Tukahdutetut tunteet

Olen viime päivien aikana miettinyt paljon tunteita sekä etenkin niiden tukahduttamista. Sitä miksi joskus peittoamme negatiivisuuden ylienergisyyden tai positiivisuuden taakse. Veikkaan, että useampi teistäkin tietää ainakin yhden ihmisen, joka on aina positiivinen ja pirteä vaikka elämässä olisi mitä meneillään. Iloisuuden taakse on helppo piiloutua, sillä onhan positiivisuus ylipäänsä yhteiskunnassamme sellainen yleisesti tavoiteltava olotila. Negatiivisuutta taas pidetään tietynlaisena pahana ja negatiivisille tunteille ei saisi antaa valtaa elämässään. Jooga ja mindfulness kannustavat meitä hyvän olon tuntemiseen, aistimiseen sekä ylipäänsä sellaiseen rauhaisaan zen-olotilaan, jossa kaikki on hyvin. Kun olet lapsen lepoasennossa zen, tuntuu elämäkin kaikin tavoin paremmalta.

En missään nimessä kiistä sitä etteikö joogassa saisi tavoitella zen-olotilaa ja käyn itsekin tunneilla usein hakemassa puhtaasti mielenrauhaa levottoman päivän keskelle. Nautin siitä, että saan olla hetken olotilassa, jossa olen pelkästään minä ja kehoni. Olen kuitenkin pistänyt joogan suhteen merkille myös sellaisen ylienergisyyden sekä positiivisuuden. Kuinka jotkut selkeästi vievät kyseisen lajin ns. toiseen ääripäähän, eli mitä todennäköisimmin tukahduttavat negatiiviset tunteensa tunteakseen pelkkää hyvää – onhan jooga selkeästi rauhan ja hyvän mielentilan laji. Etenkin ohjaajissa on usein sellaista tietynlaista ylipositiivista latausta, jonka huomaan jollain tapaa mietityttävän itseäni. En tarkoita tätä nyt mitenkään pahalla tai osoita ketään sormella, vaan tuo on yksinkertaisesti alkanut mietityttämään – nostanut omalta osaltaan pintaan näitä ajatuksiani negatiivisista tunteista sekä niiden kätkemisestä.

Minullakin on tietynlaisia turvakeinoja joiden avulla saatan tukahduttaa negatiivisia tunteitani kuten vaikka tilanteissa joissa olen särkymässä henkisesti – isolla osalla meistä on. Olen myöskin paljon elämässäni tehnyt aktiivista tunteiden tukahduttamista jos olen kokenut, etten tule kuulluksi tai saa tunteilleni vastakaikua. Olen harhautellut itseäni, torjunut tunteitani sekä purkanut niitä tunneryöppyinä väärien ihmisten niskaan. Oma suhtautumiseni tunteisiin on aina ollutkin kovin ristiriitainen, sillä olen niin impulsiivinen persoona ja usein tunteiden vietävissä. Tunteet ovatkin paljon ohjailleet minua elämässäni – jopa enemmän kuin järki, mitä joissain asioissa ehkä jopa kadun. Nykyään katson näitäkin asioita hieman kauempaa jonka myötä olen myös oppinut paljon siitä, kuinka negatiivisetkin tunteet ovat ihan okei. Se, että koen surua, vihaa, katkeruutta, kateutta tai ihan mitä tahansa negatiiviseksi miellettyä tunnetta, onkin täysin okei. Tietenkään en sano, että kaikki tunteiden ilmaisutavat olisivat oikein, eli esimerkiksi muiden satuttaminen ei ole missän tilanteessa tai muodossa hyväksyttävää. Kuitenkin se, että voin itkeä tässä hetkessä tai jopa kokea sitä katkeruutta ihmistä kohtaan joka on kohdellut minua väärin, on inhimillistä ja hyväksyttävää. Tuossa tunteessa ei ole tarkoitus elää loppuelämää mutta sen myöntäminen ja kohtaaminen – se on enemmän kuin sallittua.

Itse uskon vahvasti siihen, että vuosia tukahdutettujen tunteiden ilmapiirissä eläminen aiheuttaa todella paljon hallaa meille. Niiden myötä saatat vetää jonkinlaisen roolin päälle etkä lopulta enää edes tiedä kuka sisimmässäsi olet. Monelle jo mainitsemani jooga saattaa olla tietynlainen tapa kanavoida sitä negatiivisuutta joka itsessä on sen sijaan, että kohtaisi tunteensa avoimesti. Jooga ei myöskään varmasti ole ainoa tapa, vaan tällaisina väylinä saattavat toimia jopa eri uskonnot tai ylipäänsä järjestöt/porukat, joissa pyritään yltiöpositiiviseen ajattelutapaan – sellaiseen hypeen, että elämä on niin siistiä eikä sitä tule haaskata mihinkään negatiiviseen. Edelleenkään en sano, että nuo tekevät pelkkää hallaa meille mutta haluan kuitenkin tuoda sellaisen kyseenalaistavan ajatuksen ilmoille. Mielestäni tunteet ovat nimittäin osa ihmisyyttä ihan siinä koko kirjossaan. Kun tunnemme, olemme elossa. Se, että kokee myös negatiivisuutta ei ole millään tapaa huono juttu eikä sitäkään tulisi tunteena torjua.

Veikkaan myös, että meissä jokaisessa on paljon tiedostamatonta tunnetta, joka on ikään kuin piilotettuna sisimmässämme. Nuo tunteet on syystä tai toisesta joskus aikanaan piilotettu ja sinne piiloon ne ovat muuten jääneetkin. Itsekin olen paljon joutunut viime aikoina miettimään esimerkiksi lapsuuteni tunnetiloja, jonka myötä olen joutunut toteamaan etten yksinkertaisesti muista, mitä olen useammissa tilanteissa tuntenut. Tiedän kuitenkin jo järki ajattelullakin että kyseisiin tilanteisiin on liittynyt vahvoja negatiivisia tunteita mutta en vaan saa niistä kiinni. Todennäköisesti tunnetila on ollutkin niin voimakas, että olen peitonnut sen kokonaan koska torjunta on ollut ainoa keino – se luontainen reaktio. Varsinkin lapsena kun ei ymmärrä tai osaa kohdata tunteitaan edes sitä määrää kuin ehkä aikuisena osaa, on aika tyypillistä toimia selviytymisvaiston varassa. Kun taas tunne on työnnetty todella kauas ja kenties peitottu se sillä itselleen tyypillisellä selviytymistavalla (itselläni pärjäävyys ja reippaus/käänteinen reaktio) on sitä vaikea edes muistaa tai kohdata näin vuosien jälkeen. Sitä ikään kuin luulee, että tuo tilanne on ollut itselleen tunnetasolla neutraali vaikka se on todellisuudessa saattanut traumatisoida tai vaikuttaa mieltä järkyttävällä tavalla.

Ei sillä, itse huomaan edelleen toimivani usein kuten lapsena toimin – useampi meistä toimii ellei ole kohdannut ja prosessoinut itseään sekä toimintaansa. Enkä sano, että tuo tapa olisi aina välttämättä huono sillä monella on täysin terveet käyttäytymismallit lapsuudesta opittuina. Halusin kuitenkin kirjoittaa aiheesta koska koen, että tässä ajassa jotenkin ihannoidaan hurjasti sellaista tietynlaista positiivisuutta, jonka taakse negatiivisuutta koetetaan tunteena selkeästi sulloa. Ja vielä kerran tähdennän etten tarkoita sitä, että negatiivisuudessa tulisi todellakaan elää mutta jos asiat herättävät meissä negatiivisia fiiliksiä, kannattaa tuokin tunne kohdata. Negatiivinen tunne ei todellakaan aina ole huonosta, vaan joskus se saattaa jopa alitajuisesti viestiä meille jotain tai ehkä jopa varoittaa meitä.

Ja ainahan se tukahdutettava tunne ei muuten edes ole negatiivisuus vaan se voi olla jopa positiivinenkin tunnetila. Jossain ympäristössä saattaa vallita niin vahva negatiivinen vire, että siellä on vaikea tuoda esiin hyviä tuntemuksiaan. Tiedän tavallaan tämänkin äärilaidan ja itse olen sinällään herkkä tunnetiloille, että saatan mennä jopa huomaamattani mukaan toisen ihmisen tunnetilaan, joka on toisinaan ollut myös se negatiivinen äärilaita.

Heräsikö teille ajatuksia aiheesta? Mitä itse ajattelette tunteiden tukahduttamisesta tai oletteko sitä kenties itse elämässänne tehneet ja jos niin millaisin tavoin?

 

Kuvat: Iines / edit: minä

Siitä täydellisyyden tavoittelusta

Minulla on oikeastaan aina ollut ristiriitainen suhtautuminen täydellisyyteen ja sen tavoitteluun. Joissain asioissa nimittäin olen todella vaativa itseäni kohtaan kun taas toisissa jutuissa hyvinkin lepsu. En myöskään ole yhtään suorittaja tyyppinen ihminen mutta silti saatan hioa vaikka jotain kuvia tai blogitekstiä aivan tuhottoman kauan – muokata kaikki postauksen kuvat uudestaan jos joku pieni juttu kuvissa alkaakin häiritsemään. En siis suorita mutta tavallaan kuitenkin vaadin joissain jutuissa itseltäni vähän liikaa ja tällaisia asioita ovat nimenomaan ne, joissa näkyy suoraan se oma kädenjälki. Välillä mietin, että voisin oikeasti suhtautua näihinkin juttuihin rennommin, sillä tuskin teistä kukaan siellä näkee kuvissani niitä mahdollisia silmään pistäviä negatiivisia seikkoja, jotka itse näen.

Vaikka haluankin pyrkiä siihen etten vaatisi liikaa koska sen seurauksena alan stressaamaan, on tuota välillä vaikea estää. Etenkin jos kyse on niistä asioista joita rakastaa tehdä, muuttuu tekeminen liian helposti suorittamiseksi jos alkaakin olemaan itseään kohtaa liian vaativa. Ei sillä, kyllä tavoitteita saa ja pitääkin olla mutta tiedättekö – mukavastakin jutusta lähtee äkkiä mielenkiinto jos teemme siitä suorittamista. Välillä mietin, että on aika häilyvä raja, tekeekö asioita nimenomaan hyvällä fiiliksellä ja luovasti kuin melkeinpä huomaamattaan suorittaen. Suorituskeskeisyys on kuitenkin läsnä lähestulkoon joka paikassa, oli työ mikä tahansa. Tavoitteet ovat korkealla ja niihin on päästävä jotta on mahdollista edetä urallaan tai ylipäänsä suoriutua tekemästään työstä. Ihmiset vaativat niin monissa asioissa sitä täydellistä lopputulosta ja hyvä koetaan ainoastaan hyvänä. Välillä se hyvä kuitenkin riittää eikä aikaa oikeasti olisi pakko käyttää pilkun viilaamiseen, sillä joskus se epätäydellinen saattaakin olla nimenomaan se täydellinen lopputulos.

Täydellisyys on mielestäni jonkinlainen illuusio, sillä jokaisella meistä on oma näkemys siitä, mitä on täydellisyys. Se mikä näyttää minun silmääni täydelliseltä, saattaa olla mielestäsi aivan jotain muuta. Loppupeleissä se, että tavoittelee täydellisyyttä, on olemassa olemattoman tavoittelemista ja tuota tavoitellessa joutuu aivan varmasti pettymään. Välillä olen muuten havahtunut myös siihen, että olen jollain salakavalalla tavalla alkanut tavoittelemaan henkisesti täydellistä minää. Tämä projekti itsensä kanssa ja omaan sisimpään sukeltaminen nostavat valehtelematta toisinaan pintaan sen tunteen, että haluaisin tavoitella sitä täydellistä olemusta – kaikin puolin niin fiksua ja filmaattista Juttaa. Totuushan on kuitenkin se, etten tule koskaan olemaan täydellinen ihminen. Minun ei tule pyrkiä pois kaikesta negatiivisesta minussa, vaan saan olla myös huono sekä epätäydellinen ihminen. Mielestäni nimenomaan henkistä kasvua ja kehitystä on sekin, että oppii hyväksymään ja olemaan itseään kohtaan suvaitsevainen. Kaikki mokailevat ja se on täysin luonnollista. Itse asiassa ihminen joka ei koskaan tee virheitä on mielestäni jopa epätäydellinen.

Jokaisen meistä kannattaakin unohtaa sen jonkun tavoittelu, jota ei ole edes olemassa jonka sijaan alkaa elämään elämäänsä sekä tekemään asioita. Rimaa on lupa oikeasti välillä laskea jopa nolottavan alas, jonka myötä saatat huomata kuinka paljon nautinnollisempaa elämä tuolla tapaa on. Kirjoitin tämän postauksen tosiaan muistutukseksi myös itselleni, sillä täydelliset kuvat, tekstit, sosiaalinen media ja minä ovat viime aikoina jotenkin muistutelleet itsestään minulle vähän turhankin usein.

Oikein rentouttavaa ja epätäydellistä sunnuntaita jokaiselle! 

 

Kuvat: Taru / edit: minä