Pienillä asioilla teet päivästäsi paremman

Olen tässä vuosien varrella oppinut sen, että elämänlaatuun voi vaikuttaa todella pienillä jutuilla. Se onni ei lähde materian määrästä tai statuksesta, vaan täysin muista seikoista. Pienet jutut arjessa ovat niitä, jotka tekevät ainakin omassa elämässäni paljon. Onni on toisten huomioon ottamista, toisista ihmisistä välittämistä, tuoreen aamukahvin tuoksu, kaunis kukkakimppu sulostuttamassa kotia, positiiviset sanat, onnistunut treeni… Jos aletaan oikein kunnolla miettimään, on noita onnellisuus asioita aika paljon – enemmän kuin ihan heti edes uskoisi olevan.

Millaisilla asioilla sitten voimme tehdä arjestamme parempaa?

Joskus ajattelin, että täydellisen onnellisuuden tavoittaminen on mahdottomuus. On vaikeaa olla onnellinen jos elämässä jokainen palikka ei ole kohdillaan. Olen kuitenkin vuosien varrella oivaltanut, että tuota hetkeä ei välttämättä tule eteen koskaan. Elämäsi ei ole ikinä sataprosenttisen täydellistä ja kaikki onkin loppupeleissä kiinni siitä, miten otat asiat vastaan. Onnellinen voit olla, vaikka elämässä olisikin palasia vielä loksahtamatta kohdilleen. Jos et ole kohdannut vielä sitä oikeaa tai et ole varma urastasi, ei se aina tarkoita sitä, ettetkö voisi olla onnellinen. Siinä kohtaa, kun olet taas saavuttanut elämäsi suunnan, saattaa kohdallesi tulla uusia kysymysmerkkejä. Elämä onkin jatkuvaa tasapainoilua ja hapuilua. Onnellisuus on löydettävä arjesta ja joskus jopa todella pienienkin juttujen kautta.

Kokosin muutaman arkisen vinkin parempiin ja onnellisempiin arkipäiviin. Näiden seikkojen avulla pyrin itse vaikuttamaan elämänlaatuuni ja tekemään elämästäni parempaa.

Keskity positiiviseen

Vähän samaisesta aiheesta kirjoitin viime viikolla ”Omalla suhtautumisella on väliä” -postauksen. Tähän kohtaan haluaisinkin muistuttaa, että kannattaa ehdottomasti pyrkiä jatkuvasti elämässä positiiviseen ajatteluun. Positiivisuus auttaa meitä selviytymään, sillä tuon energian avulla kykenemme kääntämään negatiivisuudenkin eri valoon. Itselleni tämä ei ole todellakaan aina itsestäänselvyys, sillä olen niin tunteiden vietävissä. Positiivisuus on kuitenkin tässä maailman ajassa se voimavara, jonka avulla elämä kantaa. Maailmassa on niin paljon pahaa, että on turhaa lietsoa tuota pahuutta enää omassa arkielämässä.

Panosta ruokavalioon

Terveellinen ja monipuolinen ruoka vaikuttaa omalta osaltaan mielialaamme. Kun syömme hyvin, voimme kaikin tavoin paremmin. Nälässä ei tarvitse elää, vaan syödä ja paljon mutta oikeanlaista ruokaa. Kun saamme ravinnosta kaiken tarvitsemamme, olemme terveitä ja aivan varmasti myös mielialaltamme paremmalla fiiliksellä. Kannatan ehdottomasti ruokaan satsaamista, sillä näen sen merkityksen hyvinvoinnille todella suurena.

Ole kiitollinen

Pieni seikka, jonka usein unohdamme, on kiitollisuus. Koska olet viimeksi esimerkiksi miettinyt, mitä kaikkea hyvää elämässäsi on? Itse pyrin kiitollisuuteen ihan päivittäin, tai vähintään edes joka toinen päivä. Itselleen on jatkuvasti hyvä muistuttaa, kuinka paljon hyvää on saanut elämäänsä. Niin usein me vaan huomioimme sen kaiken negatiivisen, vaikka elämässämme olisi vaikka ja mitä hyvää! Koti, perhe, liikuntakyky, varaa ruokaan, mahdollisuus matkustella… Itselleen on välillä hyvä muistuttaa, että elämme aikamoisessa hyvinvointiyhteiskunnassa ja isolla osalla maailmassa ei ole asiat yhtä hyvin kuin meillä täällä Suomessa.

Huolla mieltäsi

Pidän itsetuntemusta ja henkistä hyvinvointia yhtä tärkeänä kuin fyysistäkin. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että huollamme myös mieltämme. Elämässä tapahtuu jatkuvasti asioita, joista osa on meitä hyvin paljon vahingoittaviakin. On tärkeää, että käsittelemme tunteitamme ja kokemaamme. Kohtaamme valitettavasti myös erilaisia tilanteita, jotka eivät ole meistä riippuvaisia. Esimerkiksi petetyksi tuleminen, vanhempien avioero, läheisen kuolema, ihmisiin pettyminen… Jokainen kokemus on meihin jollain tapaa vaikuttava ja siksi mieltä tulisikin hoitaa.

Tee asioita joista nautit

Teemme töitä ison osan elämästämme, jonka vuoksi on tärkeää, että työ on mieluisaa. Toki osalle se elämäntyyli, että käyt töissä ja teet vapaa-ajallasi kaikkea mieleistä toimii, mutta suurimpaan osaan meistä huono työ tai ikävä työympäristö vaikuttaa negatiivisella tavalla. Itse olen ainakin ihminen, jolle työllä on merkitystä! Kun on joskus tehnyt työtä jota ei ole kokenut omakseen tietää sen, millainen vaikutus sillä on omaan hyvinvointiin. Siksi korostan todella paljon sitä, että miettikää sitä, mitä oikeasti haluatte tehdä – niin töissä kuin vapaa-ajallannekin.

Ota aikaa itsellesi

Oma rauha, harrastukset ja ihan vaan yksin oleminenkin on välillä tärkeää. Jokaiseen päivään tulisi kuulua hetki ihan vaan itselleen. Oli se sitten vartti tai kolme varttia, oma tila ja mahdollisuus hengähtää on erityisen tärkeää. Aina puhutaan siitä ettei meillä ole aikaa. Itsekin syyllistyn tuohon valitusvirteen välillä, kunnes joudun ottamaan itseäni niskasta kiinni. Aikaa on vuorokaudessa 24 tuntia mutta se, miten me sen käytämme, on usein täysin priorisointikysymys. Siispä pyrkikäämme priorisoimaan oikein ja panostamaan myös itsemme ja omaan hyvinvointiimme!

Hemmottele

Minä kannatan arjen hemmottelua! Kaunis kukkakimppu kotiin, kampaajalla käynti, raakasuklaata, kasvonaamio… Pienillä jutuilla voimme hemmotella itseämme. Hemmottelua voi osoittaa myös läheisilleen kuten puolisolle. Pienet eleet ovat niitä, joiden avulla osoitetaan välittämistä. Olenkin aina miettinyt miksi miehet ostavat naisille niin harvoin kukkia tai naiset tuovat kaupasta miehelleen jotain hyvää? Miksi ihmeessä kynnys on niin suuri ostaa toiselle jotain kivaa, vaikka tiedämme kuinka toinen siitä ilahtuu? Itse pidän todella paljon lahjojen antamisesta ja koen iloa siitä, että toiselle tulee tuosta hyvä mieli.

Erota vapaa-aika ja työ

Yrittäjille tämä on erityisen vaikeaa, mutta silti kehottaisin jokaista siihen pyrkimään. Sovi itsellesi työajat ja erota vapaa-aika siitä. Olen itsekin tämän suhteen vielä vaiheessa mutta niinä päivinä, kun olen onnistunut, olen ollut erityisen tehokas työaikana ja vapaa-aikana saanut aidosti relattua. Jos olet ikään kuin aina töissä, on mielesikin jatkuvassa työmoodissa, mikä aivan varmasti vaikuttaa hyvinvointiisi ja esimerkiksi yöuniin. Oman onnellisuuden kannalta on pieni satsaus sopia itselleen ne ajat, jolloin on täysillä töissä ja jolloin uhraa aikaansa kaikelle muulle kuin työnteolle. Sama pätee myös toimistotyöhön, töitä ei kannata kantaa mukanaan kotiin asti, vaan murehtia niistä ainoastaan työaikojen puitteissa.

Osoita rakkautta ja välitä

Viimeisenä mutta ei missään nimessä vähäisimpänä välittäminen ja rakastaminen. Meidän ihmisten tulisi enemmän sanoa toisillemme kuinka paljon välitämme. Pieni asia mutta olen aivan varma, että tuon seikan sanomisella tai osoittamisella teemme toisenkin ihmisen päivästä erityisen. En nyt sano, että olisin itsekään maailman paras joka päivä läheisilleni tätä asiaa hokemaan, mutta kyllä välillä on tärkeää osoittaa kuinka tärkeä toinen ihminen sinulle on. Olemme kuitenkin jokainen tuntevia olentoja ja meistä jokainen kaipaa rakkautta ja rakastetuksi tulemista. Suomessa on jotenkin niin ihmeellisen pidättyväinen kulttuuri tämän asian suhteen, että kaipaisin siihen kieltämättä muutosta.

Näiden muutamien vinkkien myötä toivottelen sinulle oikein ihanaa ja aurinkoista tiistaita! Toivottavasti jokaisella teistä on oikein miellyttävä päivä edessä. :)

Parasta just nyt

Takana on ihan huikea viikonloppu rakkaiden ystävien kanssa! Kulunut viikonloppu hujahti tosiaan Tampereen ja Kangasalan suunnalla, jossa vietettiin aikaa tiiviin ystäväporukan kanssa. Aperoleja, kesän ensimmäiset puutarhabileet, aurinkoa ja lämpöä täydeltä taivaalta, sekä Tampereen yöelämä pitkästä aikaa. Tällä kertaa tuli tosin kierreltyä rennosti eri paikkoja ja yökerhot jätettiin kokonaan välistä. Pakko sanoa, että Tillikka oli paikkana sellainen, jonne voisin mennä uudestaankin! Huikea cover bändi, hyvää musiikkia ja kiva tunnelma. Lieneeköhän Helsingissä mitään vastaavaa mestaa?

Lähestyvä juhannus. Vielä on hieman epävarmaa, missä sen vietän – maalla vaiko sitten täällä kaupungissa. Viime vuonna tuli juhlittua juhannusta ihan Helsingissä ja oli kieltämättä positiivinen yllätys! Omalla tavallaan houkuttaisi kyllä ajatus maaseudun rauhasta ja siitä, että juhannus koostuisi grillaamisesta, hyvistä yöunista ja liikkumisesta. Nyt on ollut niin paljon kaikenlaista menoa ja meininkiä koko kesäkuun alkupuoli, että pieni rauhoittuminen tulisi vallan tarpeeseen. Ehkä viimeistään torstaina sitä on viisaampi?

Pitkät juoksulenkit. En ole käynyt salilla nyt hetkiin ja treenini ovat koostuneetkin lähestulkoon ainoastaan juoksulenkeistä. En tiedä teistä, mutta itselleni juokseminen on jotenkin kovin terapeuttista. Uppoudun juostessa omaan maailmaani ja se on itselleni se hetki päivästä, jolloin koen rentoutuvani. Pidän vauhdin sellaisena, että kykenen samalla vaikka puhumaankin ja juokseminen tuntuu ylipäänsä hyvältä. Olen mukavuusalueella treenaaja ja minulle on tärkeää nauttia siitä, mitä teen. Kesällä juokseminen on kyllä yksi parhaista asioista, sillä ei ole liian kylmä. Kohta pitääkin pukea treenikamppeet ylle ja aloittaa tämän viikon harjoitukset!

Banaanijäätelö! Ehkä yksi parhaista terveellisemmistä herkuista juuri nyt on banaanijäde. Sekaan esimerkiksi raakakaakaojauhetta ja pilkottua raakasuklaata, nam! Aivan mieletön herkku, jota voi nauttia hyvällä omalla tunnolla vaikka ihan päivittäin. Joko te olette kokeilleet? Pitääkin laittaa jotain kokeilemaani jäätelöreseptiä blogiinkin lähiaikoina.

Tulevat lomareissut. Suunnitteilla on nyt ainakin Dubai marraskuulle ja elokuun alkuun jonkinlainen lyhyempi (kaupunki)loma. Päätin jo kesän alussa, että menen aika extempore meiningillä näiden lomareissujen suhteen mutta nyt olen tosiaan tullut siihen tulokseen, että ainakin nuo pari reissua tässä lyödään kyllä lukkoon ihan lähiaikoina. Olisiko ideoita 3-4 päivän minilomalle? Aika moni paikka on kieltämättä tullut jo koluttua, joten nyt joutuu suorastaan käyttämään mielikuvitusta. En ole myöskään kovin innoissani kaupungeista, joissa on nyt levotonta meininkiä terrorin saralla… Ennemmin tekee mieli matkustaa maihin, joissa tuo uhka on hyvin pieni.

Hetkessä eläminen ja spontaanius. Kesällä on helppoa elää spontaanisti, sillä olosuhteet antavat enemmän mahdollisuuksia. On helpompaa lähteä yhtäkkiä jonnekin, kun ei tarvitse miettiä onko mahdollisuutta olla sisätiloissa vai ei, tai ylipäänsä funtsia pukeutumista sen koommin. Mielestäni kesään ylipäänsä kuuluu yhtäkkiset päätökset tehdä jotain sellaista, jota ei ole välttämättä sen enempää suunnitellut. Tässä yksi syy sille miksi en hurjasti halua kesäsuunnitelmia etukäteen kalenteriini raapustaa. On kivempaa mennä fiiliksen mukaan kuin kytätä orjallisesti aikataulua.

Linnanmäen äänet. Koska asun Linnanmäen lähistöllä kuuluu kotiini ihanat kirkumiset, sekä huudot kyseisestä huvipuistosta. Tuo on aina itselleni sellainen varma kesän merkki ja niistä äänistä tulee niin hyvä fiilis. Ylipäänsä Lintsillä kiertely kesäiltoina on aivan parasta! Siellä on erityisen hyvä tunnelma ja ihana nähdä iloisia ihmisiä, sekä onnellisia lapsukaisia.

Onnistumiset. Nyt on ollut paljon onnistumisia lähipiirissä ja jonkun verran myös omassa elämässä! Tuntuu hyvältä, kun lähestulkoon kaikilla menee hyvin ja elämä kohtelee kivasti. Itsekin olen jotenkin erityisen hyvällä fiiliksellä päivästä toiseen ja elämä maistuu makoisalta. Minä ainakin olen ihminen johon vaikuttaa hyvin paljon se, miten ihmisillä ympärilläni sujuu. Jos on jatkuvasti vaikeuksia, vaikuttaa se omaankin fiilikseen negatiivisesti.

Orange Is The New Blackin uusi tuotantokausi Netflixissä! Vaikka näin kesällä katson ylipäänsä hyvin vähän televisiota, on nyt pitkästä aikaa otettava Netflix-tili haltuun ja katsottava tuo kyseinen tuotantokausi läpi. Kuulin ystävältäni kehuja kaudesta ja veikkaan, että hyvää on siis luvassa! Minähän pidän ylipäänsä eniten hieman rajummista sarjoista ja niistä nimenomaan vankilaelämään pohjautuva Orange Is The New Black on ollut jo pitkään suosikkini. Viime kausi jäi sen verran jännään kohtaan, että saa nähdä, mitä on luvassa!

Ruukku auringonkukka. Ostin kyseisen kukan muutama viikko sitten kotiini ja se on ollut ehdottomasti ikkunalautani kaunistaja! Nyt vaan pelkään, että koska tuo kuolla kupsahtaa, sillä auringonkukan hoito on itselleni ihan uusi juttu. Toivonkin sille hyvin pitkää ikää, sillä sen verran kauniista yksilöstä on kyse. Olen ylipäänsä kukkaihmisiä ja kotonani on ooltava aina kukkia, vähintään leikkokukkien muodossa.

Siinäpä muutama tämän hetken paras juttu! Toivottavasti teidänkin viikko on alkanut kivoissa merkeissä ja hyvällä fiiliksellä. :)

Rentoa maanantaita jokaiselle!