Ekologiset kuukautiset

Kaupallinen yhteistyö: Vuokkoset

Minulle on nykyään tärkeää, että teen enenevissä määrin ekologisia valintoja.Yksi ihminen ei pysty muuttamaan maailmaa mutta uskon, että jos jokainen yrittää edes hieman – on jotain vielä tehtävissä. Tämän vuoksi merkittävintä onkin tehdä arjessa niitä pieniä hyviä valintoja, kuten lajitella roskia, välttää muovipussien ostamista, kierrättää vaatteita ja vähentää lihansyöntiä. Ekologisempi elämäntyyli on ikään kuin oppiaine – se on mahdollista sisäistää toistojen kautta ja jossain kohtaa siitä tuleekin automaatio kun oma ajattelutapa pikkuhiljaa muuttuu. Vaikka en missään nimessä ole tässäkään asiassa täydellinen, pyrin jatkuvasti parempaan. Ja koska pienistä puroista syntyy suuri joki, koen, ettei ekologisten aatteiden kannattaminen ole koskaan turhaa – ei edes niiden pienien tekojen kautta.

Vuokkoset VuokkosetVuokkoset

Tänään kirjoitan teille kuukautisista ja ekologisemmasta tavasta suojautua kuukautisvuodolta. Voi olla, että aihe on monelle tuttua kauraa mutta veikkaan, ettei välttämättä aivan jokaiselle. Itse ainakin ehkä jopa hieman nolona myönnän, etten ennen tätä vuotta ole koskaan miettinyt sitä jätettä, jota syntyy kuukautissuojista. Vaikka kuukautiset ovat olleet läsnä elämässäni jo 13 -vuotiaasta lähtien, ei tätä puolta asiasta ole tullut ajateltua. Jos esimerkiksi mietitään, että kerran kuussa kuluu paketillinen ellei toinenkin tamponeja ja siinä ohessa vielä siteitäkin, on tuo aikamoinen määrä jätettä! Ja ikävintähän kuukautissuoja jätteessä on, että se päätyy todennäköisesti kaatopaikalle ja tamponien mahdolliset muoviasettimetkin wc-roskisten mukana aivan muualle kuin muovijätekeräykseen…

Nykyään yhä useampi käyttääkin kuukuppia nimenomaan ekologisuus syistä. Kuukuppi on kyllä upea keksintö mutta kaikille se ei sovi. Itse lukeudun heihin, joita ajatuskin muovisesta kupista alapäässä ällöttää, enkä sen vuoksi ole sellaista kyennyt hankkimaan. En myöskään tykkää edes ajatuksen tasolla kupin tyhjentämisestä, vaan haluan hoitaa hygienian kuukautisten aikana mahdollisimman helposti ja huomaamattomasti. Oikeastaan tästä syystä olenkin vannoutunut tamponien käyttäjä, sillä tamponit ovat vaan niin käteviä! Öisin puolestaan suosin siteitä, sillä ne ovat miellyttävin vaihtoehto yöaikaan, jolloin vaihtovälikin saattaa venyä useampaan tuntiin. Huojennuksekseni enää tästä perinteisemmästäkään vaihtoehdosta ei kuitenkaan tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa, sillä markkinoille on vihdoin saatu jotain sellaista, jota on pitkään kaivattu!

VuokkosetVuokkoset Vuokkoset

Pelastukseni ovat Vuokkosten ekologiset kuukautissuojat – siteet, pikkuhousunsuojat sekä tamponit, jotka ovat tulleet markkinoille muutama kuukausi sitten. Kaikki Vuokkosten Organic tamponit ja 100 % Bio siteet sekä pikkuhousunsuojat on valmistettu sertifioidusta luomupuuvillasta, jolloin ne ovat biohajoavia. Kyseiset tuotteet siis maatuvat ja voit heittää ne hätätilanteessa jopa mökin ulkohuussiin! Ekologisilla kuukautissuojilla on myös Joutsenmerkki, Allergiatunnus sekä Avainlippu -merkintä (merkki suomalaisesta työstä), jotka ainakin omissa silmissäni nostavat aina tuotteen uskottavuutta sekä arvoa.

Edellä mainitsemieni tärkeiden seikkojen lisäksi vaakakupissa painaa tietenkin käyttömukavuus, joka merkkaa ainakin itselleni erittäin paljon. Vuokkosten 100 % Bio-sarjan tuotteet ovat ihanan pehmeitä ja hengittäviä ihoa vasten, eivätkä ne täten aiheuta myöskään ihoärsytystä tai hautomisen tunnetta kuten niin moni side tekee. Siteiden pintakuitu on miellyttävää luomupuuvillaa ja imuosa klooritonta selluloosaa. Tamponeita puolestaan löytyy kolmessa eri koossa, Mini, Normal ja Super, joista voit valita itsellesi sopivan koon vuodon määrän mukaan. Koska tamponitkin ovat 100 % luomupuuvillaisia ilman muovia, klooria tai väriaineita, on niitä miellyttävä ja turvallinen käyttää. Tamponeissa ei ole myöskään asetinta, jolloin ylimääräistä muovijätettä ei pääse syntymään.

VuokkosetVuokkoset

Kuukuppi ei siis onnekseni ole enää ainut ekologinen kuukautissuoja, vaan sen rinnalle on saatu ainakin minulle huomattavasti mieluisampi vaihtoehto! Toivoisinkin, että mahdollisimman moni nappaa asiasta kopin ja miettii, miten kuukautisilta suojautuu – voisiko tässäkin asiassa muuttaa tottumuksiaan ja kokeilla ekologisempaa tapaa?

Koska kuukautisista puhutaan noin yleensäkin aivan liian vähän ja ne ovat edelleen vuonna 2018 jonkinlainen tabu, ei tällaisia asioita tule välttämättä ajatelleeksi. Enhän itsekään aikaisemmin ajatellut ja käytin vuosia asettimellisia tamponeja, joista syntyy oikein ekstra määrä jätettä. Tärkeää on kuitenkin että jossain kohtaa pysähtyy ajattelemaan ja ymmärtää sen, että ympäristö on meidän jokaisen vastuulla. Jokaisen teoilla on merkitystä, olivat ne sitten kuinka pieniä tahansa.

Suojaudutteko te kuukautisilta mieluummin kuukupin vai tamponeiden sekä siteiden avulla? Onko joku kenties ehtinytkin näitä Vuokkosten ekologisempia kuukautissuojia testaamaan?

hyvinvointi suosittelen vastuullisuus hyva-olo
Kommentit (20)
  1. Itse testannu noita biohajoavia siteitä. Joudun ajoittain kävelemään töissä melko paljon. Ilmeisesti eivät oikein kestä hankausta koska reilun tunnin reippaan kävelyn jälkeen side oli silppuuntunut pöksyissä. Itellä niukat menkat pillereiden myötä mut jos olis vähänkin runsaammat niin en ehkä uskaltais käyttää noita.

    1. Ohhoh, no jopas on ikävä kuulla. Itse en ole kyllä huomannut vastaavaa, erikoista… Varmaan olet sen kuitenkin oikein asetellut ja alushousukin on ollut riittävän leveä siteelle? Voisin kuvitella että jos siteen laittaa stringeihin, eli ikään kuin käärii sieltä takaosasta saattaisi noin käydäkin. 😀 Mutta erikoista jos normaalissa alushousussa tai hipsterissä murenee. Olisiko siihen sitten tosiaan tullut liikaa hankausta ja tästä johtuen…?

  2. Jeiii iso suositus kyllä kuukupille täältäkin!

    Mua myös alussa ällötti ihan kamalasti se ajatus ja muistan vieläkin sen ekan kerran kun sitä laitoin. Olin päättänyt, että nyt on aika kokeilla ja käyn ostamassa kupin. Sitten odottelin menkkoja ja voi herranjumala, kun ne alko niin mun stressitaso oikeen nousi ku mietin et miten tätä nyt pitää käyttää. Ähräsin vessan lattialla kyykyssä ja pesukone pauhas vieressä enkä pystynyt mitenkään keskittymään ja saamaan kuppia sisään. 😀
    Lopulta kaikki meni hyvin ja nyt vuosi menty kupilla, en osais enää ajatella mitään muuta vaihtoehtoa edes. Eikä se kupin tyhjennys lopulta oo mitenkään ällöttävää vaikka alussa sitä mietinkin. Kuppi on helppo asettaa paikoilleen, kunhan ei vaan panikoidu. 🙂

    1. Kiitos kokemuksesi jakamisesta. 🙂 Niin, voihan se olla että alku on haastava ja siinä kohtaa moni luovuttaakin sitten. Ja nimenomaan tuota mietinkin, hahah. Että asettelussa on varmasti opettelua koska ei ole kuitenkaan yhtä helppo sujauttaa kuin tamponi. 😀 Kiva kuitenkin kuulla, että sinulle on löytynyt sopiva ekologinen tapa suojautua kuukautisilta, sillä se lienee tärkeintä! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *