Juuri nyt mielen päällä aakkosina

Arvot ja arvomaailma ovat asioita, joista ei tulisi koskaan luopua. Ovat arvosi sitten millaiset tahansa, pidäthän niistä kiinni? Arvot ohjaavat valintoja, elämän päätöksiä sekä ovat yhteydessä onnellisuuteen. Itse huomaan selkeästi sen miten toimiessani arvojani vastaan, en ole yhtä onnellinen. Haluankin lähelleni ihmisiä, joihin voin luottaa ja jotka omaavat samankaltaisen arvomaailman kuin itse omaan. Tämä asia on ollut mielen päällä varmasti niin kauan kuin muistan, mutta etenkin tämän kesän aikana kun olen ottanut etäisyyttä tiettyihin ihmisiin, olen huomannut miten suuren palveluksen olen itselleni tehnyt.

Blogitekstit ja blogiin liittyvät työt pyörivät juuri nyt mielessä vaikka kello lähenee yhtätoista illalla. Venytin tämän päivän postauksenkin vahingossa iltaan, sillä päivä meni muiden hommien parissa, enkä yksinkertaisesti ehtinyt kirjoittamaan. Nyt loppuilta on tarkoitus hahmotella tulevaa viikkoa ja sitä, mitä tällä viikolla tulen kanssanne jakamaan…

Cashewpähkinät, joita muuten nytkin tässä napostelen… Jos et ole koskaan maistanut casheweista valmistettua cashewtahnaa, suosittelen kokeilemaan! Tuo on aivan mielettömän hyvä lisuke tuorepuuroihin sekä muihin rahkoihin tai jogurtteihin.

Draken ”In my feelings” ei muuten vieläkään kyllästytä! ”Kiki, do you love me…”

Ekologisuus on asia, joka on ollut mielen päällä jo pidempään ja eilen julkaistun ilmastoraportin jälkeen olen miettinyt asiaa vieläkin enemmän. Tavallaan harmittaa ettei pysty omalla elämään muuttamaan asioita riittävästi ja se tuntuu jopa hieman toivottomalta. Toisaalta tässäkin asiassa tulee muistaa, että kai se riittää, kun pyrkii tekemään parhaansa. Harva meistä kykenee olemaan täydellisen ekologinen, mutta silti pienillä valinnoilla on merkitystä. Etenkin muovi (ja ylipäänsä kierrätys) ovat asioita, joihin kiinnitän henkilökohtaisesti nykyään enemmän huomiota. Jätteiden lajittelu on tehty Suomessa niin hyvin toimivaksi, että siihen aion tulevaisuudessa panostaa vielä entistä enemmän…

Fafa`s, yksi suosikki ravintoloistani! Tällä viikolla myös siellä on syö kympillä tarjouksia, joten pitääkin pitkästä aikaa poiketa.

Groningen, jossa vierailin viime viikon Hollannin reissulla. Kyseinen kaupunki on hyvin idylli ja kaunis, josta löytyy kivoja hollantilaisia katuja, kahviloita sekä muutama second hand-liikekin! Oli muuten yllättävän hankalaa löytää Amsterdamin ulkopuolelta aidosti hyviä second hand putikkeja, mitä hieman ihmettelen. Suomessa second handin taso on kyllä melkeinpä vertaansa vailla!

Halloween lähenee ja muutaman viikon päästä juhlitaankin tuota pimeän syksyn juhlaa! Olen itse ollut joka vuosi jonkinlaisissa Halloween-bileissä ja tänäkin vuonna on tarkoitus mennä juhlistamaan iltaa ystävän ja hänen miehensä juhliin Kulosaareen. Tähän liittyen en ole tainnut koskaan pukeutua halloween-bileisiin sen erikoisemmin, sillä en ole naamiaistyyppiä sitten ollenkaan…

Ikävä on tunne, jota tunnen itse asiassa juuri tälläkin hetkellä. Vaikka ikävään liittyy aina jonkinlainen surumielisyys ja melankolisuus, on se kuitenkin omalla tavallaan myös lohdullinen tunne. Lohdullinen siis siinä mielessä, että useimmiten siihen liittyy myös toivoa ja uskoa jälleennäkemisestä.

Juokseminen on ollut nyt syksyn tullen kohdallani huomattavasti vähäisempää, jonka vuoksi ajattelin tällä viikolla tsempata asian suhteen. Pukeutuminen vaan kuntoon, niin eipä tuo ulkona juokseminen niin kamalaa ole!

Kauneus ja Terveys -lehden blogiportaali, johon siirryn muutaman viikon päästä. Muutos kieltämättä hieman jännittää ja blogin visuaalinen ulkonäkö myös, mutta uskon, ettei tästä seuraa kuin positiivista hyvää blogiuralleni!

Love Island Suomi, jota katselen nytkin sivusilmällä! Kuten eilen mainitsin, koukussa olen ja tällä hetkellä tuo on ensimmäinen asia joka mieleeni L-kirjaimesta tulee.

Mikroneulaus, nimittäin juuri tänään mietin että pitäisikin pitkästä aikaa kaivaa mikroneularulla kaapista ja aloittaa viikon kuuri! Mikroneulasin ihoani säännöllisesti kevään ja kesän ajan hyvin tuloksin, mutta nyt homma on vaan totaalisesti unohtunut…

Nauraminen ja huumori ovat elämän suola! Vaikeistakin asioista saa tehtyä kevyempiä jos niille kykenee edes hitusen nauramaan.

Onnellisuus on asia, joka tulee ensimmäisenä o-kirjaimesta mieleen. Onnellisuus on mielestäni tunnetta siitä, että elämä on hyvää. Onnellisuus voi rakentua pienistä asioista eikä se vaadi saapuakseen välttämättä sen suurempia taikatemppuja. Jopa arjen pienet asiat voivat olla onnellisuuden avaimia ja usein se muuten niin meneekin – pienistä asioista syntyy suuria tunteita.

Paavi ja seksiskandaali, hyi. Olen aina ollut sitä mieltä, että tiukkojen ja ahdasmielisten uskontokuntien sisällä tapahtuu ehkä eniten kyseenalaista vääryyttä, sillä niin moni asia ihmisyydestä tukahdutetaan ja verhotaan kielletyksi. Kun luontaisia tarpeita tukahdutetaan, tulee vääristymiä kuten pedofiliaa sun muuta kauheutta. Jos ihmiset saisivat vapaasti olla seksuaalisia, tuskin näitä ongelmia olisi seurakuntien sisällä niin paljon?

Quinoa, loistava korvike riisille tai lisuke salaatin joukkoon!

Ruudolf ja hänen uusin levynsä ”Ootsä nähny musta unta” – suosittelen lämmöllä kuuntelemaan! Olen kuunnellut nyt kyseistä levyä jo useamman päivän ajan ja pakko sanoa, ettei vieläkään kyllästytä. Ruudolfilla on ihana ääni ja levyn useammassa biisissä hieman lattarihenkinen rytmitys, joka miellyttää ainakin omaa korvaa. Ja no, biisit ovat rakkausbiisejä modernilla twistillä,  oikein kivaa kuunneltavaa!

Syksy on nyt täällä ja valitettavasti tällä hetkellä olosuhteet ovat hyvin syksyisen viileät. Tänään pyöräilin keskustaan kaupunkipyörällä ja kyllä totesin, että alkaa olemaan aika viimeisiä kertoja… Pyöräillessä tuli nimittäin aidosti kylmä, vesi valui silmistä tuulen vuoksi ja vastatuuli oli aikamoinen. Myös patterit on laitettu kotona päälle – se jos mikä on syksyn merkki!

Tuorepasta, johon itse asiassa tutustuin paremmin vasta Hollannissa. Jostain syystä en ole koskaan Suomessa ostanut tuorepastaa, mutta yllätyin sen ”paremmuudesta” verrattuna normaaliin pastaan. Ravintoarvoista en siis tiedä, mutta maku on ehdottomasti parempi!

Uni ja unirytmi, jotka olen tainnut vihdoin saada edes hieman kohdilleen. Jo pitkään olen nimittäin pyrkinyt muuttamaan unirytmini sellaiseksi, että menen kahdeltatoista nukkumaan ja herään kahdeksalta – siinä kuitenkaan onnistumatta. Nyt tilanne näyttäisi vakuuttavalle ja kenties tuo lisääntynyt pimeys sekä sade väsyttävät iltaisin aikaisemmin? Syksyn tullen tulee toki myös huomioida se, että unta kaipaa nyt enemmän kuin kesällä…

Valokarnevaalit saapuvat Linnanmäelle muutaman päivän päästä, joten siellä on kyllä mentävä poikkeamaan oli sää mikä tahansa! Kyseinen tapahtuma on oikeastaan sellainen vuotuinen traditio itselleni, jossa tulee edes jonain päivänä vierailtua.

Wolt, mikäs muukaan. Wolt on oman elämäni pelastus ja vaikka pyrinkin valmistamaan mahdollisimman paljon ruokaa itse, kyllä välillä on aika ihanaa tilata aamiainen, lounas tai iltapala kotiovelle.

Xmas lähenee, eikä ole muuten montaa kuukautta jouluun! Näin jouluihmisenä joulun odotus alkaa jo marraskuussa, joten eipä mene kauaa kun jouluvalot ovat taas ikkunoissa ja ensimmäiset piparit leivottu!

Yrittäjyys ja oman yrityksen perustaminen on pyörinyt jälleen viime aikoina mielessä. Vaikka kevytyrittäjän laskuttaminen onkin kovin helppoa ja kätevää, kyllä starttirahan hakeminen kiinnostelee kovasti… Liittyyhän yrittäjyyteen paljon paperihommaakin, mutta myös monta hyvää juttua. En sitten tiedä onko tämäkin niitä asioita, jotka toteuttaessaan miettii, kunpa olisi tehnyt päätöksen jo aikaisemmin?

Zen on elämässä olotila, johon oikeastaan jokaisella elämän osa-alueella pyrin. Zen ei kuitenkaan tarkoita itselleni äärilaitaa, eli sellaista kaiken elämän ympäriltä sulkevaa olotilaa, vaan ihan puhdasta mielenrauhaa ja hyvää oloa niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Ja nyt jää muuten pari välistä, sillä å ja ä on vaikeita…

Öööö, nyt kunnolla Love Islandin pariin ja kone kiinni!

Rentouttavaa tiistai-iltaa!

 

Kuvat: Iines / edit: minä

Elämäni ABC

Olen törmännyt viime aikoina useammankin eri blogiportaalin etusivulla otsikoihin elämäni ABC tai aakkoset. Moni bloggaaja on nimittäin kirjoitellut elämänsä aakkosia, vaikka eihän tuo sinällään mikään uusi keksintö ole. Oli pakko googlata ja olinhan minäkin tehnyt nuo aakkoset blogihistoriani aikana parikin kertaa – tosin vuosia sitten. Ajattelinkin tänään päivittää nuo aakkoset reaaliaikaan ja rustata ne teille sen mukaan, mitä elämääni liittyvää kustakin kirjaimesta tulee tänä päivänä ensimmäisenä mieleen.

A) Aurinko – Vaikka rakastan aurinkoa ja se tekee minut energiseksi, huomasin jälleen Santorinilla kuinka en ole enää samanlainen auringonpalvoja kuin nuorempana olin. Jaksan ottamalla ottaa aurinkoa sen aikaa, että saan kivan pohjavärin, jonka jälkeen tykkään enemmänkin olla liikkeessä ja vaikka edes uima-altaassa sen makaamisen sijaan. Yksi huomio jonka myös tein on, että kasvojen iho näyttää tällä ikää aivan kauhealta auringossa vietetyn päivän jälkeen, hyi! Sitä oikeasti vanhenee ainakin viidellä vuodella hetkessä.

B) Blogi – Henkireikäni, intohimoni, työni, harrastukseni, tapani ilmaista itseäni – ja mitä vielä? Tämä alun perin huvin vuoksi perustettu nettisivu on muuttunut tässä vuosien varrella itselleni jatkuvasti rakkaammaksi. Tämä on itselleni jopa terapeuttinen tapa ilmaista ja toteuttaa itseäni.

C) Charmikas – Karisma ja charmikkuus ovat asioita, jotka vetoavat itseeni ihmisessä kuin ihmisessä mutta etenkin vastakkaisessa sukupuolessa. En oikein osaa selittää miten tuo ihmisissä ilmenee mutta se on jotain sellaista näkymätöntä vetovoimaa jota joko on tai sitten ei ole. Usein sanotaan, että charmikkuus tulee vasta vanhemmalla ikää, kun alla on jo elämänkokemusta mutta pakko sanoa, että olen nähnyt muutamia nuoriakin charmantteja tyyppejä! Se ei siis välttämättä aina ole ikäsidonnaista.

D) D-vitamiini – Yksi tärkeimmistä vitamiineista meille pohjoismaalaisille! Täällä, kun saamme niin vähän aurinkoa varsinkin talvisin, on eritysen tärkeää nauttia D-vitamiinilisää. Itse syön deetä kesät talvet jotta takaan sen saannin aivan varmasti.

E) Erika – Tunnen kaksi aivan ihanaa Erikaa, jotka muuten molemmat vieläpä kirjoitetaan samalla tavalla. Toinen on ihana pikkusiskoni ja toinen yksi parhaimmista ystävistäni.

F) Farkut – Olen todellinen farkkutyttö ja rakastan denimiä! Varsinkin paksumpi vintage tyylinen aito denim on makuuni. Unelmani olisi oppia tekemään itse itselleen farkkuja, juuri sellaisia omalle kropalle täydellisesti istuvia ja vieläpä ihan siis kaavoittamisesta lähtien.

G) Gluteeniton – Elämäni on jo pidempään ollut viljojen suhteen rajoittunutta. Parhaiten vatsalleni sopii kaura ja muut sekaleivät, ruis on se kaikista pahin. Koska olen jo niin monta vuotta suosinut gluteenittomia leipävaihtoehtoja, valitsen sen edelleen jos sitä vaan on tarjolla. Vatsani ei kuitenkaan onneksi ole enää niin herkkä, mikä on tehnyt ruokailemisestani huomattavasti mutkattomampaa.

H) Hormonitoiminta – Niin iso osa meitä mutta kuitenkin jostain syystä liikaa vaiettu ja ehkä hävettykin asia. Varsinkin naisen hormonitoiminta tuntuu olevan osittain joku salaisuus, vaikka kyse on täysin luonnollisesta asiasta. Oma hormonitoimintani on ollut totaalisen sekaisin parikin kertaa elämäni aikana. Näihin syitä ovat olleet mm. hormonaalisen ehkäisyn vaihtaminen/lopettaminen, stressi ja jälkiehkäisyjen käyttäminen. Tuo tila ei ole herkkua mutta onneksi hormonitoiminta on sellainen osa meitä, joka aina palautuu ja tasaantuu vaikka se olisikin jossain kohtaa täydellisen sekaisin.

I) Itkeminen – Yksi ehkä kauneimmista ihmisyyden ilmentymistä. Itse arvostan ihmisiä, jotka uskaltavat näyttää tunteensa ja ihan jopa itkeäkin. Minulle se ei ole aina julkisesti helppoa ja monissa tilanteissa olenkin pidätellyt kyyneleitä, koska itkeminen on tuntunut nololta. Olen kuitenkin kova itkemään jos näin voi sanoa. Itken paljon itsekseni niin ilosta kuin surustakin. Herkistyn todella helposti myös muiden tunnereaktioista ja esimerkiksi Vain Elämää sarjan katsominen on minulle kerta kaikkiaan täyttä ”tuskaa”. Hatchiko elokuvaa en pystynyt katsomaan puoliväliä pidemmälle…

J) Jooga – Harrastus johon hurahdin keväällä mutta joka on jäänyt totaalisesti nyt kesän aikana. Jooga on mielestäni aivan ihanaa niin keholle kuin mielellekin. Se rauhoittaa, vetreyttää kehoa ja haastavampi jooga harjoittaa kivasti myös lihaskuntoa sekä kehonhallintaa. Tällä hetkellä haaveilen pienestä joogaretriitistä Thaimaahan tuossa vuodenvaihteen jälkeen.

K) Karaoke – En ole todellakaan koskaan aikaisemmin ollut mikään karaoke ihminen mutta viime kuukausina olen jostain syystä viehättynyt etenkin karaoke ravintoloihin. Kuulostaa ehkä siltä, että olen tullut vanhaksi mutta niissä on useimmiten vaan sopivan hauska ja rento meininki. Lauloin itsekin ensimmäisen karaoke biisini tuossa kesällä (Keltainen toukokuu) Walliksessa ystäväni kanssa duettona. Tuo oli minulle aikamoinen saavutus, sillä jännitän todella paljon julkista esiintymistä ja varsinkin julkisesti laulamista.

L) Lumene – Suomalainen kosmetiikkabrändi, joka on vienyt tuotteitaan nyt kovasti myös maailmalle. Lumenen uudistunut ilme on aivan ihana ja kaapistani löytyy merkin kosmetiikkaa suhteellisen paljon. Pidän etenkin Lumenen ihonhoitotuotteista sekä Invisible Illumination sarjasta. Mielestäni aika usein brändiuudistus saattaa mennä pieleen ja ihmiset kaipailevat niitä ”vanhoja suosikkeja”. Lumenen suhteen kävi kyllä aivan päinvastoin ja mielestäni uudistuksen myötä koko brändin imago kohosi huomattavan korkealle! Tästä merkistä voi olla nykyään ylpeä maailmallakin.

M) Matkustaminen – Tällä hetkellä yksi intohimoistani. Jotenkin koko ajan tekee mieli vaan suunnitella uutta reissua, nähdä ja kokea. Matkustaminen avartaa niin paljon ja matkustaessa voi oppia itsestään aina jotain uutta. Haaveeni olisikin uskaltautua vielä joku päivä yksin reissuun. Tuo ajatuksena pelottaa todella paljon mutta olen aivan varma, että se on juttu, joka on vielä koettava – pelko joka on voitettava!

N) Nuorenmielisyys – Vaikka tässä vanhetaankin, on ihanaa jos vaan voisi säilyttää sen nuorenmielisyytensä vielä hyvin pitkään! Itsessäni asuu se hullu puoli, joka on nimenomaan sellainen nuori ja eläväinen Jutta, vaikka toisaalta taas sitten on myös se vakavampi ehkä surumielinenkin ajattelija. Onneksi elämässä ei tarvitse valita joko tai vaan voit olla vaikka sekoitus kumpaakin.

O) Onni – Olotila johon pyrin ja haluan pyrkiä ihan päivittäin.

P) Parfyymi – Rakastan tuoksuja enkä mielelläni lähde mihinkään ilman, että olen suihkuttanut itseeni hieman suosikki hajuvettäni. Pidän eritoten parfyymeista niiden vahvuuden ja pysyvyyden vuoksi sekä ylipäänsä mausteisista ja aika makeista tuoksuista. En osaisi kuvitellakaan itselleni mitään hempeän naisellista kukkaistuoksua, vaan minulla tulee olla tuoksuna jotain erikoisempaa – maskuliinisen vahvaa ja voimakasta.

Q) Quesadilla – En tiedä oletteko koskaan maistaneet mutta mieleeni tuli heti tuo suolaisilla täytteillä täytetty puolikuun muotoinen Meksikosta lähtöisin oleva tortilla. Itse olen syönyt maissiversiota toisinaan ulkomailla mutta Suomessa en jostain syystä kai koskaan?

R) Raamattu – Kirja jonka sataprosenttiseen paikkansa pitävyyteen en usko, mutta kuitenkin kirja, joka pitää sisällään paljon hyviä elämänohjeita. Esimerkiksi kymmenen käskyä ovat erinomaiset kymmenen elämänohjetta meistä ihan jokaiselle. Nuo käskyt pätivät silloin ja ne pätevät edelleen. Silti raamattu on mielestäni kirja, jonka osaa sisällöstä tulee soveltaa tähän päivään ja maailman aikaan. Kotoani löytyy raamattu jota lueskelen aina silloin tällöin, kun kaipaan vahvistavia sanoja tai voimalauseita elämääni.

S) Selkäranka – Olen aina ihaillut ihmisiä, joilla on selkärankaa. He seisovat sanojensa takana, pystyvät myöntämään virheensä ja heillä on moraalista jämäkkyyttä. Esimerkiksi se, että sanoo rehellisesti, mitä on tapahtunut sen sijaan, että salailee ja peittelee, on mielestäni kunnioitettavaa. Pyrin itsekin selkärankaisuuteen vaikka en todellakaan sano, että se aina helppoa olisi.

T) Terveys – Terveyden merkityksen huomaa usein vasta silloin, kun sen menettää. Itse olen saanut olla harvinaisen terve tähän ikään saakka ja varsinkin tämä vuoksi on ollut todella huikea, kun en ole sairastellut jatkuvasti flunssia tai muutakaan. Nyt, kun on pieni flunssa sitten päällä sitä suorastaan ikävöi treenaamaan ja tuntuu taas sille, että arvostan niin paljon jatkossa terveitä päiviä.

U) Usko – Asia joka on ollut elämässäni läsnä pienestä tytöstä lähtien. Iän myötä tuo on tosin muuttanut hieman muotoaan ja nykyään uskoni on enemmänkin sellainen oma sisäinen juttuni, vaikka se paljon elämääni tietyllä tapaa vaikuttaakin. Usko antaa turvaa ja en yksinkertaisesti osaisi elää ilman sitä, vaikka se monen korvaan ehkä hullulta kuulostaakin.

V) Viherkasvit – Rakastan viherkasveja ja sitä niiden mukanaan tuomaa kodikkuuden tuntua. Jos joku kysyykin minulta sisustusvinkkejä, sanon aina ehdottomasti kasvit. Niillä saat tuotua asuntoosi ripauksen elämää ja tunnelmaa. Itseltäni löytyy tällä hetkellä neljä viherkasvia ja edelleen haluaisin lisää.

W) Wallis – Jostain syystä tuli nyt heti mieleen tuo karaokeravintola, josta jo tuossa aikaisemmin mainitsinkin. Vaikka en tuolla viikoittain ravaa, silti voin antaa muutaman positiivisen kehun paikalle, nimittäin on ehkä paras karaokeravintola Helsingissä hetkiin! Ravintola kumoaa täysin sen mielikuvan tunkkaisista ja räkäisistä karaokepaikoista, sillä ilmapiiri ravintolassa on tyylikäs ja moderni. Tila on korkea, jonka vuoksi äänentoisto pelaa ja mikä parasta, yleinen habitus ravintolassa oikein miellyttävä – plussaa edullisesta viinistä! Wallis sijaitsee Kanavarannassa melkeinpä Holidayn naapurissa.

X) X-kromosomi – Jostain syystä tuli ensimmäisenä mieleen tuo ns. naispuolinen sukupuolikromosomi. Naiselta, kun löytyy kaksi X-kromosomia ja mieheltä vain yksi Y:n lisäksi.

Y) Ystävät – Elämän suola, tuki ja turva. Ystävät ovat tulleet itselleni iän myötä yhä tärkeämmiksi ja ylipäänsä suhde ystäviini muuttunut vakavammaksi. Kirjoitin aiheesta ihan vasta, joten jos postaus ”Aikuisiän ystävyyssuhteet” on vielä lukematta, voit lukaista sen täältä.

Z) Zen – Olotila jonka haluaisin kokea päivittäin.

Å) Åre – Laskettelun mekka Ruotsissa, missä en ole tosiaan koskaan käynyt. Nuorempana olin kova laskettelemaan mutta vuosiin en ole sitä harrastanut.

Ä) Äiti – Vaikka teininä välit äitiini olivat ehkä tulilinjalla, nykyään sitä arvostaa vanhempiaan ihan eri tavalla. Oma äitisuhteeni on muuttunut vuosien varrella paremmaksi ja nykyään soitellaankin lähestulkoon viikoittain.

Ö) Öljyt – Suosin ruokavaliossani paljon öljyjä. Varsinkin oliiviöljy ja MCT ovat suosikkejani – tokikaan kovassa muodossa olevaa kookosöljyä unohtamatta. Jos joskus pelkäsin rasvoja, nykyään suhteeni niihin on täysin päinvastainen. Joudun itse asiassa enemmänkin huolehtimaan siitä, että saanhan riittävästi rasvaa.

Sellaiset olivat minun elämäni aakkoset. Oikein rentouttavaa lauantaita jokaiselle! 

Kuvat: Taru / Edit: Minä