Kuinka löytää itselleen parhaiten sopiva ruokavalio?

Tänä päivänä kuulee paljon puhuttavan siitä, kuinka monia ihmisiä suorastaan ärsyttää erilaiset ruokailemiseen liittyvät rajoitukset ja -ton päätteinen syöminen. Useammat ihmettelevät saako nykyään enää syödä yhtään mitään, kun valloillaan on kaikenlaisia ruokavaliotrendejä joita ihmiset noudattavat. On maidotonta, gluteenitonta, lihatonta, kalatonta, laktoositonta, sokeritonta ja rasvatonta ruokavaliota – eikä tuossa varmastikaan kaikki. Nykypäivänä ihmiset ovat hyvin tietoisia syömisestään ja kehonsa tarpeista, jonka vuoksi ruokavalioiden suhteen on lähdetty rajaamaan sitä yleistä ravintoympyrää, joka meille lapsena koulussa opetettiin. Veikkaan, että aika harva on enää täysin vapaa sekasyöjä joka syö aivan kaikkea, vaan todella monella on edes jokin rajoitus ruokavaliossaan.

Itsehän noudatan pääasiassa maidotonta/laktoositonta, gluteenitonta sekä lihatonta ruokavaliota. Monen silmään ”rajoitukseni” näyttävät ehkä rajuilta mutta koska itse olen syönyt jo vuosia näin, en kiinnitä asiaan huomiota. Itse olen jopa kokenut, että ruokavaliorajoitusten noudattaminen on todella helppoa silloin, kun niitä aidosti haluaa noudattaa. Omalla kohdallani mukana on ihan eettisyyden lisäksi puhtaasti terveyteeni liittyviä rajoituksia, sillä maitotuotteet hankaloittavat vatsani elämää ja viljoista iso osa tekee samaa. Olenkin päätynyt noudattamaan tietynlaista ruokavaliota oikeastaan terveys edellä. Vaikka nykyään en olekaan enää ehdoton ja lipsun aina toisinaan, kyllä silti muistan lipsumisen jälkeen, miksi se tavallinen feta on minulle niin haastavaa ja pullaleipä ei sovi sitten ollenkaan. Pidän näistä rajoituksistani nykyään kuitenkin aika pientä ääntä, sillä en jaksa oletuksia siitä, että ruokailen näin ulkonäkö tai muu turhanpäiväinen edellä. Olen myös kyllästynyt selittelyyn tai ihmisten epäileviin katseisiin siinä kohtaa, kun kerron vatsani menevän sekaisin tavallisesta kermajäätelöstä. Välillä tuntuu, että ne -ton päätteiset ruokavalio valinnat ovat ongelma kaikille muille paitsi sinulle itsellesi.

Olen sitä mieltä, että ruokaympyrää on lupa rikkoa jos se on omalle hyvinvoinnillesi hyvästä. Viljat eivät sovi kaikille – maidosta puhumattakaan. Kehotankin ihmisiä kokeilemaan ja sitä kautta löytämään sen itselleen parhaan hyvän olon. Toisaalta taas – jos olosi on hyvä sellaisen ruokavalion parissa, jota noudatat niin mitäpä hyvää muuttamaan? Jos kuitenkin koet ettei olosi ole paras mahdollinen ja kärsit esimerkiksi jatkuvasta väsymyksestä, kehon tukkoisuudesta ja limaisuudesta, sairastelet paljon tai olet muuten vaan alavireinen, kannattaa ruokavalioon huomiota kiinnittää. Tuossakaan tilanteessa ei ole oikotietä onneen, vaan se oma onni tulee kokeilemisen kautta löytää. Kehon ja mielen viestien kuunteleminen on avainasemassa oikean, itselleen parhaiten sopivan ruokavalion löytämisessä.

Muistan kun nelisen vuotta sitten muutin ruokavaliotani pienin askelin, koin jopa jonkin asteisen valaistumisen. Niin moni vaiva jäi pois ja tajusin kuinka väärin olin syönyt jo vuosia. Tuo oivallus vaati muistaakseni kuukauden päivät tullakseen erityisen konkreettiseksi ja sille tielle jäin. Kehoni olisi siis mieluiten täysin gluteeniton ja maidoton mutta mieleni taas himoitsee juustoja ja välillä moniviljaleipiäkin. Annan mielelleni toisinaan periksi sillä tunnen itseni ja tiedän, että ehdottomuus ei ole minun polkuni hyvään oloon. Kärsin siis välillä valinnoistani jonka jälkeen mietin, ettei enää ikinä kunnes olen taas joku kerta sen saman äärellä. Onneksi kyse ei ole sen vakavammasta koska en ole keliaakikko eikä minulla ole ainakaan todennettua laktoosi-intoleranssia vaikka tavallisia maitotuotteita vatsani sietääkin todella heikolla menestyksellä.

Harvoin sitä ehkä arjessa miettii kuinka suuri vaikutus ruokavaliolla on meihin kokonaisuutena. Se on kuitenkin sitä kehomme ja mielemme polttoainetta jolla on erittäin suuri merkitys. Itse havahdun tuohon aina silloin, kun olen syönyt vaikka useamman päivän ajan huonosti ja olo on suorastaan karsea. Tuossa kohtaa sitä aina muistaa miksi syö kuten syö, sillä on se vaan sen arvoista. Toivoisinkin kovasti, että ihmiset eivät tyytyisi kehnoon fyysiseen oloon, vaan kokeilisivat erilaisia vaihtoehtoja joiden kautta on mahdollista löytää kevyt ja hyvä olo. Ruokavaliomuutoksia ei myöskään pidä ottaa varsinaisina rajoituksina vaan ennemminkin siten, että korvaa tietyn tuotteen jollain itselleen paremmin sopivalla. Ja minkäänhän ei muuten tarvitse olla lopullista! Voit kokeilusi jälkeen päättää, ettei tämä ollutkaan yhtään juttuni – tai sitten jäät sille valaistuneelle tielle.

Tiivistettynä sopivan ruokavalion löytämisessä tärkeitä seikkoja ovat…

Hyvä olo – kuuntele miltä kehossasi tuntuu jos jätät esimerkiksi maidon kokonaan pois. Älä tee lopullisia johtopäätöksiä kuitenkaan viikossa, vaan tarkkaile tilannetta vaikka kuukauden ajan. Tärkeintä on hyvä olo pitkällä tähtäimellä, joten toimi se edellä. 

Mieti millainen ravinto tekee sinut onnelliseksi? Haluatko tukea ehkä eettisesti jotain tiettyjä aatteita, jotka ajavat sinut vaikka vegaaniksi? Eettinen tai mielitekoihin perustuva syy on mielestäni yhtä oikeutettu syy ruokailla haluamallaan tavalla kuin mikä tahansa muu syy. Kannattaa myöskin muistaa, että ruoka on yksi onnellisuutemme elementeistä. Parhaimmillaan ravinto tukee onnellisuuttamme ja antaa meille hyvän olon lisäksi hyvän mielen.

Dieetit eivät ole ruokavalioita, eli unohda ne. Dieettiä ei jaksa kukaan noudattaa hetkeä kauempaa vaan sen sopivan ruokavalion löytämisessä on kyse aina jostain pysyvämmästä – jopa lopun elämän muutoksesta. Jos haluat tehdä muutoksia ja löytää itsellesi parhaiten toimivan ruokavalion, niin tee muutokset elämäntapamuutosten kaltaisesti.

Helppous – Uuden ruokavalion noudattaminen saattaa olla alkuun ponnisteluja vaativaa mutta se ei silti saa olla liian vaikeaa. Ei siis kannata rajata itseltään liikaa asioita jos sen jälkeen et enää tiedä mitä söisit. Ruokavaliossa tärkeää onkin helppous mutta tällä en tarkoita mikropizzoja tai hampurilaisia.

Kiinnitä huomiota kokonaisuuteen. Laaja kokonaisuus joka on monipuolinen ja hyvä – siinä oma vinkkini toimivaan ruokavalioon! Suosittelen syömään mahdollisimman paljon erilaisia ruoka-aineita siltä omalta sektorilta ja käyttämään mielikuvitusta. Netti on pullollaan erilaisia reseptejä ja vinkkejä siitä, miten esimerkiksi maito korvataan kasvipohjaisilla tuotteilla.

Muista yksilöllisyys! Vaikka ystävällesi maidoton ruokavalio olisi lahja taivaasta, sinun kehosi ei sitä välttämättä siedä. Suosittelenkin tässä asiassa ajattelemaan itsekkäästi ja ainoastaan omia tarpeita. Ruokavalio on aina yksilöllinen juttu koska kehommekin ovat toiminnaltaan yksilöllisiä ja uniikkeja.

Olisi mielenkiintoista kuulla kuinka te löysitte itsellenne sopivan ruokavalion ja millainen tuo ruokavalio on jota noudatatte?

Rentouttavaa lauantaita!

Kommentit (10)
  1. Tiedätkö, mietin tätä postausta lukiessani, että sun postauksille ominaista on sellainen tsemppaava ote. Mulle ainakin tuli sellainen olo tästäkin, että kyllä tähän ruokavaliomuutokseen pystytään!

    1. Voi kuinka ihana kuulla! Olen kyllä ihmisenä sellainen tsemppaaja/selviytyjäluonne mikä on hyvä monissa asioissa, mutta myös toisinaan ihan heikkoutenikin. Tässä yhteydessä tsemppaus varmasti toimii ja se oli kieltämättä myös viestini! Kun on löytänyt jotain hyvää, sitä haluaa jakaa myös muille ja tsempata muita sitä etsimään. 🙂

  2. Hyvä, etten ole ainut joka joustaa ruokavaliossa vähän olon kustannuksella, joskus.. 😀

    Noudatan siis gluteenitonta, maidotonta ja kasvisruokavaliota. Gluteenitonta jo yli kymmenen vuotta keliakian johdosta, kasvista täysin omasta halusta ja makumieltymyksistä ja maidotonta, koska maha ei juuri tykkää. Joskus nykyään kuitenkin mieli halajaa Lohiloa tai propudeja… Ei optimaalisinta ravintoa, mutta ne itselleni suon, sillä totaalikieltäytyminen ja ravinnon jatkuva optimointi ei sovi mielelleni. Olin jossainvaiheessa vegaani, mutta täysin vääristä syistä. Halusin syödä 100% puhtaasti ja terveellisesti, ihan todella pakkomielteisesti. Rajojen rikkominen helpotti.

    1. Hahah niin, itse olen kyllä sellainen nautiskelija että pakko välillä vähän lipsua. Aika samoilla linjoilla täälläkin siis mennään vaikka itse syön kyllä laktoosittomia juustoja/jäätelöä välillä.

      Minä herkuttelen myös Lohiloilla koska tuo jäätelö on vaan niin parasta! En saa Lohilosta myöskään vatsavaivoja jonka vuoksi toimii erittäin hyvin! Makukin noissa on niin kohdillaan. 🙂 Totaalikieltäytyminen ei todellakaan ole täälläkään se vaihtoehto vaan rento lipsuminen. Välillä saatan lipsua ihan kunnolla vaikka lomilla tai reissuilla, koska en jaksa olla porukassa se joka tekee omat ”laktoosittomat” ruoat tai ostaa gluteenitonta leipää. Syön sitä mitä muutkin ja arkena sitten taas palaan omaan ruokavalioon. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *