Rentoa hyvinvointia

Suhtaudun hyvinvointiin nykyään todella rennosti. Minulla on päiviä, että treenaan ja juoksen pitkiä lenkkejä, joiden lisäksi on myös päiviä, jolloin ihan vaan palauttelen. En noudata mitään dieettiä tai rajattua ruokavaliota, vaan syön kehoni ehdoilla – kyllä te tiedätte. Rakastan terveellisiä elämäntapoja mutta rakastan myös asioita, jotka eivät ole niin terveellisiä. Minulle hyvinvointi on rentoutta. Sitä ettei kukaan sanele minulle, mitä saan tai en saa tehdä, vaan haen balanssiani ihan itse. En voisi laskea kaloreita tai punnita ruokiani. Maalaisjärkeä käyttämällä ravinnon suhteen pääsee hyvin pitkälle! Ruokailemisestahan ei kannata tehdä ongelmaa tai missään nimessä liian hankalaa.

BecelBecel

Tästä rennosta asenteestani huolimatta ruoalla on todella suuri merkitys hyvinvoinnilleni. Se, että noudatan arkisin perus terveellistä ruokavaliota ja valkoinen sokeri on pannassa, on itselleni valinta oman hyvinvointini puolesta. Aikanaan tuo oli minulle suorastaan taistelua, sillä himoitsin viikollakin kaikenlaisia sokeriherkkuja. Nykyään tuntuu, ettei noita himoja ole enää juuri koskaan – ehkä silloin tällöin väsyneenä tai tylsistyneenä, mutta eipä muuten. Uskon vahvasti, että syy noiden himojen jäämiseen on nimenomaan siinä, että syön nykyään riittävästi ja monipuolisesti, suosin hyviä rasvoja ruokavaliossani sekä välttelen valkoista sokeria antaen itselleni kuitenkin luvan syödä sitä, mitä mieli tekee. Mielellä on aika iso yhteys ruokaan ja etenkin niihin himoihin, joten olen kokenut rennon suhtautumisen tässäkin asiassa parhaaksi. Kun annat itsellesi luvan, syöt automaattisesti kohtuudella ja himotkin vähenevät, kun makeaan ei ole sellaista ”nyt tai ei koskaan” suhdetta. Näin puhuu siis entinen erilaisten lakkojen mestari joka ei enää ikinä koskaan pitäisi yhden yhtäkään herkkulakkoa!

Vaikka rentoa syömistä noudatankin, katson silti, mitä suustani alas laitan. Ruoan laadulla on nimittäin suuri merkitys ihan jo jaksamiseen ja yleiskuntoon. Jatkuva väsymys, flunssat ja jopa univaikeudetkin saattavat olla merkki siitä, että nyt syödään väärin, jolloin suolisto oireilee. Minä ainakin huomaan, että ajanjaksoina jolloin unohtelen syödä tai ruokailen muuten vaan kiireen vuoksi heikommin, voin selkeästi huonommin enkä jaksa oikein tehdä mitään. Myös mielialaan ravinto vaikuttaa, sokeri tekee alakuloiseksi ja ärtyneeksi, kun taas terveellinen ravinto piristää. Mietin aina miten ihmiset, jotka syövät päivittäin kaikkea roskaa jaksavat tehdä töitä tai ylipäänsä yhtään mitään? Ehkä se on sitä ettei tiedä paremmastakaan ja onhan se totta, että olotiloihin tottuu.

Yksi erityisen tärkeä osa hyvinvointia ja ruokavaliotani on se hyvien rasvojen saanti. Huolehdin tästä nykyään erityisen hyvin, sillä olen huomannut niin selkeän positiivisen eron entiseen. Suosinkin ruokavaliossani avokadoja, rasvaista kalaa ainakin kerran viikossa, öljyjä, pähkinöitä ja leivän päällä ehdottomasti aina levitettä. Tällä hetkellä tulee todella paljon käytettyä etenkin Becelin uutuus levitteitä, joista mainitsinkin jo muutama viikko takaperin blogissani. Erityisesti maustetut avokado- & limeöljy sekä saksanpähkinäöljylevite ovat mieleeni! Becel toi markkinoille myös sataprosenttisen luomumargariinin, joka on täysin kasvipohjainen ja markkinoiden ensimmäinen laatuaan.

Tällä hetkellä kyseisiä levitteitä meneekin oikeastaan vaikka ja missä. Ruoanlaitto, leivonta, paistaminen… Olen aina pitänyt maustetuista levitteistä ja öljyistä, jotka antavat ruokaan kuin ruokaan kivan makuvivahteen. Esimerkiksi eilen valmistin makaronilaatikon, jonka makaronit maustoin sen perinteisemmän oliiviöljyn sijaan avokado- & limeöljymargariinilla. Makaroneihin tuli mukavasti makua ja siinä sai lähes huomaamatta jälleen hyviä rasvoja kehoonsa.

Jos reseptiikka kiinnostaa, tässä tulisi resepti tuohon mainitsemaani makaronilaatikkoon joka on muuten aivan erinomainen arkiruoka. Kyllä taas eilen mietin, että miksi tätä niin harvoin valmistan? Makaronilaatikko on helppo, suhteellisen nopea, terveellinen ja riittoisa. Halutessasi voit tehdä reseptistä täysin kasvisversionkin, eli jättää fetajuuston pois.

Feta-kasvismakaronilaatikko (GL, L)

  • 5,5 dl gluteenittomia makaroneja
  • 2 dl herne-maissi-paprika sekoitusta
  • 100 g tuoretta paprikaa
  • 3 kananmunaa
  • 125 g laktoositonta fetajuustoa
  • 1 tl valkopippuria
  • 1 tl yrttimaustetta
  • 1 tl paprikamaustetta
  • 2 rkl Becel avokado- & limeöljylevitettä
  • 3,5 dl kaurajuomaa 
  • 2 dl kaurakermaa
  • 3 porkkanaa
  • 1  punasipuli
  • 1 limetti
  • Ripaus chiliä, suolaa, mustapippuria ja basilikamaustetta

Keitetään makaronit kevyesti suolatussa vedessä pehmeiksi. Kun makaronit ovat kypsiä, kaadetaan vesi pois ja lisätään joukkoon avokado- & limeöljylevite (sulaa makaronien sekaan ja tuo niihin makua). Seuraavaksi valmistetaan täyte, eli se ns. munamaito. Pilkotaan sipuli, paprika ja porkkanat, jonka jälkeen kaadetaan ne kulhoon. Lisätään joukkoon fetajuusto murennettuna, nesteet, mausteet, herne-maissi-paprikasekoitus, kananmunat ja puristettu limetin mehu. Sekoitetaan ja lopuksi kaadetaan kypsät makaronit samaan kulhoon munamaidon kanssa Tässä kohtaa voi vielä lisäillä mausteita oman maun mukaan.

Voidellaan sopivan kokoinen vuoka samaisella avokado-limeöljylevitteellä ja kaadetaan koko seos vuokaan. Pinnalle voi halutessaan hieman ripotella vaikka chilimaustetta ja fetaa, mutta tuo ei ole pakollista. Paistetaan uunin keskitasossa 200 asteessa noin 45-60 minuuttia, kunnes makaronilaatikko rusehtaa ja ruoka näyttää kypsältä. Itse tykkään aina jopa hieman yli paistaa tällaiset laatikkoruoat alipaistamisen sijaan, joten pidin laatikkoa uunissa tunnin verran.

Sitten vaan nautiskelemaan! Parastahan laatikkoruoat ovat heti vasta valmistettuina, mutta hyvin ne säilyvät jääkaapissa muutaman päivän ajan.

Tämän myötä toivottelen oikein ihanaa viikonloppua jokaiselle!

Muistakaahan rentous, se on se kaikkein tärkein avain kokonaisvaltaiseen ja hyvinvoivaan fiilikseen. 🙂

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *