Näin pysyn kunnossa – 8 helppoa vinkkiä!

Kirjoittelin viikko sitten sunnuntaina postauksen ruokavalio- ja treenifilosofiastani. Kyseisen postauksen suosiosta päätellen havahduin siihen, että ehkä minun pitäisikin jälleen kirjoitella enemmän treeneistä ja ruokavaliosta kaiken muun rinnalla? Siispä tänään kirjoittelenkin jatkoa tuolle viikon takaiselle ja jaan teille kahdeksan helppoa vinkkiä, joiden avulla pysyä jatkuvasti kunnossa ilman turhia dieettejä tai kuureja. Noudatan itse näistä kahdeksasta vinkistä jokaista ja uskon, että jokainen kohdista on avain siihen että mahdun vaatteisiini, painoni ei jojoile ja voin noin muutenkin hyvin. Koen omaavani suhteellisen hyvän kunnon vaikka en mikään kilpaurheilija tai maratoonari olekaan. Kuitenkin sellainen perus pakka on hyvin hallussa ja vaikka välillä irrottelen oikein kunnolla, palaan silti aina oikein mielelläni terveellisten elämäntapojen pariin.

Valitse joka päivä ruokavalioosi jotain vihreää

Olen oikea suursyömäri, mitä tulee kasviksiin ja ylipäänsä vihreisiin. Opin tähän sain lapsuudenkodistani, jossa salaattia oli aina tarjolla ja sitä oppi täten syömään pienestä pitäen. Jääkaapistani löytyykin aina salaattitarpeet ja noin muutenkin vihreitä. Minulle kasvisten syöminen on automaatio ja sanoisin, että jopa nautinto. Pidän salaatin mausta eikä mikään kasvis aikaan saa minussa ällötysreaktiota. Valitsenkin huomattavasti mieluummin raikkaan ja ruokaisan salaatin kuin että tilaisin pizzan. Toki välillä on kertoja että pizzallakin herkuttelen mutta noin yleisemmin – salaatti on minulle nautinto kunhan se on tehty oikeanlaisista hyvistä raaka-aineista ja maistuu täten hyvältä. Yksi ehdoton suosikki salaattibaarini Helsingissä on Pupu, sillä heidän salaattinsa ovat laadulta niin priimaa!

Älä kiellä itseltäsi mitään

Kieltäminen johtaa valitettavan usein mielitekoihin, jonka vuoksi en suosittele karsimaan mitään ruokalajia kokonaan pois ellei terveys niin määrää. Omalla kohdallani karppaaminen ja rasvojen karttaminen johtivat aikanaan hallitsemattomiin mielitekoihin makean suhteen ja homma lähtikin usein aivan lapasesta. Muistan miettineeni tuolloin, olenko vaan geeneissä perinyt mieltymyksen makeaan kunnes tajusin, että kysehän on puutostilasta, joka aiheutuu siitä etten saa ravinnosta kaikkea tarvitsemaani. Usein tässä asiassa on myös se henkinen puoli, eli sitä alkaa himoitsemaan ravintoa, jonka itseltään kieltää. Karkkilakossa karkit pyörivät mielessä entistä enemmän tai sipsilakossa et voi olla himoitsematta kaikkea suolaista. Minä en kiellä itseltäni yhtään mitään ja tämä todella toimii! Harvoin enää himoitsen mitään niin paljon, että kokisin pakottavaa tarvetta lähteä yömyöhään kauppaan ostoksille tai etten saisi mielitekoa pois mielestäni.

Älä vaadi itseltäsi liian pitkäkestoisia treenisuorituksia

Mieluummin vaikka puolen tunnin tehokas treeni kuin ei treeniä ollenkaan. Itseltään ei kannata vaatia liikoja eikä vertailla omaa treenitahtia muiden treeneihin. Olenkin vuosien varrella oppinut paremmin, mikä on minulle se sopivin treenimäärä ja mistä oma kehoni tykkää. Pidän omalla kohdallani huomattavasti parempana sitä että treenaan hieman vähemmän kuin erittäin paljon. Kehoni stressaantuu herkästi ja on monellakin tapaa stressille herkkä, jonka vuoksi minulle ei sovi liian raju treenisykli. Tämän hyväksyminen ja tiedostaminen vei aikansa ja treenasinkin vuosia itselleni täysin väärällä tavalla. Nykyään koen löytäneeni sen minulle sopivan tyylin ja se on ihan oikeasti tapani nauttia eniten liikunnasta! Hoenkin aina, että tärkeintä ei ole treenien määrä vaan laatu. Treenaa vaikka mieluummin kertakin viikossa kuin ettet treenaisi ollenkaan!

Nuku riittävästi ja pidä välipäiviä treeneistä

Uni on vanhin voiteista. Viimeisen vuoden sisään uniongelmistakin kärsineenä en voi kuin nauttia siitä, että tällä hetkellä nukun hyvin ilman jatkuvia yöheräämisiä. Uni on niin tärkeä osa jatkuvaa hyvinvointia ja terveenä pysymistä. Kun nukkuu hyvin, ei synny väsymyksen aiheuttamia mielitekojakaan ja elämä on noin muutenkin selkeämpää. Nykyään univajeesta palautumiseen saattaa mennä useampikin päivä ja vaikka ikään kuin nukkuisit unia ”takaisin”, ei se ole sama asia. Palautuminen on myös treenien väliin jättämistä eli niitä lepopäiviä kun harrastetaan maksimissaan hyötyliikuntaa. Jokaisen keho tarvitsee lepoa kehittyäkseen ja siksi nykyään pidänkin mieluummin useamman lepopäivän viikossa kuin että vetäisin koko viikon tiiviisti treenejä.

Panosta henkiseen hyvinvointiin fyysisen rinnalla

Onneksi nykyään henkisen hyvinvoinnin merkitys on korostunut ja yhä useampi pitää huolta myös henkisestä kunnostaan. Itse näen että fyysinen ja henkinen puoli tukevat toisiaan eli voidakseen hyvin, tulee molempien palasten olla elämässä kohdillaan. Olen nähnyt tämän niin konkreettisesti omassa elämässäni yrittäessäni purkaa muihin asioihin henkistä pahaa oloani, jolloin lopputulos ei todellakaan ollut hyvinvoiva vaan täysin päinvastainen. Henkiset ongelmat eivät parane muutoin kuin käsittelemällä ja läpi käymällä. Olen huomannut, että itsekunnioitus ja arvostus ovat asioita, jotka johtavat usein parempaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Kun itseään opettelee kunnioittamaan, se johtaa aina pelkästään hyviin lopputuloksiin.

Älä aseta liian korkeita tavoitteita 

Usein liikuntaharrastus jää puolitiehen tai aloitettu ruokavalio keskeytyy koska tavoitteet ovat liian korkealla. Jos aloittaa kylmiltään treeniharrastuksen ei vaan voi odottaa heti konkreettisia tuloksia. Mielestäni onkin turhaa vertailla itseään muihin tai esimerkiksi vartalon kohtia toisten vartaloihin. Kaikkien kehot eivät toimi samalla tavalla ja yksilöllisyyskin vaikuttaa hyvin paljon siihen, miten esimerkiksi vartalo kiinteytyy tai mistä kohdista rasva lähtee ensimmäisenä. Siispä pienin askelin muutosten aloittaminen on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin hurjalla sykkeellä korkealle tähtääminen. Elämäntapamuutos kannattaa aina kuvitella lopun elämän satsauksena eikä kuurina tai ajanjaksona.

Kengät Puma* (malli DEFY) / Treenihousut House of Brandon* / Treenitoppi House of Brandon* / Huivi second hand 

Suunnittele treenit etukäteen

Olen huomannut että ainakin omassa elämässäni suunnitelmallisuus treenien suhteen toimii. En suunnittele itse treeniä sen enempää mutta aikataulutan treenit viikon ajalle siten että mietin, minä päivinä käyn juoksemassa, milloin salilla ja koska pidän välipäiviä. Kun treenit on suunniteltu, tulee ne myös helpommin toteutettua eikä niistä tee mielikään luistaa. Itselleni toimii parhaiten treenitahti, jossa on 2-3 treeniä peräkanaa ja sitten välipäivä tai pari. Tämä on kuitenkin yksilöllistä, joten itselleen sopivaa treenitahtia kannattaa testailla eikä luottaa pelkästään muiden neuvoihin.

Nauti joka aamu aamiainen

Aamiainen on päivän tärkein ateria eikä turhaan. Panostan joka aamu aamiaiseen ja vaikka tilanne olisi mikä, en sitä silti skippaa. Tavallisesti syön aamupalaksi omeletin täytteillä, banaanipannukakkuja, tuorepuuron tai vaihtoehtoisesti GO ON -soijarahkaa erilaisin marjoin sekä hedelmin. Aamiainen käynnistää aineenvaihdunnan ja aloittaa täten päivän loistavasti. Uskonkin siihen että jos aamiaisen jättää välistä, syö loppupäivän ajan huomattavasti epäsäännöllisemmin ja rytmi ei pysy niin hyvin hallinnassa. Tämä on varmasti haastavaa ihmisille, joille aamiaisen syöminen tuottaa vaikeuksia. Itsehän voin syödä vaikka saman tien sängystä noustuani mutta pahoinvoinnista kärsivien kannattaa kantaa aamiainen mukana vaikka töihin jossa sen sitten nauttii esimerkiksi heti töihin tultua. Tärkeintä on ettei aamiaista skippaa kokonaan, sillä se vain on niin tärkeä osa ruokarytmiä!

Toivottavasti vinkeistä oli apua! Jos teillä on jotain treeni- tai ruokavalio aiheisia postaustoiveita, niin kertokaahan ihmeessä? Vaikka täällä vietelläänkin edelleen treenitaukoa, kirjoitan oikein mielelläni näistä aiheista myös tulevaisuudessa.

Oikein rentouttavaa lauantaita, voikaa hyvin!

 

*Tuote saatu

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *