Kaurapuuro – 2 x ihanaa variaatiota

Kaurapuuro taitaa olla ruoka joka jakaa ihmiset kahtia – osa rakastaa ja osa inhoaa. Uskon tämän johtuvan pitkälti siitä, että puuro mielletään herkästi tylsään ja arkiseen johon liittyy usein myös pakkopuuron syönti kokemuksia. Muistan omastakin lapsuudestani kuinka joka aamu oli pakko syödä se puuro ja inhosin sitä todella! Menikin pitkään, että aloin puuroa oma-aloitteisesti aikuisena taloudessani keittelemään. Seuraavaksi tulikin vaihe, että söin puuroa aamusta toiseen sokerittoman mehukeiton ja raejuuston voimin, jolloin kiljuva nälkä oli aina muutaman tunnin päästä. Nykyään ajatuskin siitä liejuisesta lautasellisesta nostaa iholleni kylmät väreet enkä ainakaan omasta tahdostani söisi kyseistä aamiaista enää ikinä. Puuron salaisuus piileekin mielestäni siinä, että puuro ei ole sitä ”tylsää puuroa”, vaan mausteita vaihdellaan. Välillä voi nautiskella tuorepuuroja kun taas kyllästymisen iskiessä siirtyä takaisin keitettyihin. Kuten tuorepuuron, ei keitetynkään puuron tarvitse maistua päivästä toiseen samalta, vaan erilaisia variaatioita on olemassa vaikka kuinka! Tänään haluankin jakaa teille kaksi omistani, eli ne kaurapuurot joita olen erityisesti viime aikoina suosinut ruokavaliossani.

Ensimmäinen puuroreseptini on omenakaurapuuro, joka on aivan ihanan pirteä ja raikas aamiaisvaihtoehto niihin aamuihin, kun aika ei ole aivan niin kortilla. Ei sillä, että puuron valmistaminen veisi tunteja mutta kyllä se hieman enemmän aikaa vie kuin perinteisen kaurapuuron keittäminen. Omenapuuro on yksi ehdottomista suosikeistani, sillä olenhan aina pitänyt omenakaurahyveestäkin ja ollut sitä mieltä, että omenan ja kauran yhdistelmä on pettämätön! Vielä kun reseptiin lisää hieman kanelia ja luomu vaniljamaustetta niin tämä puuro vie kielen mennessään. Yksi loistava tapa on valmistaa puuro vaniljan makuiseen soijajuomaan, jolloin saat siitä vieläkin maistuvamman – kenties pientä luksusta arjen keskelle?

OMENAPUURO (GL, M)

  • 1,5 dl kaurahiutaleita
  • 2 dl kaurajuomaa tai vaniljan makuista soijajuomaa
  • 2 pientä omenaa
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • 2 tl kanelia
  • 1/4 tl vaniljajauhetta
  • 1/2 sitruuna

Lisukkeet:

  • Pari taatelia
  • Pieni omena

Kaadetaan kaurajuoma kattilaan ja lämmitetään neste miedolla lämmöllä lämpöiseksi. Lisätään joukkoon kaurahiutaleet sekä mausteet. Sekoitellaan ja raastetaan omenat. Lisätään puuron joukkoon omenaraaste sekä puolikkaan sitruunan mehu. Sekoitetaan ja annetaan hautua miedolla lämmöllä kannen alla muutama minuutti ennen tarjoilua. Tarjoiluehdotukseni on lohkoa ja raastaa puuron päälle omenaa sekä puolittaa muutama taateli. Kurkumalatte toimii myöskin loistavasti puuron kaverina, joten sitä keitin rinnalle vielä kupillisen.

Toisena tuleekin sitten hieman pehmeämpi ja lempeämpi variaatio, joka sopii kaikille banaanista pitäville. En tosin tiedä onko olemassa ketään, joka ei banaanista tykkäisi mutta veikkaan, että kauran ja banaanin yhdistelmä saattaa jakaa mielipiteitä? Minä kyllä pidän erittäin paljon tästä pehmeästä puurosta ja viime viikolla valmistin sitä useampaan otteeseen. Banaanipuuro on paitsi herkullinen tapa käynnistää päivä, myös pitkäkestoista energiaa antava. Nyt kun olen jälleen aloittanut pidemmät juoksulenkit ulkosalla, on tämä puuro toiminut loistavana välipalana ennen treenisuoritusta. Hiilihydraatit kun toimivat erinomaisesti tuollaisella pidemmällä lenkillä ja tässä reseptissähän ei ole hiilihydraatteja säästelty!

BANAANIPUURO (GL, M)

  • 1,5 dl kaurahiutaleita
  • 2 dl kaurajuomaa
  • 1 banaani
  • 1 tl kanelia
  • 1/4 tl vaniljajauhetta
  • 1 tl kookosöljyä

Lisukkeet:

  • 1/2 banaani
  • Kookoshiutaleita
  • Manteleita
  • 1/2 omena

Kaadetaan kaurajuoma kattilaan ja lämmitetään se miedolla lämmöllä. Lisätään joukkoon kaurahiutaleet sekä mausteet. Keitellään puuroa ja muussataan banaani haarukalla mössöksi. Kaadetaan banaanimössö puuron sekaan ja lisätään myös teelusikallinen kovaa kookosöljyä. Annetaan puuron hautua kannen alla lämpöisellä liedellä ennen tarjolle asettamista. Oma tarjoiluehdotukseni on siivuttaa puuron päälle puolikas banaani ja omena sekä lisätä myös muutama manteli ja ripotella kookoshiutaleita.

Jos mietitään ylipäänsä miksi nautiskella puuroa tai suosia sitä ruokavaliossaan niin ainakin itse nostaisin esiin terveellisyyden, kuitupitoisuuden, edullisen hinnan, herkullisen maun sekä helppouden. Etenkin kaurapuuro on aivan ihanan hellä vatsalle. Tässä kohtaa haluan mainita myös siitä, että kaikille kaurapuuro ei sovi aamiaiseksi, sillä puuro saattaa unettaa. Itse huomaan, että unettavan vaikutuksen teho minuun riippuu todella pitkälti siitä, olenko nukkunut viime aikoina hyvin ja mikä on ylipäänsä sellainen yleinen vireystila. Jos tiedän, että kaipaan tänä aamuna erityisen paljon piristävää energiaa, en syö kaurapuuroa vaan nautin ennemmin vaikka vihersmoothien. Toisaalta puuron syömisen ajankohtahan ei ole kiveen kirjoitettu, eli iltapuurokin toimii toisinaan loistavasti! Uskon tämän olevan hyvin paljon henkilöön ja hänen yleiseen vireystilaansa sidonnaista, että millä tavalla nimenomaan juuri kaurapuuro vaikuttaa energiatasoihin.

Onko täällä muita kaurapuuroa suosivia? Mikä on sinun suosikki variaatiosi puuron suhteen?

Oikein energistä alkavaa viikkoa!

 

Kommentit (8)
  1. Puuroa ihan joka aamu, mutta aina eri variaatiot käytössä! Suosikkiin sekoitan Scitec Nutritionin luonnollista kasviprotskua, makuna hasselpähkinä-toffee -> eikä mitään keinotekoisia makeutusaineita!! Päälle pakastemarjoja, banaania ja pähkinävoita.

    Pähkinävoita löytyy mun puuron päältä aina, oli se sitten maapähkinä, cashew tai manteli, niin löytyy! <3 Paistetulla kaneliomenallakin puuro TOIMII!

    1. Oi kuulostaapas hyvältä tuo sinun puurosi! Ja kyseinen proteiini alkoi kieltämättä kiinnostamaan, keinotekoisia makeutusaineita kun on sullottu valitettavan moneen proteiinijauheeseen… Pitääpäs siis Googlata Scitec Nutrition.

      Tuo pähkinävoi on hyvä lisuke! Omani on ollut hetken loppu jonka vuoksi sitä ei ole minun puuroissani näkynyt mutta itse tykkään kyllä myöskin suosia etenkin cashewtahnaa, se on nimittäin aivan mielettömän hyvää. 🙂

  2. Mä en ikinä ymmärtänyt tota mehukeitto-raejuusto-puuroyhdistelmää koska en vaan voi raejuustoa syödä puuron kanssa. Miellän raejuuston ruoan lisukkeeksi enkä puuroon. Täytyypä koettaa joskus vaniljanmakuiseen soijajuomaan puuron tekemistä. Viime aikoina hokasin vasta että puuron voi tehdä maitoon ja jestas miten erilaista sekin on verrattuna veteen tehty 😀

    1. Joo no sama! Joskus aikanaan hurahdin siihen koska se nyt vaan kuului ”fitness ruokavalioon” jota kai itsekin yritin kehoani kuuntelematta noudattaa.

      Itse teen puuron aina muuhun kuin veteen, joten hyvä oivallus! Veteen keitetty puuro on huomattavasti kevyempi ja mauttomampi, joten jos tarkoitus on jaksaa pitkään niin suosittelen kyllä ehdottomasti esimerkiksi kaurajuomaan keitettyä puuroa. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *