Miten selättää uniongelmat?

Tänä päivänä tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, että kärsitään erilaisista uniongelmista. Voisin vaikka heittämällä luetella useammankin ihmisen, joiden tiedän painivan uneen liittyvien ongelmien kanssa ja osalla on jopa lääkityskin siihen. Se että melatoniinia saa nykyään ihan ilman reseptiä kertonee sen kysynnästä ja vaikka vaikeisiin uniongelmiin ei todennäköisesti saakaan apua apteekin reseptivapailla tuotteilla, niin jotain tuokin ajan tilanteesta kertonee. Kun ihmiset ovat kiireisiä, stressaantuneita ja oravanpyörässä – heijastuu tuo kaikki uneen ja sen laatuun. Myös henkinen pahoinvointi ja traumat ovat asioita, jotka niin usein uniongelmien kohdalla unohdetaan. Ongelmaa hoidetaan lääkityksellä sen sijaan, että etsittäisiin muita kuin pelkästään fysiologisia syitä.

Itsehän olen lapsesta saakka ollut suhteellisen hyväuninen. Olen siis nukkunut yöt hyvin eikä ongelmia sen koommin ole koskaan ollut. Viime kesänä jokin kuitenkin muuttui ja ongelmia alkoi ilmaantua. En enää saanutkaan unta saman tien kun menin sänkyyn, vaan nukkumaan menosta tuli ennemminkin se hetki päivästä jona kaikki ahdistava alkoi pyörimään päässäni loppumatonta noidankehää. Mietin aivan järkyttävästi asioita ja luonnollisestikaan en sitten nukahtanut. Tavallisesti jos menin sänkyyn kahdentoista aikaan, uni saattoi tulla kahden kolmen maissa. Välillä oli myös todella pahoja öitä, eli saatoin valvoa aamu viiteen tai kuuteen sängyssä pyörien – enkä vaan yksinkertaisesti nukahtanut. Paljon oli myös sitä, että kun nukahdin, heräsin muutaman tunnin välein ja koin nukkuvani hyvin pinnallisesti – ikään kuin olisin puoliksi unessa mutta puoliksi valveilla. Autonominen hermostoni kävi varmasti aikamoisilla ylikierroksilla, sillä olin monenkin asian seurauksena henkisessä stressitilassa. Uniongelmat jatkuivat myös kesän jälkeen ja niistä alkoi tulemaan arkipäivää minulle. Totuin siihen, etten enää saa unta yhtä nopeasti kuin ennen tai välttämättä nuku kunnolla öitäni. Minusta tuli myös hyvin herkkä kaikille äänille ja jopa se, että tyyny ikään kuin rapisi korvani alla, häiritsi. Tuossa kohtaa aloinkin käyttämään säännöllisesti korvatulppia, joilla sain blogattua äänet ja ne auttoivatkin jonkin verran rauhoittumisessa.

Uniongelmat jatkuivat vaihtelevasti ihan tämän vuoden tammikuun loppuun saakka. Edelleen reagoin stressiin tai ihmissuhdeongelmiin unettomuudella ja välillä tuntuu, ettei pää meinaa rauhoittua siinä kohtaa, kun sen tyynyyn painan. Myös vieras ympäristö saattaa valvottaa ensimmäisenä yönä ja nykyään lentokoneessa istuvaltaan nukkuminenkaan ei tunnu mitenkään onnistuvan. Sitähän sanotaan että usein uniongelmia ilmaantuu iänkin myötä. Omalla kohdallani tiedän pahimpaan vaiheeseen vaikuttaneen myös masentuneen ja alakuloisen mielen. Kun et voi henkisesti hyvin, heijastuu se myös uneen ja sen laatuun. Niin absurdilta kuin se kuulostaakin, minun kohdalla terapia on vaikuttanut positiivisesti myös uneen. Mainitsin tästä jo talvella ystävälleni, kuinka koen pitkästä aikaa aitoja väsymyksen tunteita ja nukahdan usein jopa saman tien, kun menen sänkyyn. Ihan kuin mieli olisi jotenkin rentoutuneempi ja alitajunnassa piillyt stressi- ja jännitystila poissa. Hyvin loogista vaikka en todellakaan osannut odottaa tällaisia positiivisia vaikutuksia!

Omien kokemuksien varjossa uskonkin vahvasti siihen, että usein uniongelmien taustalla on jotain syvempää. Vaikka toki stressi ja ahdistus vaikuttavat unenlaatuun ja nukahtamiseen hetkellisesti tai kausittain, saattaa pidempään jatkuneiden ongelmien taustalla olla käsittelemätöntä surua, vihaa, pettymystä tai jopa kaltoin kohtelua. Joskus nuo nousevat pintaan vasta elämän kriisin tullessa kohdalle, jolloin ne alkavatkin sieltä taustalta alitajuisesti vaikuttamaan. Tietenkään aina ei näin ole ja osa nyt vaan ehkä on huonounisempia kuin toiset. Tuotakin vaihtoehtoa kannattaa mielestäni kuitenkin miettiä jos kärsit jatkuvista uniongelmista eikä ongelmalle ole löydetty fysiologisia syitä. Olemme niin laaja kokonaisuus, että henkisen tilan merkitys koko kehoomme ja sen tapaan toimia on merkittävä. Itse ainakin ihan hämmästyin tätä vaikutusta vaikka näin jälkeenpäin ajatellen se on hyvin loogista. Kun mieli ei voi hyvin, häiritsee se myös unta.

Jos sitten jakaisin vielä tähän loppuun niitä arkisia vinkkejäni joilla nopeuttaa unen saantia ja parantaa unen laatua. Terapia ja asioiden käsitteleminen on tietenkin numero yksi jos kyse on pidempäänkin jatkuneista ongelmista mutta kausittaiseen unettomuuteen saattavat toimia seuraavat arkiset neuvot.

Käytä korvatulppia ja silmäsuojia – Etenkin kaikille ääniherkille suosittelen korvatulppia! Itsehän en siis ole niinkään valoherkkä mutta äänet aiheuttavat pahimmillaan nukahtamisvaikeuksia. Silmäsuojatkin ovat kätevä tapa saada nopeammin uni mikäli makuuhuoneessa ei ole pimennysverhoja tai sälekaihtimia.

Lue kirjaa tai katso televisiota sängyssä – Tämä varmasti riippuu ihmisestä, sillä toisia televisio tai lukeminen virkistää ja toisia taas väsyttää. Itse koen molemmat tekijät väsyttävinä ja välillä nukahdan esimerkiksi kirja kädessä sänkyyn. Lukeminen tai television katsominen ovat mitä parhainta unilääkettä!

Tuuleta ennen nukkumaanmenoa – Itselleni tämä kohta on ainakin mielettömän tärkeä! Minun on hankalaa nukkua kuumuudessa, jonka vuoksi kesäisin nukun usein jopa ikkuna auki. Jos ikkunan auki jättäminen yöksi jännittää, tuuleta asuntoa/makuuhuonetta tunnin verran ennen nukkumaanmenoa. Viileässä on huomattavasti parempi saada unta kuin tukalassa kuumuudessa tai tunkkaisuudessa.

Juo kamomillateetä – Melarestia parempi vaihtoehto on juoda kamomillateetä ennen nukkumaanmenoa. Tätä suosin itse etenkin syksyisin ja talvisin – ihan jo ilman univaikeuksiakin. Minua kamomilla rentouttaa ja siksi kupillinen teetä vaikuttaa usein hyvällä tavalla unen saantiin.

Käytä reishiä – Itse olen käyttänyt reishiä säännöllisesti nyt useamman kuukauden ajan. Nautin Terranovalta testiin saatua reishiä joka ilta kapseleiden muodossa, sillä reishin adaptogeeniset vaikutukset olen todennut toimiviksi. Reishi tukee elimistön omia paranemisprosesseja, vahvistaa immuniteettia ja rauhoittaa. Rauhoittavan vaikutuksen vuoksi sitä käytetäänkin paljon hoitamaan myös uniongelmia. Reisiähän voi juoda myös juoman muodossa mutta itse koen kapselit miellyttävämmäksi, sillä sen maku on niin karsea. Muistattehan muuten, että myös magnesium rentouttaa joten sekin kannattaa napata iltaisin.

Älä juo litroittain vettä iltaisin – Iltaisin runsaan nesteen nauttiminen pissattaa öisin. Itse vähennän veden juomista pari tuntia ennen nukkumaanmenoa, eli tyypillisesti 22 aikaan vesilasilliset vähenevät. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin ravata vessassa siinä kohtaa kun yrittää saada unta tai herätä yöllä käymään vessassa.

Laita puhelin yöksi äänettömälle – Joskus itsekin nukuin äänet päällä mutta enää en koskaan. Onhan se kurjaa jos jollain tulee yöllä hätä ja koittaa minulle soittaa mutta se, että heräilisi jatkuvasti johonkin älypuhelimen värinöihin tai ääniin, vaikuttaa ikävästi uneen. Siispä äänetön ja värinätön puhelin yöksi ja näytön himmentäminen päälle muutama tunti ennen nukkumaanmenoa!

Hanki oikeanlainen tyyny ja sopiva täkki – Me ihmiset ollaan niin erilaisia näissä peitto- ja tyynyasioissa, jonka vuoksi kaikki eivät sovi kaikille. Itse pidän ennemmin ohuemmasta peitosta kuin paksusta ns. lämmön sisään sulkevasta. Tyynykään ei saa olla liian korkea tai niskan asento menee hankalaksi – ennemmin vaikka ihan littana kuin turhan korkea! Kun petivaatteet ovat oikeanlaiset vaikuttaa sekin uneen ja sen laatuun. Niin ja muistattehan vaihtaa lakanoita riittävän usein!

Liiku niin, ettei se häiritse untasi – Toisia illalla tehty treeni piristää, kun osa taas suorastaan nukahtaa sen lenkin jälkeen. Itse lukeudun jälkimmäiseen, eli juoksulenkki illalla väsyttää mutta salilla käyminen puolestaan saattaa virkistää. Jos siis haluan varman unen nopeasti, käyn illalla lähes kymmenen kilometrin lenkillä ja suihkun jälkeen alan valmistautua iltapuuhiin.

Älä juo kahvia liian myöhään – Tämäkin on yksilöllistä mutta useamman kofeiiniherkän unta myöhään juotu kahvi häiritsee. Minun untani häiritsee jopa kello 17 jälkeen juotu kahvi, joten en oikeastaan juo kahvia kuin aamuisin ja joskus iltapäivisin.

Vinkkejä on varmasti lukuisia enemmän mutta tuossa ne minun eniten käyttämäni ja parhaaksi toteamani.

Onko täällä muita unettomuudesta kärsiviä/kärsineitä? Millaisia keinoja käytätte unettomuuden hoitoon?

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *