5 x parasta herkkureseptiäni

Postausidea kautta aikain parhaimmista herkkuresepteistä on pyörinyt mielessäni jo pidempään. Itse asiassa välillä itsekin kaipailisin blogiini omaa välilehteä resepteille, jonne nuo voisi listata kategorioittain ja silloin teidänkin olisi ne helpompi jatkossa löytää. Minä ainakin huomaan, että jos en muista leiponeeni jotain tiettyä, välillä ihan yllätyn törmätessäni Googlen kautta johonkin resepteistäni, jonka muistan siinä kohtaa aivan loistavaksi keksinnöksi! Herkkureseptejäkin, kun on tässä vuosien varrella tullut valmistettua niin monia, ettei niitä voi millään automaattisesti muistaa.

Tänään haluankin muistuttaa teitä niistä mielestäni viidestä parhaimmasta reseptistäni, joita olen valmistanut lukuisia kertoja. Jokainen aivan mielettömän herkullisia mutta samalla myös hieman terveellisempiä vaihtoehtoja, joita suosittelen kokeilemaan ellette ole jo niin aikanaan tehneetkin.

BANAANI-SUKLAALEIPÄ (GL, M)

  • 1 dl luomu kookosöljyä
  • 2 kypsää banaania
  • 1 luomu kananmuna
  • 1 tl suomalaista hunajaa
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • 1/2 dl raakakaakaota
  • 1/3 tl Himalajan vuorisuolaa
  • 1 dl kaurajauhoja
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 1/2 tl kanelia
  • Teelusikan kärjellinen vaniljauutetta
  • Pähkinöitä (käytin casheweja ja saksanpähkinöitä)

Muusataan banaanit haarukalla mössöksi ja lisätään joukkoon sula kookosöljy, leivinjauhe, sooda, suola ja kaneli, jonka jälkeen sekoitetaan. Kaadetaan loput aineet seoksen joukkoon ja sekoitetaan vielä kertaalleen huolellisesti. Ihan viimeisenä pilkotaan pähkinät pienemmiksi palasiksi ja kaadetaan nekin taikinan joukkoon. Laitoin pähkinöitä suunnilleen kourallisen itse taikinaan ja hieman vielä leivän päällekin.

Lämmitetään uuni 175 asteeseen ja voidellaan uunivuoka (käytin 21 cm x 11 cm kokoista vuokaa) kookosöljyllä. Kaadetaan taikina vuokaan ja ripotellaan päälle pilkottuja pähkinöitä. Paistetaan uunin keskitasossa noin 30-45 minuuttia uunin tehoista riippuen. Kypsyyttä voi kokeilla vaikka veitsellä kesken paistamisen mutta kannattaa huomioida, että leipä saa jäädä hieman taikinamaiseksi sisältä. Älä siis ylikypsennä korpuksi! Kun leipä on valmista, laitetaan se vuoan kanssa hetkeksi pakkaseen jäähtymään, jonka jälkeen kaadetaan leipä pois vuoasta ja siivutetaan nautittavaksi.

Alkuperäinen postaus täällä.

LAKRITSITOFFEE (GL, RAW, M)

  • 1,5 dl sulaa kookosöljyä
  • 1-1,5 dl lucumaa (kannattaa hakea hieman tuntumaa, itse laitoin n. 1,3 dl)
  • Ripaus vuorisuolaa 
  • 2 tl lakritsijauhetta 
  • 1/2 tl raakakaakaojauhetta

Sulatetaan kookosöljy vesihauteessa. Kun kookosöljy on sulaa, lisätään joukkoon laadukas suola. Sekoitetaan erillisessä kulhossa lakritsijauhe, raakakaakao sekä lucuma. Lisätään ”jauhoseos” kookosöljyn joukkoon jatkuvasti huolella sekoittaen. Tärkeintä on ettei mikään aineosa jää paakuille, joten voit kaataa jauhot sekaan myös siivilän läpi. Kaadetaan valmis taikina muotteihin, säilytysrasiaan tai syvälle lautaselle ja laitetaan pakkaseen jäätymään pariksi tunniksi. Jos levitit taikina johonkin kulhoon muottien sijaan, tulee toffee siivuttaa ennen tarjolle asettamista. Nautiskellaan sellaisenaan ja mieluiten vielä kylmänä suoraan pakastimesta napattuna!

Alkuperäinen postaus täällä.

SUKLAATRYFFELIT (GL, M, RAW)

  • 2 kypsää ja pehmeää avokadoa
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • 1 dl raakakaakaota (vähempikin käy)
  • Ripaus vaniljauutejauhetta
  • 2,5 dl pehmeitä taateleita
  • 2 reilua tl kookosöljyä
  • 2 rkl hunajaa
  • 4 rkl mantelijauhoja
  • 1 rkl kaurajauhoja

Koristeluun:

  • Raakakaakaota

Blendataan taatelit rikki ja massaksi. Ei haittaa jos massa ei ole aivan sileää, sillä taateleiden rikkominen blenderissä on aika työlästä. Muusataan avokadot kulhossa mössöksi ja lisätään joukkoon raakakaakao. Itse halusin palloista tuhdin suklaisia, joten laitoin kaakaota desilitran. Myös vähempi määrä riittää jos et pidä niin vahvasta suklaan mausta. Tunnustele ja laita vaikka alkuun se puoli desiä ja lisäile pikkuhiljaa tarpeen vaatiessa.

Lisätään avokadoseoksen joukkoon vaniljajauhe, suola ja hunaja (suhteuta hunajan määrä raakakaakaoon). Sulatetaan kookosöljy ja lisätään myös se seoksen joukkoon. Tässä kohtaa mukaan laitetaan taatelit ja sekoitetaan huolella. Ihan lopuksi lisäillään jauhoja lusikallinen kerrallaan jatkuvasti sekoittaen. Huomioithan, että vaikka massa onkin hieman tahmaista, sitä ei kannata säikähtää. Kaadetaan raakakaakaota erilliselle lautaselle ja otetaan pieniä määriä taikinaa käsiin sekä pyöritellään kämmenissä palloiksi. Osan palloista voi pyörittää raakakaakaossa ja osan jättää ilman koristelukerrosta. Levitetään pallot leivinpaperin päälle ja laitetaan pakkaseen ainakin tunniksi tai pariksi, jonka jälkeen ne voi nostaa tarjolle tai laittaa jääkaappiin.

Alkuperäinen postaus täällä.

TAATELIBROWNIE (GL, M)

  • 3 dl taateleita
  • 1 tl hunajaa
  • 1 kananmuna
  • 2/3 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kanelia
  • 1/4 tl vaniljajauhetta
  • 1/2 dl Fastin 100 % Natural suklaaheraa
  • 1/2 dl raakakaakaojauhetta
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • 2 tl kookosmannaa
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 0,2 dl makeuttamatonta luomu kaurajuomaa (tai muuta nestettä)

Kaadetaan taatelit blenderiin ja lisätään joukkoon kananmuna, jotta taikina kulkee helpommin. Blendataan niin, että taatelit pilkkoutuvat mutta täysin mössöä niistä ei tarvitse kuitenkaan tehdä – joukkoon saa siis jäädä sattumia. Kaadetaan taateliseos muovikulhoon ja lisätään hunaja, leivinjauhe, kaneli, vaniljajauhe, suola, suklaahera ja raakakaakao. Sekoitellaan huolella ja lisätään vielä kookosmanna (ei tarvitse sulattaa ihan juoksevaksi), kaurajuoma sekä mantelijauhot. Taikina saa olla aika tahmaista ja jämerää, joten sitä ei kannata säikähtää!

Lopuksi sekoitellaan vielä huolella ja levitetään leivinpaperin päälle. Taikinasta tulee noin 15 cm x 20 cm kokoinen neliö, kun brownien jättää kuvissa näkyvään paksuuteen. Jos siis haluat suuremman annoksen useammalle ihmiselle, tuplaa määrät! Paistetaan uunin keskitasossa 175 asteessa noin vartin verran. Kannattaa kymmenen minuutin jälkeen kurkata uuniin ja tarkistaa rakenne. Lopputulos saisi olla aika pehmeä, eli älä missään nimessä pidä uunissa liian kauaa!

Alkuperäinen postaus täällä.

RAAKASUKLAA-BANAANIT (GL, M, RAW)

Raakasuklaa:

  • 0,8 dl sulaa kookosöljyä
  • 1 dl raakakaakaojauhetta
  • 2 tl lucumaa
  • 1/3 tl lakritsijauhetta
  • Pieni ripaus himalajansuolaa

Muut ainekset:

  • 2 isohkoa kypsää banaania
  • Luomu maapähkinävoita (makeuttamatonta)
  • Kookoshiutaleita

Ihan alkuun valmistetaan raakasuklaa. Raakasuklaan valmistushan käy helposti, mutta vie jonkun verran aikaa. Mitataan kookosöljy pieneen kulhoon, joka laitetaan kellumaan kuumaan veteen. Näin sulatetaan tuo öljy nestemäiseksi, jonka jälkeen voidaan valmistaa itse raakasuklaa. Kaadetaan sula kookosöljy kulhoon, johon lisätään raakakaakao, lucuma, sekä muut suklaan aineosat. Jos haluat välttää paakut, kaada kaikki ainekset siivilän läpi. Sekoitellaan kunnes suklaa on tasaista mutta juoksevaa.

Siivutetaan banaanit ja laitetaan riviin leivinpaperin päälle. Laitetaan jokaisen banaanin päälle pieni määrä maapähkinävoita, jonka jälkeen laitetaan päälle taas banaanisiivu, eli ”hattu”. Hatun päälle puolestaan laitetaan lusikan avulla raakasuklaata. Tällä samalla kaavalla toteutetaan koko määrä herkkuja, jonka jälkeen satsi laitetaan muutamaksi tunniksi pakkaseen. On makuasia, haluaako näistä ihan jäisiä, vai pitääkö pakkasessa hieman vähemmän aikaa ennen tarjoilua. Raakasuklaahan kovettuu aika nopeastikin, joten lyhyempikin aika riittänee. Ennen tarjoilua päälle voi ripotella hieman kookoshiutaleita.

Alkuperäinen postaus täällä.

Siinä tosiaan viisi suosikki reseptiäni suoraan täältä blogista lainattuna. Jos jouluinen tuunaus kiinnostaa, niin suosittelen lisäämään reseptien joukkoon jouluisia mausteita, joilla saa esimerkiksi toffeeseen, tryffeleihin ja miksei suklaaleipäänkin jouluista vivahdetta. Kun palailen ensi viikon lopulla täältä Dubaista, lupaan kehitellä muutaman joulun makuisen herkkureseptin iloksenne vielä ennen pyhiä! Leipominen on ainakin itselleni yksi merkittävä seikka, jonka avulla pääsee mukavasti joulun tunnelmaan kiinni.

Oikein rentouttavaa lauantaita jokaiselle!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *