Herkullinen chia-kauravanukas

Yksi suurimmista ruoka rakkauksistani on chiavanukas. Täyteläinen, pehmeä, kauniisti koristeltu vanukas, joka maistuu ihanasti vaikka aamiaiseksi tai välipalaksi. Tuo vanukas ei koskaan petä ja sen voimalla jaksaa helposti useammankin tunnin! Voit valmistaa vanukkaan pelkästään chioihin ja nesteeseen tai tehdä kuten minä tavallisesti teen, eli lisätä joukkoon myös mausteita sekä isoja kaurahiutaleita. Nimenomaan kaurahiutaleilla vanukkaasta saa tuhdimman eikä chian siemeniä tarvitse laittaa niin runsaasti. Jos taas mietitään nimenomaan kauraa ja chioja raaka-aineena, ei voida kyllä puhua kuin erittäin terveellisestä ravinnosta!

Kuten puurojenkin, myös vanukkaiden kanssa vain taivas on rajana. Voit oikeastaan yhdistellä mitä raaka-aineita ikinä tahdotkaan ja loihtia noista juuri sinun makuusi toimivan vanukkaan. Itse pidän tosiaan kauran ja chiojen yhdistelemisestä sekä kuorrutuksessa puolestaan tykkään yhdistellä visuaalisesti toimivia värejä, niin hedelmien, marjojen kuin erilaisien tahnojen, hiutaleiden sekä siementen avulla. Toki tärkeintä on kuitenkin ravintosisältö, eli se, että kokonaisuus olisi ravitseva ja monipuolinen. Tuo itse pohjahan on jo aika proteiini- ja kuitupitoinen, joten koristeluun tykkään käyttää hedelmiä, marjoja sekä hyvien rasvojen lähteitä.

Oma vanukkaani on tällä(kin) kertaa aikamoinen sekametelisoppa mutta tämä on se tuttu ja herkullinen vaihtoehto – suomalaisia pakastevadelmia, isohko banaani, cashew-tahnaa, granolaa (ilman lisättyä sokeria) ja ripaus kanelia. Tykkään koristella vanukkaan niin täyteen, ettei se itse vanukas edes täytteiden alta pilkota mutta lupaan, kyllä se sieltä pohjalta löytyy!

CHIA-KAURAVANUKAS (GL, M)

  • 2 rkl chian siemeniä
  • 2/3 tl vaniljajauhetta (käytin Foodinin Bourbon-jauhetta)
  • 1,5 dl isoja kaurahiutaleita
  • 2,5 dl luomu kaurajuomaa
  • 1/2 dl kookoshiutaleita
  • 2 tl hunajaa
  • Ripaus laadukasta suolaa

Koristeluun:

  • Suomalaisia pakastevadelmia
  • 1 banaani
  • Granolaa (käytin Pauluns kaakao & vadelma sekoitusta)
  • Cashewtahnaa (käytin Foodinin)
  • Kanelia

Sekoitetaan kuivat aineet keskenään kulhossa, jonka jälkeen lisätään joukkoon kaurajuoma sekä hunaja. Sekoitetaan seos huolellisesti ja laitetaan jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi. Itse tykkään tehdä vanukkaan edellisenä iltana seuraavaa päivää varten, jolloin se ehtii tekeytymään jääkaapissa useamman tunnin ajan ja näin ollen on myös varmasti vatsaystävällinen. Chiojen kanssa, kun saa olla tarkkana jotta ne ehtivät paisumaan riittävästi!

Kaadetaan valmis vanukas syvään lautaseen ja lisätään päälle täytteet, jonka jälkeen vanukas on valmista nautittavaksi! Rinnalle vielä herkullinen luomu kahvi, johon kannattaa lisätä loraus MCT-öljyä, nam.

Eipä sitten muuta kuin oikein ihanaa ja aurinkoista päivää jokaiselle! 

Maistuva vihersmoothie – näin onnistut!

Myrkynvihreä vihersmoothie ei ole ehkä se visuaalisesti kaikista houkuttelevin. Monella on aivan varmasti huonoja kokemuksia siitä, kun ei ole saanut tuota terveysjuomaa alas sen pahan maun vuoksi tai on yksinkertaisesti vaan epäonnistunut mittasuhteiden sekä aineosien kanssa. Onhan se totta, että jos vihersmoothieen käyttää superfoodeja, voi niiden kanssa helposti mennä mönkään. Ensikertalainen saattaa heittää joukkoon macaa tai spirulinaa aivan liikaa, jolloin maku on sataprosenttisella varmuudella karvas ja kuvottava. Myös vihreiden, kuten lehtikaalin käytön kanssa saattaa mennä pieleen. Vihersmoothie onkin mielestäni nimenomaan se smoothie, joka vaatii hieman taitoa ja ehkä muutaman epäonnistuneenkin kokeilun, jotta sen täydellisen smoothien oppii loihtimaan.

Minähän olen jo vuosia nauttinut vihersmoothieita – jos en ihan päivittäin, niin ainakin viikoittain. Jossain kohtaa tuo oli joka päiväinen aamiaiseni ennen toimistolle lähtöä, nykyään useimmiten energiaa antava välipala. Vihersmoothie on nimensä mukaisesti ihanan vihreä ja mikä parasta, sen juomisesta tulee niin hyvä olo! Energiat nousevat kattoon ja samalla saat monipuolisesti erilaisia ravintoaineita. Smoothien paras puoli on se, että saat tiivistettyä yhteen juomaan mahdollisimman monta eri raaka-ainetta. Jos mietitään, että sinun tulisi syödä tuo ainesten määrä erikseen – tuskin sitä tekisit. Vihersmoothie on myös helppo tapa nauttia superfoodeja, joiden sekoittaminen moneen muuhun ruokaan ilman kitkerää sivumakua saattaa olla hankalaa. Smoothiessa karvaskin maku on aika helppo peittää ja näin saat esimerkiksi sen spirulinan alas ilman ongelmia!

Jos kokemuksesi ovat vihersmoothieiden suhteen lähinnä niitä epäonnistuneita ja pieleen menneitä, niin tänään luet tämän postauksen huolella ja kokeilet viikonloppuna ajan kanssa! Itsekin vuosia sitten tein useampia kertoja sellaisia juomia, että ne menivät suoraan viemäristä alas. Vuosien kokemuksella olen kuitenkin löytänyt sen itselleni toimivan kokonaisuuden ja uskoisin, että se toimii monelle muullekin. Siispä rohkeasti vaan kohta jakamani resepti talteen ja kokeilemaan!

Miten täydellisen vihersmoothien tekeminen käytännössä onnistuu?

Välineet

Blenderi on aika ehdoton väline smoothien valmistuksessa. Et kuitenkaan tarvitse mitään mielettömän hyvää blenderiä onnistuaksesi, vaan se hieman kehnompikin riittää. Toki tehokas laite on aina nopeampi ja helpompi vaikeiden raaka-aineiden kanssa mutta kyllä vähän huonompi tehoisemmallakin saa smoothien aikaiseksi. Jos tiedät, ettei laitteesi ole mikään Rawmixin tasoinen, pilko ainekset vaan mahdollisimman pieniksi, jotta blenderin on helpompi rikkoa ne.

Raaka-aineet

Tässä on ehkä se tärkein avain onnistumiseen. Raaka-aineet kannattaa koostaa siten, että joukossa on myös makeutta tuovia aineosia, eli hedelmiä, jolloin lopputulos on balanssissa. Itse ainakin pidän siitä, ettei smoothie ole pelkkä juotava salaatti vaan, että siinä on oikeasti koostumusta ja makuakin. Hedelmistä valitsen useimmiten banaanin, omenan ja pakastemangot (yhden smoothien aineosan on hyvä olla jäisenä). Olen todennut, että nimenomaan tuo trio toimii erinomaisesti vihreiden kanssa, sillä ne kaikki tuovat smoothieen mukavasti makeutta. Myös ananasta suosittelen varsinkin silloin, kun se on kauden vuoksi edullisimmillaan! Näiden lisäksi sitten lähden valitsemaan joukkoon niitä vihreitä vähän sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään – lehtikaalia, pinaattia, avokadoa, kurkkua, selleriä… Hedelmien ja vihreiden lisäksi tarvitaan myös jotain, mikä tuo smoothieen pientä happamuutta ja ehkä jopa sellaista mukavaa kirpeyttä. Inkivääri on yksi suosikeistani, sillä se tasapainottaa ihanasti hedelmien ja kasvisten liittoa plus on super terveellinen. Toisena lisään aina joko sitruunan tai limetin mehua, sillä niiden avulla kirpeys on taattu ja lopputulos ei ole liian makea mutta ei karvaskaan.

Huolehdin aina myös siitä, että vihersmoothiessani on hyviä rasvoja. Haen ne useimmiten MCT-öljystä, avokadosta, manteleista ja/tai pähkinöistä. On kyllä totta, että pientä sattumaa varsinkin manteleista jää smoothieen mutta tuonkin voi minimoida liottamalla niitä yön yli, jolloin ne pehmentyvät. Tämä on muuten hyvä kikka myös kaikille, joiden vatsa ei siedä raakoja manteleita tai pähkinöitä! Ja vielä on mainittava myös se, että jos smoothieensa haluaa enemmän ruokaisuutta, kannattaa joukkoon laittaa yksi raaka kananmuna tai vaikka muutama ruokalusikallinen rahkaa (maito tai maidoton vaihtoehto). Itse kaipaan tuota usein ja suosikkini on ehdottomasti heittää sekaan sitä Alpron monikäyttöistä GO ON -soijarahkaa. Rahkaa ei tarvitse laittaa paljon, vaan ihan jo muutama ruokalusikallinen riittää antamaan juomalle paksumpaa tuntumaa.

Superfoodit

Nyt päästään siihen kohtaan, joka jakaa mielipiteitä. Osa juo vihersmoothiet ilman mitään jauheita ja osa taas suosii niitä hyvinkin paljon. Oma superfood intoiluni laantui jo muutama vuosi sitten siitä hulluudesta ns. normaalille tasolle ja nykyään kyllä käytän superfoodeja, mutta en enää samalla tapaa kuin aikaisemmin. En siis sullo smoothieeni kymmentä eri jauhetta, vaan jo parikin toimivaa tuotetta riittää. Olen ajatellut näissä jutuissa, että vähemmän on enemmän, eli muutama laadukas jauhe sinne smoothien joukkoon ja loput sitten ihan tuoreista raaka-aineista!

Ensinnäkin lisään aina jonkun viherjauheen, joko chlorellan tai spirulinan – jossain kohtaa käytin myös kuusenkerkkää. Macaa rakastan myös, joten sitä laitan poikkeuksetta smoothieeni. Myös Super C -vitamiinijauhe on aivan ehdoton itselleni tähän vuodenaikaan, joten sitäkin laitan aina hyvin pienen määrän. Nautin myös kollageenia jauheen muodossa, joten lisään senkin sinne vihreiden joukkoon. Mielestäni tällainen superfoodien määrä on vielä kohtuullinen, eivätkä ne tosiaan puske liikaa smoothien mausta läpi. Sanoisinkin nyrkkisäännöksi, että 3-4 rkl erilaisia superfoodeja on aika maksimi. Ja tietysti jos et superfoodeja käytä, voit ehdottomasti tehdä smoothien ilmankin! Jos kuitenkin niiden käyttö kiinnostaa ja mietit, mitä hankkisit muutaman hyvän tuotteen, niin itse suosittelen lämmöllä mainitsemaani macaa, spirulinaa ja chlorellaa. Siinä on kolmikko, joka on ainakin itselleni superfoodien aatelistoa ja joiden käyttöä en halua periaatteesta lopettaa.

Lopuksi sitten vielä itse vihersmoothien resepti, joka havainnollistaa teille nuo määrät, joita smoothiessa käytän. Tämä on nyt siis esimerkki tältä aamulta, eli joka kerta se vihersmoothieni ei sisällä täysin identtisiä raaka-aineita. Esimerkiksi lehtikaalen vaihdan välillä selleriin tai pinaattiin sekä mangot ananakseen. Menen aika pitkälti fiiliksen ja sen jääkaapin sen hetkisen sisällön mukaan!

ENERGISOIVA VIHERSMOOTHIE ( GL, M)

  • 1 banaani
  • 150 g pakastemangoja
  • 1 rkl Foodinin Supermacaa
  • 1 rkl Vivania Beauty Collagen -jauhetta
  • Teelusikan kärjellinen Puhdistamon Super C -vitamiinijauhetta
  • Kourallinen manteleita
  • Lehtikaalta muutama lehti
  • 1 pieni suomalainen omena
  • Sentin siivu inkivääriä
  • 1 rkl *Foodinin sitruunamehua (*saatu)
  • 1 rkl Foodinin MCT-öljyä
  • 1 rkl spirulinaa
  • 3 dl kaurajuomaa
  • 1 dl Alpron GO ON -soijarahkaa
  • 1-2 rkl hunajaa 

Laitetaan blenderiin banaani, pilkottu omena, lehtikaalin lehdet ja jäiset pakastemangot. Lisätään joukkoon kaikki muut aineosat lukuun ottamatta kaurajuomaa, hunajaa sekä rahkaa, jotka laitetaan viimeisenä. Neste kannattaa tosiaan kaataa ihan lopussa siksi, etteivät viherjauheet pöllyä blenderin kanteen. Ja hunajaa puolestaan kannattaa laittaa alkuun vähemmän ja blendailun jälkeen maistaa tarvitseeko sitä vielä lisää. Liian makea vihersmoothie ei ole hyvää, joten tämän kanssa kannattaa olla tarkkana! Smoothien kannattaa antaa blendaantua hetken aikaa jotta kaikki ainekset pilkkoutuvat mahdollisimman hyvin. Blendauksen jälkeen juoma on heti valmista nautittavaksi, joten sitten vaan skool!

Toivottavasti vinkeistäni oli hyötyä vaikka veikkaisin, että osa teistä onkin jo aikamoisia konkareita näiden viherjuomien suhteen. Jos kuitenkin heräsi jotain kysymysiä liittyen mihin tahansa vihersmoothieen liittyvään, niin saa ehdottomasti kysellä!

Tuleeko teidän muuten nautiskeltua usein vihersmoothieita tai koetteko ne mieluisiksi?