Eroon vatsan turvotuksesta

Turvonnut vatsa on monelle suomalaiselle tuttu kaveri. Useimmiten maha on aamulla kuin pyykkilauta mutta päivän mittaan paisuu palloksi. Omat kokemukseni turvotuksista liittyvät aikaan, jolloin kärsin suolistovaivoista (2014 kevät). Muistan kuinka vatsa oli niin herkillä, että oikeastaan kaikki maito- ja viljatuotteet sekä sokeri aiheuttivat rajuakin vatsan turvotusta – milloin paisui pelkästään ylävatsa, milloin koko pötsi.

Turvotus on aivan hirveää. Jokainen oikeasti vaikeasta turvotuksesta kärsinyt tietää ettei kyseessä ole mikään sellainen normaalista syömisestä johtuva pieni vatsan pullotus. Turvotus tuo mukanaan useimmiten myös ähkyn olon ja huonovointisuuden. Aivan liian moni turvotuksista kärsivä pitää kuitenkin tilaa aivan normaalina ns. totuttuna olotilana, mitä se ei kuitenkaan ole. Ruokailun jälkeen ei kuulu tuntea oloaan huonovointiseksi tai kärsiä vatsavaivoista. Ruokailun jälkeen olon tulee olla hyvä, ravittu ja energinen – ei väsynyt, voipunut ja paisunut.

Omat turvotukseni sekä muut vatsavaivani lähtivät ruokavaliomuutoksilla. Tänä päivänä tiedänkin tasan tarkkaan, mikä sekoittaa vatsani tai paisuttaa sen ilmapalloksi. Kun tiedän pari seikkaa, osaan myös syödä nimenomaan niin, etten joudu noista ikävistä vaivoista kärsimään. Toki joskus vatsa voi olla niin ärtyneessä tilassa (kuten minullakin silloin alussa), ettei auta kuin vähentää todella monta ruokalajia kerralla ja pikkuhiljaa selvitellä, mistä nuo oireet johtuvat. Tietenkin suosittelen myös lääkärikäyntiä ja ravitsemusterapeuttia jos ongelmat ovat kovin pahat, jolloin poissuljetaan esimerkiksi keliakian tai muiden sairauksien mahdollisuus.

Koska itseltäni löytyy omakohtaista kokemusta aiheesta, päätin koota muutaman tärkeän seikan, joiden avulla olen saanut vatsani parempaan kuntoon sekä päässyt eroon mm. otsikon mukaisesta vatsan turvotuksesta. Kyse ei ole rakettitieteestä vaan ihan muutamista yksinkertaisista jutuista, joita noudattamalla ainakin oma suolistoni voi paremmin.

Vähennä maitotuotteita – Maitotuotteet ovat aika tyypillinen turvotuksen ja muiden vatsavaivojen aiheuttaja, ei tokikaan jokaisella mutta useammalla. Itse jätin tuohon pahimpaan aikaan alkuun maidon kokonaan neljäksi viikoksi, jonka jälkeen aloin ottamaan sitä pikkuhiljaa ruokavaliooni laktoosittomassa muodossa esimerkiksi fetajuustona. Tämä oikeastaan sen takia, että rakastan juustoja mutta muutenhan olen pärjännyt ilman maitoa jo useamman vuoden ajan. Maito pitää kehossamme yllä jatkuvaa tulehdustilaa sekä kerää limaa, jonka vuoksi olen itse kokenut oloni niin erilaiseksi, kun en maitoa juurikaan suosi. Kirjoitin muuten maidottomasta ruokavaliosta ihan oman postauksensa maaliskuussa, joten sen voi halutessaan lukaista täältä.

Makeutusaineet minimiin – Aspartaami kuului aikaisemmin joka päiväiseen ruokavaliooni. Onneksi jossain kohtaa tajusin oikeasti sen, mistä ruokailemisessa on kyse, enkä päivääkään ole kaivannut takaisin noita sokerittomia mehukeittoja tai jogurtteja. En yhtään ihmettele, että vatsa menikin huonoon jamaan, kun joka päivä tunki kehoonsa tuollaisia myrkkyjä. Kaikkea siis kohtuudella mutta sanoisin, että jos kärsit vatsaongelmista jätä makeutusaineet ainakin alkuun aivan kokonaan.

Vältä purkkaa – Ainakin omalla kohdallani purukumi on yksi vatsani pahimmista vihollisista. En syökään enää nykyään juuri ikinä purkkaa, vaan korvaan sen purskuttamalla suun ruokailun jälkeen suuvedellä. Myös kaikki Läkerolit ja muut sokerittomat pastillit kannattaa jättää pois ruokavaliostaan jos on ongelmia turvotuksen kanssa.

Älä syö liikaa hedelmiä – Varsinkaan viinirypäleitä, sillä ne aiheuttavat kovasti turvotusta sisältämänsä fruktoosin vuoksi. Myös omena turvottaa monia, joten senkin nauttimista kannattaa rajoittaa. Itsehän syön nykyään kovin vähän hedelmiä, koska ei vaan tee oikein mieli makeaa. Olen myös huomannut, että vatsani ei siedä hurjan hyvin raakoja hedelmiä. Marjat ovat ainakin itselleni se parempi vaihtoehto.

Vähennä viljojen nauttimista – Toisille turvotusta ja vatsakipuja aiheuttaa ruisleipä, kun taas aika monille vehnä. Itselleni se pahin on aina ollut ruis ja voinkin syödä esimerkiksi moniviljaleipää helpommin kuin suomalaista jälkiuunileipää. Paras ja hellävaraisin vatsalle on kuitenkin sataprosenttinen kaura, ainakin omien kokemuksieni mukaan. Leipää ei kuitenkaan kannata nauttia montaa palaa päivässä, vaan vähempikin riittää. Välillä kuulee hurjia tarinoita kuinka jotkut syövät monta palaa leipää päivässä ja sitten ihmetellään, kun vatsa on kuin ilmapallo. Me suomalaiset olemme aikamoista leipäkansaa…

Suosi psylliumia – Jos vatsa turpoaa ummetuksen vuoksi, suosittelen psylliumia! Ylipäänsä psylliumin päivittäinen nauttiminen voi olla hyväksi jos vatsan kanssa on ongelmia. Voit sekoittaa kuitujauhetta lasilliseen vettä tai nauttia sen esimerkiksi puuron tai jogurtin seassa.

Juo vettä – Liiallinen vedenjuonti saattaa tehdä olosta turpean mutta sopivissa määrin juotuna vesi vapauttaa kropastamme nestekertymiä. Varsinkin hellesäällä tai krapulassa veden nauttiminen on ehdottoman tärkeää! Kannattaa muuten myös huomioida, että jos vatsa on herkillä saattavat kuplavedet pahentaa olotilaa. Kevyesti hiilihapotettu vesi ehkä toimii, mutta kunnon hiilihapotus voi olla paha vihollinen ärtyneelle vatsalle.

Oman kehon tunteminen – Jos huomaat, että syötyäsi jotain tiettyä vatsa turpoaa ilmapalloksi, pystyt hyvin jäljittelemään mistä tuossa on kyse. Onkin tärkeää opetella tuntemaan oma keho ja sitä kautta se, mitä kaikkea oma vatsa sietää. Joskus voi olla, että vatsa on kausiluonteisesti ärtynyt ja esimerkiksi stressitilassa se ei välttämättä siedä oikein mitään ravintoa ilman oireilua. Pidemmällä aikavälillä on kuitenkin mahdollista oppia tuntemaan oma kroppa paremmin ja täten nähdä, mikä vatsaa ärsyttää. Ei kannatakaan syödä asioita, joiden tietää ärsyttävän suolistoa. Nykyään on olemassa lähes kaikkeen korvaavat vaihtoehdot, joten suosittelen valitsemaan ne itselleen toimivat jutut sen sijaan, että kiusaa vatsaansa tahallaan.

Vältä papuja – Monelle pavut ovat niitä, jotka ärsyttävät kovastikin suolistoa. Omakohtaisesta kokemuksesta on pakko sanoa, että raakana pavut ja esimerkiksi kikherneet aiheuttavat kyllä oireilua mutta esimerkiksi kuumennettuna itse en saa niistä mitään vaivoja. Ylipäänsä raakaravinto saattaa olla monelle vatsan kanssa painivalle vähän turhan rajua ruokaa, joten kannattaa ennemmin kypsentää mahdollisimman paljon sen sijaan, että syö raakana.

Suosi probiootteja ja entsyymejä – Varsinkin vahvat maitohappobakteerit kannattaa hankkia nyt jos sellaisia ei vielä kaapista löydy! Entsyymit eivät ole välttämättömiä mutta nekin kyllä auttavat kroppaa ruoansulatusprosessissa jos on tullut syötyä esimerkiksi hieman tukevammin. Itsehän olen suorastaan natsi probioottien suhteen ja nappaan vahvat kapselit päivittäin. Uskon, että tuolla on ollut vaikutusta siihen, että suolistoni voi nykyään hyvin ja olen ylipäänsä terveempi kuin aikoihin! On harhaa luulla, että maitohappoja tarvitaan vaan silloin, kun matkustetaan ulkomaille tai ollaan antibioottikuurilla…

Syö säännöllisesti – Aivan mielettömän tärkeä juttu ainakin omalla kohdallani! Kun syö säännöllisesti ja sopivan kokoisia annoksia ovat turvotukset historiaa. Epäsäännöllinen syöminen ja pitkät ruokavälit saattavat turvottaa, sillä todennäköisesti hotkimme ruokaa jos viime ruokailusta on jo monta tuntia aikaa. Kannattaa siis ehdottomasti kiinnittää ateriarytmiin huomiota ja pitää se tasaisena.

Toivottavasti vinkeistä oli apua teille turvotuksen ja vatsavaivojen kanssa kamppaileville! Toki kaikessa kannattaa muistaa se yksilöllisyys, sillä olemme niin uniikkeja jokainen – mikä toimii minulla, ei toimi välttämättä sinulla. Vatsavaivoihin voi olla myös sata ja yksi syytä, joita voi olla joskus kovin hankala lyhyessä ajassa jäljittää. Suolisto on toiset aivomme, joten vaivoihin kannattaa kuitenkin suhtautua vakavasti ja jos jatkuvasti ongelmista kärsit, niiden syyt kannattaa pyrkiä selvittämään.

Jos heräsi jotain kysymyksiä tai ajatuksia aiheeseen liittyen, niin kommentoikaahan ihmeessä? 

Oikein rentoa ja hyvinvoivaa lauantaita jokaiselle! 

Kommentit (7)
  1. Hyviä pointteja blogisssasi, jonka löysin, kun aloin jälleen keran vatsani turvottua etsiä, mitä olen taas mennyt vahingossa syömään. En siihen kyllä löytänyt vastausta vielä, mutta voin yhtyä täysin siihen, että maitohappobakteerit ja eityisesti juuri yhdet tietyt olen kokenut toimiviksi. Ihmettelin jopa, miten niistä huolimatta sainkin koulutuspäivän ruokatarjoilujen johdosta taas turvotusreaktion. En keksinyt, mitä se olisi, mutta toivon, että tämä on ainutkertaista ja pysyy poissa taas pitkän aikaa. Turvotus on todella ikävä ja olotilaa merkittävästi heikentävä vaiva, eikä hyviä ohjeita sen välttämiseksi ole liikaa tarjolla!

  2. Hyvä postaus, kiinnostaa ainakin itseäni kun välillä tulee kamppailtua turvotuksen kanssa 🙂 Mitä probiootteja suosittelisit tai mitkä on sulla käytössä/hyväksi todettu? Pitää itsekin ottaa ne käyttöön – ei ole tullut vielä aiemmin testattua. 🙂

    1. Kiva kuulla. 🙂 Minulla on tällä hetkellä käytössä Hankintatukun probiootit, Colonic Plus -kapselit. Mutta esimerkiksi Bioteekin Probiootit ovat myös erinomaisia! Suosittelen vierailemaan luontaistuoteliikkeessä ja valitsemaan vahvat tuotteet sieltä, myyjät auttavat, kun sanot vaivasi ja että kaipaat stydit aineet.

      Kannattaa ehdottomasti nyt viimeistään aloittaa noiden syöminen! Ja tosiaan jatkuva sellainen, ei vaan reissujen tai antibioottikuurien yhteydessä. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *