6 pientä hyvinvointivinkkiä arkeen

Itselleni hyvinvointi merkitsee ennen kaikkea rentoutta. Uskokaa tai älkää, elämässäni ei ole mitään sääntöjä, joiden varjolla eläisin. En noudata mitään ruokavaliota väkipakolla tai treenaa tiettyä määrää viikossa koska niin tulee tehdä. Minulle hyvinvointi on erittäin rentoa suhtautumista elämään ja toisinaan harmittaa, miten kapeakatseisesti ihmiset sen näkevät. Jos kirjoittaa hyvinvoinnista, sinun oletetaan olevan tietynlainen – syövän superfoodeja, intoilevan kaikesta uudesta terveysrintamalla ja noin muutenkin elävän kurinalaisesti. Okei, tein aikaisemmin kaikkea noista kolmesta mutta rehellisyyden nimissä enää muutamiin vuosiin ei ole kiinnostanut. Olen oivaltanut sen, että haluan elää näköistäni elämää eikä minun tarvitse mahtua mihinkään muottiin. Ei tarvitse kulkea hyvinvointibloggaajan leima otsassa tai näyttää ulospäin kuinka syön ainoastaan terveellistä ravintoa tai intoilen jostain jauholta maistuvasta smoothiesta. Itse asiassa en edes välitä olla mikään esimerkki ”huonommin” hyvinvoinnistaan huolehtiville ihmisille, vaan haluan olla ihan vaan sitä mitä olen.

Minulle hyvinvointi on pieniä valintoja arjessa, jotka tulevat ikään kuin takaraivosta. Tunnen itseni nykyään aikaisempaa paremmin ja sen myötä tiedän, mitkä asiat toimivat kohdallani ja mitkä puolestaan aiheuttavat turhaa stressiä tai ahdistusta. Hyvinvoinnin ei ole tarkoitus olla stressaavaa suorittamista vaan rentoa itselleen tärkeiden asioiden vaalimista. Mielestäni tässä mennään liian usein pieleen, sillä nyky-yhteiskunta puoltaa nimenomaan asioiden saavuttamista ja noudattamista. Usein ihmisille on helpompaa noudattaa tiettyjä maneereja vaikka väkisin, koska silloin tiedetään että elämänhallinta säilyy ja hyvinvointi näennäisesti siinä samalla. Totuus on kuitenkin se, että kaikille ihmisille hyvinvointi ei ole samoja asioita. Ei ole mielestäni olemassa yhtä ainoaa oikeaa hyvinvoinnin kaavaa, sillä jokaisen tulee löytää hyvinvointi itse. Joskus hyvinvoinnin määre muuttuu myös vuosien varrella, kuten itselleni on käynyt.

Vaikka hyvinvointi on jokaiselle jotain omaa, haluan tänään jakaa teille muutamia aivan arkisia hyvinvointivinkkejä, jotka olen itse elämääni omaksunut. Näitä ei todellakaan tarvitse poimia kirjaimellisesti talteen vaan niistä voi ammentaa jotain pientä hyvää omaan elämäänsä jos siltä tuntuu.

Ole armollinen itseäsi kohtaan

Armollisuus on myötätuntoa ja rakkautta itseä kohtaan. Itsensä vähättely ja sättiminen ovat kuitenkin asioita, joita aivan liian moni tekee. Olen huomannut että mitä lempeämmin itseensä suhtautuu, sitä parempaa elämänlaatu on. Tällä en kuitenkaan tarkoita sitä etteikö elämässä tulisi olla tavoitteita mutta tiedättekö – sellainen veren maku suussa tavoitteisiin itsensä piiskaaminen tuskin tekee kenestäkään onnellisempaa? Itse olen käynyt pitkän matkan tässä reilun vuoden sisään nimenomaan sen asian kanssa, että olen opetellut hyväksymään itsessäni tietyt ominaisuudet ja sen, etten ole täydellinen eikä minusta tarvitse kuoriutua täydellistä. Ja vaikka edelleen kamppailen välillä täydellisyyden tavoittelun kanssa etenkin työssä ja ihmisyydessä – kyllä silti olen oppinut armeliaammaksi. Epätäydellisyys on itse asiassa hurjan kiehtovaa ja jos en odota muiltakaan täydellisyyttä, miksi odottaisin sitä itseltäni?

Tee jotain luovaa

Tänä päivänä kun tehdään niin paljon päätetyöskentelyä, on sen vastapaino luovuus. Vaikka moni voi olla työssäänkin luova, on eri harrastaa jotain luovaa kuin tehdä sitä työkseen. Työhön liittyy liian usein kuitenkin pieni stressi ja paine siitä, että tulee tehdä ja aikaan saada asioita. Itse kannustan jokaista luovaan tekemiseen ja siihen että miettii, mistä asioista esimerkiksi lapsuudessaan nautti? Mitkä luovat jutut olivat siellä itselle mieluisia? Tämä asia on ollut omassa elämässäni pinnalla viime aikoina kun olen pohtinut maalaus harrastuksen uudelleen aloittamista. Se että tekee jotain luovaa työstä erillisenä, vapauttaa stressiä ja poistaa kehosta jännitteitä. Esimerkiksi maalaamisessa, kitaransoitossa ja kutomisessa on juuri se käsien aaltoileva liike, joka vapauttaa kehossamme kenties jotain sellaista, jonka myötä oma hyvinvointi paranee.

Mieti omaa asennetta elämään

Omalla asenteella on suuri merkitys sen suhteen, mitä elämältä voi saada. Eli keskittyykö elämässään jatkuvasti negatiiviseen vai pyrkiikö vaalimaan positiivisuutta. Arkielämä tuo mukanaan tunteiden kirjon mutta siitä huolimatta elämänasenne on mielestäni jokaisen oma päätös. Joskus elämänasenne voi olla negatiivinen ilman, että sitä edes itse huomaa. Siksi ympäristöään onkin syytä kuunnella, sillä joskus oman valituksen keskellä saattaa olla kykenemätön edes näkemään niitä positiivisia asioita. Itse pyrin päivittäin miettimään, mitä hyvää minulla on ja mistä olen kiitollinen. Olen elänyt monenlaisia elämänvaiheita ja myös pidemmän ajanjakson, kun voin kokonaisvaltaisesti todella huonosti. Tuo huono muistuttaa minua vielä tänäkin päivänä siitä, miten paljon hyvää elämässäni tällä hetkellä on.

Ota irtiottoja arjesta

Liian usein elämä lipuu sellaiseen oravanpyörään, jossa arkea puurretaan odottaen joulu- tai kesälomaa. Viikonlopuista ehkä näennäisesti nautitaan mutta loppupeleissä ne eivät kuitenkaan irrota meitä kunnolla arjesta. Oma suositukseni onkin tehdä säännöllisesti lyhyitä minilomia, eli esimerkiksi viikonloppureissuja lähelle tai hieman kauemmas. Se että irrottautuu arjen rutiininomaisuudesta ja pelkästä ympäristöstäkin, virkistää kummasti mieltä. Pelkkä kotosalla vapaa-ajan viettäminen on joo mukavaa mutta ei se samalla tavalla vaikuta kuin vaikka kylpyläloma tai viikonloppu Tallinnassa. Joskus ihan vaan se että menee vaikka viikonloppuna yöksi hotelliin saattaa toimia omanlaisena luksuksena ja irtiottona arjen keskellä. Mietin itse asiassa juuri tänään, että tuon kohdan haluan kyllä lähiaikoina toteuttaa!

Opettele sanomaan ei

Aivan mielettömän tärkeä seikka oman hyvinvoinnin kannalta on se, että oppii kieltäytymään itselleen vastenmielisistä asioista. Tai vaikka joku asia ei olisi edes vastenmielinen mutta tiedostat, että se lisää stressiä, jätä tuo asia tekemättä. Itse olen joutunut tätä paljon omassa elämässäni harjoittelemaan, sillä minulle omien rajojen vetäminen on ollut paikoitellen hyvinkin hankalaa. Tai vaikka tunnistan rajani, en aina uskalla kieltäytyä koska mietin, että siitä koituisi enemmän harmia. Saatankin suostua asioihin ikään kuin toisen mieliksi enkä aina osaa olla riittävän itsekäs asioissa, joissa kuuluisi itsekäs olla. Ei sana on kuitenkin sellainen sana, jonka sanominen kannattaa opetella. Olen kirjoittanut aiheesta taannoin kokonaisen postauksenkin, joka löytyy täältä.

Muista huumori

Vaikka välillä elämä kaataakin loskaa niskaan, huumori pelastaa. Mielestäni yksi parhaimmista hyvinvointivinkeistä onkin nauraa paljon ja heittää huumoria niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Nauru poistaa myös negatiivisia ajatuksia, joten sekin vielä! Itse nauran paljon ystävieni kanssa ja huumori on meidän keskudessa valttia. Usein huomaan että sarkasmikin toimii kummasti tilanteissa, joissa muuten tekisi mieli heittää hanskat tiskiin… Yksi tärkeä juttu on myös se, että opettelee nauramaan itselleen ja omille kömmähdyksilleen. Ei elämä ole niin vakavaa ja aika harva asia ihan oikeasti saa maailman kaatumaan – vai onko sellaista asiaa edes?

Tietenkin näiden kuuden pienen vinkin lisäksi hyvinvointiaan voi vaalia monilla muillakin tavoilla. Itselleen parhaiten toimiva ruokavalio, liikunta, hyvät yöunet ja läheisten ihmissuhteiden vaaliminen, ovat aivan erinomaisia keinoja! Halusin kuitenkin tänään jakaa muutaman sellaisen pienen vinkin, jonka olen etenkin viime aikoina loistavaksi todennut. Tällaisena sadepäivänä saattaa mieli hieman oikutella, joten toivottavasti vinkeistä oli muistuttamaan sinullekin siitä, miten tärkeää on pysyä positiivisena, opetella sanomaan ei, nauraa, olla armollinen, tehdä jotain luovaa sekä ottaa niitä irtiottoja arjen keskellä!

Ihanaa loppupäivää jokaiselle. <3

 

Kuvat: Mikaela / edit: minä

Kommentit (4)
  1. Mia / www.beauty-highlights.fi
    30.8.2018, 21:02

    Tosi hyviä vinkkejä ja näitä yritän itsekin noudattaa, vaikka välillä retkahtelenkin 😀

    1. Sehän elämässä onkin, että aina voi retkahtaa ja aloittaa alusta. 🙂 Mun mielestä näissä jutuissa ei kuuluisi olla itselleen liian vaativa vaan ennemmin armollinen.

  2. Hyviä vinkkejä ja pohdittavaa jokaiselle ?❤️ Etenkin lause: ”Hyvinvoinnin ei ole tarkoitus olla stressaavaa suorittamista vaan rentoa itselleen tärkeiden asioiden vaalimista.” Ihanaa syksyä sulle!

    http://www.lujempimina.fi

    1. Kiitos kovasti Veera! 🙂 <3 Ja kiva jos teksti tosiaan herätteli. Ihanaa syksyä sinullekin!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *