Tämän hetkinen työtilanteeni

Tänään alkoi seitsemäs kuukausi ns. itsensä herrana, mitä tulee työntekoon. Toukokuussa jätin pakon sanelemana osa-aikatyöni, sillä myymälä jossa blogin rinnalla työskentelin, suljettiin. Muistan tuolloin säikähtäneeni muuttuvaa tilannetta mutta tottahan on, että silloin, kun yksi ovi sulkeutuu, toinen avautuu. Hommat lähtivätkin luistamaan tuon kevään jälkeen loistavasti ja tällä hetkellä voisinkin kutsua itseäni ”yrittäjäksi” – paitsi, että minulla ei ole omaa yritystä. Vaikka periaatteessa toimin kuten yrittäjä, maksan YEL-vakuutusta sekä hankin itsenäisesti osan yhteistöistäni, en siltikään ole laittanut virallisesti yritystä pystyyn. Olenkin tällä hetkellä osuvammin kutsuttuna kevytyrittäjä sekä freelancer.

ukko.fi

Kun tämä uudenlainen työtilanne tuli eteeni, mietin paljon oman toiminimen perustamista. Kannattaisiko se tai olisinko ylipäänsä valmis perustamaan tässä kohtaa elämää omaa yritystä? Keväällä kaikki tuntui vielä niin uudelta ja epävarmalta, jonka vuoksi päätinkin katsoa tilannetta rauhassa sekä aloittaa itsenäisesti hankkimieni blogiyhteistöiden laskutuksen UKKO.fi -kevytyrittäjä palvelua käyttäen. Tuossa kohtaa kevytyrittäjyys oli itselleni käytännön tasolla täysin uutta, vaikka useassa eri yhteydessä olinkin kuullut siitä mainittavan. Olin kuitenkin jostain syystä aina ajatellut, että kevytyrittäjänä laskuttaminen olisi jotenkin erityisen hankalaa, eikä oikein kannattavaa – homman luonne yllättikin minut aivan täysin!

Kevytyrittäjyys on nimittäin kaikkea muuta kuin hankalaa. Se soveltuu omaan elämäntilanteeseeni edelleen erinomaisesti ja mikä parasta, on ehkä helpoin yrittäjyyden muoto! Olenkin jo pidempään laskuttanut kaikki itse hankkimani kaupalliset blogiyhteistyöni kevytyrittäjänä ja koen sen erityisen käteväksi tavaksi nimenomaan niiden projektien suhteen, joita teen yrityksille kertaluonteisesti. Bloggaajana moni kaupallinen yhteistyö, kun on nimenomaan kerran tai parin kokonaisuus, jonka jälkeen työ laskutetaan ja se päättyy siihen. Juuri tällaiseen toimintaan kevytyrittäjänä laskuttaminen onkin niin kätevää. Ei tarvitse miettiä byrokratiaa sen enempää, kun palvelu hoitaa kaikki lakisääteiset maksut puolestasi, jolloin sinun ei tarvitse kuin muodostaa lasku UKKO.fi -verkkosivujen kautta ja laittaa se eteenpäin.

ukko.fiukko.fi  ukko.fi

Oma työtilanteeni on tällä hetkellä hyvin paljon omasta aktiivisuudestani kiinni. Vaikka toki blogiportaalini hoitaa minulle osan kaupallisista yhteistöistä ja teen siinä ohessa erästä blogistani irrallista projektia, edelleen se loppu on omalla kontollani. Olenkin viimeisen puolivuotisen aikana saanut harjoitella hyvin paljon sitä, kuinka myydä itseään ja ylipäänsä kuinka hinnoitella oman työn arvo. Olen tässä kaikessa vielä suhteellisen uusi tekijä mutta silti huomaan jatkuvasti kehittyväni. Oma taloudellinen tilanteeni on myöskin hyvin paljon omasta aktiivisuudestani kiinni ja on ollut mielenkiintoista huomata nimenomaan kevytyrittäjähenkisen työskentelyn plussat sekä miinukset. Vaikka tähän mennessä onkin mennyt ihan mukavasti, on takaraivossa aina se tietoisuus siitä, että eteen saattaa tulla huonompiakin kuukausia. Toisaalta samaan aikaan on alkanut tuntumaan, että pystyisikö sitä enää palaamaan perinteisiin palkkatöihin, kun on tottunut tähän yrittäjähenkiseen vapauteen?

Itselleni tämä tyyli sopiikin loistavasti! Olen ehkä ihmisenä vähän sellainen luova hullu, että minulle ei ole niin tärkeää se tulojen tasaisuus vaan voin hyvin elää pienessä epävarmuudessakin. Stressaan hyvin vähän yleensäkään taloudellisista asioista ja ehkä siksi kaikki aina järjestyykin? Kevytyrittäjyys taas on mielestäni oiva kanava siihen yritystoiminnan harjoitteluun ja tunnusteluun – miksei myös vuosien toimintaan jos niikseen haluaa! Tämä yritysmuoto ei myöskään sido mihinkään, eli jokainen projekti laskutetaan erillisenä etkä ole millään tavalla naimisissa palvelun kanssa. Voisin suositella UKKO.fi:tä myös kaikille niille, jotka harjoittavat vakituisen työnsä ohessa esimerkiksi jotain projekti luonteista toimintaa. Yhtenä hyvänä esimerkkinä bloggaaja, joka käy myös päivätyössä. Kun laskutat verokortilla vakituiset tulosi, voit sen ohessa laskuttaa kaupalliset blogiyhteistyöt helposti kevytyrittäjänä.

ukko.fiukko.fi

Oma tilanteeni on tosiaan tällä hetkellä kaikin puolin mieluisa ja koen, että saan tehdä asioita, joista nautin. En tiedä tulevasta mutta nyt on hyvä näin ja sanoisinkin, että päivä kerrallaan mutta mikä tärkeintä, tehden nimenomaan työtä jota rakastaa.

Onko täällä muita kevytyrittäjiä tai yrittäjiä? 

Kommentit (12)
  1. Tämä ei nyt liity aiheeseen ollenkaan, mutta tuo sun neulepaita on aivan ihanan värinen! Saanko kysyä, mistä se on? 🙂

    1. Se on second hand löytö, Max Maran. On kyllä ihana päällä ja 50 % luonnonmateriaaleja. Veikkaisin, että kyseistä mallia voisi löytyä ihan Max Maran myymälästäkin, sillä sen verran klassikkomalli on kyseessä. 🙂

  2. Muistan varmaan myös oikein kun sanon että tätä kautta ei kerry eläkkeitä yms.
    Oli joku aika sitten luennoitsijoita eri järjestöist koulussa!

    1. Joo, olet oikeassa. Siksi YEL-vakuutus tuleekin hoitaa itse. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *