3 terveellistä välipalasuosikkia

Olen näissä ruokajutuissa vähän sellainen kausiluonteinen ihminen. Toki on olemassa niitä suosikkeja, jotka on ja pysyy mutta paljon innostun jutuista hetkellisesti ja saatan esimerkiksi suosia jotain tiettyä aamupalaa viikko tolkulla kunnes kyllästyn ja siirryn seuraavaan. Välipalojen kanssa on vähän sama juttu – innostuksia tulee ja menee. Välillä valmistan joka päivä smoothieita kun taas pian suosinkin jo tuorepuuroja tai chiavanukkaita. Olen ihmisenäkin vaihtelunhaluinen jonka vuoksi en tosiaan voisi kuvitellakaan, että ruokavalioni olisi samanlainen päivästä toiseen. Tosin tässä kohtaa aivan pakko mainita, että kyllä minäkin olen joskus syönyt sen Gustafsbergin ”dieetin” mukaan ja tuohon aikaan olin muuten myös aikamoisessa koukussa sokeriin. Kun syö tylsästi, on himoja ehdottomasti enemmän. Nykyään kun ruokavalio on vaihteleva ja esimerkiksi terveellistä makeaa on lupa syödä vaikka päivittäin, ei ole enää niitä päivittäisiä mielitekoja – tai ei ainakaan kovin usein.

välipala

Pyrinkin pitämään ruokavalioni monipuolisena. Totta kai välillä on ajanjaksoja ettei ravintoon ehdi niin paljon panostamaan mutta tästä huolimatta en voisi kuvitellakaan syöväni enää päivästä toiseen sitä samaa maitorahkaa ananaksella. Tykkään aivan liikaa yllätyksellisyydestä ja halusta kokeilla uusia makuelämyksiä. Terveellinenkin ruoka antaa niin paljon mahdollisuuksia jos vaan yhtään käyttää mielikuvitustaan! Ja jos itse taas ei jaksa miettiä näitä seikkoja niin onneksi on netti sekä blogit. Täältä nimittäin voit poimia valmiita reseptejä kun omat resurssit eivät riitä. Lähiaikoina olisikin tulossa ainakin pari helppoa ja hyvää arkiruokareseptiä sekä nyt tosiaan kolme välipalasuosikkiani. Nämä eivät liene mitään maailmaa mullistavia uutukaisia mutta ovat minulle ne tämän hetken suosikit, joita valmistan melkeinpä viikoittain ellen osaa päivittäinkin.

Aivan ensimmäisenä tulee resepti terveelliseen granolaan. Oli kausi, että tein granolaa jatkuvasti kun nyt taas oli pidempi ajanjakso etten sitä valmistanut. Innostuin kuitenkin viime viikolla ja putki on kieltämättä jäänyt päälle… Moni ehkä ostaa granolan suoraan kaupan hyllyltä mutta itse koen, että kotitekoisena se on huomattavasti parempaa! Ehkä paras juttu on, että tiedät, mitä syöt eikä granolaan ole lisätty valkoista sokeria. Granola on ehkä maailman yksinkertaisinta valmistaa ja se on tosiaan erittäin terveellistäkin. Voit tehdä satsin vaikka pelkistä hiutaleista, siemenistä ja pähkinöistä tai lisätä joukkoon kuivattuja hedelmiä. Myös tuoreet marjat ovat aivan ihana tapa maustaa granolaa kuten tuosta minun annoksestani näettekin. Granolaa voit nauttia ihan sellaisenaan vaikka kaurajuoman kera tai sekoittaa joukkoon kasvipohjaista rahkaa kuten minä useimmiten teen.

TERVEELLINEN GRANOLA (GL, M)

  • 3 dl kaurahiutaleita
  • 1,5 dl cashewpähkinöitä
  • 0,5 dl auringonkukansiemeniä
  • 0,5 dl pellavansiemeniä
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl raakakaakaota
  • Ripaus vuorisuolaa
  • 2 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa

Lisukkeeksi:

  • Tuoreita pensasmustikoita
  • Kaurajuomaa

Sekoitetaan kulhossa huolellisesti kaurahiutaleet, raakakaakao, pähkinät, siemenet, mausteet, suola ja makeutus. Levitetään valmis seos uunipellille leivinpaperin päälle sekä sulatetaan kookosöljy. Kaadetaan kookosöljysula granolan päälle ja laitetaan koko satsi uuniin. Paistetaan uunin keskitasossa 150 asteessa puolisen tuntia. Granola saa olla vähän tummunutta mutta kannattaa seurata ettei se pääse palamaan! Uunit ovat niin erilaisia jonka vuoksi kiertoilmassa jo puolikin tuntia voi olla liikaa. Hyvän lopputuloksen varmistat kääntelemällä seosta pellillä 10 minuutin välein. Kun granola on valmista, annetaan sen jäähtyä  jonka jälkeen purkitetaan suljettuun rasiaan.

Seuraavana olisikin vuorossa sitten tämä suosikkini joka on ponnahtanut valehtelematta suosiooni todella pitkän ajan takaa, nimittäin riisikakut! Minä en siis lukeudu heihin joille riisikakut ovat viikoittaista hyvää vaan saan aina välillä näitä intoilukausia ja nyt olisi sellainen sitten meneillään. Ehdoton suosikkini ovat riisikakut maapähkinävoilla, Herbamaren Spicy Pikant mausteseoksella sekä banaanisiivuilla. Jos joku nyt ihmettelee miksi lisään kakkuihin tuota maustetta niin ihan oikeasti kokeilkaa! Välillä syön riisikakkuja maapähkinävoilla ilman banaanisiivuja mutta silti ripottelen päälle Herbamarea – niin tajuttoman hyvää. Ainut miinus siitä, että kohtuudessa on vaikea pysyä kun näihin todella tulee se himo!

RIISIKAKUT BANAANILLA JA MAAPÄHKINÄVOILLA (GL, M)

  • Luomu riisikakkuja (maustamaton ja suolaton)
  • Urtekramin crunchy maapähkinävoita
  • 1/2 banaani siivutettuna

Lisukkeena matchalatte jossa 2 dl kaurajuomaa, pieni loraus hunajaa sekä 1,5 tl matchajauhetta.

riisikakut

Ja viimeisenä mutta ei missään nimessä vähäisimpänä tuorepuuro! Olen niin hurahtanut tuorepuuroihin ja jääkaapissani on joka päivä puuro valmiina joko aamua tai iltapäivää odottelemassa. Tuorepuuro on  todella kätevä ja ravitseva vaikka ihan sellaisenaan tai jos haluaa yhtään hifistellä kuten minä, niin päällehän voi laittaa vaikka mitä lisukkeita lisämakua tuomaan! Vaihtelen todella paljon mihin marjoihin tuorepuuron teen mutta mustikka on kyllä ehdoton suosikkini. Välillä käytän myös puolukoita tai teen sen herkullisesti mansikoihin – täysin fiiliksen mukaan. Tänään jaan teille kuitenkin tuon tämän hetkisen suosikkini eli mustikka-lakritsituorepuuron reseptin. Vaikka ei välttämättä ihan heti ajattelisi niin laku ja mustikka toimivat erinomaisesti yhdessä! Toki lakritsijauheen voi jättää kokonaankin reseptistä pois näin halutessaan mutta kivan twistin se kyllä antaa jos rohkeat kokeilemaan.

MUSTIKKA-LAKRITSITUOREPUURO (GL, VL)

  • 1,5 dl kaurahiutaleita
  • 2 rkl pellavansiemeniä
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • 0,5 tl kanelia
  • 1 rkl Fastin lakritsi proteiinijauhetta (ei pakollinen!)
  • Teelusikan kärjellinen luomu lakritsijauhetta
  • 1 dl mustikoita
  • 1 rkl chiansiemeniä
  • 1,5 dl luomu kaurajuomaa
  • 1 tl hunajaa
  • 1/2 dl GO ON soijarahkaa (ei myöskään pakollinen)

Lisukkeeksi:

  • Kiivi
  • Kookoshiutaleita
  • Pensasmustikoita
  • Pähkinöitä
  • 1/2 banaani 

Kaadetaan eväsrasiaan tai muuhun suljettavaan kulhoon kaurahiutaleet, siemenet, mausteet sekä hera. Sekoitetaan huolella ja lisätään kaurajuoma sekä mustikat. Lopuksi joukkoon voi halutessaan laittaa hieman makeutusta ja rahkaa. Itse tykkään käyttää nimenomaan Alpron GO ON kasvipohjaista rahkaa sillä se antaa vielä hieman lisäpuhtia sekä pehmeää rakennetta annokseen. Lopuksi laitetaan rasian kansi kiinni ja puuro jääkaappiin tekeytymään. Suosittelen tekemään tuorepuuron aina illalla ja laittamaan yöksi jääkaappiin. Syö sen sitten aamulla tai päivällä niin ainakin on tekeytynyt riittävän pitkään ja chiatkin kunnolla turvonneet!

Kun puuro on valmista koristellaan se erilaisin täyttein. Näitä voi tosiaan vaihdella jääkaapin sisällön sekä mielihalujensa mukaan. Itse tykkään lisätä tuorepuuron päälle mahdollisimman montaa eri raaka-ainetta jotta puurosta tulee paitsi tuhdimpi myös makuelämykseltään parempi.

Tällaisia välipalasuosikkeja minä tosiaan suosin juuri tällä hetkellä. Jokainen resepteistä on vatsaystävällinen eli gluteeniton ja melkein jokainen myös maidoton. Ainoastaan tuorepuuroon tapaan laittaa tuota Fastin Puhdas lakritsiheraa joka on vähälaktoosista. Senkin voi kuitenkin korvata vaikka vegaanisella proteiinijauheella näin halutessaan tai jättää vaikka kokonaankin pois.

Oikein ihanaa alkavaa viikonloppua ja perjantaita jokaiselle!

Kommentit (5)
  1. Määrissä ei puhuta paljonko kookosöljyä granolaan….

  2. Moi Jutta! Haluaisin ihan sellaista mielenkiinnosta kysyä, että mitä olet mieltä abortista? Tai mitä Sinä tekisit jos olisit raskaana? Haluatko ylipäänsä lapsia?

    1. Moikka, kiitos kysymyksistäsi! 🙂

      Olen kirjoittanut aiheesta joihinkin postauksiin kuten tähän: http://onmyway.fitfashion.fi/2017/12/16/epasuosittuja-mielipiteita-2/ ja tähän: http://onmyway.fitfashion.fi/2018/01/27/paljastuksia-elamastani-x-9/

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *