Persoonallisuustyypiltä sovittelija (INFP-T)

*Sisältää mainoslinkkejä

Jo Malediivien reissulla teimme Iineksen kanssa 16Personalities -persoonallisuustestin ja keskustelimme testituloksistamme. Saimme toisistaan eriävät tulokset, sillä olemme persoonina erilaisia vaikka ystäviä olemmekin. Testitulokset taas kirvoittivat keskustelua ja juttelimme aiheesta aika syvällisestikin. Aloitin itse asiassa tämän postauksen kirjoittamisen jo ajat sitten saamatta sitä koskaan päätökseen. Kirjoitettuani tällä viikolla tekstin ”Väliinputoaja” sain kommenttikenttään kommentteja nimenomaan tähän persoonallisuustestiin liittyen, jonka myötä testi palasi mieleeni. Mielenkiintoinen kommentti oli etenkin se, jossa joku teistä epäili ulkopuolisuudentunteen olevan vahvana nimenomaan minun persoonallisuustyypilläni eli INFP:lla.

Olen siis persoonallisuustyypiltä sovittelija (INFP-T = introvertti, intuitiivinen, tunteellinen, mahdollisuuksia etsivä & sekasortoinen) ja tässä muutama lainaus sovittelijan kuvauksesta:

”Sovittelijat saattavat vaikuttaa rauhallisilta, varautuneilta ja jopa ujoilta, ja heillä on sisäinen liekki ja intohimoa, joka loistaa heistä. Sovittelijoita on väestöstä vain 4 prosenttia, minkä vuoksi heillä on suuri riski tulla väärinymmärretyiksi.”

”Sovittelijoille on tärkeää tiedostaa itsensä ja oma paikkansa maailmassa, ja he tutkivatkin kyseisiä ajatuksia ja projisoivat itseään töidensä kautta.”

”Toisin kuten sosiaalisemmat persoonallisuustyypit, sovittelijat keskittävät huomionsa vain muutamiin ihmisiin tai yhteen hyödylliseen asiaan. Jos he yrittävät ylläpitää liian suurta verkostoa, heidän energiansa kuluu loppuun, ja he voivat jopa masentua ja musertua maailman pahuudesta, jota he eivät kykene korjaamaan.”

”Sovittelijoiden tekemistä määrittävät kunnia, kauneus, moraalisuus ja hyveys sekä aikomuksen puhdas olemus, eivät palkkio ja rangaistus.”

Tunnistan itseni suurelta osin sovittelijan luonnekuvauksesta. Olen testin mukaan 74 % introvertti eli kyllä, olen sisäänpäin kääntyneempi vaikka tutussa seurassa olen usein sosiaalinen ja puhelias. Energiani kuitenkin ammennan yksin olosta ja omasta rauhasta. Tutkiskelen paljon itseäni ja asioita, väsyn herkästi sosiaalisissa tilanteissa ja olen herkkä kivulle sekä ylipäänsä erilaisille tuntemuksille. Tästä introvertista puolesta huolimatta sisälläni on se liekki – kuten yllä olevissa lainauksissa kuvaillaan, eli minusta löytyy myös potkua ja kipinää. Intuitiivinen olen 69 %, mikä pitää niin paikkansa. Luotan intuitioon ja toimin hyvin pitkälti vaistojen varassa. Tunnepuolta minussa on 60 %, eli elän vahvemmin tunteella vaikka järkeäkin on mukana sentään se 40 %. Mahdollisuuksia etsivää puolta minussa on 86 % ja sekasortoisuutta 69 %. Tuo sekasortoisuus on aika mielenkiintoinen lisä, joka tulee tosiaan tuosta T-päätteestä. Itse ainakin tunnistan itsestäni tietynlaista sekavuutta, eli mieli on välillä ailahteleva, tunteet menevät laidasta laitaan ja usein omat ajatukset risteilevät. Uskon että omalta osaltaan tuo liittyy nimenomaan siihen luovuuteen ja jatkuvaan ajatteluun mikä välillä sekoittaa ihan omaakin päätä. Tasapaino on kuitenkin se, mitä minäkin tavoittelen elämän jokaisella osa-alueella ja uskon, että senkin saavuttaminen on jossain kohtaa mahdollista.

Sovittelija viihtyy tavallisesti parhaiten luovilla aloilla kuten kirjailijana, näyttelijänä tai runoilijana eli tässäkin mielessä täsmää. Vaikka en olekaan mitään edellä mainituista, olen aina rakastanut kaikkea luovaa tekemistä ja tälläkin hetkellä toteutan itseäni eniten nimenomaan luovien asioiden parissa. Myös koulussa menestyin parhaiten luovissa aineissa matemaattisten sijaan. Minun on helpompaa hahmottaa suuri kokonaisuus kuin paneutua yksityiskohtiin. Yksi ehkä täsmäävin seikka on ikuinen tarve ymmärtää itseään ja paikkaansa maailmassa – niin minua, vihdoinkin tälle jatkuvalle analysoinnille löytyi selitys! Sovittelija onkin aktiivinen pohtimaan, jonka vuoksi saattaa välillä jopa vetäytyä omiin oloihinsa. Itsehän olen esimerkiksi vaikean elämäntilanteen tullen sellainen, että vetäydyn omaan rauhaan. Sen sijaan että tukeutuisin läheisiini haluan olla yksin – käydä tunteen yksin läpi. Minun on myöskin aina helpompaa keskittyä pieneen ihmisjoukkoon suuren sijaan. Suuren ihmisjoukon keskellä väsyn ja en vaan kykene antamaan energiaani useammalle yhtä aikaan. Usein noissa sosiaalisissa ryhmätilanteissa kuten nyt vaikka tupareissa tai synttäreillä juonkin itseni nopeasti pieneen hiprakkaan, jotta minun on helpompi ja rennompi olla.

Sovittelijan tyypillisiä vahvuuksia ovat luovuus, joustavuus, intohimo, idealismi ja omistautuminen kun taas heikkouksia epäkäytännöllisyys, asioiden ottaminen henkilökohtaisesti, liiallinen idealismi sekä varautuneisuus. Vahvuuksista tunnistan kyllä itseni eli osaan olla luova ja joustava, toimin intohimoisesti, ajattelen paljon ja ihmissuhteissa sekä työssä omistaudun aina asioille ja ihmisille. Heikkouksista epäkäytännöllisyys on hyvinkin tuttua, samoin se että otan ihmisten rakentavankin kritiikin herkästi itseeni. Minulla on siis tapa sanoa vastaan ja puolustautua vaikka sisimmässäni tietäisin, että toinen on oikeassa…

Sandaalit H&M / Mekko Shein* / Laukku Rebecca Minkoff / Käsikorut Cluse* / Aurinkolasit Ray-Ban

Liiallista idealismiakin harrastan kyllä ja sanoisin, että olen ihmisenä loppupeleissä aika varautunut. Usein kuulen että ulkokuoreni vaikuttaa kylmälle ja kovalle mutta kun minuun paremmin tutustuu, paljastuu sieltä lämmin ihminen. Uskon että tähän vaikuttaa pitkälti emotionaalisen estyneisyyden tunnelukko sekä ylipäänsä jonkinlainen varautuneisuus uusien ihmisten seurassa. Minua ei ole välttämättä helppo lähestyä enkä anna itsestäni herkästi pintaa enempää. Minulle on noin muutenkin helpompaa ilmaista itseäni kirjoittamalla kuin puhumalla. Jos oikein rehellinen olen, blogissani on paljon sellaista josta en ole koskaan keskustellut kenenkään kanssa kasvotusten.

Vaikka minussa on paljon yhtäläisyyksiä sovittelijan persoonallisuuteen, niin pitää aina muistaa että jokaisella meistä on se oma historia, joka on pitkälti muokannut myös luonnettamme. Eli harvoin nämä testitulokset ovat kaikilta osin täyttä faktaa mutta yllättävä lähelle tässä sovittelijan kuvauksessa kyllä päästiin!

Jos innostutte tekemään kyseisen persoonallisuustestin, niin se löytyy täältä. Olisikin mielenkiintoista kuulla mikä on sinun persoonallisuustyyppisi ja koetko, että luonnekuvaus osuu yksiin? Ja mites te muut sovittelijat – oliko tekstissäni yhtäläisyyksiä?

 

*Tuote sponsoroitu / Kuvat: Iines

Keskikesän makea banaanileipä (GL, M)

En nyt tiedä liittyykö banaanileipä millään tavalla juhannukseen, tuskin, mutta silloin kun into leipoa iskee, niin silloin se iskee. Näin kävi tosiaan eilen treenien jälkeen ja koska kotoani löytyi muutama ylikypsä banaani, päätin valmistaa herkullisen banaanileivän! Vietän juhannuksen poikkeuksellisesti Helsingissä, joten uunituore ei joudukaan suoraan pakastimeen, vaan sen voi syödä kätevästi pyhien aikana. Alkuun tämä päätös jäädä kaupunkiin hieman mietitytti ja tuntui vähän kurjaltakin mutta loppupeleissä aivan sama. Ei vaan jaksa väkisin vääntää jotain suunnitelmaa jos mikään vaihtoehto ei oikein tunnu omalta ja tuo sääkin nyt on aika kammottava. Yksi parhaista ystävistänikin on kaupungissa, joten varmaan hänen kanssaan vähintäänkin katsomme Netflixiä, juomme viiniä ja ihmettelemme vesisadetta. Enää reilu viikko Portugaliin lähtöönkin mikä tarkoittaa itselleni hyvin tiukkaa ja työntäyteistä ensi viikkoa, jonka tiimoilta voisin hyödyntää näitä juhannuksen rauhallisia pyhiä…

Banaanileipä on pitkäaikaisille lukijoilleni tuttu resepti, jota olen valmistanut lukuisat kerrat. Variaatioita löytyy blogistani jos jonkinlaisia mutta tänään on aika heittää ilmoille jotain uutta – keskikesän kunniaksi. Leivoin nimittäin eilen banaanileivän jossa on miellyttävä kookosen sekä taateleiden twisti. Leipä on makeahko mutta ei kuitenkaan missään nimessä ällöttävän makea ja menee niin kahvipöydässä pullan korvikkeena kuin sitten vaikka välipalanakin. Itsellenihän banaanileipä on suorastaan rakkautta enkä varmaan koskaan siihen kyllästy. Säännöllisin väliajoin hyödynnänkin ne hieman ylikypsyneet banaanit ja leivon niistä herkullista leipää.

Jos juhannuksena ei ole mitään tekemistä tai mökkipöydästä puuttuu vielä joku hieman terveellisempi vaihtoehto leivoksille, niin nappaahan resepti talteen!

MAKEA KOOKOS-TAATELI BANAANILEIPÄ (GL, M)

 • 2 kypsää banaania
 • 1,5 dl pehmeitä taateleita
 • 2 kananmunaa
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 1/2 ruokasoodaa
 • 1 tl kanelia
 • 1/2 tl Foodinin Bourbon vaniljajauhetta*
 • Ripaus laadukasta suolaa
 • 1 dl kookoshiutaleita
 • 1 dl Foodinin mantelijauhoja*
 • 1,5 dl Foodinin tattarijauhoja*
 • 1/2 dl luomu kaurahiutaleita
 • 1  dl Foodinin gojimarjoja*
 • 1/2 dl Foodinin kookosöljyä*

Koristeluun:

 • 1 banaani
 • gojimarjoja
 • kookoshiutaleita

Muusataan banaanit kulhossa mössöksi. Suosittelen käyttämään kypsiä – lähestulkoon mustia banaaneja jolloin ne survoutuvat helpommin ja makukin on makeampi. Siivutetaan taatelit pieniksi paloiksi ja lisätään banaanimössön joukkoon. Kaadetaan sekaan vielä kananmunat sekä sulatettu kookosöljy, jonka jälkeen sekoitetaan seos kuohkeaksi. Seuraavaksi laitetaan erilliseen kulhoon kaikki kuivat aineet ja sekoitetaan nekin huolella. Kun kuivat aineet on mukavasti sekaisin, kaadetaan ne pikkuhiljaa banaanimössön joukkoon ja lopuksi lisätään vielä gojimarjat. Taikina saa jäädä suhteellisen veteläksi, eli siitä ei tarvitse tulla sämpylätaikinamaista. Kaadetaan leipätaikina vuokaan ja koristellaan se kokonaisella banaanilla, kookoshiutaleilla sekä gojeilla.

Lämmitetään uuni 175 asteeseen ja paistetaan banaanileipää siellä noin 45-50 minuutin ajan. Itse pidin 40 minuuttia mutta näin jälkikäteen ajateltuna, olisi ehkä voinut pitää vielä kymmenen minuuttia jotta keskusta olisi kypsynyt hieman lisää. Toisaalta banaanileivässä ei haittaa vaikka sisin jääkin hieman tahmeaksi, koska se sopii leivän rakenteeseen. Mieluummin vähän ali kuin ylikypsä! Sitten vaan herkuttelemaan sellaisenaan tai päälle voi lisätä vaikka hieman herkullista cashewtahnaa, nam nam.

Oikein ihanaa juhannusaattoa jokaiselle, missä ikinä sitä vietättekään!

 

PS. Muistattehan, että koodilla jutta10 saatte Foodinin verkkokaupasta -10 % alennuksen tilauksen loppusummasta.

*Foodinin tuotteet sponsoroitu