Helppoa arkiruokaa: punajuurisosekeitto

Punajuuri on raaka-aineena sellainen, jota käytän aivan liian harvoin. Lieneekö johtuvan punajuuren tyylistä sotkea koko keittiö vai mistä mutta se ei todellakaan ole keittiöni vakiokalustoa. Aina toisinaan kuitenkin innostun ja etenkin mehuissa sekä keitoissa punajuuri toimii paremmin kuin hyvin! Nämä kylmät talvikelit taas ovat aikaan saaneet sen, että keitot maistuvat tavallista useammin ja näin ollen eilisen lounas näyttikin nestemäiseltä. Tuli nimittäin loihdittua herkullinen punajuuri-kikhernekeitto, jonka reseptin jaan teille tänään!

punajuurisosekeittopunajuurisosekeitto

Kasvissosekeitot mielletään herkästi kevyiksi ja sellaisiksi, joilla nälkä ei pysy kauaa poissa. Tiedän aika monta ihmistä, joiden mielestä keitolla ei pärjää ja olin itsekin pitkään tuota mieltä. Kyse oli kuitenkin siitä, että olin syönyt vääränlaisia keittoja sekä auttamattoman pieniä annoksia. Sosekeittoa tuleekin syödä runsaammin ja siinä ohessa vielä nautiskella pari palaa leipää, jolloin ruoalla aivan varmasti jaksaa! Keiton sekaan kannattaa mahdollisuuksien mukaan laittaa vielä pähkinöitä sekä siemeniä ja keitto ylipäänsä tehdä esimerkiksi kookos- tai kaurakermaan. Veteen valmistettu keitto on epäilemättäkin sellainen jolla ei jaksa. Soseutettu keitto on kuitenkin yllättävän täyttävä ja sillä ihan aikuisten oikeasti  pärjää useamman tunnin!

punajuurisosekeittopunajuurisosekeitto

PEHMEÄ PUNAJUURI-KIKHERNEKEITTO (GL, M)

  • 3 esikeitettyä punajuurta (Alepasta valmis kolmen punajuuren paketti)
  • 1 prk Kara kookosmaitoa
  •  1rkl oliiviöljyä
  • 2 cm purjosipulia
  • 1 tl currytahnaa
  • 1,5 dl kikherneitä
  • 1/2 dl kaurajuomaa
  • Reilusti mustapippuria
  • 2 tl timjamia
  • Laadukasta suolaa
  • 1 valkosipulin kynsi

Kaadetaan esikeitetyt ja siivutetut punajuuret sekä pehmeät kikherneet blenderiin. Lisätään joukkoon nesteet eli kookosmaito, kaurajuoma sekä oliiviöljy. Tässä kohtaa kannattaa hurauttaa blenderiä muutaman kerran jotta seos soseutuu. Lisätään joukkoon valkosipulin kynsi, currytahna sekä pala purjosipulia. Hurautetaan hieman lisää niin, että koko seos on tasaista – ei liian paksua mutta ei turhan nestemäistäkään. Jos noudatat reseptini nestemäärää, keitosta tulee aika sakeaa, jollaisesta itse kovasti pidän.

Kaadetaan sosekeitto kasariin ja lämmitetään miedolla lämmöllä hitaasti sekoitellen. Tässä kohtaa aloitetaan myös jauhemaisilla mausteilla maustaminen, eli lisätään keiton joukkoon reilusti mustapippuria, ripaus suolaa sekä timjamia. Voit toki lisäillä mausteita oman maun mukaan mutta ihan hurjaa määrää keitto ei niitä kuitenkaan tarvitse! Punajuuren pehmeä maku saa mielestäni maistua keiton läpi. Lämmityksen jälkeen kaadetaan keitto tarjolle ja pintaan voi tosiaan ripotella pähkinöitä sekä auringonkukansiemeniä – halutessaan toki maitotuotteitakin, kuten fetaa tai raejuustoa. Itse söin sosekeiton ohessa vielä kaksi kauraleipää, jolloin annoksella todella jaksaa vaikka treenatakin!

punajuurisosekeitto

Sellainen helppo ja nopea resepti tähän perjantaihin! Eipä sitten muuta kuin viikonloppua kohden.

Oikein keittolämmintä perjantaita jokaiselle! 

Kommentit (4)
  1. Punajuuret on kyllä herkkua. Liian harvoin tulee kuitenkin käytettyä ehkäpä juuri sen takia, miltä keittiössä näyttää aina sen jälkeen? ja noihin sosekeittoihin oon hurahtanut myös. Niitä on niin helppo ottaa evääksi töihinkin, kun ei tule sellaista ähkyä oloa, jos joutuu kiireessä syömään!

    1. Joo heheh, sama juttu. Ja todella käteviä varmasti myös evääksi mukaan töihin. 🙂 Keittolounas alkaa ehkä herkästi vähän väsyttämään mutta ähkyyn niistä ei kyllä helpolla tule.

  2. nam! harmi kun punajuuri ei sovi vatsalleni mutta lanttu kyllä, lanttusosetta siis. ja toki proteiinia maitotuotteita tai pähkinöitä. mitä currytahnaa käytät?ehdottomasti leipää tai muuta lisuketta lisäksi! siemennäkkäri on myös hyvä.

    1. No höhlä. 🙁 Mutta kyllä, jotain lisukkeita siinä pitää olla ja siemennäkkärikin hyvä vaihtoehto. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *