Paras gluteeniton banaanileipä

Olen aina pitänyt leivästä ja leivän syömisestä. Muistan kuinka jossain kohtaa vuosia sitten yritin jotain VHH -dieettiä ja jätin leivän oikeastaan kokonaan ihan vaan syystä, jota en edelleenkään ymmärrä. Mielestäni leipä on erittäin hyvä osa monipuolista ruokavaliota ja ennen kaikkea terveellinen välipala vaihtoehto.  Itse suosin pääasiassa kauraleipää, jonka lisäksi leivon säännöllisesti sämpylöitä sekä valmistan banaanileipää. Itse asiassa juuri banaanileipä on yksi ehdottomista suosikeistani ja mikä parasta, ihanan terveellinenkin vielä.

Banaanileivässä parasta on luonnollisestikin sen herkullinen banaanin maku, jonka lisäksi myös tiivis koostumus on ainakin itselleni seikka, josta kyseisessä leivässä pidän. Banaanileipä käy myös niin makean korvikkeesta kuin ihan välipalastakin ja se on raaka-aineiltaan helppo toteuttaa.

Siispä jos et ole vielä koskaan kokeillut banaanileivän valmistusta niin nyt olisi korkea aika! Resepti ei ole rakettitiedettä, jonka vuoksi olen aivan varma, että surkeampikin kokki sillä onnistuu. Yllätä puoliso tai ystävä ja leivo viikonlopuksi ihanaa herkkuleipää, johon et taatusti pety! Odotan mielenkiinnolla mielipiteitänne, mikäli joku kokeilee kyseistä leipälaatua ensimmäistä kertaa.

PARAS BANAANILEIPÄ (GL, M)

  • 2 kypsää banaania
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl leivinjauhetta
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • 1/3 tl luomu vaniljajauhetta
  • 1 dl kookosöljyä
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 1 dl gluteenitonta jauhoseosta (Käytin Semperiä)
  • 1 dl tattarijauhoja
  • 1 dl suuria kaurahiutaleita
  • 1 tl hunajaa

Koristeluun:

  • 1 banaani
  • Kanelia
  • Hunajaa

Sulatetaan kookosöljy. Muusataan banaanit mössöksi ja sekoitetaan erillisessä kulhossa kuivat aineet; leivinjauhe, kaneli, kaurahiutaleet, suola, vaniljajauhe sekä jauhot. Jauhot voivat tosiaan olla oikeastaan, mitä tahansa gluteenittomia jauhoja mutta suosittelen sekoittamaan ainakin paria eri vaihtoehtoa. Lisätään banaanimössön sekaan kanamunat sekä sula kookosöljy ja vispataan huolella. Lopuksi kaadetaan kuiva-aineiden sekoitus banaanisekoituksen joukkoon ja sekoitetaan tasaiseksi massaksi, jonka jälkeen makeutetaan. Mielestäni leipä ei kaipaa kuin teelusikallisen hunajaa mutta tietysti voit laittaa sitä enemmänkin jos sille tuntuu.

Kaadetaan valmis taikina pieneen leipävuokraan ja koristellaan banaanisiivuin sekä ripauksella kanelia ja lorauksella hunajaa. Paistetaan uunin keskitasossa 180 asteessa noin 45-60 minuuttia. Tunnustele aina välillä leivän kypsyyttä veitsellä, jonka avulla on helppo havaita, milloin leipä on riittävän kypsää.

Pidättekö te muuten banaanileivästä tai tuleeko sitä usein valmistettua? Välillä mietin olenko ainoa banaanileipä hullu. 

Niin ja oikein rentouttavaa perjantaita sekä alkavaa viikonloppua ihanat! <3

Gluteeniton kaneli-banaanileipä

Blogiani pidempään seuranneet tietävätkin rakkauteni banaanileipään. Täällä on nähty vuosien varrella useampikin erilainen banaanileipä resepti – milloin leipä on ollut erityisen suklainen, milloin tehty matchaan ja milloin se on ollut tuhdin marjaisa. Näitä erilaisia kokeiluja löytyy tosiaan monta ja avainsanalla banaanileipä pitäisi löytyä nuo kaikki blogiurani aikana valmistamani reseptit.

Toissa päivänä jälleen kerran innostuin ja päätin leipoa banaanileivän, joka maistuu erityisen vahvasti kanelille. Kanelihan on ehdottomasti yksi suosikki leivontamausteistani ja rakastan paitsi sen tuomaa herkullista makua, myös ihanaa tuoksua joka leivonnasta kotiin välittyy. Tämä kanelinen leipä onnistui jälleen kerran, mitä täydellisimmin ja vaikka heitin joukkoon vielä vähän ekstraa, eli kookoslastuja, sopivat nekin reseptiin kuin nenä päähän. Lopputuloksesta tuli herkullinen ja maukas, sellainen, jota uskoisin uskaltavan myös vieraille kahvipöydässä tarjota!

Jos et ole vielä koskaan kokeillut valmistaa banaanileipää, niin nyt on korkea aika. Nappaa alta helppo resepti talteen ja ei muuta kuin testailemaan!

Tuhdin kanelinen banaanileipä ( GL, M)

  • 3 banaania (2 taikinaan ja kolmas koristeluun)
  • 2 kananmunaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 3 tl kanelia
  • 0,2 dl kookossokeria (hunajakin käy)
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 1 dl gluteenitonta jauhoseosta (mikä tahansa käy)
  • 1 dl kookosöljyä
  • 1,5 dl kookoslastuja
  • 1,5 dl kaurahiutaleita
  • 1/3 tl ruokasoodaa

Muusataan banaanit kulhossa mössöksi ja lisätään joukkoon kananmunat, leivinjauhe, kookossokeri, ruokasooda sekä kaneli. Sulatetaan kookosöljy vesihauteessa ja kaadetaan sekin taikinan joukkoon. Lopuksi lisäillään kaurahiutaleet, jauhot (näiden suhteen on todellinen vapaus valita, mitä käytät) ja kookoslastut koko ajan taikinaa sekoittaen. Kaadetaan valmis leipätaikina kookosöljyllä voideltuun pienehköön leipävuokaan ja laitetaan leivän päälle halkaistun banaanin molemmat puolet koristeeksi. Paistetaan uunin keskitasossa 180 asteessa noin 30 -40 minuuttia. Jälleen kerran kypsyyttä kannattaa tunnustella veitsen kärjellä ja paistaa leipä niin ettei keskiosa jää liian raa`aksi mutta ettei se kuitenkaan yli kypsenny korpuksi.

Nautiskellaan kahvin, teen tai vaikka villisti maitolasillisen kera. Tämä leipä menee tosiaan enemmänkin makeasta kuin suolaisesta, joten sen päälle ei välttämättä kannata juustoja laittaa ellei välttämättä halua. Itse tykkään syödä banaanileipää pääasiassa ihan sellaisenaan, sillä silloin maku tulee parhaiten esille.

Oikein rentouttavaa iltaa jokaiselle! Onko täällä muuten muita auttamattomasti banaanileipään hurahtaneita?