Kuinka ylläpitää säännöllistä ateriarytmiä?

Eilen havahduin kolmen aikaan siihen, että olin syönyt viimeksi aamiaisen. Edellisestä ruokailusta oli tosiaan aikaa jo useampi tunti, mikä on itselleni aika epätyypillistä. Huomasin kuinka hermoja alkoi kiristämään ja olo tuntumaan kovin vetämättömältä. Aivot eivät oikein toimineet ja heikotti. Nälkä ei kuitenkaan ollut, mutta kroppa huusi ravintoa koneistoon.

Viime viikot on menty kutakuinkin samalla kaavalla. Ruokarytmi on jotenkin vaan jäänyt kaiken muun tekemisen varjoon jolloin on tullut syötyä hyvin epäsäännöllisesti ja suurempia annoksia kerralla. Tavallisestihan syön jopa 2-4 tunnin välein ja vähemmän, mikä tarkoittaa kuitenkin kovin säännöllistä syömistä. Epäsäännöllinen ateriarytmi on näkynyt kehossani aika nopeasti etenkin mielitekoina, iltasyömisenä (iltaisin jatkuva pohjaton nälkä), väsymyksenä ruokailujen jälkeen ja ylipäänsä syödyn ruoan laadun heikentymisenä. En ole oikein ”kerennyt” käymään ajatuksella kaupassa ja ostamaan niitä itselleni tyypillisiä juttuja. Todellisuudessa kyse on kuitenkin ollut ehkä eniten siitä, että tässä on ollut niin paljon kaikkea muuta mielenkiintoisempaa ajateltavaa kuin syöminen tai kaupassa käynti. Yksinkertaisesti nuo kaksi asiaa ovat jääneet sinne to do -listan häntäpäähän.

En tiedä sinusta, mutta oma kroppani kaipaa selkeästi säännöllistä ateriarytmiä! Tämä olotila joka tuon rytmin puuttumisen seurauksena on tullut, on itselleni sellainen jota en tahdo jatkossa vaalia. Mieluummin syön useammin ja vähemmän kerralla kuin harvoin ja miehen kokoisia annoksia. Kärsin helposti närästyksestä ja isojen annoksien seurauksena olen paitsi kovin uupunut, myös altis juuri huonovointisuudelle. Tänään aloitinkin päiväni sillä päätöksellä, että käyn pitkästä aikaa kunnollisessa isossa ruokakaupassa ja ostan runsaan satsin ruokaa jääkaappiin, jolloin ei tarvitse syödä mitä kaapista sattuu löytymään.

Säännöllisen ateriarytmin ei tarvitse olla joka päivä samalla kellonlyömällä nautittua ruokaa, vaan se voi tarkoittaa myös ihan vaan säännöllisin väliajoin tapahtuvaa syömistä. Eli ruokaväli ei pääse liian pitkäksi, eikä nälkäkiukkua tai himoja ehdi tulemaan, kun huolehdimme, että kroppamme saa tasaisin väliajoin energiaa. Itsellenihän ruokarytmin noudattaminen ei periaatteessa ole ongelma eikä mikään ja suurimman osan vuodesta menenkin hyvin tasaisella rytmillä juuri sen vuoksi, ettei noita pitkistä ruokailuväleistä aiheutuvia sivuoireita tulisi. Välillä on kuitenkin näitä ajanjaksoja, jolloin ruokaileminen on se listan viimeisenä mietittävä asia ja sille nyt ei vaan mahda mitään. On kuitenkin positiivista, että sitä aina kerta toisensa jälkeen kuitenkin havahtuu siihen, että homma ei toimi kohdallani tällä tavoin.

Kuinka sitten noudattaa säännöllistä ateriarytmiä? Miten muistaa syödä 3-4 tunnin välein jos ei ole esimerkiksi nälkä? Listasin muutaman vinkin, joista osaa itsekin noudatan ylläpitääkseni säännöllistä ateriarytmiä.

– Aloita päivä syömällä aamiainen. Kun syö monipuolisen aamiaisen tulee koko loppu päivänkin noudatettua helpommin sitä säännöllistä ateriarytmiä. Ainakin itse huomaan kuinka aamiaisen jälkeen aineenvaihdunta ikään kuin käynnistyy ja nälkä iskee herkemmin. Jos taas hotkaisen kiireessä banaanin ja juon kahvin päälle, menee ainakin oma ruokarytmini herkästi vähän sekaisin. Olokaan ei ole yhtä aikaansaava ja energinen kuin jos nauttii kunnollisen aamiaisen.

– Jos et muuten muista syödä tasaisin väliajoin, laita puhelimeen hälytys. Voit ajoittaa hälytyksen 3-4 tunnin päähän edellisestä ruokailusta. Olen kuullut, että kolme tuntia olisi se kaikista idyllisin ruokailuväli, mutta loppupeleissä tämähän on aika henkilökohtaista. Hae sitä omaa itsellesi parhaiten toimivaa ruokailuväli ja päätä sen perusteella onko sinulle paras väli kolme vai neljä tuntia.

– Pidä jääkaappi jatkuvasti täytenä ja varaa töihin mukaan välipalaa. Kun jääkaapissa on vaihtoehtoja tulee syötyäkin ns. oikeanlaista ravintoa. Hyviä välipaloja puolestaan ovat esimerkiksi banaani, avokado, pähkinä- ja mantelisekoitukset tai rahka/jogurtti marjoilla. Myös tuorepuuro on aivan mielettömän hyvä eväs, joka on helppo ottaa eväsrasiassa töihin mukaan.

– Älä napostele jatkuvasti. Säännöllisen ateriarytmin ei ole tarkoitus olla sitä, että syödään koko ajan. Naposteleminen on oikeasti kovin turhaa ja ainakin itse pyrin tuosta tavasta jatkuvasti pois. Kun jättää napostelun tulee syötyä paremmin silloin, kun syö.

– Pienennä annoskokoja. Jos olet tottunut syömään kuuden tunnin välein ison annoksen ruokaa, kokeile pienentää esimerkiksi lounaalla nautittava ateria puoleen. Tuon myötä huomaat, kuinka nälkä iskeekin siinä iltapäivästä, jolloin voit sitten suunnata jääkaapille hakemaan jotain kivaa välipalaa. Aineenvaihdunta pysyy tasaisempana, kun syömme useammin .

– Totuttele ja opettele. Kuten mikä tahansa asia elämässä, myös säännöllinen ateriarytmi on mahdollista oppia. Toki se voi viedä aikaa jos olet tottunut syömään harvemmin mutta mahdotonta kehonsa siihen totuttaminen ei ole!

– Harrasta liikuntaa. Kun liikumme, on kehommekin herkemmin nälkäinen ja myös ateriarytmiä on helpompi ylläpitää. On liikuntamuoto sitten mikä tahansa, kulutus lisää aina nälän tunnetta. Itse huomaan todella selkeästi kuinka ajanjaksoina jolloin liikun vähemmän, on nälkäkin harvemmin. Sen sijaan mielitekoja saattaa olla useammin silloin, kun liikuntaa ei harrasta.

Ateriarytmin noudattaminen ei tosiaan ole mitään tähtitiedettä ja se on loppupeleissä aika helppo omaksua osaksi omaa arkea. Mutta kuten esimerkkini sen kertoo, välillä tuokin rytmi saattaa unohtua tai jäädä paitsioon. Tärkeintä onkin se, että kuuntelee kehoaan ja sen reaktioita, joiden kautta löytää sen itselleen parhaan rytmin ruokailla. Voihan olla, että joku teistäkin syö vaan pari kertaa päivässä ja se toimii sinulle. Silti veikkaan, että yhä useamman keho vaatii ruokaa useammin. Tiheämmän ateriarytmin avulla on mahdollista hallita esimerkiksi painoa, jos sen kanssa on ongelmia. Myös verensokeri pysyy tasaisempana eikä niitä ns. piikkejä tule niin paljon. Veikkaisin, että plussapuolia on huomattavasti enemmän kuin niitä miinuksia!

Tuleeko teidän syötyä säännöllisesti ja lähes samalla rytmillä päivittäin? Tai koetteko ylipäänsä ateriarytmiä tärkeäksi arjessanne?

Kommentit (4)
  1. Mie kuulun niihin jotka syö 2-3 kertaa päivässä ja illalla sitten onki sellanen nälkä että järki meinaa lähtä. Sitten sitä helposti sortuu syömään liikaa ja sit sattuukin jo mahaan, eikä aamulla taas tee mieli syödä. Ja tästä on huono ateriarytmi koostettu heti aamusta lähtien.
    MUTTA nyt mie päätin että turvotus ja sellanen nuutunut olo saa lähteä ja vanhat treenitehot ja tulokset sekä energinen olo saa tulla tilalle.
    Mie treenaan tosi säännöllisesti 6-7 päivänä viikossa jolloin sitä toivoo että treeni tois myös tulosta. Mie sitten otin yhteyttä liikunta-alan ammattilaiseen (vaikka itsekin olen sellainen, mutta omalle kohdalle esim ruokavalion suunnittelu tuntuu vaikeammalta kuin esim. asiakkaalle. Eikä ”omaa tilannetta” osaa välttämättä katsoa niin kaukaa kuin pitäis).
    Tilasin itselle henkilökohtaisen ruokavalion ja voi huhhuh sitä ruoan määrää. Nyt eka päivä menossa ja olin 2 ruoan kohdalla aivan täysi. Mutta uskon että lopulta kroppa tottuu niihin ruokamääriin mitä se tarvitsee ja opin syömään säännöllisesti 3-4 tunnin välein. Eikö sitä sanota että jostain asiasta tulee tapa kun sitä toistaa 21 kertaa joten kesän alussa pitäis olla ateriarytmittäminen hallussa! 🙂

    Mielenkiintoisen postauksen oot kirjoittanut! 🙂

    1. Treenimääriisi nähden tuo ruokailumäärä kuulostaa kyllä todella pieneltä. Muistathan oikeasti myös levätä, sillä itse uskon siihen, että parhaiten tulosta syntyy, kun muistaa myös lepopäivät. Tai näin se on ainakin itselläni mennyt, että siinä kohtaa, kun aloin hölläämään alkoi kroppakin kiinteytymään. 🙂

      Henkilökohtainen ruokavalio oli varmasti hyvä veto, että saat tosiaan ateriarytmin kohdilleen! Kroppa tottuu tuohon usein syömiseen usko pois yllättävänkin nopeasti ja olen varma, että huomaat sen kyllä vielä olossasi. Mieluummin usein ja vähemmän kuin harvoin ja mielettömiä annoksia. Hurjasti tsemppiä ja nyt vaan panostat tuohon riittävän tiheään ateriarytmiin niin eiköhän se ole kohta takaraivossasi! 😉

  2. Mia / Beauty Highlights
    9.5.2017, 18:15

    Hyvä postaus taas jälleen kerran! <3 Mullakin tuppaa yleensä juurikin syöminen "unohtumaan" tai ruokarytmi venymään älyttömän pitkäksi, jos on kiire päivä tai muuten paljon tekemistä. Se on vaan niin helppo jättää kiireessä pois! Nyt oon onneksi vihdoin oppinut sen, että syömistä ja ruuanlaittoa varten on hyvä raivata se pikkuhetki, vaikka se olisikin ns. pois jostain muusta. Oikeastihan päivä kulkee ihan eri tavalla, kun ei tarvi hampaat irvessä tehdä juttuja mahan kurniessa samalla 😀 Syömiseen kannattaa todellakin panostaa.

    1. Kiitos ihana <3 Niinpä, syöminen on oikeasti todella tärkeää ja näin sen erityisesti huomaa, kun syö vähän vahingossa epäsäännöllisemmin. Tosi kiva, että oot panostanut nyt ruokailuihin, sillä se on tosiaankin meidän koko hyvinvoinnin perusta! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *