Herkullinen chia-kauravanukas

Yksi suurimmista ruoka rakkauksistani on chiavanukas. Täyteläinen, pehmeä, kauniisti koristeltu vanukas, joka maistuu ihanasti vaikka aamiaiseksi tai välipalaksi. Tuo vanukas ei koskaan petä ja sen voimalla jaksaa helposti useammankin tunnin! Voit valmistaa vanukkaan pelkästään chioihin ja nesteeseen tai tehdä kuten minä tavallisesti teen, eli lisätä joukkoon myös mausteita sekä isoja kaurahiutaleita. Nimenomaan kaurahiutaleilla vanukkaasta saa tuhdimman eikä chian siemeniä tarvitse laittaa niin runsaasti. Jos taas mietitään nimenomaan kauraa ja chioja raaka-aineena, ei voida kyllä puhua kuin erittäin terveellisestä ravinnosta!

Kuten puurojenkin, myös vanukkaiden kanssa vain taivas on rajana. Voit oikeastaan yhdistellä mitä raaka-aineita ikinä tahdotkaan ja loihtia noista juuri sinun makuusi toimivan vanukkaan. Itse pidän tosiaan kauran ja chiojen yhdistelemisestä sekä kuorrutuksessa puolestaan tykkään yhdistellä visuaalisesti toimivia värejä, niin hedelmien, marjojen kuin erilaisien tahnojen, hiutaleiden sekä siementen avulla. Toki tärkeintä on kuitenkin ravintosisältö, eli se, että kokonaisuus olisi ravitseva ja monipuolinen. Tuo itse pohjahan on jo aika proteiini- ja kuitupitoinen, joten koristeluun tykkään käyttää hedelmiä, marjoja sekä hyvien rasvojen lähteitä.

Oma vanukkaani on tällä(kin) kertaa aikamoinen sekametelisoppa mutta tämä on se tuttu ja herkullinen vaihtoehto – suomalaisia pakastevadelmia, isohko banaani, cashew-tahnaa, granolaa (ilman lisättyä sokeria) ja ripaus kanelia. Tykkään koristella vanukkaan niin täyteen, ettei se itse vanukas edes täytteiden alta pilkota mutta lupaan, kyllä se sieltä pohjalta löytyy!

CHIA-KAURAVANUKAS (GL, M)

  • 2 rkl chian siemeniä
  • 2/3 tl vaniljajauhetta (käytin Foodinin Bourbon-jauhetta)
  • 1,5 dl isoja kaurahiutaleita
  • 2,5 dl luomu kaurajuomaa
  • 1/2 dl kookoshiutaleita
  • 2 tl hunajaa
  • Ripaus laadukasta suolaa

Koristeluun:

  • Suomalaisia pakastevadelmia
  • 1 banaani
  • Granolaa (käytin Pauluns kaakao & vadelma sekoitusta)
  • Cashewtahnaa (käytin Foodinin)
  • Kanelia

Sekoitetaan kuivat aineet keskenään kulhossa, jonka jälkeen lisätään joukkoon kaurajuoma sekä hunaja. Sekoitetaan seos huolellisesti ja laitetaan jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi. Itse tykkään tehdä vanukkaan edellisenä iltana seuraavaa päivää varten, jolloin se ehtii tekeytymään jääkaapissa useamman tunnin ajan ja näin ollen on myös varmasti vatsaystävällinen. Chiojen kanssa, kun saa olla tarkkana jotta ne ehtivät paisumaan riittävästi!

Kaadetaan valmis vanukas syvään lautaseen ja lisätään päälle täytteet, jonka jälkeen vanukas on valmista nautittavaksi! Rinnalle vielä herkullinen luomu kahvi, johon kannattaa lisätä loraus MCT-öljyä, nam.

Eipä sitten muuta kuin oikein ihanaa ja aurinkoista päivää jokaiselle! 

4 x välipalavinkki

Rakastan välipaloja. Oikeastaan voisin elää pelkästään niillä ja olla syömättä kunnon ruokaa laisinkaan. Olen aina ollut tällainen – lapsesta saakka. Tässä selitys myös teille, jotka kyselitte ruokapäiväkirja-postauksessa miksi syön vain yhden lämpöisen aterian päivässä. Yksinkertaisesti tykkään vaan enemmän välipaloista ja syön niitä mieluummin, kuin kunnon ruokaa.

Itse en ole koskaan kyseenalaistanut tapaani nauttia vain kerran päivässä lämmintä ruokaa. Yleisesti ottaen tuo ihmetys on tullut aina ulkopuolelta ja olen monesti miettinyt, että miksi? Mielestäni siinä ei ole mitään outoa. Toiset tykkäävät syödä pari kertaa päivässä isomman satsin ja toiset taas muutaman tunnin välein pienempiä aterioita – itse lukeudun jälkimmäiseen. Tärkeintä on mielestäni se ettei nälkää nähdä ja keho saa monipuolisesti erilaista ravintoa!

img_5511

Omalla kohdallani välipala ei kuitenkaan ole automaattisesti sokerijogurtti tai joku epäterveellinen kakun siivu – kuten ehkä arvata saatattekin. Suosin arjessani terveellisiä välipaloja ja nautiskelen niin suolaista, kuin makeaakin. Itselleni tärkeintä on syödä monipuolisesti ja siksipä haalin jatkuvasti uusia välipalaideoita. Tykkään kokeilla uutta ja varioida vanhaa. Tässä postauksessa haluan jakaa teille muutaman hyväksi toteamani makeanpuoleisen välipalan, joita arjessani suosin. Toivottavasti saatte näistä ideoita omaan ruokavalioonne!

Luomu raakasuklaa

Suosin raakasuklaata ruokavaliossani lähestulkoon päivittäin. Syy tähän on se, että pidän sen mausta ja koen raakasuklaan hyväksi välipalaksi. Suklaa on ihanan tuhtia ja täyttävää. Jo parilla palalla saa paitsi suun makeaksi – myös mielen virkeäksi. Raakasuklaa sopii sellaisenaan kahvihetkeen tai napattavaksi kiireessä verensokeria kohottamaan. Pidän myös ruokailun jälkeisestä makeasta, johon tämä suklaa sopii vallan mainiosti! En kehoita ketään korvaamaan raakasuklaalla aterioita, mutta se on sopiva välipala.

Omaan aika montakin raakasuklaa suosikkia, mutta tällä hetkellä uusin ehdoton ihastus on Lovechockin käsin tehty karpalosuklaa! Sain suklaata testiin Sugar Helsingiltä pari levyä ja pakko sanoa, että upposivat suuhuni vähän turhankin nopsaa… Parasta suklaassa on se, että maku on hieman maitosuklaamainen. Jospa siis perinteinen raakasuklaa on makuusi liian tuhtia – saattaisit pitää tästä! Makua on pehmitetty mm. baobab-jauheella, hasselpähkinällä ja Bourbon vaniljalla. Plussaa myös edullisesta hinnasta kokoonsa nähden (4,99 € Ruohonjuuressa).

img_5506img_5504

Tuhti suklaa-chiavanukas

Raakakaakao ja chiat – ehkä paras yhdistelmä aikoihin! Suklaisen tuhdit chiavanukkaat ovatkin lemppareitani. Helppoja, herkullisia ja todella täyttäviä. Chiojen kanssa ei kyllä tarvitse edes miettiä, että tarvisi rinnalle jotain muuta välipalaa. :)

Valmistan vanukkaat tavallisesti yön aikana jääkaapissa. On helppoa, että seuraavana päivänä on sitten yksi välipala valmiina odottamassa. Jos tulossa on kiire päivä – on hyvä ennakoida. Suklaan ystävä ei välttämättä kaipaa chiavanukkaaseensa mitään lisuketta, mutta halutessaan joukkoon voi laittaa vaikka siivutettua banaania. Omani syön todella usein ihan puhtaasti sellaisenaan – toisinaan koristelen lisukkeilla. Chiojen kanssa kannattaa muuten muistaa riittävän pitkä hautumisaika jotta siemenet pehmenevät terpeeksi! Raakoina ne kipeyttävät herkästi vatsan.

Resepti:

  • 2 dl luomu kaurajuomaa
  • 2 rkl chian siemeniä
  • 5 pehmeää luomu taatelia
  • Hyppysellinen laadukasta suolaa
  • 1,5-2 rkl raakakaakaota

Blendataan aineosat ja laitetaan suljetussa rasiassa yöksi jääkaappiin muhimaan. Nautitaan seuraavana päivänä välipalana tai miksei aamiaisenakin.

suklaavanukas

Riisikakut luomu hillolla

Aikanaan ihmettelin kuinka jotkut suosivat niin kovasti riisikakkuja ruokavaliossaan – nehän maistuvat ihan puulta! Edelleen olen samaa mieltä, riisikakut ovat mauttomia sellaisenaan. Olen kuitenkin vihdoin löytänyt itselleni mieluisan tavan nauttia kyseisiä kakkuja ja se on ehdottomasti hillon kera. Makeahko variaatio on paras! Hillo on toki luomu hilloa, johon ei ole lisätty sokeria. Oma suosikkini on Nature`s Energyn karhunvatukkahillo, jota myydään esimerkiksi Punnitse & Säästä -liikkeessä. Aivan ihanaa eikä ole muuten liian makeaakaan.

Näistä kakkusista on tosiaan tullut osa arkeani ja kauppalistaani. Enää ei tarvitse miettiä miten näitä popsisi, sillä se itselleen paras tapa on löytynyt.

img_5537img_5530

Pehmeät luomu aprikoosit

Pidän todella paljon kuivatuista hedelmistä. Olen itseasiassa aina ollut se tyyppi joka syö myslinkin seasta ne kaikki rusinat ja muut sattumat – jättäen jäljelle pelkät hiutaleet. Kuivatut hedelmät ovat suurta herkkuani! Niiden suhteen kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Hedelmät sisältävät usein paljon keinotekoisia lannotteita, lisättyä sokeria ja muita kemikaaleja. Suosinkin pelkästään luomua. Parhaita ovat Luontaistukun pehmeät luomu aprikoosit (*saatu testiin), jotka tulevat pienissä pussukoissa ja ovat aina ihan super pehmeitä! Luomulaatu takaa myös sen ettei kemiallisia lannotteita ole käytetty – ja tämä muuten maistuu aprikooseista aika selkeästi.

Mielestäni kuivatut hedelmät ovat hyvä välipala. Toki niitäkään ei välttämättä ihan joka päivä tarvitse pussillista kiskoa, mutta en suhtautuisi niihin yhtä kriittisesti kuin moni suhtautuu. Hyvä välipalavinkki ja todella helppo kantaa vaikka mukanaan laukussa. Itse teen usein pussukoita joihin sekoittelen pähkinöitä, manteleita ja kuivattuja hedelmiä. Noita pussukoita on helppo ottaa mukaan töihin tai kaupungille.

Luomu aprikoosit

Siinä tosiaan neljä suosikkiani makeista välipaloista. Seuraavassa osassa voisin listata sitten suolaisia vastaavia. Nuorempana olin aikamoinen makeahirmu – iän myötä olen alkanut tykkäämään myös suolaisesta. Pyrinkin pitämään ruokavalioni tasapainoisena makean ja suolaisen suhteen. Kärsin nykyään enää harvoin makeanhimoista ja ero entiseen on huomattava. Uskon, että jotain teen oikein sillä tuokin hirveä sokeriloukku on vaan hävinnyt. Se ei ole kuitenkaan vaatinut sitä, että laitan sokerin kokonaan pantaan (kuten näkyy) mutta makeiden juttujen laatuun kiinnitän huomiota. Mielestäni on ihanaa ettei elämäänsä tarvitse rajoittaa, vaan voit syödä mitä mieli tekee.

Toivottavasti saitte postauksesta jotain ideoita ruokavalioonne, vaikka osa varmasti on monelle jo entuudestaan tuttuja juttuja!?

Näiden myötä toivottelen oikein ihanaa perjantaita ja alkavaa viikonloppua! Huomenna vaihtuu sitten vuoksi – jaiks. :)