Näin saat enemmän irti treeneistä!

Kun ennen suorastaan pakotin itseni liikkumaan vähintään viitenä päivänä viikossa, nykyään suhtaudun treenaamiseen huomattavasti rennommalla otteella. Muutama salitreeni ja pari lenkkiä viikossa on tavoitteeni mutta toisinaan on niitä viikkoja, kun tavoite jää vain ajatuksen tasolle mikä sekin on itselleni täysin okei. Koen ylipäänsä, että rennompi treenitahti sopii itselleni paremmin, sillä silloin saan enemmän irti niistä kerroista, kun treenaan. Mielestäni määrä ei tosiaankaan korvaa laatua myöskään tässä asiassa!

Toki välillä on ajanjaksoja, ettei treenaaminen meinaa maistua ja esimerkiksi kesällä minulla oli pidempiä taukoja salitreeneistä. Tuo oli kuitenkin oma valintani, sillä halusin mieluummin juosta sen sijaan, että huhkisin huonossa sisäilmassa. Jossain kohtaa aloin kuitenkin jälleen kaipaamaan kehooni sitä tietynlaista jäntevyyttä, joka tulee nimenomaan salitreenin seurauksena. Tuo lähtee suhteellisen nopeasti, kun treenaamisen lopettaa mutta palautuukin kyllä yhtä rivakalla vauhdilla. Nyt on taas ollut kiva fiilis, kun lihaskuntokin alkaa palautua ja on ylipäänsä saanut sellaisen mukavan balanssin treenaamiseen.

Tästä hyvästä fiiliksestä inspiroituneena haluankin jakaa teille seitsemän vinkkiäni, joiden avulla saat enemmän irti treeneistä! Noudatan näistä jokaista itsekin ja koen ne nimenomaan treenimotivaation ja tehon ylläpitämiseen erityisen tärkeinä seikkoina.

Muista pitää lepopäiviä ja huom – monikossa!

Ehkä paras vinkki saada enemmän treeneistä irti on levätä riittävästi. Valitettavasti yhden päivän lepo treeniviikkojen välillä riittää harvemmalle, joten suosittelen ehdottomasti useampia lepopäiviä viikossa. Itse pidän lepopäiviä tavallisesti vähintään kaksi, usein kolme tai neljäkin – viikon aikatauluista riippuen. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että mieluummin muutama tehokas ja energinen treeni viikoittain kuin useampi puolitehoilla tehty. Itse ainakin saan huomattavasti enemmän irti harjoituksesta jos en ole väsynyt tai kroppa ei ole ihan kauttaaltaan jumissa.

Käytä arginiinia

Arginiinin otin käyttöön vähän vajaa vuosi sitten enkä enää lopettaisi sen syöntiä mistään hinnasta! Itse asiassa jokaisen säännöllisesti ja usein tehokasta liikuntaa harrastavan (n. 5 h/vko) tulisi suosia kyseistä ravintolisää monipuolisen ruokavalionsa tukena, sillä treenaaminen kuluttaa arginiini varastoja. Omalla kohdallani kaikki jatkuvat pikkuflunssat loppuivat, kun aloitin kyseisen ravintolisän käytön, sillä usein liikkuvan immuniteetin heikkeneminen johtuu nimenomaan arginiinin puutteesta. Kyseisen ravintolisän käytön myötä myös treenitehoni ovat lisääntyneet, kun ei tarvitse jatkuvasti olla sairaana ja lihaksetkaan eivät kipeydy samalla tapaa kuin aikaisemmin. Olen yleiskunnoltani terveempi ja muutenkin huomattavasti energisempi! Itse nappaan arginiinini Hankintatukun Argisan -kapseleista (entinen Argimax) joka ikinen aamu tyhjään vatsaan.

Keskity treenisuoritukseen

Aina ei ole itsestäänselvyys, että treenisuoritukseen pystyy keskittymään sataprosenttisesti. Kuitenkin se, että siihen pyrkii, on mielestäni tärkeää. Kun keskittää ajatuksensa esimerkiksi salilla liikkeisiin, joita tekee saa treenistä huomattavasti enemmän irti. Jos musiikki häiritsee keskittymistäsi, älä kuuntele treenatessa ollenkaan musiikkia tai jos väenpaljous haittaa suoristustasi, pyri ajoittamaan treeni hiljaiseen vuorokaudenaikaan. Itseäni esimerkiksi tuo jälkimmäinen häiritsee hyvin paljon ja siksi tykkäänkin käydä salilla silloin, kun siellä on vähän ihmisiä eikä laitteille tarvitse jonotella. Paras aika on keski- tai iltapäivällä, sillä silloin suurin osa porukasta on töissä ja saa treenata rauhassa.

Suunnittele treenejä etukäteen

En tarkoita tällä sitä, että salilla tulisi kulkea jonkun listan kanssa mutta sellainen tietynlainen suunnitelmallisuus on hyvästä, että osaat esimerkiksi asennoitua, mikä treeni on tänään vuorossa. Itse pyrin vaihtelemaan juoksutreenejä ja salipäiviä hieman vuoron perään, jolloin saan enemmän irti molemmista. Salilla taas jaan lihaskunnon kahteen tai kolmeen jakoon riippuen siitä, ehdinkö salille kahtena vai kolmena päivänä viikossa. Jos kahtena, treenaan samana päivänä jalat ja selän, sekä toisena päivänä käsivarret ja olkapäät. Jos taas ehdin kolmena päivänä treenailemaan, niin yhtenä päivänä teen jalat ja pakarat laajemmin, toisena käsivarret ja selän sekä kolmantena rinnan ja olkapäät. Ylipäänsä salilla treenatessa sellainen tietynlainen suunnitelmallisuus on hyvästä, jolloin ei tarvitse poukkoilla laitteesta toiseen ja näin pystyt treenaamaan tehokkaasti lyhyessäkin ajassa. Omat treenini kestävät oikeastaan poikkeuksetta tunnin verran, jolloin onkin tärkeää, että tiedän mitä teen.

Muista vaihtelevuus

Jos treenaa viikosta toiseen täysin samalla kaavalla ja täysin samoja lajeja, saattaa iskeä tylsistyminen ja sitä kautta treeneistä ei vaan saa enää samalla tapaa irti kuin on saanut aikaisemmin. Suosittelenkin vaihtelevaa treenaamista, eli lihaskunnon ja aerobisen yhdistelemistä, jonka oheen voi ottaa vielä vaikka jonkun rentouttavankin lajin kuten vaikka joogan tai ihan kotosalla venyttelemisen. On myös tärkeää, että keho saisi hieman vaihtelevaa rasitusta jotta kehitystä tapahtuu. Itse ainakin koen, että nimenomaan vaihteleva treenaaminen on se avain motivaatioon! Välillä jos tulee kausi ettei se sali houkuta niin sitten ei käydä salilla. Kuunnellaan siis mieltä ja kehoamme, jolloin treenaamisen suhteen pysyy hyvä fiilis sekä motivaatio.

Panosta ruokailemiseen treenien ympärillä

Koen, että ennen treenejä sekä niiden jälkeen ruokaileminen vaikuttaa aika paljonkin itse treeniin. Se, mitä ennen treeniä syö vaikuttaa siihen, miten treeni kulkee, kun taas puolestaan treenien jälkeinen ruokaileminen käynnistää palautumisen. Kannattaa siis ehdottomasti satsata näihin ruokailuihin ja ylipäänsä syödä riittävästi jos treenaa! Omasta treenejä edeltävästä sekä niiden jälkeisestä ruokailemisesta kirjoitin ihan oman postauksen syyskuun alussa, joten jos se kiinnostaa niin voit lukaista sen läpi täältä.

Lämmittele huolella

Lämmittelyn tärkeyden olen huomannut etenkin salilla! Alkulämmön merkitys on suuri, kun mietitään sitä kuinka treeni kulkee ja miten paljon siitä saa irti. Itse lämmittelen tavallisesti noin 10 minuuttia, jonka jälkeen on pieni lämpö päällä ja keho tuntuu valmiilta suoritukseen. Suuri virhe on juosta ensin juoksumatolla puoli tuntia, jonka jälkeen suunnata tekemään jalkatreeniä. Kannattaa siis miettiä millainen treeni on tulossa ja kuinka paljon se vaatii minulta energiaa. Joskus jos teen esimerkiksi ylävartalolle harjoituksen, saatan juosta 20 minuuttia juoksumatolla mutta pääasiassa pyrin ajoittamaan juoksulenkit eri päiville salitreenin kanssa. Mielestäni juokseminen ja pitkäkestoinen liikunta ylipäänsä vie tehoja lihaskuntotreenistä, jolloin siitä ei saa riittävästi irti. Jos siis vaan mahdollista niin ajoita pitkäkestoinen liikunta eri päivälle lihaskuntotreenin kanssa. Kokonaan alkulämmittelyä ei saa kuitenkaan unohtaa ja mielestäni kymmenisen minuuttia lämmittelyä tavalla tai toisella on aika hyvä aika saada keho valmiuteen.

Kengät Nike / *Treenihousut Röhnisch / *Toppi Röhnisch / *Vesipullo Casall 

Näiden seitsemän vinkin avulla täällä tosiaan pyritään saamaan treeneistä irti se maksimaalinen teho! Toki on aina niitä päiviä tai viikkojakin, ettei oikeastaan edes jaksa treenata mitenkään hurjan tehokkaasti mutta yleisesti ottaen kyllä pyrin tekemään suoritukseni aina hyvällä fokuksella. Juuri nyt on meneillään sellainen treenikausi, että intoa riittää ja on mukavasti motivaatiota! Toivottavasti tämä fiilis jatkuu vielä pitkälle syksyyn ja talveen.

Loppuun olisi tarjolla jälleen uutta alekoodia *Fitnesstukun verkkokauppaan, josta saatte nyt koodilla ONMYWAY4217 koko tämän viikon ajan kaikista tuotteista -10 % alennuksen (ei koske Big Buy tuotteita). Kuvissa näkyvät treenivaatteet ovat muuten nimenomaan Fitnesstukulta.

Oikein energistä tiistaita ja toivottavasti siellä ruudun toisella puolen on mahdollisimman monella treenimotivaatiot kohdillaan!

 

* Mainoslinkki / tuote sponsoroitu // Kuvat: Iines / Edit: minä

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *