Kuinka kääntää heikkoudet voimavaroiksi?

Meistä jokaisella on heikkoutemme mutta samalla tapaa myös vahvuutemme. On oma päätöksemme, keskitämmekö energiamme niihin puutteisiimme ja nimenomaan siihen, kuinka ne hankaloittavat elämäämme vai opettelemmeko näkemään ne huonotkin puolemme voimavaroina. Itse ajattelen niin, ettei yksikään ihminen ole pohjimmiltaan huonompi kuin toinen. Meitä on vaan niin kovin erilaisia ja olemme eri asioissa hyviä. Kaikilla erilaisilla piirteillä on myöskin kaksi eri puolta – kaikki riippuu vaan siitä kuinka niitä katsot ja mistä suunnasta.

Muiden suhtautuminen heikkouksiimme vaikuttaa herkästi myös siihen, kuinka niihin itse suhtaudumme. Jos toinen ihminen (vaikka parisuhteessa kumppani) muistuttaa jatkuvasti kuinka häntä ärsyttää se ja tuo puoli sinussa, alat herkästi näkemään nuo piirteet ainoastaan huonossa valossa. Kun tuollaista tapahtuu riittävän kauan, vaikuttaa se mitä todennäköisimmin itsetuntoon ja siihen, miten sitä suhtautuu itseensä. Totuus on kuitenkin se, että oli se piirteesi mikä tahansa, se on osa sinua eikä se tee sinusta yhtään sen huonompaa ihmistä kuin päinvastainen luonteenpiirre siitä toisesta. Tämä on asia josta tahdon eritoten muistuttaa, sillä ainakin omassa elämässäni vastaavanlainen tapahtumaketju on aiheuttanut omaan itsetuntooni ehkä hyvin pysyviäkin säröjä.

Kuten jo mainitsin, jokaisella meistä on heikkoutemme. Omassa luonteessani ne ovat temperamentti, äkkipikaisuus, vaativuus, heikko stressin sietokyky, asioiden ylianalysointi, kärsimättömyys sekä herkkyys. Vaikka luokittelen nuo piirteeni heikkouksiksi ja aivan liian usein näen ne nimenomaan huonoina juttuina, olen opetellut katsomaan niitä toisestakin perspektiivistä. Temperamentista ja äkkipikaisuudesta voi nimittäin olla välillä hyötyäkin, sillä olen aina valmis puolustautumaan ja kiehahdan vääryyden tapahtuessa. Vaativuus taas ajaa tietyllä tapaa eteenpäin, heikko stressin sietokyky puolestaan pistää minut riittävän ajoissa hidastamaan vauhtia, ylianalysoinnin seurauksena en ainakaan koskaan ali analysoi ja olen käynyt läpi kaikki mahdolliset aspektit asioiden suhteen. Kärsimättömyys taas pistää jatkuvasti toimimaan ja herkkyys auttaa minua myötäelämään, tuntemaan ja olemaan luova. Vaikka tiedän, että elämäni olisi helpompaa ilman useampaa noista piirteistäni, silti en voi ajatella niin. Luonteeni tekee minusta nimenomaan sellaisen kuin olen ja erilaisena en olisi minä.

Omien heikkouksiensa kääntäminen voimavaroiksi ei välttämättä ole helppoa jos taustalla on sitä, että heikkouksiasi on korostettu erityisesti negatiivisessa valossa mutta uskon silti, että omalla kärsivällisyydellä ja päätöksellä voi tähänkin asiaan tehdä muutoksia. Itse olen ainakin prosessoinut tätä vuosi vuodelta enemmän ja opetellut hyväksymään itseäni kaikkine vikoineenkin. Ja vaikka jälleen puhun ikään kuin jopa huomaamattani vioista, eivät nuo piirteet ole minussa vikoja – ne ovat osa minua ja minä. Siinä on suuri ero. Onkin tärkeää pyrkiä olemaan itselleen myötätuntoinen ja rakastava, sillä me elämme tässä maailmassa itsemme kanssa. Yksi mielestäni erinomainen tapa suhtautua itseensä ja ominaisuuksiinsa on huumori. Kun opettelee välillä nauramaankin itselleen ja surkuhupaisemmillekin piirteilleen, on suhtautuminen mielestäni oikeanlainen. Ja mitä sitten vaikka et olisikaan kaikessa mallikelpoinen? Ei meistä jokaista ole luotu samanlaisiksi mikä tekee automaattisestikin sen, että omaamme erilaisia vahvuuksia – niin luonteessa kuin taidoissammekin.

Jos nyt tänään mietit heikkouksiasi, mieti samalla käänteinen puoli näille jokaiselle omasta mielestäsi huonolle ominaisuudellesi. Mieti missä tilanteissa ne ovat hyödyksi ja millä tapaa – jos yhtään auttaa, listaa ne ylös. Kuten itsekin tuossa aikaisemmin jo mainitsin, löysin jokaiselle heikkoudelleni kääntöpuolen, eli sen vahvuuden. Vaikka en välttämättä ihan päivittäin muista sitä, mikä hyöty vaikka temperamentistani on, pyrin hyväksymään tuon piirteen kuitenkin osaksi minua. Jotenkin tällä ikää vaan haluaa olla niin sataprosenttisesti oma itsensä kuin mahdollista eikä varsinkaan yrittää esittää yhtään mitään, mitä ei aidosti ole.

Heikkouksien kääntäminen voimavaroiksi onkin mielestäni hyvin paljon kiinni omasta asenteesta ja siitä, kuinka suhtautuu itseensä ja ominaisuuksiinsa. Älä siis mieti liikaa sitä, mitä et ole tai, mitä et osaa vaan mieti niitä ominaisuuksia joita sinulla on ja joissa olet hyvä! Kun energiansa pyrkii keskittämään hyvään, aivan varmasti oma suhtautuminenkin itseensä siinä samalla muuttuu.

Älä myöskään anna kenenkään muun ihmisen viedä itsetuntoasi pohjalukemiin sillä, ettei hän hyväksy sinua sellaisena kuin olet. Tämän asian suhteen voimme olla jopa hieman itsekkäitäkin ja nimenomaan jos joku ei sinua arvosta, älä anna hänen vaikuttaa sinuun negatiivisella tavalla.

Oikein energistä ja hyvinvoivaa päivää jokaiselle! Toivottavasti teksti sai miettimään omia vahvuuksia ja varsinkin heikkouksia nimenomaan positiivisessa valossa.

Kommentit (2)
  1. Parisuhteessa, onko jokin ominaisuus heikkous vai vahvuus, riippuu oikeastaan siitä, millä tavalla se ominaisuus näkyy toiselle osapuolelle.
    Esimerkiksi juuri tuo vaativuus. Se voi olla vahvuus esimerkiksi, jos se toimii kuten sanoit, driverina huippusuorituksiin. Toisaalta, se voi kohdistua toisiin ihmisiin (vaadin sinulta sitä tätä tuota). Tuossa merkityksessä vaativuus aiheuttaa toisessa osapuolessa riittämättömyyden tunnetta ja mahdollisesti hylätyksi tulemisen kokemuksen.
    Vähän sama, kuin esimerkiksi itsekkyys. Se on negatiivinen ominaisuus jos se jollain tavalla polkee toista alas, mutta esimerkiksi seksissä pitää olla hieman itsekäs, jotta onnistuu saamaan orgasmin.
    Toinen näkökulma temperamenttisuuteen on se, että on sinällään ok olla temperamenttinen (se on ominaisuus niin kuin sanoit), mutta onko ok kaikki tavat tuoda ilmi temperamenttisuuttaan? Ääriesimerkkinä se, että jos suuttuu kovasti niin onko ok paiskata rikki esimerkiksi astioita vai onko parempi tapa ilmaista temperamenttisuutta yksinkertaisesti sanomalla ”Minusta tuntuu todella pahalta tämä ja tuo asia ja koen tällä hetkellä niin, että sydämeni sulkeutuu sulle sen takia”.
    Yleensä se akuutti tunnetila myös häviää hetken rauhoittumisen jälkeen jolloin rakentava keskustelu ja tunnetilan purkaminen on mahdollinen.
    Tietysti helpommin sanottu, kuin tehty mutta sitä voi opetella. 🙂

    1. Kyllä. Varmasti kaikessa elämässä ja ihmissuhteissa näissä asioissa on aina kaksi puolta ja se riippuu nimenomaan siitä, mistä asioita katsoo. Ja parisuhteessa kahdella eri ihmisellä voi olla täysin eri lähtökohdat, jonka vuoksi toisesta jokin reaktio tuntuu pahalta, kun taas toiselle se on normaali juttu. Nämä ovat varmaan asioita, joita ainakin suhteessa tulee käydä jo alussa läpi ja nimenomaan miettiä, onko valmis hyväksymään toisen sellaisena kuin hän on – kaikkine vikoineenkin. Ja hyväksyminen tarkoittaa mielestäni myös sitä, että opettelee ymmärtämään toista ja hänen tapaansa käyttäytyä.

      Ja siis ehdottomasti heikkouksiaankin voi kehittää, eli temperamenttiin kannattaa kiinnittää huomiota jos se vahingoittaa muita tai ympäristöä. Itse en onneksi tarkoittanut tuolla omalla luonteellani ihan sellaista, että olisin vahingoittava muille mutta kieltämättä kyllä tulistun nopeasti ja sanon suoraan, mitä ajattelen. Iän myötä tuokin piirre on hieman laimentunut mutta kuten sanottu, sekin voi olla niin hyvästä kuin huonostakin – riippuu kuka katsoo ja mistä suunnalta. 🙂 Mutta ehdottomasti itsensä kehittäminen kunniaan niin yksin kuin parisuhteessakin! Tämä elämä lienee jatkuvaa kasvua ja opiskelua.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *