Mielettömän hyvä linssikeitto

Käytän linssejä säännöllisesti ruokavaliossani – pääosin salaateissa ja keitoissa. Ne ovat todella hyvä lisä niin kasvis- kuin maidotonta ruokavaliotakin noudattavan ravintoympyrään, sillä linssit ovat aivan erinomainen proteiinin lähde! Niissä on vähän energiaa mutta samaan aikaan paljon proteiinia, kuituja ja antioksidantteja. Oma suosikkini on punainen linssi, sillä se on helppo keitoissa (puuroutuu mukavasti) mutta samalla myös oikein maukas salaateissa.

Kun valmistan linssikeittoa, lisään joukkoon tavallisesti tomaattia niin tuoreena kuin aurinkokuivattuna sekä soseena. Tomaatti toimii mielestäni täydellisesti linssikeiton toisena pääasiallisena raaka-aineena ja tehostaa keiton punaista väriä. Toki joukkoon tulee vaikka mitä muutakin herkullista mutta tomaatti on mielestäni yksi tärkeimmistä raaka-aineista. Kohta jakamani resepti on se minun hyvin tyypillisesti valmistamani suhteellisen tulinen mutta samalla erittäin maukas linssikeitto, joka krutonkeineen vie kielen mennessään! Rakastan muuten sitä, että keitossa on sattumia paksun koostumuksen lisäksi, joten krutongit ja silmusalaatti ovat erinomainen tapa lisätä keittoon purutuntumaa sekä ravinteikkuutta.

PUNAINEN LINSSIKEITTO (GL, M)

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 4 suomalaista tomaattia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1,5 prk Go Green punaisia linssejä
  • 2 dl (1 prk) Planti kaurakermaa
  • 1/2 dl luomu aurinkokuivattuja tomaatteja
  • 70 g (minipurkki) paksua tomaattisosetta
  • 2 tl kolmen pippurin mausteseosta
  • 2 tl luomu kurkumaa
  • 1 tl laadukasta suolaa
  • Kourallinen tuoretta basilikaa
  • 1 cm tuoretta chiliä

Lisukkeeksi:

  • Krutonkeja (Kaura 100 -leipää paistettuna)
  • Silmusalaattia

Pilkotaan sipuli ja valkosipulit pieniksi siivuiksi/paloiksi ja kuullotetaan ne pannulla nätin värisiksi. Samaan aikaan pilkotaan tomaatit ja chili leikkuulaudalla, jonka jälkeen kaadetaan ne blenderikannuun. Lisätään blenderiin myös purkillinen kaurakermaa, oliiviöljy sekä yksi kokonainen purkillinen valmiiksi keitettyjä punaisia linssejä (huuhtele siivilän läpi!). Tässä kohtaa hurautetaan seos tasaiseksi, jonka jälkeen se kaadetaan keittokattilaan. Lämmitetään keitto miedolla lämmöllä ja lisätään joukkoon pikkuhiljaa mausteet, pilkottu basilika, tomaattisose sekä loput linsseistä. Pilkotaan myös aurinkokuivatut tomaatit ja lisätään nekin keiton joukkoon.

Hämmennetään valmista keittoa miedolla lämmöllä ja testataan maku. Siivutetaan yksi Kaura 100 leipä kuutioiksi (molemmat puolet) ja paistetaan pannulla oliiviöljyn kanssa krutongeiksi. On muuten aivan erinomainen tapa saada keittoonsa niitä gluteenittomia krutonkeja, sillä leipä sopii tuohon mitä parhaiten! Kun krutongit ovat riittävän kovia, kaadetaan keittoannos tarjolle ja lisätään päälle krutongit sekä silmusalaattia. Annoksesta tulee maksimissaan kahdelle, joten jos ruokittavanasi on suurempi seurue, niin huomiothan sen valmistuksessa!

linssikeittolinssikeitto

Oikein rentouttavaa perjantaita ja alkavaa viikonloppua jokaiselle!

Kommentit (4)
  1. Mainitsit jossain postauksessa et söit pääkallokarkkeja. Minkä merkin ja mistä? Haluuuuun kans jotain hyviä!!
    Ja noihin marjoihin niin ostatko mansikat nyt tuoreina ja ovatko hyviä vaik onki ulkomaisia?

    1. Ostan suomalaisia pakastemansikoita mutta myös niitä tuoreita ulkomaalaisia. Välillä nimittäin tekee noita tuoreempia mieli mutta eiväthän ne yhtä hyviä ole kuin suomalaiset…

      Pääkallokarkit ovat niitä ”Aito” merkin Superhedelmäpääkalloja. Myydään sellaisissa pienemmissä pusseissa, ihan parhaita! 🙂 K-Kaupoista ainakin saa!

  2. huom ei gluteeniton koska kaura100voi olla ruista pieni huomio mikä on laadukas suola?ja sipulit myös kotimaisena eiksvaan??mausteinen resepti suosittelen basilikan vasta keiton päälle maku kärsii jos lämmittää missä vaiheessa kaurakerma?

    1. Laadukasta suolaa on esimerkiksi Himalajan vuorisuola. 🙂 Ja kyllä, sipulit ostan myöskin aina kotimaisena. Kaurakerman lisäsin jo blenderiin jotta seos pyöri mukavasti. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *