Syksyinen omenapiirakka (GL, M)

Nyt on suomalaisten omenoiden sesonki meneillään, mikä näkyy ainakin K-Kauppojen hedelmähyllyillä ja ylipäänsä hevihyllyn tarjouksissa. En olekaan viikkokausiin ostanut muuta kuin suomalaisia omenoita, sillä onhan tämä nyt luksusta että sitä saa nauttia oman maan satoa! Näin omenasesongin keskelle ajattelinkin jakaa pitkästä aikaa reseptin ja nimenomaan omenoista valmistetun sellaisen. Omenahyvettä tulee valmistettua säännöllisesti herkkuhimon yllättäessä mutta omenpiirakka on sellainen, jota teen aniharvoin – ehkä kerran vuodessa? Eilenpä sitten pyöräytinkin piirakan sateisen syysillan kuluksi ja vaikka tämä on tällainen hieman terveellisempi versio, on piirakassa maku enemmän kuin kohdillaan!

Valmistamani omenapiirakka on tosiaan perinteiseen tyyliin hieman terveellisempi versio, eli gluteeniton ja maidoton sekä makeutettu kookossokerilla ja muutamalla teelusikallisella agavea. Makeutus osui mielestäni oikein ihanasti kohdilleen mutta halutessaan määriä voi vielä vähentää. Vaikka kookossokeri on glykeemiseltä indeksiltään tavallista matalampi, on se toki sokeria. Vehnäjauhot korvasin gluteenittomilla jauhoilla, joita voit tosiaan muutella reseptissä oman maun mukaan. Jos oma kaappini olisi ollut yhtään täydempi, olisin varmasti käyttänyt pohjassa jotain kolmattakin jauholaatua manteli- ja kaurajauhojen lisäksi. Pohjasta tuli kuitenkin oikein onnistunut – kasassa pysyvä ja ihanan maukas! Pakko muuten tehdä pieni paljastus, eli pidän aina kaikissa piirakoissa eniten juuri pohjaosuudesta, jonka vuoksi sen maku on itselleni todella tärkeä.

Pidemmittä puheitta itse reseptiin, joka tulee tässä…

SYKSYINEN OMENAPIIRAKKA (GL, M)

POHJA:

  • 1 kananmuna
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl Foodinin Ceylon kanelia*
  • 1 tl Foodinin Bourbon vaniljajauhetta*
  • 1 dl Foodinin kookosöljyä*
  • 1 dl luomu kaurajuomaa
  • 2 dl luomu kookossokeria
  • 2 dl Foodinin mantelijauhoja*
  • 2 dl kaurajauhoja
  • 1 tl piparkakkumaustetta
  • 2 tl agavea

TÄYTE:

  • 4 pientä suomalaista omenaa
  • Foodinin Ceylon kanelia*

Sekoitetaan kuivat aineet keskenään eli leivinjauhe, kaneli, vaniljajauhe, piparkakkumauste, kookossokeri ja jauhot. Rikotaan kananmuna erilliseen kulhoon ja vispataan hieman. Sulatetaan kookosöljy ja lisätään se kananmunan joukkoon, jonka jälkeen lisätään vielä agave ja kaurajuoma. Kaadetaan kuivien aineiden seos pikkuhiljaa nestemäisten sekaan jatkuvasti lusikalla sekoittaen. Taikinan tulee olla tasaista mutta kuitenkin suhteellisen juoksevaa.

Voidellaan piirakkavuoka kookosöljyllä ja kaadetaan taikina tasaisesti vuokaan. Esipaistetaan uunin keskiosassa n. 10 minuuttia, jonka aikana siivutetaan omenat. Kun piirakka on esipaistettu, koristellaan se omenasiivuilla ja ripotellaan lopuksi päälle vielä hieman kanelia. Paistetaan uunin keskitasossa n. 40 minuuttia uunin tehoista riippuen. Kypsyyttä voit tarkistaa kesken paiston haarukan avulla. Varo kuivattamasta piirakkaa liikaa!

Oikein ihanaa perjantaita! Onko täällä muuten muita omenapiirakan ystäviä?

 

*Foodinin tuotteet sponsoroitu

Kommentit (2)
  1. Oi, syksyn kotimaiset omenat on niin parasta herkkua!:) Täytyy itsekin koittaa loihtia niistä myös jotain ihanaa jälkkäriä. Uunissa makeaksi pehmennyt omena kanelin kanssa on aivan lyömätön! <3

    https://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

    1. Niin no samaa mieltä. 🙂

      Ja jep, juuri tuollainen omenahyve on todella herkullista ja terveellinen vaihtoehto herkutteluun. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *