Näillä kengillä minä juoksen

Kuten tiedätte, harrastan juoksemista. Kirjoitin aiheesta kattavan postauksen heinäkuussa, jossa avaan enemmän syitä tähän rakkaaseen harrastukseeni. Lyhyesti, juokseminen on ollut elämässäni läsnä jo pikkutytöstä lähtien ja koen sen kaikista lajeista eniten luontaiseksi itselleni. Fysiikkani on kuin luotu juoksemaan ja mielen tasolla koen juoksun jopa meditoivaksi. Se on myös helppo ja halpa harrastus muiden treenien rinnalla, eikä muuten vaadi isoja rahallisia satsauksia vaikka lajin aloittaisi täysin nollasta. Oikeastaan se tärkein materialistinen asia juoksussa ovat kengät. Juoksupukeutuminen nyt voi olla oikeastaan minkälaista vaan eikä vaadi panostusta jos näin ei halua, mutta se mikä saattaa vaikuttaa alussa jopa lajin mielekkyyteen ja siihen tuleeko harrastusta jatkettua, ovat ne juoksukengät. Huonoilla kengillä ei kannata – tai oikeastaan edes saisi juosta.

Sisäpelikengät ovat syystä sisäpelikengät ja juoksukengät puolestaan juoksukengät. Itse olen aina juossut hyvillä tossuilla ja varmaan osittain siksi olen välttynyt pahemmilta juoksijan vaivoilta ja ongelmilta. Tietenkin kaikki vaikuttaa kaikkeen, eli luontainen fysiikka tekee paljon. Mutta omaa fysiikkaansa on tosiaan mahdollista myös tukea hankkimalla juuri omalle keholleen toimivat juoksukengät. Tärkeää kengissä on niiden henkilökohtainen toimivuus – se mikä käy jollekin toiselle, ei nimittäin välttämättä sovi sinulle. Tästä varmasti johtuu myös se, että ihmiset tykkäävät juosta eri merkkien kengillä. Toiset vannovat Adidaksen nimeen, kun taas toisille se paras juoksukenkä on Asics. Kullakin meistä on ne omat mieltymyksemme, jotka myös pitkälti ohjailevat jalkineiden valintaa.

Itse henkilökohtaisesti pidän kevyestä juoksukengästä massiivisemman sijaan, huolimatta siitä, että kevyissä kengissä harvoin on yhtä hyvää iskun vaimennusta kuin niissä hieman kookkaammissa. Kehoni on kuitenkin tottunut juoksun tuomaan rasitukseen, enkä siksi ole kokenut minkäänlaista ongelmaa asian suhteen. Tykkäänkin, että kengät ovat mahdollisimman sirot ja sellaiset, ettei askel paina ainakaan kenkien vuoksi. Juoksin useamman vuoden käyttäen omalle jalalleni muotoiltuja pohjallisia juoksukenkien pohjalla ja pakko sanoa, että niistä luopuminen tuntui alkuun oudolta. Luovuin pohjallisista tänä keväänä, kun sain käyttööni uudet Merrell Bare Access Flex E-Mesh* juoksukengät vanhempien (puhki juostujen) kenkien tilalle. Kyseinen malli on tosiaan aikaisempaan juoksukenkään verrattuna huomattavasti kapeampi, joten jotta pohjallinen mahtuisi kengän sisään, olisi tämä pitänyt ottaa huomioon kokoa valittaessa. Tämän kesän olen kuitenkin kengillä ilman pohjallisia juossut ja pakko sanoa, että vaikka alkuun se tuntui jalassa hieman oudolta, nyt olen jo täysin tottunut! Kyseisessä mallissa on muuten niin täydellinen istuvuus jalalleni, ettenpä ole ehtinyt pohjallisia edes kaipailemaan…

Olen tosiaan jo useamman vuoden ajan juossut Merrell -merkin juoksukengillä ja minun jaloilleni ne sopivat erittäin hyvin. Vaikka juoksenkin pääasiassa asfaltilla, eivät polvet tai lonkat ole kärsineet. Kengät ovat myös hyvin Suomen vaihtelevaan ilmastoon soveltuvia, eli ne eivät ole entiset ensimmäisten kurakelien tullen. Itse asiassa tavallisimmin käytän samoja juoksukenkiä vuoden tai pari – olettaen että juoksen niillä siis kesät talvet ja useampia kilometrejä viikossa. Varmasti osa juoksee pidempäänkin samoilla kengillä, eikä siinä ole mitään väärää. Itse olen vaan tykännyt vaihtaa kenkiä muutaman vuoden välein, sillä kyllähän nekin kuluvat ja no, jo pelkkä hikoilukin tekee tehtävänsä. Kun juoksee paljon, sitä haluaa että kengät ovat jatkuvasti hyvässä kunnossa ja etenkin omaa kehoa täydellisesti tukevat.

Kuten jo tuossa aikaisemmin mainitsin, olen kärsinyt tähän mennessä hyvin vähän erilaisista juoksijan vammoista. Joskus nuorempana minulla oli penikat ja johtuen selkärankani pienestä ”kieroudesta” (selkä mennyt siis nuorempana korkeushypyssä), kärsin jossain kohtaa selkävaivoista. Muuten olen kyllä selvinnyt hyvin vähällä ja kehoni palautuu vielä kolmekymppisenäkin aika kiitettävästi. Tietenkään koskaan näissä asioissa ei kannata hurrailla, eli polvihan voi mennä vaikka vuoden sisään jos on mennäkseen. Uskon kuitenkin siihen, että kokonaisuus vaikuttaa, eli hyvien juoksukenkien lisäksi nimenomaan se, palauttelemmeko kehoa riittävästi ja ylipäänsä millainen on luontainen fysiikkamme. Itse olen kokenut nimenomaan lihaskunnon treenaamisen juoksutreenin ohessa vaikuttavan positiivisella tavalla fysiikkaani, koska tällöin oloni on ”vahvempi” ja vahvuus on plussaa myös juostessa. Nyt kun taukoa salitreeneistä on kohta jo pari kuukautta takana, olen ollut hieman mietteliäs, sillä lihasta on kyllä lähtenyt aika paljon. Mutta tästä vielä lähiaikoina noin muutenkin lisää oman postauksen tiimoilta…

Jos olet yhtään epävarma siitä, millainen juoksukenkä sopii parhaiten juuri sinulle, suosittelen kääntymään ammattilaisten puoleen urheiluliikkeessä. Siellä kenkiä on mahdollista ”koeajaa” mikä auttaa hyvin paljon! Myös seuraavat asiat tulisi aina ottaa huomioon juoksukenkää valitessa…

  • Kun kokeilet kenkiä jalkaan, tunnustele niiden istuvuutta. Jos tuntuu että kengät eivät istu jalkaasi, älä osta niitä siinä toivossa että ne ajan mittaan muotoutuvat. Juoksukengän tulee tuntua hyvältä jalassa jo sovitusvaiheessa, eli ole tässä mielessä tarkkana!
  • Ota aina hieman suurempi koko kuin liian pieni. Eli 38 jalkaisen kannattaa valita juoksukengästä 38,5 – toki mallista riippuen. Jalka turpoaa aina hieman juostessa, joten liian pieni kenkä saattaa tuntua lenkin aikana epämiellyttävältä tai hangata rakkoja jalkoihin.
  • Jos käytät omia pohjallisia, ota ne mukaan liikkeeseen ja sovita juoksukengät niiden kanssa. Ja näistä omista pohjallisista puhuessani tarkoitan nyt siis Footbalance pohjallisia, joita esimerkiksi Intersport valmistaa.
  • Huomioi oman jalan rakenne. Eli onko sinulla esimerkiksi millainen jalkaholvi tai jalkaterä. Näissä asioissa ammattilainen auttaa, joten kannattaa kääntyä heidän puoleensa.

Ihanaa lauantaita ja juoksulenkkejä!

Onko teillä muuten joku tietty juoksukenkämerkki/malli, jota suositte vuodesta toiseen?

 

*Kengät sponsoroitu

Miten feminiininen ja maskuliininen olen?

Jokaisessa meissä on omanlaisensa määrä feminiinisyyttä ja maskuliinisuutta, oli sitten biologiselta sukupuoleltaan nainen tai mies. Joskus nuo energiat saattavat vaihdella vuosien varrella ja esimerkiksi ns. maskuuliinisesta poikatytöstä kuoriutua ajan saatossa hyvinkin feminiininen nainen. Ylipäänsä sukupuoli-identiteetti ja sen kehitys on mielestäni mielenkiintoinen asia ja jotenkin toivoisin, että tulevaisuuden maailmassa ihmiset saisivat yhä vapaammin toteuttaa omaa sukupuoltaan ja myös määritellä sen itse. Ei ole väärin olla maskuliininen ja biologiselta sukupuolelta nainen tai päinvastoin. Kaipaisin myös sitä muutosta, ettei mekko viestisi ulkopuolisille automaattisesti ihmisen feminiinisyydestä tai farkut puolestaan maskuliinisuudesta. Ylipäänsä nuo tietynlaiset stereotypiat ovat sellaisia, jotka ärsyttävät itseäni mutta ne nyt vaan ovat yhteiskunnan rakenteissa. Onneksi maailma on kuitenkin menossa tässä asiassa parempaan suuntaan ja muuttumassa jatkuvasti avarakatseisemmaksi.

Tänään haluan pohtia ääneen omaa maskuliini- ja feminiinienergiaani. Olen nimittäin useampaan otteeseen saanut kuulla, että olen vahvasti maskuliinisella energialla varusteltu nainen. Oletan tämän johtuvan siitä, että olen suorasanainen, vahvatahtoinen, temperamenttinen ja huumorini on paikoitellen myös aika roisia. En ole myöskään sellainen, joka jää sormi suussa ihmettelemään vaan olen toiminnallinen ja kykenen tarvittaessa hoitamaan myös ne perinteisemmin miehille suunnatut hommat. Parisuhteessa vaalin tasa-arvoa ja sitä, ettei nainen ole pelkästään miestä varten vaan molemmat ovat toisiaan varten – luonnollisestikin. Myös ulkonäköni varmasti vaikuttaa, sillä vahvat piirteet luovat ehkä sellaista maskuliinisempaa fiilistä ja kuulen useammin tuntemattomilta ihmisiltä olevani vähän jopa pelottavan näyttävä kuin vaikka ihanan suloinen (tämä siis pelkästään ulkoiseen olemukseeni perustuen). Pukeutumiseni todennäköisesti vahvistaa maskuliinisia piirteitä, eli rakastan farkkuja, tennareita ja haalareita – toisin sanoen niitä vanhojen uskomuksien mukaan ”miesten vaatteita”.

Tiedostan itsekin että minussa on maskuliinienergiaa varmasti huomattavasti enemmän kuin osassa naisia. Olen saanut miesten ja naisten tasa-arvoon kannustavan kotikasvatuksen ja joutunut jo pienestä pitäen ottamaan vastuuta. Uskoisin että ainakin omalla kohdallani nimenomaan vastuunkanto on tehnyt minusta näennäisesti vahvan ja pystyvän – toisin sanoen minusta on kasvanut itsenäinen ja muista riippumaton. Jossain kohtaa tämä piirteeni oli kääntyä minua vastaan koska en halunnut antaa tilaa sille sisimmässäni olevalle herkkyydelle ja empaattisuudelle. Nimittäin samaan aikaan kun koen olevani maskuliininen, koen minussa olevan paljon myös feminiinistä energiaa, jota olen aivan liian vähän elämäni aikana vahvistanut. Tällä tarkoitan nyt niitä feminiinisyyteen tavallisimmin liitettäviä piirteitä eli empaattisuutta, sallivuutta, vastaanottavaisuutta ja herkkyyttä. Feminiinisyys koetaan usein heikkoudeksi ja jos rehellinen olen, näin minäkin pitkään ajattelin. Onneksi viime vuosina olen kuitenkin oppinut tästäkin lisää ja ennenkaikkea oppinut arvostamaan feminiinisiä piirteitäni.

Yksi merkittävä huomio jonka haluan tässä yhteydessä esiin nostaa, on miesten suhtautuminen naisen maskuliiniseen energiaan. Olen nimittäin tavannut kahdenlaisia miehiä, eli miehiä joita maskuliinisuuteni pelottaa tai ärsyttää ja miehiä, jotka taas kokevat sen jotenkin stimuloivana. Tuo on aika mielenkiintoista ja olenkin usein miettinyt mistä etenkin tuo ärsyyntyminen mahtaa johtua? Jos mies ärsyyntyy naisen maskuliinisesta energiasta, onko miehellä epävarmuuksia oman energiansa kanssa, vai onko se liitännäinen täysin siihen millaisen naisen mallin mies on kotoaan saanut? Toisaalta tässä kohtaa on pakko mainita, etten itse kykenisi olemaan parisuhteessa erittäin feminiinisen miehen kanssa (tai näin ainakin kuvittelen) ja tähänkin vaikuttaa se minun oma energiani. Enkä siis tarkoita tällä ettenkö tahtoisi herkkää ja empaattista kumppania – päinvastoin – mutta jotta suhde toimii, tulee myös miehen energiat olla omiini juuri oikeassa suhteessa. En siis halua olla suhteen maskuliinisempi osapuoli, vaan haluan voida olla myös feminiininen samalla tuntien oloni ns. naiseksi.

Ystävyyssuhteissa olen myöskin havainnut, että vedän puoleeni voimakkaammalla maskuliinisella energialla varusteltuja naisia. Kai se niin nimittäin menee, että samanhenkiset ihmiset viihtyvät toistensa seurassa. Ystäväni ovatkin suoria ja spontaaneja, joiden huumori laukkaa välillä aika villistikin. En jaksaisi viettää aikaani ”kauhistelijoiden” kanssa tai ihmisten, jotka järkyttyvät jos nainen vähän kiroilee tai juo viiniä suoraan pullosta. Okei, ehkä hieman stereotypistä mutta kuitenkin ymmärtänette mitä tarkoitan. Tämä ei taas toisaalta poissulje sitä tosiasiaa, että puhutaan paljon tunteista ja ollaan myös empaattisia. Mielestäni ihmisten ei tarvitsekaan olla täysin jompaakumpaa energiavirtaa, vaan voimme olla sekä feminiinisyyden että maskuliinisuuden sekoitus. Veikkaan myös että vastakumppanin energia aina joko vahvistaa tai heikentää esimerkiksi juuri meissä naisissa sitä maskuliinisuutta ja ainakin itse huomaan olevani vahvemmin maskuliininen seurassa, jossa muutkin sitä ovat. Hyvin feminiinisten naisten seurassa puolestaan feminiinisyyteni korostuu ja on ehkä pääroolissa.

En tiedä kiehtooko jo kirjoittamani yhtään teitä mutta itse olen aina ollut jollain tavalla kiinnostunut aiheesta. Ehkä kun sitä on itse kohdannut jonkin verran elämänsä aikana kommentointia omasta maskuliinisesta puolesta, on asiaa tullut mietittyäkin. Lähinnä mielenkiintoista on se kuinka osa nimenomaan kokee tuon puolen minussa jotenkin uhkaavana, kun toisia se taas kiehtoo. Tämä kertonee meidän ihmisten eroavaisuuksista ja ylipäänsä kemioista. Uskon että nämä kaksi energiaa ovat muuten hyvin suuressa roolissa useammissa ihmissuhteissa ja ihmisten välisten kemioidenkin synnyssä.

Miten te koette maskuliinisuuden ja feminiinisyyden? Oletteko selkeästi enemmän toista energiaa vai onko se jakautunut teissä tasaisesti?

 

Kuvat: Iines / edit: minä