Uusi puurosuosikki: kvinoapuuro

*Sisältää mainoslinkkejä

Syön nykyään lähestulkoon aina puuron tuoreena. Keittämällä keitetty kaurapuuro on tosiaan jäänyt raikkaiden tuorepuurojen varjoon, sillä vaikka keittoprosessi onkin kovin nopea, maistuvat tuorepuurot minulle paremmin kuin hyvin. Viikonloppuna tuli kuitenkin tehtyä poikkeus sääntöön ja valmistin pitkästä aikaa lämmintä puuroa ja vieläpä ensimmäistä kertaa luomu kvinoahiutaleisiin! Olin jo pidempään haaveillut kvinoapuuron valmistamisesta mutta kerta toisensa jälkeen tuo on vaan siirtynyt ja siirtynyt. Uuden kokeilemisessa kun on aina se riski, että epäonnistuu, jolloin aikaa tulee olla riittävästi. Onneksi kuitenkin lähdin rohkeasti kokeilemaan, sillä uusi puurosuosikki on nyt löytynyt!

Eipä ole turhaan kvinoapuuroa hehkutettu, sillä minä ainakin ihastuin oitis puuron makuun ja pehmeyteen! Vaikka kaurapuuro on tunnetusti se perinteinen – hyvä ja herkullinen – niin pakko sanoa että kvinoapuurossa on joku sellainen aivan oma pehmeä makunsa, johon tykästyin. Varioin puuroreseptiä hieman oman näköisekseni ja lisäsin sinne pienen määrän myös kauraa (voi jättää poiskin ja korvata kvinoalla) sekä kananmunan proteiinia tuomaan. Maustoin puuron suosikeillani vaniljalla ja kanelilla sekä tuunasin vielä herkullisin lisukkein. Olen muuten nykyään pieni hifistelijä näissä puurojutuissa, sillä se vuosien takainen sokeriton mehukeitto on vaihtunut nimenomaan marjoihin, tahnoihin, pähkinöihin ja kaikkeen muuhun terveelliseen hyvään, jolla puuronsa voi koristella paitsi kivan näköiseksi, myös kovin herkullisen makuiseksi!

PEHMEÄ KVINOAPUURO (GL, M)

Lisukkeet:

Huuhdellaan kvinoahiutaleet huolellisesti muutamaan otteeseen siivilän läpi. Kaadetaan kattilaan vesi sekä kaurajuoma jotka kiehautetaan. Lasketaan lieden lämpötilaa miedommaksi ja lisätään nesteen sekaan jatkuvasti vispaten hiutaleet, kananmuna sekä mausteet. Viimeisenä puuron joukkoon lisätään makeutus, jonka yhteydessä tuo lähes valmis puuro kannattaa maistaa. Itse pidän enemmänkin suolaisesta puurosta, jonka vuoksi pidän makeutuksen aina minimissä. Annetaan valmiin puuron hautua kattilassa kannen alla miedolla lämmöllä noin 10 minuutin ajan, jonka jälkeen nostetaan kattila liedeltä. Tässä kohtaa voi antaa puuron vielä hetken vetäytyä kattilassa tai kaataa sen suoraan lautaselle. Lisätään puuron päälle ne mahdolliset lisukkeet – oman maun mukaan.

 

Alkuun jännitin kvinoan kitkerää makua, sillä jo itse hiutaleissakin on sellainen pistävä haju, joka ei ehkä ole se kaikista miellyttävin. Tuossa on muuten yksi syy, jonka vuoksi kvinoahiutaleet tulee tosiaan huuhdella huolella! Puuron lopputulos oli kuitenkin aivan erinomainen ja pelko osoittautui turhaksi. Myös koostumus oli oikein nappi, eikä pieni määrä kaurahiutaleitakaan tehnyt puurosta liian paksua. Kvinoaahan kannattaa siis käyttää 1 dl/3 dl nestettä suhteella, jolloin voit jakaa kasviperäisen juoman sekä veden määrän haluamaasi suhteeseen. Itse en pidä ollenkaan pelkkään veteen keitetystä puurosta, jonka vuoksi halusin valmistaa puuron melkeinpä kokonaan kaurajuomaan. Ajattelin tulevaisuudessa kokeilla kyseisen puuron valmistamista myös vaniljan makuiseen soijajuomaan, joka todennäköisesti toimisi mielettömän hyvin! Ja tuorepuuro – se on muuten myös ehdottomasti testattava…

Onko täällä muita kvinoapuuroon tykästyneitä? 

 

PS. Loppuun minulla olisi jaossa vielä alekoodi, jolla saatte Foodinin koko valikoimasta -10 % alennuksen. Koodi on jutta10 ja voimassa toistaiseksi rajoittamattoman ajan.

 

*Foodinin tuotteet sponsoroitu

Herkullinen chia-kauravanukas

Yksi suurimmista ruoka rakkauksistani on chiavanukas. Täyteläinen, pehmeä, kauniisti koristeltu vanukas, joka maistuu ihanasti vaikka aamiaiseksi tai välipalaksi. Tuo vanukas ei koskaan petä ja sen voimalla jaksaa helposti useammankin tunnin! Voit valmistaa vanukkaan pelkästään chioihin ja nesteeseen tai tehdä kuten minä tavallisesti teen, eli lisätä joukkoon myös mausteita sekä isoja kaurahiutaleita. Nimenomaan kaurahiutaleilla vanukkaasta saa tuhdimman eikä chian siemeniä tarvitse laittaa niin runsaasti. Jos taas mietitään nimenomaan kauraa ja chioja raaka-aineena, ei voida kyllä puhua kuin erittäin terveellisestä ravinnosta!

Kuten puurojenkin, myös vanukkaiden kanssa vain taivas on rajana. Voit oikeastaan yhdistellä mitä raaka-aineita ikinä tahdotkaan ja loihtia noista juuri sinun makuusi toimivan vanukkaan. Itse pidän tosiaan kauran ja chiojen yhdistelemisestä sekä kuorrutuksessa puolestaan tykkään yhdistellä visuaalisesti toimivia värejä, niin hedelmien, marjojen kuin erilaisien tahnojen, hiutaleiden sekä siementen avulla. Toki tärkeintä on kuitenkin ravintosisältö, eli se, että kokonaisuus olisi ravitseva ja monipuolinen. Tuo itse pohjahan on jo aika proteiini- ja kuitupitoinen, joten koristeluun tykkään käyttää hedelmiä, marjoja sekä hyvien rasvojen lähteitä.

Oma vanukkaani on tällä(kin) kertaa aikamoinen sekametelisoppa mutta tämä on se tuttu ja herkullinen vaihtoehto – suomalaisia pakastevadelmia, isohko banaani, cashew-tahnaa, granolaa (ilman lisättyä sokeria) ja ripaus kanelia. Tykkään koristella vanukkaan niin täyteen, ettei se itse vanukas edes täytteiden alta pilkota mutta lupaan, kyllä se sieltä pohjalta löytyy!

CHIA-KAURAVANUKAS (GL, M)

  • 2 rkl chian siemeniä
  • 2/3 tl vaniljajauhetta (käytin Foodinin Bourbon-jauhetta)
  • 1,5 dl isoja kaurahiutaleita
  • 2,5 dl luomu kaurajuomaa
  • 1/2 dl kookoshiutaleita
  • 2 tl hunajaa
  • Ripaus laadukasta suolaa

Koristeluun:

  • Suomalaisia pakastevadelmia
  • 1 banaani
  • Granolaa (käytin Pauluns kaakao & vadelma sekoitusta)
  • Cashewtahnaa (käytin Foodinin)
  • Kanelia

Sekoitetaan kuivat aineet keskenään kulhossa, jonka jälkeen lisätään joukkoon kaurajuoma sekä hunaja. Sekoitetaan seos huolellisesti ja laitetaan jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi. Itse tykkään tehdä vanukkaan edellisenä iltana seuraavaa päivää varten, jolloin se ehtii tekeytymään jääkaapissa useamman tunnin ajan ja näin ollen on myös varmasti vatsaystävällinen. Chiojen kanssa, kun saa olla tarkkana jotta ne ehtivät paisumaan riittävästi!

Kaadetaan valmis vanukas syvään lautaseen ja lisätään päälle täytteet, jonka jälkeen vanukas on valmista nautittavaksi! Rinnalle vielä herkullinen luomu kahvi, johon kannattaa lisätä loraus MCT-öljyä, nam.

Eipä sitten muuta kuin oikein ihanaa ja aurinkoista päivää jokaiselle!