Jouluinen omenaleipä (GL, M)

Enää muutama hassu viikko jouluun. Se tuntuu kieltämättä erikoiselta enkä ole vielä päässyt millään muotoa joulufiilikseen. Leipominen on kuitenkin itselleni sellainen helppo väylä metsästää joulun tunnelmaa, jonka vuoksi sitä tulikin viikonloppuna kokeiltua. Pyöräytin keittiössäni gluteenittoman sekä maidottoman omenaleivän, jonka höystin jouluisilla mausteilla. Leivästä tuli oikein herkullinen ja mikä parasta, joulun makuinen sekä tuoksuinen.

Laitetaan siis hyvä kiertämään, eli jos kaipaat kotiisi jouluista hyvää tai mietit, mitä tarjota joulupöydässä gluteenitonta sekä maidotonta ruokavaliota noudattaville, niin tässä olisi oiva leipäresepti! Mausteilla voit vaikuttaa paljon leivän makuun, eli suosittelen käyttämään niitä rohkeasti. Voit myös lisätä haluamiasi joulumausteita reseptiin sillä itse käytin ainoastaan niitä, joita kotoa sattui löytymään.

JOULUINEN OMENALEIPÄ (GL, M) 

  • 2 kananmunaa
  • 2 tl kanelia
  • 1/2 tl kardemummaa
  • 3/4 tl tl vaniljamaustetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 tl piparkakkumaustetta
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • 1/2 dl maapähkinävoita (käytin Urtekramin ”crunchy”)
  • 0,3 dl luomu vaahterasiirappia
  • 1,5 dl kookosöljyä
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 1/2 dl kaurajauhoja
  • 1 dl tattarijauhoja
  • 2 jouluomenaa
  • Ripaus suolaa

Koristeluun:

  • 1 omena
  • Kanelia

Sekoitetaan kulhossa kananmunat, sula kookosöljy, vaahterasiirappi, maapähkinävoi sekä mausteet. Heitin joukkoon tässä kohtaa siis kaikki mausteet leivinjauheesta piparimausteeseen. Pilkotaan omenat pieniksi paloiksi ja lisätään taikinan joukkoon. Sekoitetaan sekä lisätään jauhot mieluiten siivilän läpi. Jauhoista voit käyttää oikeastaan, mitä gluteenittomia jauhoja tahdotkaan. Kaadetaan valmis taikina voideltuun pieneen leipävuokaan ja lisätään leivän pintaan omenapaloja (1 omena pilkottuna), paistetaan uunin keskitasossa 180 asteessa 30-45 minuuttia. Itse tykkään jättää leivän aina aika pehmeäksi sisältä mutta nämähän ovat toki makuasioita. Paista kuitenkin oman maun mukaan ja testaa kypsyysastetta veitsen avulla.

Leipä säilyy huoneenlämmössä hienosti muutaman päivän ajan tai jos tahdot sen pakastaa, niin pakastimessa toki vieläkin pidempään.

Oikein ihanaa alkanutta viikkoa jokaiselle!

On my way

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 3
Tykkää jutusta