Gluteeniton ja maidoton pinaattikeitto

Olen useamminkin kuin kerran kuullut ihmettelyä mieltymyksistäni pinaattikeittoa kohtaan. En tiedä mielletäänkö pinaattikeitto noin yleisesti ”ällöttävien” perinneruokien kategoriaan, mutta mielestäni kyseinen keitto on vaan todella hyvää! Valmistan pinaattisoppaa suhteellisen usein ja pidän sitä helppona sekä nopeana arkiruokana. Toisinaan turvaudun myös valmiiseen pakasteeseen – Apetit laktoosittomaan pinaattikeittoon. Keiton rinnalle kun keittää muutaman kananmunan ja sulattaa palan kauraleipää, niin voidaan puhua pehmeästä, arkisesta makunautinnosta!

Kotitekoinen ruoka on aina toki parasta mahdollista, jonka vuoksi pyrin välttelemään kaupan valmisruokia. Pinaattikeitonkin teen mielelläni itse, jos resurssit vaan antavat myöden. Viimeksi tällä viikolla tuli nautittua kyseistä keittolounasta ja oli muuten sen verran herkullista, että tänään haluan jakaa kyseisen reseptin kanssanne! Ja etenkin kun ollaan lihattomassa lokakuussa, on tässä loistava resepti myötäilemään tämän kuun teemaa…

GLUTEENITON JA MAIDOTON PINAATTIKEITTO

  • 2 rkl kookosöljyä
  • 3,5 dl kaurajuomaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 125 g pakastepinaattia (1 pussillinen + toisesta 1/4)
  • 1,5 dl kookosmaitoa
  • 3 rkl gluteenittomia jauhoja
  • 1 tl valkopippuria
  • 2 tl sitruunanmehua

Lisukkeet:

  • 1 luomu kananmuna
  • Kurpitsansiemeniä
  • Pellavansiemeniä

Sulatetaan kookosöljy kattilassa miedolla lämmöllä nestemäiseksi. Lisätään joukkoon kaurajuoma sekä kookosmaito. Vispataan ja lisätään mausteet. Seuraavaksi kaadetaan mukaan jäiset pakastepinaatit jatkuvasti sekoittaen. Kun pinaatit ovat sulaneet, lisätään joukkoon vielä jauhot (käy mikä tahansa gluteeniton jauhoseos/jauho, kuten riisijauho, perunajauho tms.). Lopuksi maustoin keiton vielä sitruunanmehulla, sillä mielestäni sitruuna sopii hyvin pinaatin kaveriksi! Annetaan hautua kattilassa muutaman minuutin ajan, jotta keitto muuttuu pikkuhiljaa paksummaksi. Lisukkeiksi voi keittää vaikka kananmunan ja ripotella päälle erilaisia pähkinöitä sekä siemeniä.

Annoksesta tulee kahdelle henkilölle.

Jos tähän loppuun muutama sana jo mainitsemastani lihattomasta lokakuusta, niin itsehän tosiaan syön pääsääntöisesti kasvisruokavalion mukaan – olen syönyt jo pitkään. Ainut sudenkuoppa, jossa välillä ratkean, ovat hampurilaiset. En nimittäin ole tänä päivänä vielä maistanut aidosti hyvää kasvishampurilaista ja seitan on itselleni ehdoton ei, ei. Arjessa en kuitenkaan kaipaa koskaan kanasuikaleita tai pihvejä, vaan ne liittyvät enemmän ravintolaruokaan. Toisinaan siis sallin tuon nautinnon itselleni, sillä tiedän miten paljon vaalin arjessa ekologisia sekä eettisiä valintoja. Oma hiilijalanjälkeni voisi toki olla pienempi, mutta pyrin tekemään parhaani ja parantamaan jatkuvasti.

Tärkeintä on mielestäni punnita valintojaan ja miettiä, voiko tuntea hyvää omaatuntoa siitä mitä tekee tämän planeetan hyväksi? En tuomitse muiden valintoja, mutta ehdottomasti suosittelen kokeilemaan lihatonta lokakuuta. Kuukausi ilman lihaa ei ole aika eikä mikään, joten nyt vaan rohkeasti mukaan haasteeseen!

Rentouttavaa perjantaita ja toivottavasti resepti miellyttää!

Kommentit (6)
  1. Käytitkö paksua kookosmaitoa vai sitä kookosmaito -juomaa?

    1. Käytin Karan kookosmaitoa. 🙂 Se on mielestäni suhteellisen ohutta…

  2. Suosittelen kokeilemaan Vallila Bitesin vegeburgeria (on myös vegaaninen, mutta siitä ei kokemusta). Aivan sairaan hyvä! Ei todellakaan tuu sitä korvikeällötystä.

    1. Ahaa, kiitos vinkistä! Pitääkin käydä testaamassa. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *