Tärkeimmät arvot ihmissuhteissa

Olen pohtinut viime aikoina paljon arvomaailmaa ja niitä arvoja, joita arvostan ihmissuhteissa. Mitkä arvot ovat itselleni tärkeitä niin ystävyys- kuin parisuhteessakin? Uskon nimittäin siihen, että hyvät arvot tekevät onnelliseksi. Ne lisäävät tyytyväisyyttä elämässä ja saavat meidät tuntemaan olomme turvalliseksi. Itselleni ehkä tärkeimpiä arvoja elämässä ovat aina olleet pehmeät arvot eli rehellisyys, luottamus, oikeudenmukaisuus, tasa-arvo, lähimmäisen rakkaus, oikean ja väärän tunnistaminen, vastuuntunto sekä empatiakyky. Ihmissuhteissa kuitenkin ehkä se kaikista tärkein arvo on rehellisyys. Rehellisyyden merkitys erityisesti on korostunut itselleni ja huomaan, että odotan ihmissuhteilta selkeyttä sekä kykyä rehelliseen kommunikointiin. Myös sellainen pinnallinen kaveeraaminen suorastaan ällöttää, enkä ole kiinnostunut ihmissuhteista, joissa ei ole sen syvempää aspektia. Erityisesti sitä olen miettinyt, miten paljon ihmiset ovat valmiita tekemään toistensa puolesta? Usein nimittäin huomaa, miten sinulta odotetaan palveluksia, mutta päinvastaisessa tilanteessa apua ei heru.

Nykypäivänä huomaa kyllä todella selkeästi, miten useamman arvomaailma on päälaellaan. Lähimmäisistä ei välitetä aidosti, eletään omat tarpeet, maine, valta ja kunnia edellä sekä vaalitaan hyvin pinnallisia arvoja rahasta materiaan. Ihmiset ovat itsekkäitä ja toisilta halutaan asioita, mutta mitään ei olla valmiita antamaan takaisin. Valitettavan paljon näkee myös sitä, että ihmisten kustannuksella pelaillaan eikä omista teoista kanneta minkäänlaista vastuuta. Olen nähnyt tällaista todella paljon – vähän liikaakin. Vaikka olen aina ajatellut että voin itse vaalia parempaa arvomaailmaa ja olla välittämättä huonosta käytöksestä, en ole aina itsekään siihen pystynyt. Jossain kohtaa imin itseeni herkkänä vaikutteita ja olipa minullakin lukuisia ihmissuhteita, jotka olivat kovin pinnallisia ja katsoin asioita läpi sormien. Jo pidempään olen kuitenkin huomannut, etten enää pysty ulkoistamaan itseäni tuosta kaikesta, jos olen arvomaailmalta vääränlaisten ihmisten seurassa. Voin huonosti nähdessäni pinnallisia ihmissuhteita, valehtelua, empatiakyvyn puutetta sekä sitä, että ihmisillä pelaillaan. En pysty aidosti nauramaan noiden tyyppien seurassa, sillä mietin jatkuvasti mitä kaikkea tämän takana oikeasti on. Olen kai jotenkin herkistynyt asian suhteen, mutta nykyään haluan viettää aikaani ainoastaan ihmisten seurassa, joiden seurasta aidosti nautin ja joiden kanssa arvomaailmat todella kohtaavat.

Uskon hyvien arvojen voimaan ja siihen, että rehelliset ihmissuhteet ovat niitä, jotka toimivat parhaiten ja kantavat elämässä. Rehellisyyden ilmapiirissä voimme tuntea miten saamme olla juuri sellaisia kuin olemme, ja meidät hyväksytään omana itsenämme. Ei ole turhaa salailua, kulisseja tai jatkuvia valheita. Koen että elämässäni on tällaisia läheisiä ja ihania ihmissuhteita, eli älkää ymmärtäkö aikaisemmin mainitsemastani väärin. Siitä huolimatta omia arvojaan on toisinaan hyvä punnita. Onko niiden kanssa edelleen linjassa, jossa kokee voivansa hyvin ja elävänsä mahdollisimman hyvää elämää? Huonot ihmissuhteet vaikuttavat meihin negatiivisesti, usein jopa huomaamatta ja vaikka ajattelisimme, ettei tuon toisinaan porukassa mukana kulkevan tutun huono arvomaailma vaikuta omaani, saatamme olla hyvinkin väärässä. Ellemme ole jatkuvasti skarppina, voimme sokaistua kuin vahingossa ja alkaa katsomaan asioita läpi sormien. Tällöin vääryydestäkin tulee hyväksyttyä – ihan vaan vahingossa. Usein sellainen pienen välimatkan ottaminen asioihin on kuitenkin juttu, mikä saattaa kirkastaa meille aika paljon.  Ja sanonta seura tekee kaltaisekseen, pitää muuten aika hyvin paikkansa…

Farkut Monki (vanhat) / Neule UFF / Korvakorut Fida

Olen kirjoittanut arvoista muutamia kertoja ennenkin, mutta mielestäni aiheen tärkeyttä ei voi koskaan ylikorostaa. Moni hyvänkin arvomaailman omaava nimittäin välillä poikkeaa polulta ja havahtuu tekemästä jotain sellaista, joka ei sovi ollenkaan omiin arvoihin. Tämä on elämää ja tokikaan emme aina pysty täydellisyyteen, sillä jokainen meistä mokailee. Koen silti, että silloin kun on kosketuksissa omaan tunnemaailmaan, on helpompi tunnistaa oikea ja väärä – tehdä itselleen oikeita valintoja. Tunneyhteys omaan sisimpään auttaa meitä myös tunnistamaan sen, missä meidän on hyvä, tai puolestaan huono olla.

Yksi tärkein asia itselleni ihmissuhteissa onkin arvomaailma ja se, että arvot kohtaavat. En voisi olla parisuhteessa ihmisen kanssa jolle pettäminen ei ole ehdoton ei, tai rahan tekeminen on elämän tärkein asia. Ystävyyssuhteissakin vaadin hyvin samankaltaisia arvoja, sillä ne yhdistävät ja tuovat ihmissuhteeseen molemminpuolista ymmärrystä sekä arvostusta. Minun on esimerkiksi vaikea kunnioittaa arvoja, joiden puolella en itse seiso. Vaikka pyrin ymmärtämään erilaisuutta ja erilaisia ihmisiä, koen vaikeaksi olla erittäin läheinen ihmisen kanssa, jolla on täysin päinvastainen arvomaailma kuin itselläni. Arvomaailma voikin joko yhdistää tai erottaa. Ja tässä kohtaa on myöskin mainittava, että omasta arvomaailmastaan ei tulisi koskaan luopua muiden vuoksi! Se on yksi pahimmista virheistä jonka voi itseään kohtaan tehdä ja tuo muuten kostautuu ennemmin tai myöhemmin.

Pidetäänhän siis omista arvoista kiinni ja pysähdytään aina säännöllisin väliajoin punnitsemaan niitä! 

Herättääkö aihe teissä ajatuksia? Mitkä arvot koette ihmissuhteissa tärkeimmiksi?

 

Kuvat: Taru / edit: minä

Kommentit (4)
  1. Moi Jutta! Sun blogista on tullut ihan mun lemppari, tykkään erityisesti näistä sun vähän syvällisemmistä kirjoituksista, joita teet aika useinkin – nämä ovat todella hyviä! 🙂

    1. Moikka Sofia ja kiitos, ihana kuulla. <3 Pyrin tasapainottelemaan kevyempien sekä syvällisempien aiheiden viidakossa, mutta kiva jos tuntuu että nämä tosiaan miellyttävät. 🙂 Ihanaa keskiviikko-iltaa!

  2. Melkein tuli tippalinssiin, kun osui tuo aika hyvin tähän hetkeen ettei aidosti välitetä vaan ollaan oma maine ja valta edellä. Mietin tätä myös usein, sillä itse yritän aina kompromissien kautta ja hyvän kautta sillä en usko siihen pahan voimaan. Hyvä tuo hyvää ja huono huonoa.

    https://nouw.com/tiinak

    1. Niin. <3 Todella surullista kyllä… Olen samaa mieltä kanssasi, hyvä lisää hyvää ja paha puolestaan pahaa. Mutta uskon että seisomalla omien arvojen takana sitä voi kyllä vaikuttaa kenties positiivisesti ympäristöönsä.

      Ja toisaalta taas, kukaan ei pakota viettämään aikaa huonossa seurassa, eli itse kyllä eliminoisin elämästä täysin päinvastaisen arvomaailman omaavat ihmiset niin pitkälti kuin se on mahdollista. Valitettavasti täysin se ei aina onnistu, sillä usein porukoissa on erilaisia ihmisiä ja nimenomaan niitäkin, joiden kanssa voi olla hankalaa olla samoilla linjoilla arvojen suhteen.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *