Henkisen hyvinvoinnin merkitys

Ihminen harvoin ymmärtää oman henkisen hyvinvointinsa merkitystä ennen, kun käy pohjalla. Tai näin ainakin kävi itselleni – en oikeastaan osannut edes kuvitella, että voisin joutua mielen maisemissani niin synkkiin vesiin kuin taannoin jouduin. Olin aika pitkään ehkä lievästi masentunutkin – tai sen diagnoosin olisin todennäköisesti saanut jos olisin lääkärin puheille mennyt. Elämässäni oli paljon innottomuutta, negatiivisia ajatuksia, tyhjyyden tunnetta ja sitä, etten vaan kokenut itseäni enää merkitykselliseksi osaksi tätä kokonaisuutta. Sitä tunnetta on oikeasti todella vaikea selittää ennen kuin sen joutuu itse kokemaan. En sano, että kaikki olisi muuttunut kerta heitolla mutta jotain on kyllä tapahtunut, sillä nyt jo useamman päivän ajan fiilikseni on ollut hyvä ja tuntuu kuin olisin jollain tapaa jälleen elossa.

Henkinen hyvinvointi on aivan liian usein se, jonka me unohdamme fyysisen hyvinvoinnin varjoon. Mietimme liikaa miten treenata fyysistä kehoamme – milloin ja missä, kun taas henkistä puolta unohdamme hoitaa. Totuus on kuitenkin se, että henkinen ja fyysinen hyvinvointi kulkevat käsikädessä. Jostain kumman syystä me liian usein vaan ajattelemme, että kunnon ylläpitäminen on sitä fyysisen kunnon ylläpitoa. Jos mietitään, että elämässä tapahtuu jotain traumaattista tai sellaista, mikä järkyttää mieltämme ja emme hoida tuota asiaa vaan jatkamme elämää eteenpäin, jää mielemme särkyneeseen tilaan ja siitä taas seuraa ongelmia. Nuo ongelmat eivät välttämättä ilmene saman tien, vaan ne voivat nousta pintaan myöhemminkin, kuten vaikka itselleni kävi. Tärkeintä olisikin reagoida ajoissa eikä päästää omaa henkistä hyvinvointia retuperälle. Useimmiten on kuitenkin helpompaa jatkaa eteenpäin kuin tarttua ongelmiin siinä kohtaa, kun niihin kannattaisi tarttua.

On niin tärkeää hoitaa myös mieltään samalla, kun hoitaa sitä fyysistä kehoaankin. Tuo kokonaisuus toimii ehdottomasti parhaiten silloin, kun molemmat palikat ovat kohdillaan ja ihmisen on kokonaisvaltaisesti hyvä olla. Itse jopa korostaisin vielä enemmän henkisen hyvinvoinnin tärkeyttä, sillä mielemme on se, joka ohjaa myös kehoamme. Ainakin itse koen, että jos minun on paha olla henkisesti – voin huonosti myös fyysisesti. Henkisyyteni ohjaa minua hyvin pitkälti elämässäni ja sen vuoksi nyt vasta todella ymmärrän, kuinka tärkeää sen hyvinvoinnin vaaliminen juuri minulle on. Henkisyyttä kannattaakin hoitaa ja siihen pystyy tosiaan ihan kuka tahansa meistä. Ei ole kyse mistään maailmaa mullistavasta vaan ihan yksinkertaisista jutuista.

Todella tärkeiksi keinoiksi lisätä henkistä hyvinvointia mainitsisin ainakin asioiden käsittelemisen ja kohtaamisen, tiedostavan ajattelun lisäämisen, tunne-elämän alueiden hoitamisen ja eheyttämisen, oman itsetunnon sekä itsensä kehittämisen, henkisen kasvun ja kehityksen, ihmissuhteiden ylläpidon sekä unelmien tavoittelun. Henkinen hyvinvointi on iso kokonaisuus johon vaikuttaa oikeastaan kaikki ympärillämme. Tällä hetkellä esimerkiksi itse kiinnitän todella paljon huomiota omaan henkiseen puoleeni ja pyrin olemaan jatkuvasti todella herkillä sen kanssa. Se, etten kasaa asioita vaan antaa niiden tulla ulos, on juuri nyt minulle erityisen tärkeää. Myös mm. itsetunnon vahvistaminen ja se, että uskoisin jälleen enemmän itseeni on työn alla.

Pakko mainita tähän väliin hyvä esimerkki siitä, kuinka tosiaan vähän aikaa sitten avasin eräälle ihmiselle ne vaikeimmat mielen päällä painaneet asiat ja sanoin ääneen esimerkiksi sen, että koen ihmissuhteissa niitä riittämättömyyden tunteita ja selitin siihen johtaneita yksityiskohtia. Tuon jälkeen – uskokaa tai älkää – oloni on ollut monellakin tapaa niin vapautunut! Tuli vaan oikeasti sellainen tunne, että kivi vierähti sydämeltä. En voikaan jälleen kerran liikaa korostaa puhumisen tärkeyttä! Sillä on oikeasti ihmeellinen voima ja vaikka itse ainakin liian usein mietin, että pystyn nyt tässä omassa mielessäni tämänkin asian selvittämään, niin todellisuudessa asioiden ääneen sanominen toiselle ihmiselle on se juttu, joka useimmiten vapauttaa. Myös tunteidensa irti päästäminen esimerkiksi itkun kautta on aivan mielettömän vapauttavaa! Se, että on lupa romahtaa ja itkeä vaikka hysteerisesti se kaikki paha pois sisältä on asia, joka jokaisen tulisi välillä saada kokea.

Haluankin tänä tiistaina muistuttaa teistäkin jokaista siitä, että vaalikaa henkistä puoltanne. Ei tarvitse olla mikään hippi voidakseen keskittyä omaan henkiseen hyvinvointiinsa, vaan se on mielestäni ihan jokaisen meidän etuoikeus. Jos oman henkisyyden kohtaaminen tuntuu vaikealta etkä oikein uskalla avata niitä kipeitä haavoja, kannattaa ajatella se toimintana, joka on sinun parhaaksesi. Se, että luopuu peloistaan ja uskaltautuu sorkkimaan rikkinäistä, saattaa loppupeleissä olla todella palkitsevaa! Eikä siihen prosessin käynnistämiseen tarvita aina edes mitään sen mullistavampaa, vaan se voi olla ihan vaan se, että saat luvan puhua jollekin ilman minkäänlaista tuomitsemista tai puolueellisuutta.

Siispä mielestäni yhtä lailla, kun ihmiset aloittavat projekteja fyysisen kuntonsa kohottamisen suhteen – voisimme aloittaa projekteja myös henkisen hyvinvointimme kanssa! Itse olen juuri nyt nimenomaan henkisessä kuntoremontissa ja huomaan, että se vaikuttaa myös fyysiseen kuntooni positiivisella tavalla. On mukava jälleen treenata myös fyysisyyttänkin, kun tuntee, että henkisesti voimaantuu päivä päivältä taas elinvoimaisemmaksi.

Muistattehan siis pitää itsestänne huolta myös henkisen hyvinvoinnin saralla!

Ihanaa sadepäivää! <3

 

Kuvat: Iines / Edit: minä

Kommentit (7)
  1. Juuso Kivelä
    25.5.2019, 15:05

    Hei! Oli pakko lainata sinun tekstistä pätkää omaan blogiini..
    https://juusokivela.com/treeni-tuo-kunnon-parantamisen-keino/

    Huippu teksti sinulta!

  2. Treeni, tuo kunnon parantamisen keino | Juuso Kivelä - vuorikiipeilijän kotisivut
    25.5.2019, 15:05

    […] ”Henkinen hyvinvointi on aivan liian usein se, jonka me unohdamme fyysisen hyvinvoinnin varjoon. Mietimme liikaa miten treenata fyysistä kehoamme – milloin ja missä, kun taas henkistä puolta unohdamme hoitaa. Totuus on kuitenkin se, että henkinen ja fyysinen hyvinvointi kulkevat käsikädessä. Jostain kumman syystä me liian usein vaan ajattelemme, että kunnon ylläpitäminen on sitä fyysisen kunnon ylläpitoa. ”  Jutta Hirsimäki sanoi hienosti Blogissaan. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *