja mielialavaihteluita..

  Ja niin, olen 9 vuotta käyttänyt kuukuppia, joka on mielestäni paras keksintö maailmassa ikinä :D suosittelen siis ainakin harkitsemaan sitä, jos et ole jo kokeillut? vaatii vähän totuttelua ja opettelua, mutta on ehdottomasti sen arvoista!!

  • Niin, onhan se plussapuoli, että tarpeen vaatiessa voi siirtää kuukautisiaan vaikka lomareissun ajaksi. Syön itseasiassa magnesiumia, joten ihmettelen kyllä vähän näitä oireita… Ehkä tuonkin vaikutus on yksilöllistä tai sitten pitää nostaa annostusta.

   En ole kokeillut sillä ajatuskin ällöttää. :D Ei millään pahalla siis, mutta en vaan kovin ole lämmennyt tuolle kupille edes ajatuksen tasolla. Pitää ehkä laittaa harkintaan jos on oikeasti noin hyvä juttu! :)

 2. Itse jätin pillerit nytten kokonaan pois noin pari vuotta sitten ja helpotti mun elämää valtavasti. Mulla on ajoittain todella rajut kivut ja PMS-oireet siihen vielä päälle ja pillerit vaan pidensi vuotoa 7-11 päivään, ilman että vaikuttivat kipuihin paljonkaan. Nyt ilman pillereitä vuoto 2-3 päivää, välillä kovemmilla kivuilla. Itse kuitenkin kärsin mieluummin lyhyemmän ajan kovemmilla kivuilla kuin kärvistelen pidempään.

  Hormonaalinen ehkäisy ei mulle passaa, joten se on suljettu pois kokonaan. Ainoaksi jäisi kuparikierukka, mutta itseäni koko ajatus kierukasta inhottaa.

  Mulla onkin varsinainen vihasuhde mun menkkoihin ja ne onkin mun mielestä alimmasta hornasta. Ainut mikä on jotenkin vaikuttanut kipuihin on säännöllinen MSM-jauheen käyttö. Lisänä mulla onkin sitten kolmea erilaista särkylääkettä.PMS-oireet vaihtelee lievästä rajuihin. Enemmän fyysisiä oireita kuin psyykkisiä, mutta jos on kovin rajut niin oon ku perseelle ammuttu karhu viikon. :D

  Mä suosittelen kanssa kuukuppia. Itseä kanssa aluksi inhotti kuppi ajatuksena, mutta nyt kun sitä on käyttänyt niin suosittelen. Helpottaa elämää paljonkin, kun ei tarvitse kuljettaa tamponeita/siteitä mukana menkkojen aikaan ja miettiä millon pääsee vaihtamaan. Itse siis saatoin aamulla lähteä kotoa 7 aikaan, ja tulla takaisin 21.

  • Ymmärrän, 11 päivän kuukautiset eivät kuulosta kovin hyvältä. Eikä varsinkaan jos niihin liittyy paljon sivuoireita, kuten kipua. :( Hormonaalisen ehkäisyn toimivuus on todella yksilöllistä. Minulla itseasiassa sama, että fyysiset oireet PMS:ssä pahemmat, kuin ne henkiset! Tiedä mistä johtuukin…

   Ja joo siis kuukuppi ajatuksena todellakin ällöttää. Taidan kuitenkin tänään hieman perehtyä aiheeseen jos sen kanssa on oikeasti noin helppoa!? Itse inhoan siteitä ja sitä veren tulon tunnetta, joten suosin tamponeja. Tosin ovathan nekin tavallaan hieman ällöttäviä, mutta parin tunnin vaihtovälillä ovat mielestäni olleet suhteellisen hygieenisen oloisia. Viittä tuntia en ikinä ilkeisi niitä pitää…

 3. hahaa, ymmärrän hyvin että ajatus kuukupista ällöttää! Mutta kun sitä on käyttänyt jonkin aikaa, alkaa nämä muut vaihtoehdot tuntua itseasiassa vielä ällöttävemmiltä ;D Kupin käyttö on siistiä ja hygieenistä, kun sen oppii (ja tietysti pitää ite huolta siitä kupista). Mutta tosiaan, tottumiskysymyksiä nää, että mikä on tai ei ole ällöttävää ;)

  • Nojoo. :D Mun on nyt kyllä pakko tutustua tuohon kuppiin enemmän!

 4. Olen samaa mieltä, tärkeintä uuden suhteen aloittamisessa on pohtia, millä keinoilla ehkäistään lapsen syntyminen.
  Lapset kun ovat sellaisia, että ne vangitsee 24/7 varsinkin pienenä ja on se vielä vankeutta vanhemmalle vielä kouluiässäkin .
  Lapsia ei siis kannata tehdä, vaan varmistaa kaikin tavoin, ettei joudu äidiksi.

  • Kuka sanoi, että se on tärkeintä? Mutta tärkeä osa kieltämättä. Kaikki, kun eivät välttämättä halua lapsia nyt tai koskaan. Parempi käyttää ehkäisyä, kun abortoida.

 5. On ollut kiva huomata, että näistä asioista ruvetaan puhumaan avoimemmin ja enemmän, koska niinkun sinäkin tekstissä mainitsit niin onhan ne täysin luonnollisia.

  Itselle aihe tuo aika paljon mielipahaa, sillä nuoresta iästä huolimatta (19v) tuntuu että olen saanut kärsiä pahoista oireista senkin edestä. Aina on ollut kovat kivut ja PMS-oireet, mutta viime kesällä sain sitten diagnoosin endometrioosista. Toimivaa hoitomuotoa ei lääkärit ole vieläkään ole löytänyt, mikä kummastuttaa heitä kaikkia enemmän tai vähemmän, mutta minun on ”pakko” käyttää hormonaalista hoitoa (& ehkäisyä) endometrioosi pesäkkeiden uusiutumisen ehkäisemiseksi. Tällä hetkellä minulla on siis sekä kierukka että e-pillerit, sillä kierukka itsessään ei vienyt kipujani pois ollenkaan.
  Pyrin olemaan miettimättä sitä hormonimäärää jota kehooni saan, sillä ajatus tuntuu aika karmaisevalta, mutta en myöskään voi olla täysin ilman sillä kivut sekä oireet tekevät minut täysin toimintakyvyttömäksi.

  Olen todella iloinen kaikkien puolesta ketkä itselleen löytävät toimivia tapoja vähentää niin kipuja kuin PMS-oireita, sillä itse vain odotan että kivut sekä oireet häviävät ja samalla mielessäni kiroan Eevaa:D

  Toivotaan että sulle löytyy joku PMS-oireita vähentävä keino, helpottaa olemista varmasti huomattavan paljon!

  • Niinpä! Kukaan meistä ei ole yksin näiden juttujen kanssa, joten miksi näistä ei voisi puhua julkisemmin? Luonnollinen asia, joka on osa jokaista naista ja naisena olemista.

   Kuulostaapa ikävältä. Olen jonkun verran endometrioosista lukenut ja se on kuulemma todella ikävä vaiva. Tärkeintä on kuitenkin se, että saat avun ongelmaan – vaikka niiden hormonimäärien kautta. Toivottavasti tulevaisuudessa tuohonkin vaivaan löytyisi joku muu hoitotapa.

   Joo, jatkan tunnustelemista ja kokeilua. Eiköhän joku apu vielä löydy. :) Tsemppiä sinne ja ihanaa kevättä.

 6. Olethan tietoinen, että e-pillereitä voi turvallisesti syödä putkeen pitkiä aikoja, esim. puoli vuotta kerrallaan? Olen itse tehnyt sitä aikoihinaan, kun käytin pillereitä. PMS-oireista en tuona aikana kärsinyt, mutta en tiedä mistä se johtui. Ne ovat välillä haittana ja välillä katoavat.

  Ja minäkin suosittelen kuukuppia, en palaa siteisiin ja tamponeihin enää ikinä :D

  • Kyllä minulle on tuosta gynellä sanottu. Tosin ei puolesta vuodesta, vaan kolmesta kuukaudesta/liuskasta. Olen välillä kuukautisia siirtänytkin muutamalla kuukaudella, mutta tosiaan kolme liuskaa syönyt maksimissaan putkeen. Tavallaan tiedän, että se on turvallista, mutta joku siinä kuitenkin mietityttää… Tai että voiko olla hyväksi keholle ettei kuukautisvuotoa tule puoleen vuoteen? Kuulostaa ajatuksena aika pelottavalle.

   No ilmeisesti on, pakko tutustua aiheeseen! Siteet ovat kyllä ällöjä enkä niitä käytä, mutta tamponit ovat toistaiseksi tuntuneet hygienisimmältä vaihtoehdolta, kunhan ne vaihtaa tarpeeksi usein. Kiitos kuitenkin suosituksesta, laitan nyt kyllä googlen laulamaan. ;)

 7. Mulla pms-oireisiin auttaa parhaiten säännöllinen maca-jauheen käyttö. Syön sitä päivittäin niin että pidän taukoviikon aina kuukautisten jälkeen. Ja suosittelen kanssa aivan ehdottomasti kuukuppia :) itestäkin ajatus siitä tuntu pitkään vastenmieliseltä mutta varsinkin ekologisista syistä olin siitä silti kiinnostunut. Parin vuoden harkinnan jälkeen päätin kokeilla ja nyt vaan ihmettelen miksei tullut jo aiemmin hankittua :D oon kans aika inhonnut siteitä ja tamppoonien kuljetus ja niiden vaihtaminen esim kesken työpäivän on ollut ärsyttävää. Nyt tyhjennän kupin 2-3 kertaa päivässä ja välillä oon jopa hetkellisesti unohtanut että mulla on menkat. Kun sen käytön opettelee ja kunhan siihen tottuu niin helpottaa elämää paljon :)

  • Itse suosin myös macaa, mutta en nykyään enää päivittäin. Pitääkin tsempata tuon kanssa, jos sillä on vaikutusta. Siispä kiitos vinkistä! :)

   Erikoinen tuo kuppijuttu mutta pakkohan sitä on varmaan kokeilla, kerta niin moni hehkuttaa! :)

 8. Pelkääkö joku kuukautisvuodon poisjäämistä? Se on ollut itselleni lottovoitto kun kierrukan asettamisen jälkeen 2vuotta sitten minulla on ollut ehkä kolmet niukat kuukautiset. Kierto toimii normaalisti mutta vuoto loppui. Ylistys kierrukalle!

  • Hahah nooooh, siinä tapauksessa, että se on epänormaalia niin kyllä. :) Pillereillähän menkkojaan voi tosiaan myös siirrellä ja gynekologi on minulle suoraan sanonut, että kuukautisiaan on ihan ok siirtää. Muistaakseni 3-4 tyhjennysvuodosta vuoden aikana on kuitenkin ”otettava”… Kierukan kanssa lienee normaalia, että kuukautiset jäävät pois. Pillereiden kanssa ei toimi ihan samalla tavalla, kuten varmasti tiedätkin.

   Mieluusti eläisin täysin ilman kuukautisia eikä kyse ole siitä, vaan lähinnä koitan toimia niin etten aiheuttaisi mitään vahinkoa. :)

 9. Super postaus, Jutta! Hyvä, että puhut avoimesti kuukautisista, PMS:stä yms., ei vaieta enää!

  En nyt ehtinyt lukemaan muita kommentteja, mutta mulla on kuparikierukka ja se on ollut niin helppo ja mukava ehkäsykeino, ja eipä nyt tarvii viiteen vuoteen miettiä ehkäsyä. Asettaminen ei myöskään sattunut. Itelläni PMS pahenee myös, nyt 25-vuotiaana. En tiedä mikä siihen toimis itelläni… Syvä hengitys ja jooga haha.

  Käytän ite myös kuukuppia! Aivan elämäämullistava lifehack-ostos! Suosittelen! Hygieenisempi, helpompi… Sitä voi jopa pitää 12 h putkeen. Pitää opetella käyttämään mutta sitten kun sen osaa niin ei enää IKINÄ tee mieli käyttää tamponeja. Tulipas mainospuhe mutta suosittelen kaikille!

  • Kiitos, kiva kuulla. :)

   Joo, tuo PMS on kyllä ärsyttävä vaiva. Ja varsinkin silloin, kun se on pahimmillaan tuntuu hallitsevan aika paljon elämää. :/ Kokeilen nyt taas syödä pillereitä putkeen, niin jos se pysyisi sillä tavalla poissa kuten joku täällä mainitsikin?

   Pakko hankki kuukuppi! Vuoden 2017 päätös. ;)

 10. En suosittele käyttämään hormoneja turhaan http://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005119090.html
  ”MUIHIN hormonaalisiin yhdistelmäehkäisyvalmisteisiin on rintasyöpäriski jo aiemmin liitetty paljon nuoremmilla naisilla. Tässä tutkimuksessa muun hormoniehkäisyn käyttö suurensi alle 50-vuotiaiden naisten riskiä sairastua rintasyöpään 32 prosenttia verrattuna naisiin, jotka eivät käyttäneet hormonaalista ehkäisyä.”

  Tämä oli aika pysäyttävä juttu myös noiden hiusvärien kohdalla, olen ennenkin lukenut hormonaalisen ehkäisyn riskeistä syöpään liittyen… Tietenkin moni muukin asia vaikuttaa syövän syntyyn, mutta on hyvä ottaa riskit huomioon… Itselleni ”onneksi” e-pillerit ei koskaan sopinut, eikä mikään muukaan hormonaalinen ehkäisy, eli kondomilla ollaan menty ja ”varmoilla” päivillä satunnaisesti, vaikkei se mikään varsinainen ehkäisykeino olekaan. Onneks näin vanhana 31v:nä lapsi ei olisi enää katastrofi, vaikkei ihan suunnitelmissa vielä olekaan…Kuparikierukkaa voisin joskus kokeilla. Jotenkin ajatuskin vuosikausien hormonien pumppaamisesta kehoon kauhistuttaa…

  Itselläkin pms on pahentunut iän myötä ja selkeästi sokeri, viljat, alkoholi ja stressi/univelka pahentavat todella paljon, auttanut on magnesium, hyvät hiilarit, 5-htp ja vahva b-vitamiini n. vko ennen menkkoja kuurina 1-2 vkoa (tämä varsinkin jos sitä ei saa muuten ravinnosta tarpeeksi, alkoholi myös poistaa näitä kehosta tehokkaasti) .

  Kokeilin myös kuukuppia joskus mutta se oli niin iso vaikka ostin sen pienemmän koon, niin ei kyllä mahtunut edes sisään :D Eli jäi käyttämättä sekin. Siitä on jo useampi vuosi ja tamponeilla on menty… Onkohan markkinoille nyt tullut pienempikokoisia kuukuppeja? Olisin kiinnostunut kokeilemaan uudestaan, ihan sillä ajatuksella että säästää luontoa ja rahaa, mutta tuo tyhjennys/puhdistaminen tuntuu kovin sotkuiselta hommalta? :D Ja sama homma, tamponien ostaminen tuntuu aina niin kiusalliselta, ihan turhaa :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 6
Tykkää jutusta