Antaako uskonto selityksen asioille?

Uskoon ja uskontoon liittyvät asiat ovat olleet viime aikoina jälleen pinnalla omassa elämässäni. Kun niitä on joutunut väkisin käsittelemään ja avaamaan, on se luonnollisestikin herättänyt niin tunnereaktioita kuin ajatuksiakin. Itselleni on oikeastaan vasta nyt alkanut selkenemään kuinka suuri rooli karismaattisuuden piirissä kasvamisella on ollut minuun ja elämääni – eniten nimenomaan itseeni ja käytökseeni. Vaikka en olekaan enää kymmeneen vuoteen käynyt seurakunnassa tai ollut mitenkään aktiivinen uskon suhteen, olen silti tietyllä tapaa syvällä sisimmässäni pitänyt kiinni noista arvoista. Usko on itselleni ikään kuin yksi hahmo historiassani – niin merkittävä vaikutus sillä on minuun ollut ja on kai tietyllä tapaa edelleenkin.

Kirjoitin hengellisen yhteisön piirissä kasvamisesta ja elämisestä viime syksynä postauksen, josta voitte lukea tarkemmin taustastani. Luin äsken koko tekstin uudestaan läpi ja tietyllä tapaa minussa heräsi tunne siitä, etten todellakaan ollut tuossa kohtaa vielä käsitellyt asiaa sen enempää. Tiesin ajatuksen tasolla jo tuolloin, että usko on vaikuttanut minuun mutta en todellakaan ymmärtänyt miten isossa mittakaavassa. Se on tietyllä tapaa hassua kuinka itseltään saattaa kieltää asioiden suuruuden, kunnes joku ulkopuolinen ihminen oikeasti toteaa, miten laajasta kokonaisuudesta on kysymys. No pointti ei tälle tekstille ole oikeastaan siinä, vaan otsikossa: Antaako uskonto selityksen asioille? Onko ihmisen turvallisempaa elää silloin, kun on joku mihin uskoa ja luottaa? Tarvitsemmeko nimenomaan jonkun turvaa tuovan elementin tunteaksemme itsemme ja elämämme turvatuksi? Onko ateistisuus kylmä ja kova aatos, joka tavallaan ajaa ihmisen sen tyhjän tilan äärelle, jossa elämä tuntuu merkityksettömältä?

Eräs hieman samankaltaiset hengelliset taustat omaava ihminen totesi minulle muutama päivä sitten, että ateismi tuntuu hänestä liian kylmältä ja kovalta tavalta uskoa, eikä se tietyllä tapaa tyydytä hänen sieluaan. Vaikka evoluutioteoria on tieteen varjossa looginen, jättää ateismi herkästi vahvan uskon piirissä eläneelle sellaisen tietynlaisen syvän sielun tyhjyyden tunteen. Kun on tottunut uskomaan ja luottamaan vahvasti johonkin suureen ja kaikkivoipaan, tuntuu ehkä sen vastakohta jopa hieman orvolta ja kenties masentavaltakin. Jäin miettimään tuota ja ylipäänsä sitä, miltä itsestäni tällä hetkellä tuntuu näiden asioiden tiimoilta. Itsehän en ole luopunut uskosta johonkin suurempaan ja edelleen uskon nimenomaan siihen, että maapallo on syntynyt muulla tavoin kuin evoluutioteorian mukaisesti. Kuitenkin se, että onko Jumalaa tai Jeesusta – siitä en ole enää varma. Uskon ehkä enemmän sellaiseen yhdistävään hyvään energiaan, jota usein kutsun Jumalaksi mutta jonka tietyllä tapaa eriytän raamatusta sekä uskonnoista. Tavallaan olen miettinyt sitäkin, että onko usko ”johonkin” itsellenikin nimenomaan yksi perusturvallisuuden elementeistä? Haenko edelleen selitystä elämälle nimenomaan jostain syvemmästä sen vuoksi, että pudotus olisi liian kova jos toteaisin tässä hetkessä, että mitään suurempaa ei ole olemassakaan ja kaikelle onkin looginen selitys tieteen varjossa?

Uskonto ja uskohan selittää meille paljon asioita. Kun uskot johonkin, sinulla on turvallisempi olo koska et lepää ns. tyhjän päällä vaan sinulla on se selitys maailman synnylle ja sille, miksi olemme täällä. Vaikka joku voi sanoa, ettei kaipaa selitystä asioille niin silti uskon, että iso osa ihmisistä sisimmässään kuitenkin kaipaa vastauksia siihen perus kysymykseen, mikä on elämän tarkoitus. Ihmisellä kun on luontainen tarve etsiä vastauksia ja hakea nimenomaan sitä itselleen tyydyttävää tapaa elää sekä uskoa. Se mikä itseäni on paljon mietityttänyt, on nimenomaan uskon vaikutus siihen turvallisuuden tunteeseen, että kaipaako ihminen juuri tuon takia uskoa ja uskontoja? On tietyllä tapaa turvallisempaa elää kun hädän hetkellä voi huutaa Jumalaa apuun ja vaikeuksien kohdatessa turvautua siihen johonkin näkymättömään huolenpitoon. Tavallaan tuo on aika psykologistakin ja paljonhan nimenomaan huonossa henkisessä jamassa olevat ihmiset ajautuvat seurakuntiin. Hädän hetkellä ajaudutaan etsimään vastauksia ja seurakunnat tarjoavat helppoa tapaa tuntea turvaa ja yhteisöllisyyttä. Tuo ei siis missään nimessä ole aina todellakaan huono juttu mutta itse uskon siihen, että nimenomaan vaikeassa elämäntilanteessa olevat ihmiset ovat herkempiä altistumaan käännytykselle ja muille hätäratkaisulle, koska he eivät ehkä näe muuta vaihtoehtoa. Noissa tilanteissa ollaan usein todella herkillä ja tavallaan imetään kaikki se itseen, mitä vaan ulkopuolelta saadaan. Uskonnot ovat paikoitellen myös vallan välineitä ja niiden avulla pystytään jopa halltsemaan ihmisiä.

Itse arvostan kyseenalaistamista sekä sitä, että ihmiset tutkivat asioita ja ovat avarakatseisia. Liian usein uskontojen piirissä törmää sellaiseen, että ihmiset ovat niin vahvasti omassa kannassaan, etteivät he edes suostu kuuntelemaan muiden näkemystä maailmasta ja kieltävät muut uskonnot harhaopeiksi. Noin ajattelin itsekin aikanaan ja jos olen rehellinen, en koskaan sinne parikymppiseksi saakka kyseenalaistanut uskoani koska olin niin vahvasti elänyt tuossa kuplassa, etten suostunut näkemään ympärilleni. Se on vähän kuin joku alkaisi väittämään sinulle, että paloauto on vihreä ja sinä tiedät, että se on punainen. Totuus on kuitenkin se, että usko on aina jokaisen henkilökohtainen kokemus eikä mielestäni koskaan voi sanoa, että toisen tapa uskoa on väärä tai oikea. Ateismi on yhtä oikea tapa selittää asiat kuin vaikka se helluntailaisuus. Itse asiassa ateismi oletettavasti antaa tietyllä tapaa saman tyydytyksen sen kannattajalle kuin usko uskovaiselle? Sitä on ehkä hankala ymmärtää näin aina johonkin Jumalhahmoon uskoneena ja ajatus totaalisesta ateismista tuntuu tietyllä tapaa pelottavallekin.

Kiteytettynä usko antaa turvaa ja nimenomaan psykologista sellaista. Itsekään en ole suostunut tuosta turvallisuuden tunteesta luopumaan vaikka en tosiaan tiedä tällä hetkellä selkeästi mihin uskon. Uskon asiat ovat kuitenkin sellaisia, joiden suhteen ihmisen ei tarvitse mielestäni kiirehtiä. On kuitenkin kyse niin syvästä asiasta jota ei voi pakottaa. Omalla kohdallani etenkin helluntailaisuus herättää ristiriitaisia tuntemuksia ja olen tietyllä tapaa todella herkillä näiden asioiden suhteen. Koen niin vahvasti tällä hetkellä sen, kuinka minua on rajoitettu aikanaan seurakunnassa ja nimenomaan sitä omaa tahtoa tukahdutettu. Nyt kun on oikeasti vapaus valita ja tehdä nimenomaan niitä asioita joita haluaa tehdä, ei ole moneltakaan osin ollut helppo oppia sellaiseen valinnanvapauteen kun ne tietyt normit ja rajat poistuvat. Sitä on ollut monissa asioissa ikään kuin lapsi vaikka tulisikin olla jo osaava aikuinen.

Mitä mieltä te olette, selittääkö uskonto mielestänne maailmankaikkeuden olemassa olon ja luoko se kaivatun turvallisuuden tunteen ihmiselle? Mihin te uskotte ja olisi mukava kuulla myös ateistien ajatuksia aiheesta? Koetteko te jumalattomuuden turvallisena tunteena?

 

Kuvat: Iines / edit: minä

Kommentit (10)
  1. Olipa mielenkiintoinen teksti! Törmäsin blogiisi ihan sattumalta ja mielenkiintoinen sattuma olikin 🙂 Olen jo reilu vuoden ajan pähkäillyt samoja asioita ja itse olen miettinyt haluanko enää olla lestadiolainen vai en. Tosi samanlaisia ajatuksia käyt läpi mitä itsekin.. Jollain tapaa uskon Jumalaan ja usko antaa juuri sen selityksen ja vastauksen siihen, mikä tarkoitus tällä elämällä on. Toisaalta tuntuu iskulta vasten kasvoja jos ajattelee sitä, että mitä jos tämä kaikki onkin vain ”aivopesua” tms. Onko tähänastinen elämäni on mennyt uskoen johonkin mitä ei ole..? Toisaalta pidän hyvänä sitä, että lestadiolaisessa perheessä kasvaneena minulla on paljon ihania sisaruksia ja olen saanut turvallisen lapsuuden.

    Kirjoitatko paljonkin tällaisista asioista blogissasi vai keskittyykö postaukset yleensä johonkin muuhin? 🙂

    1. Mukava kuulla, että teksti kolahti. 🙂 Olet suurien kysymyksien äärellä enkä missään nimessä halua sanoa tilanteeseesi sen enempää. Päätös on lopulta sinun henkilökohtainen mutta sen verran voisin sanoa, että hyvä kun pohdit asiaa. Välttämättä ei tarvitse edes tehdä noin radikaaleja päätöksiä, eli itse en näkisi asioiden olevan niin mustavalkoisia. Tai en tiedä vaatiiko lestadiolaisuus nimenomaan sitä, että olet sitä tai sitten et ole? Kuten itse esimerkiksi en enää käy seurakunnassa mutta kyllä silti tietyllä tapaa ajattelen uskovani johonkin suurempaan, oli se sitten Jumala tai ei.

      Onhan uskossa parhaimmillaan paljon hyvääkin ja useissa seurakunnissa myöskin, eli mahtavaa, että näet senkin puolen. 🙂 Jonkun verran olen kirjoittanut aiheesta ja kirjoitan muutenkin aika henkilökohtaisistakin asioista täällä, eli periaatteessa kyllä. Toki joukossa on myös ”hömppää” ja vähän niitä asiapostauksiakin eli aina ei olla näin henkilökohtaisten pohdintojen äärellä. 🙂

      Voimaa ja viisautta sinne ajatusten äärelle! Olen varma, että se oikea suunta löytyy. Kuuntelet mitä se sisin sanoo niin etköhän päädy oikealle polulle. 🙂

  2. Saako kysyä mihin seurakuntaan olet ennen kuulunut? Lestadiolaisuus?
    Mä meinaan olin. 25 vuotta kunnes tapasin mieheni ja hänen kanssaan juteltuani tajusin et olin elänyt jossain ihme kuplassa, ajattelematta sitä mitä oikeesti haluan elämältä ja mihin oikeesti haluan uskoa.
    Nykyään olen siis ateisti. Uskon karmaan ja siihen että ihmisen kuoltua sielu ja energia siirtyy johonkin ja jatkaa kulkua täällä maapallolla. Vuosi sitten mulla oli hirvee kuolema ahdistus. Pelkäsin joka päivä kuolevani tai että joku lähimmäinen kuolee. Ahdisti se et oikeesti elämä on tässä, muutama hassu vuosi niin kuolen ja et miks just mä oon mä ja voinko syntyä uudelleen ja koska elämässäni oli ja on edelleen kaikki hyvin niin tuli ahdistava olo että en halua ikinä kuolla..entä jos en ehdi tehdä lapsia..? 😀 Mutta noi meni onneksi ohi. Tulipa avauduttua 😀
    Ajattelen että elämän tarkoitus on lisääntyä ja olla onnellinen.
    Mitä itse ajattelet mikä on elämän tarkoitus ja mitä käy kuoleman jälkeen?

    1. Helluntai sekä vapaa-seurakuntaan olen kuulunut. Tuo on mielestäni se juttu, että siinä uskokuplassa kun harvoin oikeasti avartaa näkökulmaansa ennen kuin joku tulee ja sanoo sille, että hei ei tuo ajattelemasi tapa välttämättä olekaan oikea tapa ajatella. Toisaalta se vaatii myös sen, että itsekin on kiinnostunut kyseenalaistamaan koska itsekin nuorempana elin vuosikausia niin, etten suostunut ottamaan vastaan mitään eriäviä mielipiteitä vaan ajattelin, että nuo muut ovat niitä vääräuskoisia.

      Ja kuolemanpelko on tuttua joo. Edelleenkään en ole täysin sinut kuoleman kanssa ja välillä pelkään sitä todella paljon, että joudun helvettiin. Tuo oppi on jossain niin syvällä minussa, että vaikka järki sanookin ettei helvettiä ole olemassakaan, niin silti se opittu ei vaan yksinkertaisesti niin helposti lähde alitajunnasta. Itse uskon, että kuoleman jälkeen ihmisen sielu jatkaa jossain mutta siitä en ole varma missä. Uskon ehkä tietyllä tapaa siihen, että se miten elämme tämän elämän vaikuttaa. Helvettiin en kyllä usko ainakaan siinä muodossa kuin se raamatussa opetetaan, mutta ehkä joku sellainen ahdistava olotila saattaa seurata kuoleman jälkeen jos on elänyt elämänsä ”huonosti”.

      Mutta kuten tosiaan sanottu, ovat nämä tällä hetkellä itselleni vähän epäselviä asioita. Ehkä haen sen verran paljon itseäni juuri tällä hetkellä elämässäni, että myös usko siihen johonkin on siksi on nyt jonkinlaisessa murroksessa. Elämän tarkoitus on olla onnellinen ja tehdä asioita joista nauttii – niin uskon.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *