Kirpeä banaani-karpaloleipä (GL, M)

*Sisältää mainoslinkkejä

Banaanileipä on kauraleivän rinnalla se ehdoton suosikki leipäni. Leivonkin tuota herkkuleipää suhteellisen usein ja tosiaan hieman erilaisin variaatioin. Pitkään on menty tällä reseptillä, jonka vuoksi oli jo aikakin kehitellä jotain uutta. Eilen illalla kurkkasinkin kaapit huolella läpi ja mietin, mitä saisin raaka-aineista aikaiseksi. Se perinteinen banaanileipä tai vaikka suklaaleipäkin olisi onnistunut helposti mutta tiedättekö – välillä sitä vaan kaipaa jotain uutta. Leivonnassa nimenomaan sen jonkun uuden luominen on jotenkin niin kovin inspiroivaa ja palkitsevaa. Kun onnistut tekemässäsi, on ilo ja tyytyväisyyden tunne aikamoinen.

BanaanileipäBanaanileipäBanaanileipä

Päädyin lopulta leipomaan banaani-karpaloleivän. En oikeastaan yhtään osannut aavistella voisivatko banaani ja karpalo sopia mitenkään yhteen mutta päätin ottaa riskin ja kokeilla. Lopputulos oli kuitenkin yllättävän hyvä ja itse asiassa pehmeän makea banaani sekä kirpeät karpalot toimivat todella hyvin yhdessä! Käytin leipään siis kuivattuja karpaloita mutta jos päädyt leipää kokeilemaan, voit yhtä hyvin suosia tuoreitakin. Tuoreiden kanssa kuitenkin kannattaa varautua siihen, että ne saattavat tehdä leivästä herkästi hieman löysemmän. Se minkä olen nimittäin itse tuoreiden marjojen kanssa merkille pistänyt, on että niistä tosiaan lähtee yllättävän paljon nestettä uunissa, jolloin lopputulos ei välttämättä ole yhtä kiinteä kuin kuivattujen kanssa

KIRPEÄ BANAANI-KARPALOLEIPÄ (GL, M)

Koristeluun:

  • 1/2 banaani

Muusataan kulhossa banaanit mössöksi ja lisätään joukkoon kuivatut karpalot, kaurahiutaleet, leivinjauhe, kaneli, vaniljauutejauhe sekä suola. Sekoitetaan ja lisätään kananmunat, jonka jälkeen sekoitetaan hieman lisää niin, että taikina on jopa hieman vaahtomaista sekä ylipäänsä mahdollisimman tasaista. Sulatetaan kookosöljy ja lisätään se taikinan joukkoon, jonka jälkeen onkin jauhojen vuoro. Aivan viimeisenä lisätään ruokalusikallinen mitä tahansa nestettä, itse käytin kaurajuomaa. Taikina saa olla suhteellisen löysää ja sellaista, että sen saa valutettua pieneen uunivuokaan.

Voidellaan uunivuoka ja valutetaan taikina siihen. Siivutetaan puolikas banaani ja koristellaan sillä leipä. Halutessaan tämän koristeluosuuden voi jättää kokonaan pois tai korvata banaanin vaikka mantelirouheella. Lämmitetään uuni 175 asteeseen ja annetaan leivän olla noin 10 minuuttia vuoassa ennen uuniin laittoa. Paistetaan uunin keskitasossa tarkalleen ottaen 52 minuuttia niin, että banaanileipä on tosiaan riittävän kypsää kuitenkaan kuivumatta. Itse tarkistin tilanteen pariinkin otteeseen paiston yhteydessä ja kokeilin kypsyyttä veitsellä. Liian löysäksi leipää ei kannata jättää, joten anna suosiolla olla hieman pidempään jos vaan mahdollista.

BanaanileipäBanaanileipäBanaanileipä

Kun leipä on valmista, nostetaan se jäähtymään. Jos haluat nopeuttaa jäähtymistä laita vuoka hetkeksi pakkaseen. Tärkeää on se, ettei leipää lähde repimään kuumana pois vuoasta vaan antaa sen hieman jäähtyä. Itse annoin leivän olla leivinliinan alla huoneenlämmössä yön yli ja vasta seuraavana aamuna nostin sen pois vuoasta ja siivutin.

Tästä tuli kyllä niin hyvää että suosittelen lämmöllä kokeilemaan! Karpalon ja banaanin combo on nähtävästi erinomainen – todellakin positiivinen yllätys.

Eipä muuta kuin oikein aurinkoista alkanutta viikkoa!

 

PS. Muistattehan, että koodilla jutta10 saatte -10% alennuksen *Foodinin verkkokaupan tuotteista. Alekoodi on voimassa toistaiseksi.

Paras gluteeniton banaanileipä

Olen aina pitänyt leivästä ja leivän syömisestä. Muistan kuinka jossain kohtaa vuosia sitten yritin jotain VHH -dieettiä ja jätin leivän oikeastaan kokonaan ihan vaan syystä, jota en edelleenkään ymmärrä. Mielestäni leipä on erittäin hyvä osa monipuolista ruokavaliota ja ennen kaikkea terveellinen välipala vaihtoehto.  Itse suosin pääasiassa kauraleipää, jonka lisäksi leivon säännöllisesti sämpylöitä sekä valmistan banaanileipää. Itse asiassa juuri banaanileipä on yksi ehdottomista suosikeistani ja mikä parasta, ihanan terveellinenkin vielä.

Banaanileivässä parasta on luonnollisestikin sen herkullinen banaanin maku, jonka lisäksi myös tiivis koostumus on ainakin itselleni seikka, josta kyseisessä leivässä pidän. Banaanileipä käy myös niin makean korvikkeesta kuin ihan välipalastakin ja se on raaka-aineiltaan helppo toteuttaa.

Siispä jos et ole vielä koskaan kokeillut banaanileivän valmistusta niin nyt olisi korkea aika! Resepti ei ole rakettitiedettä, jonka vuoksi olen aivan varma, että surkeampikin kokki sillä onnistuu. Yllätä puoliso tai ystävä ja leivo viikonlopuksi ihanaa herkkuleipää, johon et taatusti pety! Odotan mielenkiinnolla mielipiteitänne, mikäli joku kokeilee kyseistä leipälaatua ensimmäistä kertaa.

PARAS BANAANILEIPÄ (GL, M)

  • 2 kypsää banaania
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl leivinjauhetta
  • Ripaus laadukasta suolaa
  • 1/3 tl luomu vaniljajauhetta
  • 1 dl kookosöljyä
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 1 dl gluteenitonta jauhoseosta (Käytin Semperiä)
  • 1 dl tattarijauhoja
  • 1 dl suuria kaurahiutaleita
  • 1 tl hunajaa

Koristeluun:

  • 1 banaani
  • Kanelia
  • Hunajaa

Sulatetaan kookosöljy. Muusataan banaanit mössöksi ja sekoitetaan erillisessä kulhossa kuivat aineet; leivinjauhe, kaneli, kaurahiutaleet, suola, vaniljajauhe sekä jauhot. Jauhot voivat tosiaan olla oikeastaan, mitä tahansa gluteenittomia jauhoja mutta suosittelen sekoittamaan ainakin paria eri vaihtoehtoa. Lisätään banaanimössön sekaan kanamunat sekä sula kookosöljy ja vispataan huolella. Lopuksi kaadetaan kuiva-aineiden sekoitus banaanisekoituksen joukkoon ja sekoitetaan tasaiseksi massaksi, jonka jälkeen makeutetaan. Mielestäni leipä ei kaipaa kuin teelusikallisen hunajaa mutta tietysti voit laittaa sitä enemmänkin jos sille tuntuu.

Kaadetaan valmis taikina pieneen leipävuokraan ja koristellaan banaanisiivuin sekä ripauksella kanelia ja lorauksella hunajaa. Paistetaan uunin keskitasossa 180 asteessa noin 45-60 minuuttia. Tunnustele aina välillä leivän kypsyyttä veitsellä, jonka avulla on helppo havaita, milloin leipä on riittävän kypsää.

Pidättekö te muuten banaanileivästä tai tuleeko sitä usein valmistettua? Välillä mietin olenko ainoa banaanileipä hullu. 

Niin ja oikein rentouttavaa perjantaita sekä alkavaa viikonloppua ihanat! <3