Vegaaninen kaalilaatikko

Muistan kuinka nuorempana olin koukussa Saarioisten valmiiseen kaalilaatikkoon. Se oli ehdottomasti yksi suosikki ruoistani – kevyttä hyvää, joka ei edes maistu valmisruoalta. Jossain kohtaa iski kuitenkin stoppi, kuten aina jos jotain ruokaa syö kyllästymiseen saakka. Tuossa kohtaa vähensin muutenkin valmisruokien syöntiä minimiin ja siirryin valmistamaan ruokaa itse. Menikin pieni tovi etten syönyt ollenkaan kaalilaatikkoa saatikka, että olisin sitä itse valmistanut kunnes sitten tällä viikolla. En oikeastaan edes tiedä mistä idea lähti liikenteeseen mutta miettiessäni jotain kevyttä, raikasta ja kesäistä lounasvaihtoehtoa päädyin kaalilaatikkoon. Luonnollisestikin tein sen myös vegaanisena ja korvasin jauhelihan soijarouheella. Pakko sanoa, että soijarouhe toimii jauhelihan korvikkeena aivan mielettömän hyvin, eikä laatikko kaipaa mitään eläinperäistä!

Kaalilaatikko on helppo valmistaa ja mikä parasta, myös hinnaltaan edullista ruokaa. Tein laatikon sen perinteisemmän valkokaalin sijaan varhaiskaaliin ja se toimi mielestäni loistavasti! Joukkoon lisäsin myös hieman riisiä mikä puolestaan tuo annokseen ruokaisuutta ja laatikolla jaksaa paremmin. Karpalot kaalilaatikon pinnalla ovat ekstraa mutta toimivat mielestäni loistavasti! Jospa siis mietit jotain kesäisen helppoa arki- tai viikonloppuruokaa, niin tässä mielettömän hyvä vaihtoehto.

VEGAANINEN KAALILAATIKKO (GL, M, VE)

  • 2 dl soijarouhetta
  • 600 g varhaiskaalia
  • 1 sipuli
  • 1 dl riisiä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl mustapippuria
  • Muutama loraus japanilaista soijakastiketta
  • 1/2 tl valkopippuria
  • 2 porkkanaa
  • Laadukasta suolaa
  • Karpaloita
  • 3 dl kookosmaitoa tai kaurakermaa

PUOLUKKASURVOS

  • 200 g pakastepuolukoita
  • Muutama teelusikallinen hunajaa

Kaadetaan soijarouhe kulhoon ja lisätään päälle vesi jotta rouhe turpoaa. Vettä kannattaa laittaa useampi desilitra niin, että rouhe peittyy. Keitetään riisi – itsehän käytin siis ihan jasmiiniriisiä mutta oikeastaan mikä tahansa riisi tähän sopii. Siivutetaan varhaiskaali, porkkanat ja sipuli, jotka kaadetaan pannulle tai suureen kattilaan jossa ne ruskistetaan. Lisätään mukaan vielä loraus oliiviöljyä ja mausteita oman maun mukaan.

Kun kaalit ja sipulit ovat väriltään ruskehtavia, kaadetaan ne erilliseen kulhoon ja laitetaan turvonnut soijarouhe pannulle. Ruskistetaan rouhetta ja lisätään joukkoon mausteita sekä soijakastiketta. Itse lorautin soijaa aika reippaallakin kädellä, sitä pidän soijan mausta. Kun soijarouhe on kypsää ja ruskistunutta, kaadetaan se valmiin riisin lisäksi kaaliseoksen joukkoon. Sekoitetaan huolella ja lisätään joukkoon oliiviöljy sekä kookosmaito/kaurakerma. Itse käytin kookosmaitoa koska unohdin ostaa kaurakermaa mutta se toimi loistavasti! Kaadetaan seos voideltuun uunivuokaan ja ripotellaan päälle reilulla kädellä kuivattuja karpaloita. Karpalot antavat mielestäni ihanan kirpeää vastapainoa laatikolle, joten suosittelen niitä ehdottomasti käyttämään! Paistetaan laatikkoa uunin keskitasossa 200 asteessa suunnilleen 50 minuutin ajan, uunista riippuen. Lopuksi valmistetaan puolukkasurvos blendaamalla puoliksi sulaneet puolukat ja lisäämällä joukkoon hunajaa oman maun mukaan. Parasta kaalilaatikko on tuoreena heti uunista tulon jälkeen mutta samaa ruokaa pystyy kyllä syömään helposti parina seuraavanakin päivänä ellei kyllästyminen iske.

Toivottavasti tämä kesäisen kevyt resepti miellyttää ja lähtee sinunkin keittiössä kokeiluun!

Nyt toivottelen oikein ihanaa ja aurinkoista perjantaita sekä näillä näppäimillä alkavaa viikonloppua!

Kommentit (2)
  1. Etsin hyvää kaalilaatikkoreseptiä ja tää tuli etsiessä vastaan. Pakko huomauttaa, ettei reseptisi ole vegaaninen, koska suosittelet käytettäväksi hunajaa. Kannattaisi siis vaihtaa tilalle joko esim. agave-siirappi tms. tai muuttaa reseptin kuvaus ja allergeenitiedot, ettei joku mene tän reseptin perusteella tarjoamaan hunajaa esim. vegaanisille vierailleen. 🙂

    1. Tai sit ehkä muut lukijat on fiksumpia ja ymmärtää vegaanisuuden viittaavan vaan laatikkoon, ei survokseen!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *