Gluteeniton ja maidoton porkkanakakku

Miten minusta tuntuu, että viime reseptistä on vierähtänyt jo hyvä tovi? Hetkeen keittiössäni ei olekaan syntynyt mitään kovin inspiroivaa ja on menty lähinnä sieltä, missä aita on matalin. Alkuviikosta alkoi kuitenkin onneksi jälleen tapahtumaan, kun teki mieli loihtia jotain hyvää mutta myös terveellisen herkullista. Porkkanapussi jääkaapissa ja kohta vanhenevat taatelit saivat tällä kertaa inspiroitumaan, jonka vuoksi päätinkin kokeilla terveellisen porkkanakakun loihtimista. Tämä kakku ei ehkä ole ulkomuodoltaan se perinteisin, sillä paistoin sen leipävuoassa mutta maku on ehdottomasti ulkomuotoaankin parempi!

Tämän porkkanakakun maku on hyvin kuivakakkumainen, pehmeä mutta samalla sopivan makea. Makeus on haettu ainoastaan taateleista, eli puhutaan todellakin terveellisestä leipomuksesta. Sanoisin, että erinomainen herkku viikonlopun aamiais- tai kahvipöytään jopa teillekin, jotka olette dieetillä tai elätte hieman kurinalaisempaa ajanjaksoa ruokailujen suhteen. Itse tein kakun alkuviikosta ja olen tosiaan napostellut sitä pitkin viikkoa välipaloina. Kakku ei nosta verensokereita pilviin vaan toimii mielestäni erinomaisesti myös ihan tavalliseen viikkoruokailuun hyvien raaka-aineidensa vuoksi.

PORKKANAKAKKU (GL, M)

  • 1,5 dl pehmeitä taateleita
  • 3 kananmunaa
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1/3 tl ruokasoodaa
  • 1,5 tl kanelia
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • 1/3 tl vaniljajauhetta (Bourbon)
  • Kourallinen casheweja
  • 2 dl porkkanaraastetta
  • 1,5 dl mantelijauhoja
  • 1/2 dl kookoshiutaleita
  • 1 dl gluteenitonta jauhoseosta (mikä tahansa käy)
  • 1 dl kaurajauhoja
  • 1/2 dl kaurajuomaa
  • Koristeluun taateleita

Laitetaan taatelit ja kaurajuoma blenderiin jossa ne blendataan massaksi. Ei kuitenkaan haittaa vaikka taatelit eivät rikkoutuisi aivan kokonaan, sillä se antaa leivälle kivaa koostumusta. Sekoitetaan kulhossa osa kuivista aineista eli leivinjauhe, sooda, kaneli, suola, vaniljajauhe sekä kookoshiutaleet. Lisätään joukkoon kananmunat, porkkanaraaste sekä pähkinät. Sekoitetaan huolella kunnes joukkoon voi alkaa lisäämään jauhoja. Jauhot kannattaa laittaa pikkuhiljaa ja sekoittaa seosta jatkuvasti siinä samalla. Voidellaan leipävuoka ja kaadetaan taikina siihen. Toinen vaihtoehto on tosiaan levittää massa leivinpaperin päälle pellille. Lämmitetään uuni 180 asteeseen ja siivutetaan koristelua varten muutama taateli. Nuo taatelit voi painella kakun päälle tai halutessaan ne voi toki jättää laittamattakin. Yhtä lailla koristeluun sopii vaikka hasselpähkinärouhe tai cashewit. Paistetaan uunin keskitasossa noin 45 minuuttia aina välillä veitsellä leivän kypsyyttä kokeillen. Itse paistoin leivän suhteellisen kypsäksi, eli pidin sen 45 minuuttia ihan suosiolla. Jos taas pidät vähän raaemmasta kakusta, voit napata sen pois uunista jo aikaisemminkin.

Annetaan jäähtyä ja nautitaan! Leipä muuten säilyy useamman päivän ihan huoneenlämmössäkin sillä se ei sisällä mitään pilaantuvia aineosia. Toki sen voi myös pakastaa tai purkittaa vaikka jääkaappiinkin.

Toivottavasti resepti inspiroi teitä sitä kokeilemaan! Varsinkin kaikki kuivakakkujen ystävät, nyt kannattaa rohkeasti kokeilla.

Muuten toivottelen oikein ihanaa perjantaita jokaiselle! Ja jos törmätään I love me -messuilla niin tulkaahan vaan rohkeasti nykäisemään hiasta.

On my way

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 6
Tykkää jutusta